Domů     Tři fáze: Kompostování je zkrátka věda!
Tři fáze: Kompostování je zkrátka věda!

Na první pohled to vypadá jednoduše. Zkrátka vzít všechno, co se může rozložit, naházet to na hromadu a jen čekat na výsledek. Celý proces je však mnohem složitější, než by se mohlo zdát.

Pro získání kvalitního kompostu je důležité dodržet několik základních podmínek.

Klíčem k efektivnímu kompostování je vytvoření ideálního prostředí pro rozvíjení mikroorganismů, tedy odpovídající teploty, živiny, vlhkost a spousta kyslíku,“ potvrzuje Matthew Worsham z americké University of Dayton a podotýká, že až dvě třetiny kuchyňského odpadu, který končí v koši, je možné zužitkovat.

Majitelé zahrad tak mohou získat přírodní hnojivo, bohaté na živiny, díky kterému se budou moci těšit ze šťavnatého ovoce, kvalitní zeleniny a překrásných květin.

Jedna, druhá, třetí

Podle vědeckého týmu z Cornellovy univerzity v USA existují tři etapy procesu kompostování, ve kterých se uplatňují různé typy mikroorganismů.

První stupeň trvá obvykle jen pár dní, během nichž začínají vyvíjet svou aktivitu mikroorganismy, kterým se daří při teplotách od 20 do 45 °C. Růst teploty je přirozeným vedlejším produktem tohoto procesu a proto jsou mezofilní organismy brzy nahrazeny termofilními, kterým se daří při vyšších teplotách.

Nastává druhá fáze, která může trvat týdny i měsíce. Během ní dochází k rozkladu organického materiálu a vyšší teploty přispívají k rozkladu bílkovin, tuků a sacharidů. Teploty neustále rostou a ničí patogenní organismy.

Pokud však teplota není kontrolována, může dojít k tomu, že nakonec zlikviduje všechny užitečné mikroorganismy.

Techniky, jako je provzdušňování a převracení kompostu pomáhají udržovat teplotu okolo 65 °C. Poté její hodnota začne opět klesat a mezofilní organismy obnoví svou činnost, aby dokončily přeměnu zbývající organické hmoty do použitelného humusu.

To je třetí fáze, která trvá zpravidla několik měsíců. Během nich kompost chládne a dozrává.

Kromě mikroorganismů se na přeměně odpadu na kompost podílejí také půdní živočichové.
Kromě mikroorganismů se na přeměně odpadu na kompost podílejí také půdní živočichové.

Kdo „vyrábí“ kompost?

Existují dvě hlavní skupiny mikroorganismů, které se podílejí na přeměně odpadu na kompost a sice aerobní a anaerobní. Aerobní potřebují kyslík, aby přežily a jsou nejdůležitější a nejúčinnější. Anaerobní mikroorganismy naopak kyslík nepotřebují.

Jsou také důvodem, proč kolem sebe kompost šíří nepříjemný zápach, protože při své činnosti vytvářejí páchnoucí plyny. Přibližně 80 až 90 procent všech mikroorganismů, nacházejících se v kompostu tvoří bakterie.

Zbývající množství jsou různé druhy hub včetně plísní a kvasinek. Kromě mikroorganismů se v kompostu dají najít další užiteční tvorové, jako jsou třeba svinky, stonožky, žížaly nebo červi. Tito živočichové pomáhají urychlit rozklad.

V zahraničí se kurzy správného kompostování setkávají s velkým zájmem.
V zahraničí se kurzy správného kompostování setkávají s velkým zájmem.

Zelená a hnědá

Je rovněž nutná rovnováha „zeleného“ a „hnědého“. Zelené složky jsou bohaté na dusík a patří k nim například tráva, odpad z ovoce a zeleniny. K hnědým komponentům, bohatým na uhlík náleží třeba listí a větvičky.

Poměr uhlíku a dusíku zhruba 30:1 je ideální pro efektivní kompostování. Uhlík dodává mikroorganismům energii a dusík poskytuje další výživu, takže mohou pokračovat v růstu a reprodukci.

