Za první českou knihou, která přibližuje naše kulinářské uměni se musíme vydat hluboko do minulosti až do renesančních dob. Na jejího autora se málem zapomnělo. Jeho zásluhy si chtěl přivlastnit někdo úplně jiný.
V první polovině 16. století vydává významný český tiskař a purkmistr Pavel Severin z Kapí Hory (1500-1550/1554) první českou kuchařku, která se dochovala do dnešních dnů.
Na 92 listech popisuje asi 400 různých pokrmů.
Jediný zachovalý výtisk
Zřejmě jediný výtisk z prvního vydání objevil v domě českobratrského tiskaře Oujezdského v Litomyšli známý český spisovatel Alois Jirásek (1851–1930). Kniha postrádala desky, titul, datum vydání i jméno autora. V současnosti se nachází v pražské Národní knihovně.
Chlubí se cizím peřím
Z této knihy pak čerpá alchymista Bavor Rodovský mladší z Hustiřan (asi 1526–1591), který roku 1591 vydává u Jiřího Nigrina (†1606) v Praze svoji knihu receptů a nepravdivě tvrdí, že jde o první českou publikaci svého druhu.
Lže, protože si přivlastnil úplně cizí dílo.