Skip to content

Objev z jeskyně: Pralidé si vytvářeli morkové konzervy

Máte dojem, že konzervace potravin je novodobou záležitostí? Jste na omylu. Už pralidé si s konzervací věděli rady. Uměli uchovat morek z kostí ulovených zvířat. 

Dokazují to objevy odborníků z univerzity v izraelském Tel Avivu, kteří v oblasti výzkumu v jeskyni Qesem, nacházející se 12 km východně od Tel Avivu, spolupracovali se španělskými vědci. Uvádějí, že pralidé uměli uchovat morek v kostech až devět týdnů.  

Jeskyně Quesem v Izraeli. Naši předkové si v ní schovávali morek na hladovější doby.

Zásoby na horší časy 

„Morek představuje významný zdroj živin, a proto byl součástí pravěké stravy. Až doposud to ale vypadalo, že jeho konzumace následovala u pravěkých lidí těsně po odstranění měkkých tkání z kostí. V naší studii jsme ale představili důkazy, že se morek v jeskyni Qesem ukládal a konzumoval později,“ vysvětluje izraelský profesor Ran Barkai. Lidé zde často lovili daňky a jejich kosti pak ukládali v jeskyni zabalené do kůže, kde morek z kostí vydržel dlouhou dobu čerstvý.  

Morek z masa tvoří výživou pochoutku i dnes. Vychutnat a konzervovat ho ale lidé uměli už v pravěku.

Povedený expriment 

Vědci podnikli experiment, při kterém kosti opracovali stejnými nástroji, jaké naši dávní předkové používali před 400 000 lety. „Objevili jsme, že když uchováváte kosti společně s kůží, vydrží pak morek řadu týdnů. A to umožňovalo lidem v pravěku lámat kosti, když byl hlad, a dostávat z nich morek obsahující spoustu energie,“ komentuje výsledky pokusu Barkai. 

 

Foto: wikipedia.org, pixabay.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Společnost
Zobrazit více …