Důležitá je rovněž správná vlhkost, za optimální se považuje zhruba 40 až 60 procent. Nesmí se zapomenout ani na dostatečné množství kyslíku, protože jeho deficit vede k převaze anaerobních mikroorganismů a nežádoucím hnilobným procesům v kompostu.

Pokud budete hnojit kvalitním kompostem, můžete se radovat z takto krásné zeleniny.
Pokud budete hnojit kvalitním kompostem, můžete se radovat z takto krásné zeleniny.
Foto: www.greenthumbjeff.com, www.burbankca.gov, www.waste360.com, www.petoskeynews.com,
Související články
Věda a technika
Příroda jako architekt: Jak ledňáčci inspirovali Šinkansen
S rychlostí přesahující 270 km/h byl v roce 1989 japonský vlak šinkanzen zázrak techniky. Měl jenom jednu vadu – na hlasitou vlnu aerodynamického třesu, která vznikala s každým průjezdem tunelem, si stěžovali lidé i 400 metrů daleko. Problém dokázal vyřešit japonský inženýr Ejdži Nakacu díky svému hobby – byl totiž vášnivým pozorovatelem ptáků. Ejdži Nakacu […]
Věda a technika
Ikony metropolí: Nejpozoruhodnější mosty na světě
Mosty slouží k přepravě vozidel a lidí přes vodní plochy nebo údolí – jako praktické stavby proto mají většinou především dopravní funkci. Mnohé z nich jsou však inženýrskými skvosty a boří naše představy o tom, co všechno je možné postavit. Některé z mostů jsou na první pohled obyčejné, jiné vzbuzují úžas. Některé se staly jedněmi […]
Věda a technika
Neobvykle hladová černá díra
Přibližně dvanáct miliard světelných let od nás se nachází neobvykle hladová černá díra. Každý den v ní zmizí vesmírný materiál odpovídající prý přibližně polovině našeho Slunce. Byla objevena teprve poměrně nedávno… Z historie černých děr Černé díře se říká černá, protože její gravitace je natolik silná, že jí neunikne ani světlo. Existence černých děr byla […]
Věda a technika
Přelstěte svůj zrak! Jak funguje dírkový efekt?
Chroupete někdy u televize slané krekry s dírkami? Zkuste si dát dva před oči… a stane se kouzlo! Obraz uvidíte mnohem ostřejší než předtím, a dost možná i odložíte brýle! Sušenky po ruce nemáte? Nevadí, zkuste třeba cedník či cokoliv jiného s malými otvory (nebo alespoň s jedním). Výsledek bude stejný! Samozřejmě nejde o žádné […]
reklama
věda a technika
Zdánlivě pomalé želvy: Tichý a dlouhověký společník
Když nejmocnější z řeckých bohů – Zeus chystá veselku s manželkou Hérou, pozve všechny. Želva ale odmítne opustit svůj dům, a tak na ni vládce sesílá kletbu. Od té doby si musí své obydlí tahat všude s sebou! Plouží se po souši, jejich mořští kolegové zase neohroženě brázdí oceány. Zvláštní skupina plazů je častým terčem posměchu kvůli těžkopádnosti […]
Zákoutí neurogastronomie: Sluch je nejlepší kuchař
Že výběr hudby ovlivní náš kulinářský zážitek, asi nikoho nepřekvapí. Zákazníci například v restauraci utratí až o 10 % víc, pokud na pozadí hraje klasika. Hlasitá hudba zase zvyšuje prodej soft-drinků a při poslechu hudby rychlé rychleji jíme. Sluchové vjemy se ale také zcela zásadně podílejí na tom, jak nám samotné jídlo chutná.   Když […]
Sklerosteóza: Mutace nezlomitelných kostí
Na první pohled se tato genetická mutace může zdát jako něco, co by chtěl mít v genomu každý. Její nositel disponuje kostmi s několikrát hustější strukturou, než je obvyklé. Jsou tak prakticky nezlomitelné. Už ale prostý fakt, jak málo je známo podobných případů, naznačuje, že majitelé tohoto haplotypu nemají dobré podmínky pro přenos svých genů na další […]
Štola 88: Ponorková nemoc cestou na Mars
