Skip to content

Opravdu bohatá hostina: Ludvík XIV. servíroval k jedné večeři 168 lahůdek!

Letní den roku 1571 v severofrancouzské Lille. Číšníci kmitají kolem stolů a nestíhají nosit další a další pokrmy. Víno teče proudem a svatebčané na sebe rozjařeně pokřikují. Kolem stolů koluje ozdobně popsaný list papíru.

Každý si čte, na jaké lahůdky se může těšit.

Není jich málo. Svatba zámožného rady a účetního Baulda Cuvillona (1539 – 1615) musí být událostí, na kterou nikdo v okolí nezapomene. Nápad vytvořit soupis podávaných jídel nazvaný „Jídelníček pro svatební večeři mistra Baulda Cuvillona,“ všichni oceňují. Sliny se sbíhají a nikdo neví, co ochutnat dříve.Novomanželka Jeanne (1549 – 1583) pobízí přítelkyni Theresu. „Jez má drahá, vše je vynikající, kuchaři přípravou strávili mnoho dní. Použili jenom ty nejlepší potraviny!

“ Theresa neví, po které z lákavě vonících mís sáhnout. Jde se proto znovu podívat na jídelní list. Papír je už od nenechavých hostů ohmataný, ale stále jde z ruky do ruky. Na čem si labužníci ve 2. polovině 16.

století pochutnávali?

Francouzský zámek Jouars Pontchartrain se stal v 17. století dějištěm velkolepé královské hostiny.
Francouzský zámek Jouars Pontchartrain se stal v 17. století dějištěm velkolepé královské hostiny.

Na uvítanou, aby nikdo netrpěl hlady

Hosté nejprve dostali 13 jídel. Různé druhy salátů, maso prinsels ochucené petrželkou a octem, skopový vývar, nakládaná housata, jarní kuřata se špenátem, pečenou skopovou kýtu, pečené telecí hrudí, těstoviny s pálivou omáčkou, pečené srnčí, delikátní paštičku a kuřata v aspiku.

Pro dochucení všeho mohli použít sladkou hořčici.

Jídelní lístky se později stávají pýchou. Tenhle pochází z hotelu v Cairu v americkém státě Illinois.
Jídelní lístky se později stávají pýchou. Tenhle pochází z hotelu v Cairu v americkém státě Illinois.

Nakonec pro dobré trávení

Ani závěrečná tečka nezklamala. Dezertů naservírovali celkem 17. Čtyři druhy dortů: sněhový, jablečný, kerblíkový a marmeládovýtart, dále smetanový ovocný koláč, oplatky, jablka s hřebíčky, hrušky hned na několik originálních způsobů: jako pyré, v medovině či hrušky sartelles a angelots.

Nechyběl ani morbecque krém, zelené ořechy, čerstvé ovoce, želé a výběr sýrů. Cuvillonova rodina patří mezi místní smetánku. Novinka – krasopisný seznam pokrmů – proto putuje do místního archívu. V nejsevernějším departmentu Francie (leží na hranici s Belgií a centrem je Lille), ho najdeme i dnes.

Manželství, které mělo tak opulentní start, zřejmě pokračovalo ve stejném duchu. V jeho průběhu se narodily rychle za sebou čtyři děti.

Francouzský král Ludvík XIV. je známý labužník. K hostinám vyžaduje i jídelní lístek.
Francouzský král Ludvík XIV. je známý labužník. K hostinám vyžaduje i jídelní lístek.

Nenapravitelní požitkáři

Podobné, ale o něco mladší jídelníčky najdeme i v archívech jiných francouzských měst. Labužníci se životem doslova projedí. Peníze nepočítají, více času tráví nakupováním a servírováním jídla na velké svátky.

Stává se pravidlem, že soupis jídel je hostům k dispozici. Menu pro každého zvlášť se ale objevilo teprve v 19. století při vzniku první restaurace, slavné Palais Royal (Královský palác) v Paříži. V 17.

století i později si slavní potrpěli na to, aby na hostinách byl jídelní lístek. Když Ludvík XIV. (1638 – 1715) roku 1656 večeří na zámku v Jouars Pontchartrain s madame la Chanceliére, velkolepé menu nabízí pět chodů zahrnujících 168 lahůdek.

A někdo nemohl být bez jídla ani po smrti. Náhrobek amerického generála Wilkinse v New Yorku obsahuje malou zasklenou skřínku, která ukrývá bílý papír – jídelníček. Podle jeho pokynů mu měl být každý den vyměněn…

Restaurace sídlící v pařížském Královském paláci začala v 19. století servírovat menu pro každého zvlášť.
Restaurace sídlící v pařížském Královském paláci začala v 19. století servírovat menu pro každého zvlášť.
Foto: wikimedia.org, alux.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dávné tajemství věštění z čajových lístků či kávové sedliny
enigmaplus.cz

Dávné tajemství věštění z...

Existuje mnoho způsobů, které věštci využívají k...
Báječná pěna z hrušek
nasehvezdy.cz

Báječná pěna z hrušek

Upekli jste dezert, který je trošku nudný a chcete...
Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů
iluxus.cz

Italská módní značka...

Značka Havana Club se spojila s předním...
Fyzik Hugh Everett: Otec paralelních světů
enigmaplus.cz

Fyzik Hugh Everett: Otec...

Originální kvantový fyzik Hugh Everett přichází s...
Státní zámek Valeč: Vstal jako fénix z popela
epochanacestach.cz

Státní zámek Valeč: Vstal...

Na samé hranici tajemných...
Výlety bez davů: Přírodní krásy nedaleko Litomyšle
epochanacestach.cz

Výlety bez davů: Přírodní...

Malebné městečko Litomyšl...
Zářivá atmosféra s citem pro detail
rezidenceonline.cz

Zářivá atmosféra s citem...

„Věřím, že to je právě pozornost k drobnostem,...
Doprava budoucnosti v reálu: Brno je vzorem pro Evropu
21stoleti.cz

Doprava budoucnosti v...

Jednou bude většina aut komunikovat sama se sebou, s...
Spadané listí může být poklad
nasehvezdy.cz

Spadané listí může být poklad

Proč se ho zbavovat, když si z něho můžeme zdarma...
Nový Hyundai Ioniq plug-in hybrid: Tankujte emoce
21stoleti.cz

Nový Hyundai Ioniq plug-in...

Buď slyšíte motor o trochu větší než je...
Dvojice běžců se vracela z tréninku. Cestou se měli setkat s duchem mnicha
enigmaplus.cz

Dvojice běžců se vracela z...

Rutinní trénink na maraton se v roce 1988...
Pomstil se Luther Římu za výhrůžky?
epochalnisvet.cz

Pomstil se Luther Římu za...

Zaútočil na římskokatolickou církev. Nelíbí se mu...