Skip to content

Opravdu bohatá hostina: Ludvík XIV. servíroval k jedné večeři 168 lahůdek!

Letní den roku 1571 v severofrancouzské Lille. Číšníci kmitají kolem stolů a nestíhají nosit další a další pokrmy. Víno teče proudem a svatebčané na sebe rozjařeně pokřikují. Kolem stolů koluje ozdobně popsaný list papíru.

Každý si čte, na jaké lahůdky se může těšit.

Není jich málo. Svatba zámožného rady a účetního Baulda Cuvillona (1539 – 1615) musí být událostí, na kterou nikdo v okolí nezapomene. Nápad vytvořit soupis podávaných jídel nazvaný „Jídelníček pro svatební večeři mistra Baulda Cuvillona,“ všichni oceňují. Sliny se sbíhají a nikdo neví, co ochutnat dříve.Novomanželka Jeanne (1549 – 1583) pobízí přítelkyni Theresu. „Jez má drahá, vše je vynikající, kuchaři přípravou strávili mnoho dní. Použili jenom ty nejlepší potraviny!

“ Theresa neví, po které z lákavě vonících mís sáhnout. Jde se proto znovu podívat na jídelní list. Papír je už od nenechavých hostů ohmataný, ale stále jde z ruky do ruky. Na čem si labužníci ve 2. polovině 16.

století pochutnávali?

Francouzský zámek Jouars Pontchartrain se stal v 17. století dějištěm velkolepé královské hostiny.
Francouzský zámek Jouars Pontchartrain se stal v 17. století dějištěm velkolepé královské hostiny.

Na uvítanou, aby nikdo netrpěl hlady

Hosté nejprve dostali 13 jídel. Různé druhy salátů, maso prinsels ochucené petrželkou a octem, skopový vývar, nakládaná housata, jarní kuřata se špenátem, pečenou skopovou kýtu, pečené telecí hrudí, těstoviny s pálivou omáčkou, pečené srnčí, delikátní paštičku a kuřata v aspiku.

Pro dochucení všeho mohli použít sladkou hořčici.

Jídelní lístky se později stávají pýchou. Tenhle pochází z hotelu v Cairu v americkém státě Illinois.
Jídelní lístky se později stávají pýchou. Tenhle pochází z hotelu v Cairu v americkém státě Illinois.

Nakonec pro dobré trávení

Ani závěrečná tečka nezklamala. Dezertů naservírovali celkem 17. Čtyři druhy dortů: sněhový, jablečný, kerblíkový a marmeládovýtart, dále smetanový ovocný koláč, oplatky, jablka s hřebíčky, hrušky hned na několik originálních způsobů: jako pyré, v medovině či hrušky sartelles a angelots.

Nechyběl ani morbecque krém, zelené ořechy, čerstvé ovoce, želé a výběr sýrů. Cuvillonova rodina patří mezi místní smetánku. Novinka – krasopisný seznam pokrmů – proto putuje do místního archívu. V nejsevernějším departmentu Francie (leží na hranici s Belgií a centrem je Lille), ho najdeme i dnes.

Manželství, které mělo tak opulentní start, zřejmě pokračovalo ve stejném duchu. V jeho průběhu se narodily rychle za sebou čtyři děti.

Francouzský král Ludvík XIV. je známý labužník. K hostinám vyžaduje i jídelní lístek.
Francouzský král Ludvík XIV. je známý labužník. K hostinám vyžaduje i jídelní lístek.

Nenapravitelní požitkáři

Podobné, ale o něco mladší jídelníčky najdeme i v archívech jiných francouzských měst. Labužníci se životem doslova projedí. Peníze nepočítají, více času tráví nakupováním a servírováním jídla na velké svátky.

Stává se pravidlem, že soupis jídel je hostům k dispozici. Menu pro každého zvlášť se ale objevilo teprve v 19. století při vzniku první restaurace, slavné Palais Royal (Královský palác) v Paříži. V 17.

století i později si slavní potrpěli na to, aby na hostinách byl jídelní lístek. Když Ludvík XIV. (1638 – 1715) roku 1656 večeří na zámku v Jouars Pontchartrain s madame la Chanceliére, velkolepé menu nabízí pět chodů zahrnujících 168 lahůdek.

A někdo nemohl být bez jídla ani po smrti. Náhrobek amerického generála Wilkinse v New Yorku obsahuje malou zasklenou skřínku, která ukrývá bílý papír – jídelníček. Podle jeho pokynů mu měl být každý den vyměněn…

Restaurace sídlící v pařížském Královském paláci začala v 19. století servírovat menu pro každého zvlášť.
Restaurace sídlící v pařížském Královském paláci začala v 19. století servírovat menu pro každého zvlášť.
Foto: wikimedia.org, alux.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Stylové představení kolekce Montblanc UltraBlack v Berlíně
iluxus.cz

Stylové představení kolekce...

Luxusní německá značka Montblanc celosvětově...
Betonový kolos pro regeneraci těla i duše
rezidenceonline.cz

Betonový kolos pro regeneraci...

Nad stěnou lesnatého údolí zvané Sori-gol v Jižní...
Jak se změnil můj pohled
skutecnepribehy.cz

Jak se změnil můj pohled

Rodiče měli v mých očích...
Virtuplex pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi
epochalnisvet.cz

Virtuplex pomáhá rodinám s...

I virtuální realita může pomoci dobré věci....
Jeho posedlost stojí rodinu nemalé peníze!
nasehvezdy.cz

Jeho posedlost stojí rodinu...

Po letech společného...
Legenda jménem Sacher
panidomu.cz

Legenda jménem Sacher

Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu...
Planeta Venuše si ráda hraje na kometu
enigmaplus.cz

Planeta Venuše si ráda...

Německý astronom Johann Heinrich von Mädler...
Nejkrásnější skanzeny: Nechte se přenést zpátky v čase
epochanacestach.cz

Nejkrásnější skanzeny: Nechte...

Jsou oblíbeným cílem pro...
Nenaplněná touha ničí její manželství
nasehvezdy.cz

Nenaplněná touha ničí její...

Eva Decastelo (42) v sobě...
Magazín 21.století skládá poctu Mezinárodnímu dni ochrany ozónové vrstvy
21stoleti.cz

Magazín 21.století skládá poctu...

„Věda a čísla mluví jasně. Za rapidně rostoucí emise...
Záhada Mojžíšova hořícího keře
enigmaplus.cz

Záhada Mojžíšova hořícího keře

Mojžíšův příběh s hořícím keřem je popisem setkání člověka s...
Salát s jablky
tisicereceptu.cz

Salát s jablky

Suroviny na 4–6 porcí 400 g těstovin sůl a...