jedla hlavně chléb s cibulí a zapíjela to vodou. Díky tomu prý předčasně zestárla. Pražský biskup Jaromír zmlátil roku 1073 olomouckého biskupa Jana.
Proč? Prý proto, že si pochutnával na topince se sýrem, cibulí a kmínem. Prý to není střídmé jídlo! Světské středověké hostiny bývaly sice velkolepé, ale kultura stolování vesměs nulová. Žádné talíře, jen společné misky, často uhnětené z chleba.
Po použití se buď snědly nebo hodily psům. Jídelníčkům vévodily sladké i slané kaše z obilí, pečené placky a chléb.
![Anežka Přemyslovna v jídle vsadila hlavně na chléb s cibulí. FOTO: Lure/Creative Commons/CC BY 3.0](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2023/03/2-14.jpg)
Maso na sladko
Nejstarší kuchařky dochované v českých zemích pocházejí ze 14. století. Na stolech venkovanů jsou téměř každý den moučné nebo masové kaše.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Naši předkové se asi inspirovali od starých Římanů, maso se totiž často upravuje originálně na sladký způsob, například Jelení játra v medu:
„Játra upečeme na roštu, nakrájíme na plátky a vložíme do svařeného medu, který jsme předtím okořenili hřebíčkem a tlučeným zázvorem.“ Med sloužil jako konzervační látka, pokrm bylo možné uchovat i několik týdnů.
Zvěřina ovšem byla málokdy, většinou se jedlo vepřové a hovězí. Rybníky se hemžily rybami, které se pekly s bylinkami. Šlo o typické jídlo postních dní, chytal se hlavně losos, úhoř a štika.
![Pekař v akci. Sladké pečivo bude velmi oblíbené. FOTO: Original upload: DieAlraune~commonswiki ; cropping : Flappiefh/Creative Commons/ Public domain](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2023/03/3-12.jpg)
Objevuje se rýže
Knedlíky byly původně masové a překvapivě se pekly nebo smažily! Originální recept říká: „Maso telecie vzieti a zsekati drobně a žlútkov vaječných přičiniti a kořeně, což se zdá a petružele zelené.
Též také o skopových obvale v bielú múku, smažiš to na pánvi, v sádle nebo másle, učiniž na to kořenie sladké nebo ostré.“ V polovině 15. století se objevila rýže, která se drtila na mouku, ze které se pekly placky nebo dělaly kaše.
Jedly se i květiny, například ve formě bylinkového koláče: „Vezmi hrst levandule, rozmarýnu, šalvěje, majoránky a mangoldu a společně to nasekej.
Přidej šest vajec, cukr, skořici, hřebíček, hrozinky a růžovou vodu a nech to péct.“ Pestrý byl výběr sladkého pečiva: perník, koláče, oplatky a mazance.