Republikou se koncem 80. let šířily fámy o tajných pokusech na lidech probíhající kousek za Brnem. Tak si někteří vysvětlovali kolony nákladních vozů, které se sjížděly k důlní štole u Tišnova. Skutečnost ale předčila všechny představy – v opuštěné podzemní chodbě totiž probíhal let na Mars.   Lidská povaha je komplikovaná. Ačkoliv se vztahy mezi […]
svět zločinu
Bill Cosby: Propuštění z vězení po procesních chybách
Bill Cosby, někdejší hvězda americké televize, byl v červenci 2021 propuštěn z vězení kvůli procesním chybám, které vedly k jeho odsouzení v roce 2018 za sexuální napadení. Tento krok vyvolal šok mezi více než šedesáti ženami, které ho obvinily ze sexuálního obtěžování. Přestože byl Cosby odsouzen za zdrogování a znásilnění Andrey Constandové, verdikt byl zrušen, […]
Harvey Weinstein: hlavní poražený kauzy MeToo se odmítá vzdát
Harvey Weinstein, někdejší mocný filmový producent, se snaží zvrátit své odsouzení za znásilnění a sexuální obtěžování. Jeho šance na očištění jsou však mizivé. Skandál, který začal v roce 2017, odhalil dekády zneužívání moci, kdy Weinstein nutil herečky k sexuálním službám výměnou za kariérní příležitosti. Navzdory pokusům vše zamést pod koberec a dohodám s oběťmi byl […]
Za co všechno se chodilo do basy za komunismu?
Za bývalého režimu se dalo sedět ve vězení za ledacos, co dnes stěží chápeme. Třeba za koupi západního vozu nebo cizí literatury. I nevinná legrace v restauraci může skončit tragicky, když v ní sedí konfident. Peníze, které vám přijdou omylem na účet, jsou cestou za mříže. A na sovětskou vlajku není radno sahat, abyste nepřivolali […]
O. J. Simpson: Možná jsem ji opravdu zabil já
Jmenuje se O. J. Simpson. Je dnes už bývalou legendou amerického fotbalu, průměrným hollywoodským hercem, dokonce i spisovatelem. Jestli si k tomu přidáte i slovo „vrah“, necháme už na vás. Píše se rok 1977. Hvězda nejsledovanějšího amerického sportu O. J. Simpson přichází do svého oblíbeného privátního klubu Daisy v Beverly Hills. Krásná, čerstvě osmnáctiletá blonďatá recepční Nicole […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
O rodinu se umí manžel postarat
skutecnepribehy.cz
O rodinu se umí manžel postarat
Mezi mojí a Matějovou rodinou byla přehrada. Bydleli jsme sice, já i Matěj, v paneláku, ale rozdíly by přehlédl jen slepý. Já byla hýčkaná princezna, jezdili jsme k moři, v pokojíčku jsem měla růžové závěsy a růžový přehoz přes křesílko, snídala jsem chleba s medem nebo bábovku a měli jsme chatu u rybníka. Zato Matěj. To byl smutný případ. Děti se mu smály, že
Nové zprávy z Europy. Astrobiologové se z nich neradují
21stoleti.cz
Nové zprávy z Europy. Astrobiologové se z nich neradují
Málokteré těleso ve Sluneční soustavě je pro astrobiology tak lákavé, jako Jupiterův Měsíc Europa. Pod jeho ledovým příkrovem se totiž ukrývá oceán kapalné vody, které je zde více, než v pozemských oc
Oslavy sv. Antonína: Svatby, barvy a chuť sardinek
historyplus.cz
Oslavy sv. Antonína: Svatby, barvy a chuť sardinek
Ve stáncích na ulicích Lisabonu se během oslav svatého Antonína prodává spousta dobrot. Největší zájem je ale jednoznačně o grilované sardinky. Lidé je obvykle pojídají spolu s křupavým chlebem. Bloumají při tom městem, které vzdává hold svému patronovi a „vyhlášenému dohazovači“. Pro jeho oblíbenost se mu občas říká „světec celého světa“. Je patronem zamilovaných, cestujících
Nádherná Ivona Dadic se stala tváří hodinářské značky Norqain
iluxus.cz
Nádherná Ivona Dadic se stala tváří hodinářské značky Norqain
Ivona Dadic, rakouská sedmibojařka, má za sebou pozoruhodnou kariéru a již dosáhla mnoha milníků v atletice. Byla první Rakušankou, která se kvalifikovala na olympijský sedmiboj v roce 2012 v Londýně,
Dceřin magický prsten střeží naše rodinné štěstí
nejsemsama.cz
Dceřin magický prsten střeží naše rodinné štěstí
Když ten šperk uviděla, doslova ji uhranul. Od té chvíle se nás štěstí drželo, ale jen do té doby, než se dcera rozhodla prsten prodat. Bylo to v dobách, kdy se hranice otevřely a my se začali hrnout do světa. U nás doma jsme nebyli výjimkou. První cesta vedla do Vídně. Možná si pamětníci vzpomenou na ty slevové kupony,
Tereza Kostková je pořád stejně štíhlá
nasehvezdy.cz
Tereza Kostková je pořád stejně štíhlá
V čem spočívá tajemství dokonalé postavy herečky a moderátorky Terezy Kostkové (47)? Konečně šla s pravdou ven. Zejména divačky si vždy v průběhu televizního pořadu StarDance aneb když hvězdí tančí
Spa Hotel Děvín láká na relaxační pobyty, i na kulturu Mariánských Lázní
panidomu.cz
Spa Hotel Děvín láká na relaxační pobyty, i na kulturu Mariánských Lázní
Mariánské Lázně, město zapsané na seznamu UNESCO, jsou známé jako jedno z nejkomplexnějších lázeňských měst na světě. Toto město se pyšní čistým vzduchem, malebnými procházkami v okolních parcích a lesích a relaxačními procedurami, které poskytují novou energii a regeneraci. Spa Hotel Děvín Superior *** nabízí širokou škálu služeb pod jednou střechou. Hotel poskytuje léčebné a
Kuskus s kuřetem a zeleninou
tisicereceptu.cz
Kuskus s kuřetem a zeleninou
Zbylo vám trochu pečeného kuřecího masa od oběda? Využijte ho k přípravě dalšího pokrmu. Potřebujete 150 g pečeného kuřecího masa 1 lžíci másla 3 lžíce oleje 250 g kuskusu 1 kuřecí bujón 1
Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů
epochanacestach.cz
Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů
Pivo na Náplavce – oblíbený degustační festival zlatavého moku, na kterém nebude chybět ani redakce Epochy na cestách, se v letošním roce bude konat 14. a 15. června na Rašínově nábřeží. Účastnit se ho budou stálice i nováčci, na pravém břehu Vltavy se představí 40 zástupců českých minipivovarů. Součástí festivalu budou i stánky s jídlem,
Hledání Semiramidiných zahrad
enigmaplus.cz
Hledání Semiramidiných zahrad
Při hledání místa, kde se zahrady stvořené pro Semiramis nacházely, se archeologové nemají čeho chytit. Německá skupina archeologů pod vedením Roberta Koldeweye se na domnělé místo vydává na přelomu
Bohémský interiér s pařížským šarmem
rezidenceonline.cz
Bohémský interiér s pařížským šarmem
Zcela nový projekt, vybavený odborníky na design z LUXXU, byl promyšlen do nejmenších detailů a evokuje francouzskou klasiku s dotekem historie. Exkluzivní realizace je tak ztělesněním pronikavého kouzla a elegance půvabné metropole země galského kohouta a jejího životního stylu. Hned po vstupu do nitra charismatického bytu je téměř hmatatelně cítit vůni panujícího avantgardního stylu –
Vlkodlaci mezi námi? Příběhy o nich sahají až do starověku!
epochalnisvet.cz
Vlkodlaci mezi námi? Příběhy o nich sahají až do starověku!
Nejstarší dochovaný příklad přeměny člověka na vlka se údajně nachází v Eposu o Gilgamešovi z doby kolem roku 2100 př.nl. Dodnes však světem kolují příběhy, ve kterých slýcháváme o krvelačném vlkovi, jenž se objevil při úplňku.   Vlkodlak, jak ho nyní známe, se poprvé objevuje ve starověkém Řecku a Římě, v etnografických, poetických a filozofických