Není to tak dávno, co byste tuto lahůdku v českých obchodech hledali marně. Dnes si ji můžete koupit na mnoha místech a je trendem po celém světě. Fascinace tímto pokrmem má své opodstatnění. Nejenom, že skvěle chutná, ale navíc mimořádně prospívá lidskému organismu.
Pokud nevíte, co si máte pod pojmem kimčchi (psáno též kimči) představit, pak je to pikantní korejská příloha, vyrobená z fermentované zeleniny, tedy takové, která prošla procesem mléčného kvašení a to ji obohatilo o řadu zdraví prospěšných látek.
K nejznámějším fermentovaným potravinám u nás patří například kefír, jogurt, kysané zelí, kvašená zelenina nebo třeba kváskové pečivo.
Různé druhy, stejný účinek
U kimčchi je obvykle hlavní složkou pekingské zelí, ke kterému se přidávají další druhy zeleniny, často bývá součástí ředkvička a jarní cibulka.
Jedinečnou a nezaměnitelnou chuť pokrmu dodává pasta z chilli, česneku, zázvoru a rozpoznatelná je také rybí omáčka. Existuje více než 100 různých druhů tohoto vynikajícího pokrmu, každý region má obvykle svou vlastní recepturu.
Totéž se týká i rodin, kde se recept na kimčchi předává z generace na generaci. Zatímco tradiční druhy kimčchi se jí po celý rok, některé jiné jsou závislé na sezónních druzích zeleniny a určité typy jsou dokonce určeny jen pro zvláštní příležitosti.
V dalších najdete třeba i zelené listy a stonky korejské hořčice, okurku, tuřín, pórek, mrkev nebo česnek a jiné druhy zeleniny. Každý druh kimčchi má tak poněkud jinou chuť a také často i rozdílnou dobu fermentace.
Bomba plná živin
Historie kimči je dlouhá okolo 3000 let a během staletí se jeho receptura postupně vyvine do dnešní podoby. Jeho obliba přitom neklesá, ale naopak roste, protože má obrovský přínos pro lidské zdraví.
Je plné probiotik, která pomáhají udržet střeva v dobré kondici a jak je známo, zdravotní stav střev významným způsobem ovlivňuje celkové zdraví člověka. Kromě toho má v sobě kimčchi řadu dalších cenných látek.
Patří k nim například vitamíny C a K, provitamín A, dále kyselina listová, draslík a vápník a v neposlední řadě i látku cholin, který se podílí na správném fungování nervového systému, jater a metabolismu.
Studie navíc zjistily, že kimčchi obsahuje také některé biochemikálie, které pomáhají organismu zbavit se těžkých kovů a mohou se také podílet na prevenci rakoviny žaludku a trávicího traktu.
Kimčchi jako životní styl
Kimčchi se obvykle podává se všemi slanými jídly a tak si na něm Korejci pochutnávají prakticky po celý den. Nejedí ho jen sólo nebo jako přílohu, ale také přímo jako součást mnoha pokrmů, třeba polévek, palačinek nebo smažené rýže.
Výroba této zdravé lahůdky je společenskou událostí a významnou tradicí, které se účastní nejen široké příbuzenstvo, ale často také sousedé. Proces má název kimjang a je zapsán na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO v obou verzích:
jihokorejské i severokorejské. Kimjang se odehrává na přelomu listopadu a prosince a bývá doprovázen různými festivaly a dalšími akcemi. Mimochodem, Korejci místo slova „sýr“ říkají při fotografování „kimčchi“.
Má stejný účinek, který rozšiřuje ústa do úsměvu, ale navíc nabízí také pořádně zdravou dávku korejské tradice.
A pokud to stále nestačí jako důkaz toho, co kimčchi pro Koreu znamená, tak si připomeňme, že když v roce 2008 míří první korejský astronaut do vesmíru, bere si s sebou také tuto zdravou lahůdku, kterou vědci upravili do podoby bez bakterií.