Skip to content

Renesanční selská svatba: Opřené lokty na slavnostní stůl nepatří

Nevěsta sedí uprostřed bohaté tabule. Stůl se prohýbá jídlem. Hodovat se bude celé tři dny a víno i pivo poteče proudem. „Nemlaskej,“ okřikne jeden ze svatebčanů spolustolovníka. Rodiče jsou pyšní, že se jejich dcera dobře vdá, a tak si dávají na správných mravech záležet.

U svatebního stolu platí pravidla slušného chování ještě více než jindy. Holandský filozof Erasmus Rotterdamský (1469–1536) o nich vydává v roce 1530 knihu s názvem v překladu Návod pro chlapce, kterak se správně chovati“. V Evropě se stává velice populární, dokonce i češtině vznikají i podobné spisky. „V čas oběda nebo večeře ubrus, chléb, lžíce, talíře, k stolu, to vše máš přinést, kdež co přísluší rozklást, nýbrž připravit i vodu, k tomu s příslušnou nádobou, i své ruce máš umýti i nehty slušně zpravit, ano i tajnou potřebu, ať potom nehýbe tebou,“ píše českobratrský kněz Jiří Strejc Vetterus (1536–1599) ve své knize „Mravové, aneb naučení potřebná“ vydané rok po jeho smrti. Právě díky ní se o dobrém stolování dozvídají lidé i v našich zemích.

Humanista Erasmus Rotterdamský vytvoří dokonalý návod, jak se chovat u stolu.

Uklizená podlaha

Samozřejmostí se stává čistota v hodovní síni, což je proti středověku novinka. „Kosti se neměly házet na ubrus nebo pod stůl, a když už to bylo nutné, tedy pod své vlastní nohy, aby jiným nepřekážely,“ uvádí česká historička Magdalena Beranová. Už v 15. a 16. století se zakazuje při jídle otevírat ústa do široka. Důraz se ale klade například i na to, že se nemají opírat lokty o stůl nebo na něm ležet. Etiketa je přísná, s plnými ústy se nesmí mluvit, zakazuje se i mlaskat, říhat a srkat.

Když na českém trůně sedí Rudolf II. lidé si zamilují pivo.

Údaje se falšují

Z velkých keramických džbánů se do menších rozlévá pivo k servírování. Za vlády císaře Rudolfa II. (1552–1612) je neoblíbenějším lidovým nápojem pivo. Vaří se skoro všude. Panovníkovi se platí posudné, daň z prodaného nápoje, proto se údaje o prodeji často falšují.

Dokonce i dojídání zbytků podléhá kontrole. Například se nesmí vylizovat cukr, protože je vzácný a drahý. Ohryzaná kost nebo nedojedené jídlo už se nebere do ruky. V bohatších domech shrabuje zbytky sluha dřevěným nožem do koše.

Na stůl se prostírá ubrus už za vlády římského císaře Hadriána.

Bílá značí čistotu

Na stůl se používají velké bílé ubrusy. Poprvé se s touto podobou prostírání setkáváme ve starém Římě za vlády císaře Hadriána (76–138). V 15. století jsou ubrusy v Evropě ještě vzácné, ovšem o století později jich už můžeme v zámožnějších domácnostech napočítat sedm, osm nebo i více.

Základem stolování je nůž. Často bývá společný pro několik účastníků hostiny, jindy si lidé nosí vlastní. Utírá se zakrojením do chleba. U sedláků se používají většinou dřevěné lžíce. K vidličce ovšem dlouho panuje nedůvěra, protože prý je ďábelským nástrojem.

Nejdříve se objevuje ve vyšší společnosti, například vojevůdce Albrecht z Valdštejna (1583–1624) má na začátku 17. století neuvěřitelných 157 vidliček.

Albrecht z Valdštejna patří k propagátorům vidliček u jídelního stolu. Má jich ohromné množství.

Talíře místo misek

Ve středověku se nejdřív servírovalo ze společných misek. Později ve 14. století mají nejstarší talíře podobu kulaté nebo čtyřhranné desky s mírným prohloubením. Dřevěné mohou být i malované a při krájení masa se otáčejí na druhou stranu, aby se obrázek nepoškodil.

Talíře dnešního tvaru a typu se začínají používat právě v 16. století. Na svatbách se často servíruje syrná kaše. Recept na ni uvádí spis „Kuchařství tj.: Knížka o rozličných krmích, kterak se užitečně s chutí strojiti mají“ vydaný v Praze roku 1591.

Můžete si ji sami uvařit. Jaké suroviny potřebujete? Sýr, pitnou vodu, máslo a krupici. „Postrouhej čistý sýr na struhadle a prosej sítkem. Pak přistav vodu a svař. Dej do ní máslo, kolik se ti zdá. Smíchej ten sýr s krupicí a zavař do té horké vody,“ uvádí kuchař. Dodává, že se kaše má vařit asi hodinu, potom se vlije do mísy a nesolí se.

Foto: wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Společnost
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Na mostě se prý zjevují duchové. Několik řidičů kvůli nim málem havarovalo
enigmaplus.cz

Na mostě se prý zjevují duchové....

Zdá se, že nadpřirozeno není při výběru...
Vyhořel mu další plán!
nasehvezdy.cz

Vyhořel mu další plán!

Není to tak dlouho, co se Martin Dejdar (55)...
Tajuplný zámek Vinařice a vznik kostela v Sýčině
epochanacestach.cz

Tajuplný zámek Vinařice a...

Ve Vinařicích, nedaleko...
Kdo byl nejohroženější?
21stoleti.cz

Kdo byl nejohroženější?

Dle dat Ústavu zdravotnických informací a...
Nový Hyundai Ioniq plug-in hybrid: Tankujte emoce
epochalnisvet.cz

Nový Hyundai Ioniq plug-in...

Buď slyšíte motor o trochu větší než je...
Co je nového ve světě topení
rezidenceonline.cz

Co je nového ve světě topení

Každý rok se představují novinky ze světa radiátorů,...
Nejděsivější scénáře vyhynutí lidstva: Přelidnění, nebo jaderná válka?
enigmaplus.cz

Nejděsivější scénáře vyhynutí...

Každý z nás ví, že tu nebude navždy. A lidé se...
Hodinky k narozeninám hodinářství Koscom
iluxus.cz

Hodinky k narozeninám...

Hodinářství Koscom letos oslavilo 30 let od...
Má legendární Bigfoot zvláštní schopnosti?
enigmaplus.cz

Má legendární Bigfoot...

Legendy o sněžném muži Bigfootovi a dalších...
Před 290 lety byl uloven jelen šestadvacaterák
21stoleti.cz

Před 290 lety byl uloven...

V Národním zemědělském muzeu na zámku Ohrada...
Katedrála v Chartres: Aplikovaná věda v období gotiky
epochanacestach.cz

Katedrála v Chartres:...

Řekne-li se katedrála...
Není nad domácí čaj z bylinek
nasehvezdy.cz

Není nad domácí čaj z bylinek

Máte doma spoustu usušených bylinek a nevíte,...