Osmiletí kluci John s Mikem se podělí o sendvič. Každý má poctivou půlku. S chutí se zakusují do chleba namazaným arašídovým máslem. Pochutnávají si na typické svačince amerických školáků a zároveň dobíjejí energii na další vyučovací hodinu.
Odkud tato oblíbená pomazánka pochází?
Podle legendy měl s nápadem vyrábět arašídové máslo přijít americký vynálezce George Washington Carver (asi 1864‒1943), který v roce 1916 publikoval svůj text „Jak pěstovat arašídy a 105 způsobů jejich přípravy pro člověka.“ Prvenství mu ale bohužel nepatří.
![Američan George Washington Carver arašídové máslo jako první nepředstavil. FOTO: pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/05/2-768x959.png)
Patent pro pacienty
Předběhl ho americký odborník na výživu John Harvey Kellog (1852‒1943), který si už v roce 1895 patentoval arašídové máslo jako vegetariánskou stravu, kterou nabízel pacientům ve svém michiganském sanatoriu Battle Creek.
Vývoj pochoutky, dnes oblíbené po celém světě, tím ovšem nekončí.
![Bez svačiny s burákovým máslem nedají američtí školáci ani ránu. FOTO: pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/05/3-3-768x576.jpg)
Oblíbená svačina školáků
V její přípravě udělal revoluci kalifornský obchodník s potravinami Joseph Rosefield (1882‒1958), když do ní v letech 1922‒1923 začal přidávat hydrogenovaný rostlinný olej.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Výsledek v podobě hustého krému pojmenoval Skippy podle tehdy oblíbeného komiksu. Sendviče s arašídovým máslem se brzy staly součástí svačin amerických školáků.