Skip to content
reklama
reklama

Typický český jídelníček až do třicetileté války tvořil chléb a pivo

Mrzák se lačně kouká na kousek chleba a sýra, který mu podává sám nejvyšší představitel církve v Čechách. Natáhne se po jídle a málem ho pražskému biskupovi Hyzovi vytrhne z rukou. Okamžitě se do krajíce hltavě zakousne.

Žebrákům, mrzákům a bezdomovcům servírují jídlo samotní biskupové.

Kronikář Kosmas (asi 1045–1125) potvrzuje, že pátý pražský biskup Hyza (†1030) denně živí dokonce čtyřicet chudáků. Jídlo jim osobně požehná a vlastníma rukama ho servíruje. Někomu ale není dost dobrá ani taková almužna.

„Někdy mi posílali kuře polouvařené a plovoucí ve špinavé vodě,“ stěžuje si například v roce 1273 mistr Jindřich, který dostává jídlo ze strahovského kláštera.

blank
Podle kronikáře Kosmy dávají čeští biskupové stravu chudým.

Ve středověku se lidé v Čechách mají dobře, snad s výjimkou dob válek a hladomorů. Co se týče jídla, nouzí rozhodně netrpí. Dokonce i chudina má na jídelníčku zelí či hrách nebo kroupy, občas i sýry, polévku, mléko a maso.

Zkrátka nepřijdou ani vězni, kteří se dostanou do žaláře za méně závažné delikty, například kvůli dluhům. Mají nárok na chleba, pintu (necelé dva litry) piva a také dvě teplá jídla za den. Obvykle odsouzencům servírují k obědu hrách společně s kusem masa, při večeři potom hrách vymění za zelí a opět doplní masem.

blank
Ve středověké pekárně putuje do pece jeden chléb za druhým – jde o hlavní součást jídelníčku tehdejších obyvatel.

Jí se dvakrát denně Blíží se desátá hodina, když hospodyně svolává stolovníky k obědu. Selská chasa se mezi sebou pošťuchuje a usedá na dřevěné lavice. Za chvilku už je na stole velký hrnec polévky zvané odvářka.

Hospodyně z něj poctivě rozděluje do talířů jednotlivé porce. Jakmile všichni vezmou do ruky lžíce a pustí se do jídla, hlasitý hovor jako mávnutím proutku utichá. Všichni vyjedí talíře do poslední kapky.

Jenže to zdaleka není všechno. Čeká je ještě miska vařeného hrachu posypaného nasekanou dobromyslí a omaštěného slaninou. Na závěr ještě všichni zhltnou pořádný krajíc chleba a kus pečeně. Musí se dobře nakrmit, protože dalšího jídla se dočkají až pozdě odpoledne mezi čtvrtou a šestou hodinou.

Jí se totiž pouze dvakrát denně. Snídaně se objevuje až ve Francii v době vlády krále Ludvíka XIV. (1638–1715) a odsud se šíří dál Evropou.

blank
Jídlo se servíruje dvakrát denně, teprve na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. se jí třikrát – včetně snídaně.

Děvečky se spokojí s málem Ve středověku a na začátku novověku si selská a tovaryšská chasa rozhodně nežije špatně. „V řádu mlynářských tovaryšů z roku 1601 stojí, že má mlynář dávat zaměstnancům k obědu i k večeři vždy po třech jídlech – polévku, vaření s kusem masa a kus chleba,“ potvrzuje současná česká historička Magdalena Beranová, která je odbornicí na dějiny stravování nejenom v našich zemích.

Ještě lépe než zaměstnanci sedláků a řemeslníků se ale má dvorská čeleď, ta dostane dokonce čtyři chody! Jedním z nich je maso, například hovězí dršťky nebo volské hlavy. Dvorským děvečkám ovšem nezbývá nic jiného, než závistivě pokukovat po čeledínech, kteří se po polévce zakousnou do pečeného masa, které jim páni dopřávají dvakrát do týdne.

Samy děvečky se na rozdíl od čeledínů musí spokojit s jednodušším jídlem a jenom s jedním chodem.

blank
Když Čechům vládne císař Rudolf II., zdejší lid lahůdky příliš nevyhledává.

Národ živí chléb, pivo a maso Typický český jídelníček tvoří od středověku až do třicetileté války (1618–1648) hlavně chléb, luštěniny, tedy hrách a kroupy, ryby, různé obilné kaše, ovoce a pivo. „Pro měšťany v 15. –16.

století se za skromné a přiměřené považovalo takovéto jídlo: jedno jídlo vařené, jedno pečené se salátem, pak ještě jedno jídlo, posléze sýr nebo moučník,“ píše současná historička Magdalena Beranová. Svým hostům pak pražské hospody většinou nabízely na jídelníčku polévku, okořeněné maso z polévky, slepici s kořením, masové pečeně, hrách a také sýr. Prostí lidé ale větší výběr nevyžadují, vystačí s málem a o speciality moc nestojí.

„Lid obecný nejvíce chlebem, pivem a masem živ jest a o lahůdky, pernatou zvěř mnoho nestojí,“ říká zpráva z roku 1605 sepsaná pro habsburského císaře Rudolfa II. (1552–1612).

wikipedia.org, pixabay.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Utekl jí už mladý milenec za jinou?
nasehvezdy.cz

Utekl jí už mladý milenec...

Působí dojmem ženy,...
Nová teorie o Turínském plátně: Ježíšova tvář to prý není!
epochalnisvet.cz

Nová teorie o Turínském plátně:...

Není to pohřební rubáš z Jeruzaléma, ale ubrus z...
Výtečný srnčí guláš
panidomu.cz

Výtečný srnčí guláš

Zimní jídlo podle našeho gusta vyzkoušejte!...
Proč zemřela slavná Marilyn Monroe?
enigmaplus.cz

Proč zemřela slavná Marilyn...

Slavná, krásná a prokletá. Tak by se dala...
Nevybojovala jediné. Vytoužené dítě!
nasehvezdy.cz

Nevybojovala jediné....

Krásná česká populární...
Zapečené filé se zeleninovou krustou
tisicereceptu.cz

Zapečené filé se...

Ingredience 2 ks velkých brambor 2 mrkve 8...
Tajemní Esejci: Ve své sektě měli svá vlastní pravidla
enigmaplus.cz

Tajemní Esejci: Ve své sektě...

Nikde v Bibli o nich nenaleznete ani zmínku,...
Legendární Ford Bronco v omezeném množství i v Evropě
iluxus.cz

Legendární Ford Bronco v...

Ford dnes oznámil, že na evropský trh uvede...
Muže jsem si našla přes inzerát
skutecnepribehy.cz

Muže jsem si našla přes...

Když jsem oslavila...
Poněkud drsná láska
21stoleti.cz

Poněkud drsná láska

Je samozřejmé, že se chobotnice také musí...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...