Skip to content

Více chodů není obžerství: Nádobí si na šlechtických dvorech klidně půjčovali

Na šlechtických dvorech probíhají každodenní rituály v době renesance jinak než v chudých chalupách. Poddaní vstávají se svítáním, šlechta později.

Pokud jde o stolování, běžně si šlechta vystačí s vlastními zdroji, služebnictvem, kuchaři, nádobím i příbory a ubrusy. Zásoby potravin je ale potřeba zajistit předem. Všední den od svátku se liší počtem chodů.

Kde se dobře jí, zbyde něco i na zvířata.

„Nosili jim masa rozličná, zvěřinu, bify (pečené hovězí), křepelky a ptáky drobné, na konec se dávala ovesná, nebo jiná kaše,…na konec se dávaly perníky nebo jiné zákusky, konfety, ovoce. Z velkých hubatek, konvic a džbánů nalévali víno a ovocné šťávy…, líčí český historik August Sedláček (1843–1926) průběh šlechtického stolování v 16. století.

Plný stůl je základ. Neznamená to ovšem, že v kuchyni je všechno nádobí vlastní.

Zatímco ještě o století dřívě je více chodů kritizováno jako zbytečné obžerství, renesance tahle pravidla mění. Například 12 chodů není výjimkou. Když se sejde větší nebo náročnější společnost, neváhají si šlechtici různé věci půjčovat od ostatních.

Na svatbu Kateřiny z Hradce s Ladislavem Berkou z Dubé, která se koná na Jindřichově Hradci, si stříbrné nádobí na hostinu si půjčují od Petra Voka z Rožmberka.

Foto: Wikimedia Commons
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Šílený císař Nero:  Pronásledoval ho duch jeho matky?
epochalnisvet.cz

Šílený císař Nero: ...

Z císařských komnat se ozývá přerývané oddechování. Patří...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Ostrov, kde si hráli obři
enigmaplus.cz

Ostrov, kde si hráli obři

Na mapách má tento ostrov tvar otisku lidské...
Hlasy z kaple mi zatřely mysl
skutecnepribehy.cz

Hlasy z kaple mi zatřely mysl

Na výletě ke kapli jsem...
Italský exodus: otázky stále bez odpovědí
enigmaplus.cz

Italský exodus: otázky stále...

Jedním z důsledků druhé světové války byl i masivní...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Jaká je pravda? Vážně manželku podvádí?
nasehvezdy.cz

Jaká je pravda? Vážně...

Mnoho prožitých...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Petr Stach: Chtěl bych pochopit smysl…
panidomu.cz

Petr Stach: Chtěl bych...

Vojín Dubálek ve filmu Tobruk. Jiří Palach v...