Skip to content

Titanic v číslech: 3 roky, 3000 dělníků, 3300 pytlů s poštou

Kolos vyplouvá. Čtvrtý den plavby ve 23:40 narazí v severním Atlantiku do obřího ledovce. Jeden člen posádky později přirovná zvuk srážky k „ničemu většímu než natržení plátna“.

Síla nárazu protrhne trup a loď se během necelých tří hodin naplní 39 000 tunami mořské vody. Dne 15. dubna ve 2:20 ráno se za Titanikem navždy zavřou vody ledového oceánu. Letos je tomu 103 let.

Restaurace pro 1. třídu ve srovnání s jídelnou po cestující 3. třídy.

Výstavba

Trvala: 3 roky

Pracovalo na ní: 3 000 dělníků

Stála: 7,5 milionu dolarů. To je dnes 181 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

Lodní kormidlo vážilo 20 tun, každá kotva 15 tun, což je stejně jako zvon u londýnského Big Benu. 

Technické detaily

Délka: 269,10 m

Šířka: 28,25 m

Výška (včetně komínů): 53,30 metru

Hmotnost: 46 000 tun

Loď měla 29 kotlů, spálilo se v nich přes 650 tun uhlí denně. 

Co bylo na palubě

34 019 kg čerstvého masa

16 850 lahví vína, piva a likérů

101 000 kusů ovoce

130 000 kusů nádobí, sklenic a příborů

Titanic byl zároveň královská poštovní loď. Vezl přes 3 300 pytlů s poštou.

Titanic plul z anglického Southamptonu, kanál do Cherbourgu a poslední zastávka byla v irském Queenstownu.

Poslední večeře na Titaniku

Na Titaniku se denně připravovalo 6 000 jídel. Pochutnali si i pasažéři 2. a 3. třídy. V 1. třídě se podávaly lahůdky haute cuisine při každém jídle. Večeře se skládaly až ze 13 chodů, z nichž každý se zapíjel odpovídajícím druhem vína. Stolování se mohlo protáhnout na čtyři až pět hodin.

Poslední večeře obnášela 10 chodů. Jídelníček se zachoval, známe ho do detailů. Jako obvykle se začínalo syrovými ústřicemi a několika druhy předkrmů. Následovala polévka consommé Olga (telecí ochucená vývarem z jesetera), dále pečený losos s holandskou omáčkou. Čtvrtý a pátý chod nabízely steak filet mignon Lili, kuřecí sauté Lyonnaise, jehněčí s mátovou omáčkou, pečenou kachnu s jablkovou omáčkou nebo hovězí sirloin steak s chateau potatoes (pečené brambory). Přílohy: mrkvové pyré, vařená rýže a zelené fazolky, hachis Parmentier (speciální bramborová kaše) a vařené nové brambory. Uprostřed opulentních chodů se podával pro zvýšení chuti římský punč z vína, rumu a šampaňského. Pak byla na výběr paštika z husích jater, pečené holoubátko s řeřichou nebo studený chřest v octovém nálevu a jako dezert broskvové želé s chartreuskou (jemný bylinný likér), puding Waldorf či francouzská zmrzlina. Nakonec ovoce, ořechy, sýry, káva, portské a pro pány doutníky v kuřáckém salonu.

3 331 km

Vzdálenost, kterou Titanic zdolal mezi 11. dubnem a večerem 14. dubna 1912.

644 km

Vzdálenost od nejbližšího pobřeží při potopení

93 km

Vzdálenost nejbližší záchranné lodi Carpathia, která připlula na místo až ve 4 hodiny ráno. 

V 1. třídě cestovalo 325 lidí včetně dětí. Z nich utonulo 123 obětí. Celkem zahynulo přes 1500 lidí.

Časová osa

23:40 – srážka s ledovcem

00:05 – příprava záchranných člunů

00:15 – pasažéři si oblékají záchranné vesty

00:25 – Carpathia odpovídá na volání o pomoc

00:40 – člun č. 7 s 28 lidmi je jako první spuštěn na hladinu (kapacita byla 65 lidí)

01:20 – kotelna č. 4 je zaplavena vodou

02:05 – je spuštěn poslední člun

02:17 – je poslána poslední prosba o pomoc

02:20 – Titanic klesá pod hladinu

04:10 – Carpathia spatří první záchranný člun Titaniku

30 vteřin

uplynulo od spatření ledovce a nárazu do něj.

60 minut

uplynulo od srážky do spuštění prvního záchranného člunu.

160 minut

uplynulo od srážky do potopení ve 2:20. Hlavní konstruktér Titaniku Thomas Andrews (1874–1912) poté, co získal přehled o poškození lodi, odhadl, že do 90 minut půjde ke dnu. Ale udržela se na hladině 160 minut.

 1 500

lidí se utopilo ve vlnách nebo šlo s lodí ke dnu.

41,7 km/h

Titanic plul touto rychlostí v době nárazu. Bylo to jen o 9,3 km/h méně, než byla maximální rychlost lodi.

6

Počet varování o ledovcích, která Titanic obdržel od jiných lodí v osudný den. V dubnu 1912 bylo v této oblasti spatřeno téměř 400 ledovců. To bylo čtyřikrát více než v předchozích letech.

2,2 stupně Celsia

Teplota vody kolem Titaniku v době ztroskotání.

15 minut

Průměrné udržení člověka naživu v tak ledové vodě.

20 záchranných člunů

bylo na Titaniku. To stačilo jen pro polovinu z celkového počtu 2 200 lidí na palubě. Přesto člunů bylo víc, než vyžadoval zákon.

 700 lidí

se dostalo do záchranných člunů. Téměř všechny čluny měly ještě volná místa.

Cestující, posádka a oběti

Na palubě bylo 2 224 lidí, 1 316 cestujících a 908 členů posádky. Titanic vyplul obsazený jen z 67 procent. Bylo tu místo ještě pro 1 100 lidí.

Šla ke dnu

Po katastrofě

3,7 kilometru

Hloubka, ve které pod hladinou odpočívá Titanic. Odpovídá zhruba výšce 10 mrakodrapů Empire State Building, pokud by stály na sobě bez antény.

 39 km2

– velikost plochy, na které jsou roztroušeny zbytky vraku. Trup má na sobě nános bahna 14 metrů vysoký.

73 let

uplynulo, než byl objeven vrak Titaniku. Od té doby ho navštívilo asi 20 expedic.

 31,4 milionu dnešních dolarů

vybral fond Titanic Relief Fund pro přeživší a jejich rodiny. Sbírka byla ukončena až v roce 1959.

 2009

V tento rok zemřela Millvina Deanová, poslední člověk, který přežil katastrofu. V době potopení Titaniku jí byly dva měsíce.

Foto: Library of Congress, Nara R. Welsh
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti Zobrazit více …