Skip to content
reklama

Proč nejíme trávu, když zvířatům tak chutná?

Čerstvě natrhaná tráva voní úžasně! Také jste dostali chuť nasypat si hrst do salátu? Tráva je zelená podobně jako špenát nebo brokolice, tak by přece mohla být i stejně dobrá, nebo ne?

Vlastně proč ne, dát si klidně můžete, tráva jedovatá není. A pro krávy, ovce či kozy je to dokonalá pochoutka. Ale co pro lidi? Pokud byste chtěli nejprve zjistit, do čeho jdete, můžete se zeptat členů jedné náboženské skupiny z jihoafrické obce Ga-Rankuwa.

Jejich vůdce je na jednom setkání v roce 2014 přiměje lehnout si na zem a začít okusovat trávu. Prý tak budou blíže k Bohu! Jedna žena sice poté tvrdí, že jí to zcela vyléčilo silné bolesti v krku, ale všem ostatním je po konzumaci trávníku je pěkně zle…

Nemáme na to žaludek

Proč není tráva pro lidi vhodná? Za prvé by pro nás neměla žádnou výživovou hodnotu. Na rozdíl třeba od žiraf, antilop, jelenů, ovcí či krav. Tito i další přežvýkavci totiž mají speciálně vyvinutou trávicí soustavu s čtyřkomorovým žaludek, který jim umožňuje tuhou rostlinu bez problémů zdolat a živiny z ní vstřebat.

My tak výkonný žaludek nemáme a zelený luční porost by se tedy v našich trávicích cestách nerozložil. Když si dáme jedno stéblo, asi se nestane nic. Pokud však posvačíme celý trs, nejspíš za chvilku poběžíme zvracet.

Nebo přijdou bolesti břicha či průjem. Tráva zkrátka zůstane nestrávená a hledá nejrychlejší cestu z těla.

Krávy umějí trávu dokonale rozžvýkat a díky tomu si z ní vezmou živiny.

Záviďme skotu zuby!

I pokud by to náš žaludek nějakým způsobem ustál, za kousání trávy by nám rozhodně nepoděkovaly naše zuby. Tráva obsahuje velké množství oxidu křemičitého, který je hlavní složkou řady nerostů, takže by vám to mezi zuby docela křupalo.

A pokud bychom v kousání vytrvávali, za chvíli bychom si doslova ošoupali veškerou sklovinu. V tomhle jsou opět krávy či kozy ve výhodě. Kromě toho, že jejich zuby jsou o dost odolnější, žvýkají trávu velmi takticky, pohybem ze strany na stranu.

Jejich výkonné stoličky zelená stébla rozsekají na malé kousky, které pak organismus snadno stráví. A navíc zuby přežvýkavců, právě kvůli neustálému namáhání se tuhou rostlinou stravou, mají schopnost po celý život dorůstat.

Nějaké opotřebení tedy není problém – i bez zásahu zubaře se jim chrup spraví sám!

Pochoutka australopitéků

Dnes si tedy dejte k večeři raději něco jiného. Ovšem co kdybychom žili o pár milionů let dříve? Když v roce 1993 archeologové v poušti Džurab v Čadu prozkoumávají prastaré pískovcové vrstvy bohaté na fosílie zvířat, která se živila spásáním trávy, narazí tu i na pozůstatky dosud neznámého předka lidí.

Nový druh dostane jméno Australopithecus bahrelghazali, žil asi před 3,5 miliony let a zanechal nám po sobě i několik zubů, které vědci o pár let později podrobí izotopové analýze. A co nezjistí – chrup obsahuje opravdu velké množství izotopu uhlíku C13.

Což naznačuje, že si tito australopitékové pochutnávali na tropických trávách, ostřicích či koříncích, jednoduše na takové stravě, která není typická pro žádné dnešní africké lidoopy.

blank
Australopithecus bahrelghazali nejspíš trávou nepohrdl.

Tráva jako historická revoluce?

Později vědci podobným způsobem analyzují i zuby druhu Ardipithecus ramidus, který žil ještě dříve, zhruba před 4,4 miliony let. A ukáže se, že toho by „trávozřavý“ australopiték asi moc nepohostil. Starší příbuzný se totiž živil podobným typem rostlin jako dnešní opice.

Že by tedy období travnatého jídelníčku bylo jen nějakým mezistupněm ve vývoji lidského druhu? Možná právě i schopnost jíst trávu napomohla našim předkům změnit prostředí a způsob života. Opustili krajinu hustých stromů, v jejichž větvích se cítili bezpečněji, a odvážně se vydali do zelených savan.

blank
Travnatá strava možná pomohla našim předkům slézt ze stromů.
Foto: Pinterest, keyj.com, www.wsj.com,
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Bála jsem se, že budu špatná máma
skutecnepribehy.cz

Bála jsem se, že budu špatná...

Matka mě opustila, když jsem byla ještě...
Za snoubence už má Krejčíková náhradu?
nasehvezdy.cz

Za snoubence už má...

Herečka ze seriálu Ulice...
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
epochalnisvet.cz

Marie Antoinetta posvatební...

„To je strašné,“ vzlyká Marie Antoinetta. Právě se...
Našla si Kostková k manželovi ještě milence?
nasehvezdy.cz

Našla si Kostková k manželovi...

Po pracovní stránce si TEREZA...
VARHANNÍ SOBOTA NA ZÁMKU.
epochanacestach.cz

VARHANNÍ SOBOTA NA ZÁMKU.

Během prohlídky okruhu...
Ořechová másla
tisicereceptu.cz

Ořechová másla

Lze je dělat z nejrůznějších druhů...
Proč je bolest v noci intenzivnější?
21stoleti.cz

Proč je bolest v noci...

Bolest vnímáme negativně, jako něco...
Poltergeist z Indianapolisu. Krmil se stresem?
enigmaplus.cz

Poltergeist z...

Rodina Beckových žije poklidně v...
Nová kolekce vysokého šperkařství Cartier Le Voyage Recommencé
iluxus.cz

Nová kolekce vysokého...

Nová kolekce vysokého šperkařství Le Voyage...
Myslete na radost a štěstí
panidomu.cz

Myslete na radost a štěstí

Zaměřit se na příjemné emoce, vracet se ke...
Mohou mít konspirátoři pravdu? 7 znepokojivých konspirací, které se nakonec potvrdily!
enigmaplus.cz

Mohou mít konspirátoři pravdu?...

Konspirátoři často působí jako přehnaní...
Moderní klasicismus v přepychovém hávu
rezidenceonline.cz

Moderní klasicismus...

Král antiky – mramor, blyštivá mosaz, sametové odstíny barev...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha