Domů     Ledová historie zmrzliny: Kdo ji mlsal jako první?
Ledová historie zmrzliny: Kdo ji mlsal jako první?
30.3.2021

​Je pestrou paletou chutí, barev a tvarů formujících se v bezmezné fantazii mistrů cukrářů. Nejlépe chutná za parného léta. Neztratí se však ani v zimních měsících.

Zatímco dnes je dostupná každému, v minulosti se její chutí opájí výhradně králové a šlechta.

​Než se ze zmrzliny stane tolik populární chladivá pochoutka, ujde dlouhou a pořádně spletitou cestu. Její původ se navíc dějepiscům občas roztéká mezi prsty. Zamýšlených míst, odkud se sladký hřích mohl rozběhnout do světa, je totiž hned několik.

​​Dobrota z Olympu

​Ledovými dobrotami se nechávají rozmazlovat už egyptští faraoni, zhruba 500 let před Kristem si pochutnávají na sněhu a ledu, smíchaném s ovocnými šťávami, medem či vínem.

Podobné chutě mají také zámožní občané antického Řecka, kteří posílají běžce pro kusy ledu na Olymp. Ti si pak rychle tající náklad předávají jako štafetový kolík. Slavný lékař Hippokrates (asi 460–370 př. n.

l.) dokonce ordinuje sněhovou pochoutku svým pacientům, jelikož „oživuje šťávy, upevňuje zdraví a zvyšuje tělesnou pohodu.“ Předchůdcům zmrzliny podlehne i král Šalamoun, který se zamiluje do ledových nápojů během sklizně, a také Alexandr Veliký (356–323 př.

n. l.).

Zmrzlina v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. Foto: unsplash
Zmrzlina v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. Foto: unsplash

​​Polo je nadšený

​Římskému císaři Nerovi (37–68) nosí sníh z hor otroci a poté mlčky přihlížejí tomu, jak ho obávaný vladař míchá s medem a oříšky. Pod úvodní kapitolou první skutečné zmrzliny je pak podepsáno hned několik možných autorů.

Některé prameny pasují na první „zmrzlináře“ Mongoly. Ti s oblibou připravují rozličné nápoje z kozího, kobylího, jačího a velbloudího mléka, které pak v tamním nehostinném horském podnebí lehce zamrzají do podoby skutečné mléčné zmrzliny.

Ta na konci 13. století zachutná i slavnému cestovateli Marcu Polovi (1254–1324), který si recept na ni vezme s sebou do Itálie, odkud pochoutka posléze putuje dál po Evropě a Americe.

Rozmlsaný francouzský dvůr

Jiná verze však směruje zásluhy o první nefalšovanou zmrzlinu do Číny, odkud se recept dostává k Peršanům a Arabům. Ti pak naučí pochoutku dělat Italy, kteří ji rozšíří do dalších koutů Evropy.

Reklamu jí na starém kontinentu dělá zejména italská vévodkyně Kateřina Medicejská (1519–1589), která si po svatbě s budoucím francouzským králem Jindřichem Orleánským (1519–1559) v roce 1533 s sebou do Francie přibalí i italské kuchaře ovládající postupy na výrobu tehdy velmi vzácné delikatesy.

Netrvá dlouho a uchvátí celý rozmlsaný francouzský dvůr. Rozvoj výroby zmrzliny pak notně usnadní vynález Římana Blasiuse Villafrancy. Ten v roce 1550 přijde na to, že teplota mrznutí sněhu jde prudce dolů v momentě, kdy se k němu přidá sůl.

V letních měsících nevědí zmrzlináři, kam dřív skočit. Foto: unsplash
V letních měsících nevědí zmrzlináři, kam dřív skočit. Foto: unsplash

Sladké tajemství

Objev odstartuje sérii experimentů, na jejichž konce je první mražený krém. V té době je sladká dobrota výsadou výhradně urozených vrstev, panovníků a šlechty. V první polovině 17. století okouzlí i anglického krále Karla I. (1600–1649).

A to natolik, že nabídne svému dvornímu kuchaři doživotní rentu pod podmínkou, že recept na jemný krémový dezert uchová v tajnosti, aby pokrm zůstal pouze doménou královského dvora.

V roce 1649 však Karel I. přichází o hlavu a s pravidelnou odměnou za mlčenlivost mizí i kuchařova povinnost držet jazyk za zuby.

Pionýr dei Coltelli

Ve stejném století objevuje její lahodnou chuť i prostší veřejnost, i když zatím jen v omezené míře. V Paříži se pionýrské role ujímá Ital Procopio dei Coltelli (1651–1727), majitel Café Procope, vůbec první kavárny ve francouzské metropoli.

Po jeho zmrzlině se základem z mléka, smetany, másla a vajec se jen zapráší. V první polovině 18. století dorazí žádaný pamlsek i do střední Evropy. Vyrábí se ze šlehaných žloutků, cukru a smetany.

Do této směsi se pak přidávají ještě další přísady, jako ovoce, vanilka nebo kakao. Netrvá dlouho a do zástupu zmrzlinových obdivovatelů se přidává i Amerika.

Podle amerických dietologů je zmrzlina lékem na špatnou náladu. Foto: pxfuel
Podle amerických dietologů je zmrzlina lékem na špatnou náladu. Foto: pxfuel

Zapomenutý patent

Právě tam v roce 1790 vyvine jistá Nancy Johnsonová první stroj na výrobu zmrzliny. Skládá se z nádoby se zmrzlinovou směsí, která se pomocí ruční kliky otáčela v další, větší nádobě, plné ledu a soli.

Mezi prvními zákazníky má údajně být i prezident George Washington (1732–1799).

Svůj převratný vynález si však roztržitá Američanka zapomene patentovat, a tak do dějin oficiální vstoupí až v roce 1846 (některé zdroje uvádějí rok 1848) díky iniciativě jistého Mr. Younga. Přístroj nazve kolegiálně Johnson Patent Ice Cream Freezer.

Nástup 19. století ze zmrzliny definitivně strhává nálepku produktu dostupného jen mocným a bohatým a sladký dezert vyráží vstříc obyčejným lidem. Objevuje se v nabídkách předních amerických a evropských restaurací a kaváren.

Zmrzlina pro všechny

V roce 1851 si americký mlékař Jacob Fussell všimne, že v některých ročních obdobích nejde smetana tolik na odbyt. Začne z ní proto vyrábět zmrzlinu, kterou pak prodává dalším mlékařům, čímž se vlastně stává zakladatelem první továrny na zmrzlinu.

Na konci 19. století se prodej zmrzliny přesunuje do ulic, na počátku toho dalšího pak díky Italovi Marchionimu (1868–1954) přibude zmrzlinový kornout, následovaný zmrzlinou mezi dvěma oplatkami a posléze první zmrzlinou s dřívkem.

Za druhé světové války je chladivý pamlsek oblíbeným prostředkem Američanů na zlepšování morálky v mužstvu. V západním Pacifiku je dokonce zřízena „plovoucí zmrzlinárna“. Po skončení bojů Ameriku zachvátí doslova zmrzlinová mánie.

V roce 1946 se jí v USA spotřebuje až 20 litrů na osobu ročně. Další léta 20. století pak přináší zjednodušení její výroby a všechny možné myslitelné i nemyslitelné příchuti, barvy i tvary, které se s rozmachem chladniček a mrazáků dostávají i do domácností.

Foto: Tit Foto: pxfuel Zdroj fotografií: pxfuel, unsplash
Související články
Lifestyle
Jak si postupně vytvořit zero-waste domácnost a přirozeně dávat věcem další šanci
Upcyklace se stává jedním z nejzajímavějších trendů moderních domácností. Nejde jenom o recyklaci, ale zároveň o chytré a kreativní využívání věcí, které by jinak skončily v odpadu. Díky upcyklaci můžete ušetřit peníze, zútulnit svůj domov a především výrazně snížit svou ekologickou stopu. Jak ale vlastně začít a co všechno obnáší zero-waste domácnost? Není to jenom […]
Lifestyle
Jak si oblékáním vylepšit náladu: Každá barva vás naladí jinak
Obleču si něco a hned je mi líp. Říkám si, proč ne? Dopaminové oblékání je o tom, že šatník není jen o stylu, ale i o náladě. Když přijdu k ránu k skříni a sáhnu po barvě, která ve mně rezonuje.  Oblečení, které mě rozveselí, se stává malou každodenní rituální dávkou radosti a sebepřijetí. „Dneska obleču […]
Lifestyle
Dějiny pleteniny: Od jedné jehlice ke druhé a proč očka izolují před chladem
Vlněné oblečení prochází s námi dějinami už více než tisíciletí. S první pleteninou se potkáváme už v dobách hluboko před naším letopočtem. Tehdy šlo hlavně o její praktické vlastnosti a vzhled se moc neřešil, ovšem dnes zase naopak nejde jenom o módní výstřelek. Možnost zahřát se, když venku mrzne až praští, je totiž důležitá i […]
Lifestyle
Drew Barrymoreová a Jeremy Thomas: Šlo ženichovi jen o zelenou kartu?
„Proč jsem si ji vzal? To je přeci jasné, byla to Drew Barrymoreová a byla setsakra rozkošná,“ vysvětlí tehdy 31letý majitel jednoho z úspěšných losangeleských barů Jeremy Thomas, proč si 20. března 1994 vezme teprve 19letou protřelou hereckou divu Drew Barrymoreovou. Odkud se znají? No přeci z Jeremyho baru, kde je mladá kráska často naložená. […]
reklama
věda a technika
Co oko nevidí – teď už uvidí!
Ve vlaku z Olomouce se náhodně potkají dva staří známí. A zatímco vagon kodrcá po hrbolatých kolejích, potřásají si rukou. Když si jeden z nich všimne článku v odborném časopise, brzy se téma stočí k složitějším otázkám, než „jak se má rodina, pane profesore?“ Je rok 1952 a článek pojednává o kontaktních čočkách vyrobených z ušlechtilých kovů. Kontaktní čočky nejsou […]
Iracionální strach: Bubáci a ti další – co na ně říká náš mozek?
„Já ho vážně viděl! Měl drápy! A rudě svítily!“ Dítko šermuje rukama a ukazuje kamsi na noční zahradu. Strach krom jiného podporuje sugestibilitu. A to nejen u dětí. „Strach má velké oči,“ říká se – a je to přesně tak. Když se bojíme, náš mozek si pohrává s nastavením smyslů. Vše je jakoby jasnější, přiostřené. Zdá […]
Proč se rostliny řídí čísly? Vědci rozplétají záhadu
Na počátku 20. století začínají botanici a matematici rozplétat mechanismus, kterým rostliny dodržují čísla Fibonacciho řady. Otázka nezní jen proč, ale také jak. Ukazuje se, že rozhodující roli hrají tzv. meristémy – růstová pletiva na špičkách rostlin. Právě tam vznikají nové listy nebo semena a právě tam dochází k „rozhodnutí“, kam bude nový prvek umístěn. […]
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
Když Howard Carter v roce 1922 odhalil téměř neporušenou hrobku faraona Tutanchamona, šlo o senzaci, která změnila dějiny archeologie. Přestože jeho tým strávil celé desetiletí podrobným průzkumem a vyklízením jednotlivých komor, moderní technologie dnes ukazují, že i nejpečlivějšímu badateli mohly uniknout zásadní detaily. Dnes, o více než sto let později, využívá věda digitální mumifikaci, pokročilé […]
zajímavosti
Revoluce knihtisku: Vynález, jenž přepsal podobu Evropy i světa
V dnešní době je kniha naprostou samozřejmostí, ale před více než 500 lety šlo o vzácnost dostupnou jen vyvoleným. Běžní lidé byli od vzdělání odříznuti a Bible či jiné texty vznikaly pomalým, úmorným ručním opisováním. Evropa sice znala deskotisk přivezený z Asie, ten však byl finančně nákladný a zabral spoustu času. Až se objevil muž, […]
Slunečnice: Zlatá kráska se srdcem plným slunce
Osamělá slunečnice za plotem v zahrádce, nebo zlatá záplava na polích… Ať jsou kdekoliv, bereme je jako symbol slunečných letních dnů. Není divu, když se točí za sluncem! Jak to vlastně dokážou? A víte, že jejich semínka jsou hotovou nutriční bombou? Také umí čistit půdu, krmit ptáky i mírnit smutek! Když se řekne léto, většina […]
Když děti rodí děti: Nejmladší matce bylo 5 let
„Proč má naše dcera tak velké břicho?“ říkají si manželé z peruánské vesničky Ticrapo a raději vezmou malou Linu do nemocnice. Ukáže se však, že v břiše nemá nádor, jak se obávali, ale sedmiměsíční plod. Ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodí Lina Medina (*1933) císařským řezem syna. Je 14. května 1939 […]
Čtyři bizarní úzkosti – z balonků, pohledů, pátku 13. i malých otvorů!
Probírá se novou kolekcí šatů na štendru. „Hledáte něco konkrétního?“ přitočí se prodavačka. „Ano, podzimní šaty, modré,“ usměje se zákaznice. Prodavačka spiklenecky mrkne a sáhne o kus dál. Vypadá to ideálně, ale… „Tyhle ne!“ otřese se žena odporem. Zpředu mají našité tři velké knoflíky! To je něco, co trypofobik nesnese. V lékařských seznamech fobií bychom […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz