Skip to content
reklama

Smažený řízek proslavil mlsný vojevůdce

„Co budu dělat?“ ptá se nešťastně kuchař na vídeňském dvoře. Má panovníkovi připravit zbrusu novou specialitu, jenže jedna z nejdůležitějších surovin mu v kuchyni chybí. „Parmezán prostě vynechám,“ povzdechne si a zadoufá, že císaři snad bude chutnat i tak.

Vídeňský dvůr se bez služeb českého vojevůdce Jana Josefa Václava Radeckého (1766–1858) neobejde. V roce 1848 musí uklidnit situaci v Itálii, kde dochází k sérii povstání a země hrozí svojí nezávislostí na Rakousku.

Radecký proto táhne do Milána, a to přesto, že je mu tehdy už 82 let. Ani vojenské operace ale ve starci nepotlačí labužnické chutě.

Maršál Josef Václav Radecký objeví v Itálii kulinářskou lahůdku.
Maršál Josef Václav Radecký objeví v Itálii kulinářskou lahůdku.

Po kuchaři chce recept

V srpnu 1848 už odolávají rakouským vojskům jedině Benátky (padnou až o rok později v srpnu 1849). Právě v tomto městě na lagunách se Radecký během svého tažení zastaví na večeři. Má hlad, a tak si v benátském hotelu Danieli poručí chutné jídlo.

Zdejší číšník mu naservíruje specialitu italských kuchařů zvanou Cotoletta alla Milanese. Dozlatova osmažený plátek masa neodolatelně voní, a tak do něj zapíchne vidličku a nožem kousek odřízne. Je nadšený a žádá kuchaře o recept.

Přírodní zlato. Už ve starověku kuchařovali obalovali zlatem plátky masa. Mohli si to ale dovolit jenom boháči.
Přírodní zlato. Už ve starověku kuchaři obalovali zlatem plátky masa. Mohli si to ale dovolit jenom boháči.

Na císařském dvoře nemají sýr

V příští depeši, adresované vídeňskému dvoru, už líčí nejenom aktuální politickou situaci, ale připojuje i popis přípravy nové lahůdky. V Rakousku se tehdy v prosinci 1848 ujímá vlády císař František Josef I. (1830–1916). Právě jemu má císařská kuchyně nový pokrm připravit. Plátek dobře naklepaného masa se obalí v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi parmezánu a strouhanky. Mouka, vejce i strouhanka jsou v císařské kuchyni samozřejmostí.

Když ale dojde na parmezán, situace je o poznání horší. Kuchař se bez něj musí obejít. Naštěstí císař je nadšený i tak.

Rakouský císař František Josef I. přijde novince v jídelníčku okamžitě na chuť.
Rakouský císař František Josef I. přijde novince v jídelníčku okamžitě na chuť.

Obalovali maso ve zlatě?

Podle historiků gastronomie ovšem řízek není původním italským jídlem. V určité podobě ho znali už staří Řekové. Od 9. století se pak prý na hostinách římských císařů servírovaly masové kousky obalované v plátcích zlata.

Tuto nákladnou lahůdku připravovali po jejich vzoru také kuchaři šlechticů, kteří si to mohli dovolit. Tato úprava masa se dále šířila do severní Afriky, do Španělska a nakonec do Itálie. Ve středověku, zřejmě někdy v 16.

století nahradila zlaté plátky strouhanka.

Foto: wikimedia.org
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Studium biotechnologie učí, jak využít organismy a biomolekuly pro potřeby lidstva
21stoleti.cz

Studium biotechnologie učí,...

O kyselině hyaluronové, která má díky svým vlastnostem...
Chystá velkou pomstu! A co na to Bertramka?
nasehvezdy.cz

Chystá velkou pomstu! A co...

Dominika Gottová (47)...
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz

Klara Rott The Spa v...

Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo...
Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...
Švagrová urputně usiluje o dědictví
skutecnepribehy.cz

Švagrová urputně usiluje...

Když se před rokem vdala za mého bratra,...
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz

Rosslynská kaple: Ukrývá...

Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Zapečená bageta à la caprese
tisicereceptu.cz

Zapečená bageta à la caprese

Hledáte inspiraci na rychlou večeři? Pak vsaďte...
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
epochanacestach.cz

Mystické Žluticko a...

Kraj živých vod vítá...
Odloudí nakonec Petruchová tátu od rodiny?
nasehvezdy.cz

Odloudí nakonec Petruchová...

Moderátorskou dvojici...
Zahradní hrobka: Oáza posledního odpočinku mesiáše?
enigmaplus.cz

Zahradní hrobka: Oáza...

Naším cílem je lokalita, které se přezdívá...
Případ Owena Parfitta: Paralyzovaný muž zmizel ze svého vozíčku!
enigmaplus.cz

Případ Owena Parfitta:...

Ochrnutý muž z britského Somersetu...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha