Domů     Jaké jsou největší mýty o tloustnutí?
Jaké jsou největší mýty o tloustnutí?

Proč se nám pořád nedaří zhubnout? Co se přitom děje v lidském těle? Jaké děláme nejčastější chyby? Po čem se nejvíce tloustne? Existují zázračné a bezpracné diety? Jaké mýty o jídle a tloustnutí mezi lidmi nejčastěji kolují? 

1. mýtus: Po 17. hodině bychom už neměli nic jíst

O co jde: Hodně lidí věří, že když večer nebudou jíst, zhubnou.

Skutečnost: Jíst můžeme klidně i večer, ale s mírou. Tělo už nepotřebuje tolik energie, její přebytek ukládá do tuků. Večeře by proto měla být lehká. Doporučuje se jíst nejpozději 3 hodiny před spaním. Úplné vynechání večeře způsobuje zpomalení metabolismu a únavu.

Večeře by měla být složená spíše z bílkovin, než z cukrů a tuků. Bílkoviny se totiž navazují na růstový hormon, který obnovuje svalovou tkáň a udržuje vysoký bazální metabolismus.
Večeře by měla být složená spíše z bílkovin, než z cukrů a tuků. Bílkoviny se totiž navazují na růstový hormon, který obnovuje svalovou tkáň a udržuje vysoký bazální metabolismus.

2. mýtus: Pijme kávu, zhubneme

O co jde: Káva odvodňuje. Proto ztrácíte na váze.

Skutečnost: Nutnou podmínkou zhubnutí je, aby byl organismus plně zavodněný. Nedostatek vody narušuje schopnost těla zpracovávat (metabolizovat) tuky.

Pokud chcete zhubnout, musíte dodat tělu dostatek vody, aby nepracovalo v nouzovém režimu, dehydrovaný organismus se pak jen tak snadno tukových zásob nezbaví. Mnozí lidé, kteří drží krátkodobé diety, si myslí, že za pár dní zhubli 3-5 kilo.

Ve skutečnosti jenom ztratili vodu a nezbavili se žádného tuku. Dehydratace nevyhnutelně povede k okamžitému přibrání na váze, jakmile se vrátíte k normálnímu jídlu a pití.

Pokud pijete kávu nebo jiné nápoje s kofeinem pravidelně, jste na jeho účinky zvyklí a dehydratace vám nehrozí. U pravidelných konzumentů se dokonce nápoje s kofeinem započítávají k celkovému dennímu příjmu tekutin.
Pokud pijete kávu nebo jiné nápoje s kofeinem pravidelně, jste na jeho účinky zvyklí a dehydratace vám nehrozí. U pravidelných konzumentů se dokonce nápoje s kofeinem započítávají k celkovému dennímu příjmu tekutin.

3. mýtus: Po light potravinách zhubneme

O co jde: Mylně předpokládáme, že light potravin můžeme sníst, kolik chceme a nepřibereme na váze.

Skutečnost: Light potraviny mají sice snížený energetický obsah, ale i tak kalorie obsahují. Proto se musí započítávat do celkového denního energetického příjmu.

Sice mají často méně tuku nebo cukru, ale některé jejich složky energetický příjem naopak zvyšují (např. zahušťovadla).

Toto neplatí u nápojů. Nápoje se sníženým obsahem cukrů obsahují opravdu jen minimum kalorií, jejich kalorická hodnota je často srovnatelná s vodou. Používají totiž nízkokalorická sladidla s vysokou sladivostí.
Toto neplatí u nápojů. Nápoje se sníženým obsahem cukrů obsahují opravdu jen minimum kalorií, jejich kalorická hodnota je často srovnatelná s vodou. Používají totiž nízkokalorická sladidla s vysokou sladivostí.

4. mýtus: Držení hladovky pomáhá zhubnout

O co jde: Spousta lidí si myslí, že pokud nebudou cítit hlad, tak nemůžou zhubnout. Úmyslně se proto trápí hlady.

Skutečnost: Vyhladovělé tělo je naopak vděčné za každou porci jídla. Začne si okamžitě vytvářet zásoby na horší časy a maximum živin ukládat do tuků. Proto bychom měli radši jíst menší porce ale o to častěji.

Doporučuje se 5, u sportujících osob i 6 menších jídel denně, v pravidelných intervalech po 3 až 4 hodinách.

Hladověním dochází k nastartování tzv. spořícího metabolismu, který dál blokuje hubnutí.
Hladověním dochází k nastartování tzv. spořícího metabolismu, který dál blokuje hubnutí.

5. mýtus: Díky dietám budeme štíhlejší

O co jde: Spousta lidí se trápí, zvláště před létem, množstvím nejrůznějších diet.

Skutečnost: Krátkodobé diety nikam nevedou. Málokdo má totiž vůli držet dietu delší dobu, a tak se po čase vrátí ke svým původním stravovacím návykům a shozená kila zase nabere – navíc daleko rychleji, než když se je pokoušel shodit.

Obvykle tak skončí s vyšší váhou, než měl před dietou. Pokud si chceme svou váhu udržet, musíme trvale a prakticky celoživotně změnit svůj jídelníček.

Když chceme zhubnout dlouhodobě, musíme se připravit, že se to neobejde bez tělesné námahy a změny životního stylu.

Po dietách sice zhubnout můžeme, ale pouze krátkodobě. Většinou jde jen o odvodnění organismu, ne o ztrátu tuku.
Po dietách sice zhubnout můžeme, ale pouze krátkodobě. Většinou jde jen o odvodnění organismu, ne o ztrátu tuku.

6. mýtus: Nejezte cukry – ztloustnete a ještě dostanete cukrovku

O co jde: Pokud budeme jíst hodně cukru, čeká nás kromě kil navíc i cukrovka.

Skutečnost: Cukrovku opravdu může způsobit dlouhodobá nadměrná konzumace  cukrů (sacharidů), ale pouze jednoduchých, jako je glukóza, fruktóza, nebo klasický bílý cukr. Zejména pokud nesportujete.

Mezi sacharidy ale samozřejmě patří i složité cukry, např. škroby a vláknina. Tyto cukry jsou pro tělo velice důležité, měly by představovat 45 – 60% denního energetického příjmu.

Diabetik 2. typu má sklony k tloustnutí a hubne se mu obtížněji. Nadváhou trpí až 90 % těchto diabetiků. S každým dalším kilogramem tukové tkáně stoupá riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Diabetik 2. typu má sklony k tloustnutí a hubne se mu obtížněji. Nadváhou trpí až 90 % těchto diabetiků. S každým dalším kilogramem tukové tkáně stoupá riziko vzniku cukrovky 2. typu.

7. mýtus: Při hubnutí není potřeba sportovat

O co jde: Stačí omezit přísun kalorií a zhubneme. Není důvod, abychom k tomu ještě sportovali.

Skutečnost: Pokud chceme zhubnout, aniž bychom sportovali, k úbytku váhy dochází pomalu a nerovnoměrně. Díky nárůstu svalové hmoty se totiž urychluje metabolismus a tělo rychleji využívá přijatou energii.

Při zvýšené tělesné námaze navíc dochází k uvolňování endorfinů, hormonů štěstí, které nám zlepší náladu a budeme se cítit lépe.

Nejlepších výsledků docílíme aerobním cvičením, při kterém zapojíme co nejvíce svalových skupin. Jedná se například o běh, plavání, aerobik, rychlou chůzi apod.
Nejlepších výsledků docílíme aerobním cvičením, při kterém zapojíme co nejvíce svalových skupin. Jedná se například o běh, plavání, aerobik, rychlou chůzi apod.

8. mýtus: Snídani můžeme klidně vynechat

O co jde: Zrušení jednoho jídla denně znamená menší příjem celkových kalorií a tím i postupné snižování váhy.

Skutečnost: Tělo naopak po ránu energii potřebuje, aby mohlo normálně fungovat a nastartovat metabolismus.

Organismus ochuzený o snídani předpokládá, že bude muset na další přísun energie dlouho čekat, a proto využívá každé možnosti, kdy mu dáme najíst, aby přijatou energii uložil na horší časy do tukových zásob.

I když by se na první pohled mohlo zdát, že vypuštění snídaně povede ke štíhlejší postavě, směřuje naopak k nadváze a obezitě.

Metabolismus po ránu potřebuje nastartovat nejen jídlem, stejně důležitý je dostatek tekutin. Je možné pít i ochucené nápoje, tělo z nich navíc získá i energii pro začátek dne.
Metabolismus po ránu potřebuje nastartovat nejen jídlem, stejně důležitý je dostatek tekutin. Je možné pít i ochucené nápoje, tělo z nich navíc získá i energii pro začátek dne.

9. mýtus: Tuky jsou nezdravé a tloustne se po nich

O co jde: Tuky mají oproti jiným živinám dvojnásobnou kalorickou hodnotu a proto bychom je měli jíst co nejméně.

Skutečnost: Problém způsobuje hlavně nadměrná konzumace živočišných tuků. Větší množství živočišných (tzv. nasycených) tuků nedokáže tělo zpracovat, a proto je ukládá do tukových zásob.

Takovým stravováním si člověk zadělává na obezitu, zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a chátrání cév. Zdraví prospěšné jsou naopak rostlinné (nenasycené) tuky obsažené v rybách.

I živočišné tuky jsou ale pro organismus důležité a není dobré je zcela vynechávat. Podílejí se na stavbě buněk, jsou zdrojem vitaminu K2, vápníku a svoji roli hrají i při vstřebávání vitaminů A, D, E, K.
I živočišné tuky jsou ale pro organismus důležité a není dobré je zcela vynechávat. Podílejí se na stavbě buněk, jsou zdrojem vitaminu K2, vápníku a svoji roli hrají i při vstřebávání vitaminů A, D, E, K.

10. mýtus: Umělá sladidla nám pomohou zhubnout

O co jde: Jsou několikanásobně sladší než cukr, ale neobsahují téměř žádné kalorie. Můžeme jimi bez obav sladit a nepřibereme.

Skutečnost: Lidské tělo chápe chuťový signál „sladké“ jako znamení, že je na cestě potrava s vysokou dávkou energie. Vyplaví proto okamžitě inzulin, hormon regulující hladinu krevního cukru.

Jenže umělá sladidla hladinu krevního cukru nezvýší, takže okamžitě pocítíme intenzivní chuť na něco sladkého, které většinou neodoláme.

Celkem je v České republice možné používat 12 druhů náhradních sladidel. Patří mezi ně například sacharin (E 954), cyklamáty (E 952), aspartam (NutraSweet, E 951)  acesulfam K (E 950), z novějších pak neohesperidin DC (E 959), thaumatin (E 957), sukraloza (E 955).
Celkem je v České republice možné používat 12 druhů náhradních sladidel. Patří mezi ně například sacharin (E 954), cyklamáty (E 952), aspartam (NutraSweet, E 951)  acesulfam K (E 950), z novějších pak neohesperidin DC (E 959), thaumatin (E 957), sukraloza (E 955).

Jak správně nastartovat hubnutí

Provádějte revizi ledničky

Zbavte se nezdravých a vysokoenergetických potravin – především sladkostí a   tučných jídel. Vyhoďte kečup, hořčici, majonézu, hotové dresinky, polévky ze sáčku, všechna instantní jídla a polotovary.

Zrádné jsou potraviny obsahující skryté tuky a mouku – párky, dietní salámy nebo paštiky.

Pijte vodu nebo neslazené čaje

Přestaňte pít slazené nealkoholické nápoje, džusy a stoprocentní šťávy. Vyhněte se alkoholu, který obsahuje mnohem více energie, než si myslíte.

Začněte jíst pravidelně

Během hubnutí byste neměli vynechávat žádné jídlo, právě naopak, měli byste jíst pravidelně třikrát až pětkrát denně. Velkou chybou je vynechání snídaně.

Správný příjem energie

Z celkového množství energie byste měli na snídani přijmout asi 25 %, na    dopolední i odpolední svačinu vždy po 10 %, na oběd 30 % procent a na večeři opět 25 %.

Začtěte se více hýbat

Ideální je chodit sportovat dvakrát týdně, alespoň na 45 minut. Nepoužívejte výtah, choďte častěji pěšky, zrychlete tempo při fyzických činnostech, jako je například uklízení nebo nakupování.

Važte se dvakrát týdně

Sežeňte si spolehlivou osobní váhu a založte si složku, do které si budete zaznamenávat váhové úbytky. Važte se vždy ve stejný čas, maximálně ale 2x týdně.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Lifestyle
Stolování v minulosti: Mohamed miloval maso
Někdo miluje maso, jiní dává přednost dokonale vyvážené nebo sladké chuti, další polévkám a plnému břichu a někdo nemůže existovat bez kuřecího. Pojďte s námi ochutnat ke stolu slavných osobností v dějinách. Tentokrát navštívíme proroka Mohameda. Máte v oblibě maso? V tom případě si u stolu islámského proroka Mohameda (570–632) pochutnáte. „Obětujte v průběhu svátku Eid al-Adha (ukončení poutě do […]
Lifestyle
Mýty z posilovny: Když cvičím, můžu jíst, co chci. Nebo ne?
Zpocená těla, pach potu, občasné heknutí a zvuky strojů v pohybu. Pokud se cvičením začínáte a nemáte po ruce trenéra, hrozí vám nejedno fiasko…   Potřebujete se zbavit pár kil? Anebo zformovat postavu? Či chcete prostě něco udělat pro zdraví a kondici? Cvičení je to pravé! Možná právě marně listujete diářem a hledáte, kde si […]
Lifestyle
Kim Čong-il a Mao Ce-tung: Extrémní chutě a nechutné návyky
Zatímco severokorejský vůdce Kim Čong-il utrácel miliony za gurmánské pochoutky, čínský předseda Mao Ce-tung se odmítal mýt. Jaké byly jejich nejbizarnější stravovací návyky? Kim Čong-il: Gurmánský vůdce vyhladovělé země Severokorejský despota Kim Čong-il (1941–2011) se naopak příliš zpátky nedržel. Zatímco země se kvůli jeho programu militarizace potýkala s obrovskými ekonomickými problémy a probíhal tam hladomor, […]
Lifestyle
3 labužnické hostiny v historii: Vegetariánská, šlehačková a císařská
Každý má rád něco jiného. Na čem si pochutnávaly oblíbené historické osobnosti? Někdo se obešel bez masa, jiný nedal dopustit na sladké lahůdky a při významných událostech se konaly opravdové hody s vysokým rozpočtem. Zatímco třeba prorok Mohamed propaguje kvalitní maso v jídelníčku a užije si ho na hostinách naplno, jiní slavní strávníci ho odmítají. Zřejmě prvním […]
reklama
věda a technika
Od měsíčních stromů po superbakterie: Jak vesmír mění život na buněčné úrovni
Semena stromů obletěla Měsíc, bakterie ve vesmíru zmutovaly do agresivnějších forem a myši ztratily svaly – vesmírné prostředí má zásadní vliv na živé organismy. Co tyto experimenty prozrazují o dlouhodobém pobytu lidí v kosmu? Měsíční stromy Během mise Apollo 14 obletěla semena pěti druhů stromů (včetně sekvojí) Měsíc. Po návratu na Zemi vyrostly v normální […]
Kladivo a pírko na Měsíci: Jak Apollo 15 potvrdilo Galileiho teorii
V roce 1971 provedli astronauti Apolla 15 jednoduchý, ale revoluční experiment. Na povrchu Měsíce pustili současně geologické kladivo a sokolí pírko. Výsledek? Oba předměty dopadly ve stejný okamžik, čímž potvrdily Galileiho teorii z 16. století. Proč byl tento pokus tak důležitý a co nám říká o gravitaci? Lidé se snaží zkoumat zákonitosti fungování vesmíru už […]
Voda ve vesmíru: Jak si astronauti myjí vlasy?
Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se voda chová zcela jinak než na Zemi. Místo toho, aby tekla, vytváří dokonalé koule, které volně poletují prostorem. Jaké další fascinující vlastnosti má voda v mikrogravitaci a jak se s ní astronauti každodenně potýkají? Vodní koule ve vesmíru Voda se ve vesmíru, respektive v prostředí mikrogravitace, které panuje na […]
Nos jako osobní identifikátor
Lidský nos dokáže rozlišit bilion různých vůní a každý z nás má svůj unikátní pachový otisk. Proč je naše osobní vůně stejně jedinečná jako otisk prstu a jak tento dokonalý biologický systém funguje? Vůně každého člověka je jedinečná. Stejně jako otisk prstu. Tento fakt využívají nejen psi při rozpoznávání lidí, ale podle nejnovějších výzkumů ho […]
reklama
lifestyle
Vynášení Morany: Se zimou se musí zatočit!
Když začne rašit tráva, rozkvetou květiny a stromy i keře se obalují listím, cítíme, jak z nás spadne zimní letargie. Najednou je nám veseleji, máme lepší náladu a těšíme se na měsíce plné slunce. A co teprve naši předkové, kteří žili v těsném sepětí s přírodou: pro ty to byla příležitost k oslavě! Temné a […]
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který běžně používáš u stolu. Tušíte ale, že to zdaleka není samozřejmost? Cesta vidličky k jídelnímu stolu byla docela složitá a ještě v 18. století se ještě leckde musíte obejít bez ní. Třeba u královského stolu.  Na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715), přezdívaného „král Slunce“ se […]
Ve středověké Číně zakazovali i kalendáře
Kdy a kde se poprvé můžete setkat se zakázanými knihami? Rozhodně už ve starověku. Už vládci dávných starověkých říší měli spadeno na spisy, které se jim nehodily. Výjimkou dokonce není ani Písmo svaté. Už v biblickém Novém zákoně se nachází zmínka o ničení textů. Svatý Pavel ve Skutcích apoštolů popisuje svůj pobyt v Efesu (přístav v dnešním […]
Vysavač: Nový vynález ocení i britský král
Jak se účinně zbavit prachu a nečistot? Hlavně na koberci je to problém. Už v 18. století na ně proto hospodyňkou kladou pokosenou trávu nebo sypou piliny. Moc velký efekt to ale nemá. Na řadu přichází vysavač. Patří vysávání do seznamu domácích prací, kterým se nebráníte, protože je to vlastně hračka? Není divu. Podlaha je za […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz