Pivo se dá uvařit i doma, a dokonce i v muzeu! Zájemce o tom přesvědčí nové gastronomické kurzy v Národním zemědělském muzeu v Praze, připravené ve spolupráci s odborníky ze Sládkovy akademie.
Kurzy z projektu Uvařeno v muzeu se konají v profesionálně vybaveném gastrostudiu a jsou určeny všem, kdo rádi vaří.
Překvapivě jednoduché
Vaření piva může být překvapivě jednoduché. Stačí získat cukr z ječmene, dochmelit a prokvasit. Není potřeba domácí pivovar ani drahé vybavení, vystačit si lze s velkým hrncem, scezovacím sítem a chladičem.
Pak už stačí jen dodržet technologický postup a vychutnat si vlastní pivo.
Jak se vyvarovat případných chyb a získat pivo v té nejvyšší kvalitě – čerstvé, nefiltrované a nepasterizované – poradí profesionálové ze Sládkovy akademie, která se specializuje na pivní kulturu a sommelierské a degustátorské kurzy.
„Česká republika je známá svým kvalitním chmelem a také tím, že jsme velmoc ve vaření piva. To dosvědčuje množství malých pivovarů a vzrůstající počet lidí, kteří si zkoušejí uvařit pivo doma.
Právě domovarníkům má náš kurz pomoci předvést, že se nejedná o tak složitý proces, jak by se mohlo zdát,“ říká náměstek generálního ředitele Jiří Houdek.
Kurzy pro každého
Kurz je celodenní, vaří se v malé skupině a bude tedy prostor i na individuální dotazy. Seznámí také s rozdíly vaření jednotlivých druhů piv (spodně kvašená versus svrchně kvašená – tedy „klasický“ ležák versus Ale).
Účastníci si postup a nástroje vyzkouší a odnesou si „rozvařené“ pivo, které si doma dodělají. „Pokud začnete vařit pivo, začnete o něm také daleko víc přemýšlet. Zajímá vás, kdy a proč jednotlivé chutě vznikly.
Domovarnictví je jedna z cest, jak porozumět pivu,“ dodává lektor Sládkovy akademie Vítek Prouza.
Pivo v muzeu se bude vařit v termínech 27. 11. 2021, 22. 1. a 26. 2. 2022.
Na kurz je možné koupit také dárkový poukaz pod stromeček.
Kromě kurzů domácího vaření piva přidalo Národní zemědělské muzeum na podzim ještě nový tematický okruh – kurzy věnující se asijské kuchyni. V nabídce nechybí ani bezlepkové kurzy, na kterých lektorka ukazuje i varianty receptů bez mléka nebo vajec.
Mezi oblíbené kurzy patří české klasiky jako Zvěřina, Sladkovodní ryby, Vánoční pečení nebo Omáčky.