Skip to content
reklama

Ve středověku si Češi pochutnávali i na květinových koláčích

jedla hlavně chléb s cibulí a zapíjela to vodou. Díky tomu prý předčasně zestárla. Pražský biskup Jaromír zmlátil roku 1073 olomouckého biskupa Jana.

Proč? Prý proto, že si pochutnával na topince se sýrem, cibulí a kmínem. Prý to není střídmé jídlo! Světské středověké hostiny bývaly sice velkolepé, ale kultura stolování vesměs nulová. Žádné talíře, jen společné misky, často uhnětené z chleba.

Po použití se buď snědly nebo hodily psům. Jídelníčkům vévodily sladké i slané kaše z obilí, pečené placky a chléb.

Anežka Přemyslovna v jídle vsadila hlavně na chléb s cibulí. FOTO: Lure/Creative Commons/CC BY 3.0

Maso na sladko

Nejstarší kuchařky dochované v českých zemích pocházejí ze 14. století. Na stolech venkovanů jsou téměř každý den moučné nebo masové kaše. Naši předkové se asi inspirovali od starých Římanů, maso se totiž často upravuje originálně na sladký způsob, například Jelení játra v medu: „Játra upečeme na roštu, nakrájíme na plátky a vložíme do svařeného medu, který jsme předtím okořenili hřebíčkem a tlučeným zázvorem.

“ Med sloužil jako konzervační látka, pokrm bylo možné uchovat i několik týdnů. Zvěřina ovšem byla málokdy, většinou se jedlo vepřové a hovězí. Rybníky se hemžily rybami, které se pekly s bylinkami. Šlo o typické jídlo postních dní, chytal se hlavně losos, úhoř a štika.

blank
Pekař v akci. Sladké pečivo bude velmi oblíbené. FOTO: Original upload: DieAlraune~commonswiki ; cropping : Flappiefh/Creative Commons/ Public domain

Objevuje se rýže

Knedlíky byly původně masové a překvapivě se pekly nebo smažily! Originální recept říká: „Maso telecie vzieti a zsekati drobně a žlútkov vaječných přičiniti a kořeně, což se zdá a petružele zelené. Též také o skopových obvale v bielú múku, smažiš to na pánvi, v sádle nebo másle, učiniž na to kořenie sladké nebo ostré.

“ V polovině 15. století se objevila rýže, která se drtila na mouku, ze které se pekly placky nebo dělaly kaše. Jedly se i květiny, například ve formě bylinkového koláče: „Vezmi hrst levandule, rozmarýnu, šalvěje, majoránky a mangoldu a společně to nasekej.

Přidej šest vajec, cukr, skořici, hřebíček, hrozinky a růžovou vodu a nech to péct.“ Pestrý byl výběr sladkého pečiva: perník, koláče, oplatky a mazance.

Foto: pexels, Creative Commons, Úvodní fotografie: pexels
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Moskevský Kreml: Rejdiště duchů despotických vládců i revolucionářů?
enigmaplus.cz

Moskevský Kreml: Rejdiště duchů...

Snad každé starobylé sídlo mívá svoje...
Vinnetou je zpět a v Boskovicích vyráží za pokladem na Stříbrné jezero
epochanacestach.cz

Vinnetou je zpět a v Boskovicích...

Nejslavnější příběh o legendárním románovém...
Když očí pálí
panidomu.cz

Když očí pálí

Pálení v očích sice zdraví neohrožuje, zato...
Léčba viru podobného HIV u opic je nadějí i pro lidstvo
21stoleti.cz

Léčba viru podobného HIV u...

Virus HIV způsobuje u lidí onemocnění AIDS...
Zázračné hroby svatých: V jejich blízkosti se dějí divy!
enigmaplus.cz

Zázračné hroby svatých: V...

O světcích je známo, že dokážou konat zázraky, je to...
Dechberoucí udržitelná rezidence ve svahu
rezidenceonline.cz

Dechberoucí udržitelná...

To, co bylo původně plánováno jako...
Designové nástěnné hodiny od výrobce legendárních primek
iluxus.cz

Designové nástěnné hodiny od...

Kolekce STUCCLOCK je důkazem, že nástěnné...
Vášnivý románek s kolegou?
nasehvezdy.cz

Vášnivý románek s kolegou?

Sama by do StarDance nikdy...
Jak se mi vymstila zrcadlová magie?
skutecnepribehy.cz

Jak se mi vymstila...

Musela jsem si zkusit ten zajímavý magický...
Pojídači hříchů: Svačinka přímo na nebožtíkovi!
epochalnisvet.cz

Pojídači hříchů: Svačinka...

Do světnice vejde cizinec. Muž, který k rodině,...
Podvedla Berenika manžela s milencem?
nasehvezdy.cz

Podvedla Berenika manžela s...

Krásná BERENIKA...
Pistáciový dort
tisicereceptu.cz

Pistáciový dort

Dobrota na neděli či na oslavu Suroviny 85 g hrubě mletých...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha