Domů     Jak správně uchovat sváteční zásoby?
Jak správně uchovat sváteční zásoby?
19.12.2021

Vánoční svátky se nezastavitelně blíží a vy už možná dokončujete poslední velký nákupní seznam tak, aby vám během volných dnů nic nechybělo. Však kdo by chtěl trávit čas místo zimních radovánek v supermarketu. Víte ale, jak a kde všechny ty dobroty správně uchovat?

Poradí ti nejpovolanější! Shoppeři Everli se starají o výběr a nákup těch nejlepších produktů pro své zákazníky.

Při jejich doručování dbají na pečlivé a bezpečné doručení tak, aby nákup nepoškodili, neporušili obal produktů a byla dodržena i vhodná teplota pro přepravu. Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin, má svá pravidla.

Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale především i plýtvání.
Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale především i plýtvání.

Kam s tím nákupem?

Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu,“ prozrazují úvodem odborníci z Everli, https://cz.everli.com/cs.

Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu.

K praktickému uložení a pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip.

Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale prodloužíte tak i trvanlivost potravin.

Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění.

Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly,“ shodují se shoppeři z EVERLI.

Řešení většiny problémů: LEDNIČKA

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. Ať už ve sklepě, lednici či když to nejde jinak, na parapetu za oknem.

Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích,“ říkají shoppeři.

Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu.

Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů.

Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní.

Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.

O Vánocích se našimi domácnostmi prožene mnohem více jídla, než po zbytek roku...
O Vánocích se našimi domácnostmi prožene mnohem více jídla, než po zbytek roku…

Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Určitě si všichni dobře vzpomenou na neustále napomínání rodičů, proč tak dlouho koukáte do ledničky a ať ji už zavřete. Budeme sem tedy ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.

V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří. V takovém případě se už na nevědomost vymlouvat nemůžete.

Pozor! „Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť. Stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni.

Do lednice nepatří ani červené víno,“ upozorňují odborníci z EVERLI.

Spotřeba a trvanlivost

Nenechte se zmást označeními „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Statní zemědělská a potravinářská inspekce je vykládá jasně. Datum použitelnosti, tedy ‚Spotřebujte do‘ bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze.

Jsou to například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit i doporučeným způsobem uchování.

Zkoušíme stále nové druhy sladkostí, abychom měli i něco jiného, než tradiční cukroví...
Zkoušíme stále nové druhy sladkostí, abychom měli i něco jiného, než tradiční cukroví…

Minimální trvanlivost uvádí datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat. Zajímavé určitě je, že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny.

Pořádek dělá přátelé

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, dodržujte pořádek. Z organizace udělejte zábavu. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin.

I vaše spíž může být ukázkově zorganizovaná, a to díky strategii FIFO, první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Jak je to s cukrovím?

Zrovna asi o tomto nemusíme naše šikovné kuchařinky poučovat, ale přeci jen si to zopakujme. Ideální je samotné pečení rozplánovat podle doby do Vánoc.

S perníčky začít už v listopadu a na poslední týden si nechat třeba sněhové nebo nepečené cukroví, promazávání napečených kousků marmeládou a máslovými krémy. Cukroví pak uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Cukroví ustelte do ubrousků či pečícího papírů.

Poslední vrchní vrstvu nezapomeňte zakrýt. Alobal můžete využít k tomu, aby cukroví „nenačichlo“ od jiných potravin. Roli hraje i správný výběr nádoby pro uchování.

Věděli jste, že perníkům je nejlépe v plechovém boxu, lineckému v papírové krabici a kokoskám v papírovém sáčku na suchém místě?

Tipy na závěr

Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první!

Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.

Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.

Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.

Parmazán zabalte do pečícího papíru.

Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.

Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.

Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice.

Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.

Foto:
reklama
Související články
Zajímavosti
Den díkůvzdání není jediný: 5 svátků bohaté úrody
Když je úroda pod střechou, je čas slavit a vzdávat díky. Někde se oslavy podobají našim dožínkám, jinde jsou zvyky naprosto odlišné. Víte, kde nechávají překypět hrnec s rýží, proč krocan dostává milost a kdo bydlí v přístřešcích z listí? Milost pro krůtu Název: Den díkůvzdání Země: USA Jedním z nejznámějších svátků je Den díkůvzdání, […]
Zajímavosti
Chcete Nobelovku? Tak si ji kupte!
Ohromující objev, fenomenální literární dílo, průkopnická práce na poli míru či lékařství. To nejsou zrovna snadné podmínky pro získání Nobelovy ceny. Naštěstí existuje alternativa i pro ty, kdo se s nimi nechtějí namáhat. Stačí pár přebytečných milionů a prestižní zlatá medaile s portrétem Alfreda Nobela je vaše. Švédský vědec a průmyslník Alfred Nobel (1833–1896) by […]
Zajímavosti
Černá smrt: Morová rána přinesla nejen chaos, ale také pokrok
Pandemie bubonického moru, které se říká černá smrt, se z jižního Ruska rozšířila do Evropy v roce 1346, aby končila v roce 1353 opět v Rusku. Během pandemie černé smrti zemřelo 30 až 40 % populace, dle některých odhadů až 60 % populace, což by znamenalo 50 milionů lidí. Ani „černá smrt“ ale nebyla černobílá.   Morová rána měla […]
Zajímavosti
Chcete být milionářem? Legendární soutěž stvoří boháče i podvodníky
„Takže chcete béčko? A jste si jistý? Nemůže to být třeba áčko?“ pozvedává Vladimír Čech své husté obočí. „Jsem si jistý. Dejte bé,“ kývne soutěžící naproti němu. Snaha ho zviklat tentokrát moderátorovi nevyšla. Třeba příště. Je to tehdy velká událost, když v roce 2000 do České republiky dorazí soutěž Chcete být milionářem? s hlavní výhrou […]
reklama
zajímavosti
Je Ferda Mravenec dělnice? A co je zač Brouk Pytlík?
Cvičí přesnou mušku, řeší politiku… To je Ferda Mravenec tak, jak by si ho mohly pamatovat naše (pra)babičky. Od konce 30. let udělá velký posun. Plní pětiletku, bojuje proti škůdcům a nadšeně se účastní brigád. Až později se zaplete s nafrněnou Beruškou. Celý Sekorův příběh má ale několik drobných háčků. Například, že Ferda není „ten“ […]
Bageta a croissant: Francouzské mňamky, které nejsou francouzské
Pokud byste měli vyjmenovat jídla typická pro Francii, určitě by mezi nimi nechyběla bageta a croissant. Jenže ani jedno jedno z těch dvou není tak úplně francouzské. Bageta Někdy až metr dlouhé pečivo z bílé mouky je symbolem Francie stejně jako třeba Eiffelovka. Prezident Emmanuel Macron (*1977) ji považuje za národní poklad a chce ji […]
Když je v kuchyni vymeteno: Jak se zrodí nachos nebo sacher?
Co zcela typického si dát při výletu do Vídně? Sacherův dort! Kdo by ho neznal? Skvělá směs, marmeláda a čokoládová poleva. Vyrobit sacher si můžete i doma. Receptů na něj koluje po internetu nebo je k nalistování v kuchařkách požehnaně. Ale… Je to ten pravý?   Stát se to může, ale spíš náhodou. Original Sacher-Torte, […]
Mezcal: Nápoj s červem na dně chutná i léčí
Tento ikonický mexický mok do sebe neházejte po panácích. Chovejte se k němu jako ke vzácnému vínu. Prohlédněte si barvu, přičichněte a pak pomalu upíjejte. Jen tak mu dáte šanci ukázat všechny příchutě, od prvotní kouřové přes ovocné a květinové až po čokoládovou. Trpělivost se vyplatí! Jedním z jedinečných pokladů Mexika je kromě krásné krajiny […]
reklama
lifestyle
Tajemství gastronomie: Jak se zrodilo carpaccio, sendvič a pizza Margherita?
Co je vlastně carpaccio? Dnes tak můžeme v podstatě nazvat všechno, co nakrájíme na tenké plátky a za syrova podáváme ochucené nebo se studenou omáčkou. Od hovězího masa se název s časem posune i na ryby – konkrétně lososa a tuňáka – a dokonce i na ovoce či zeleninu. Majonézy často nahradí olivový olej nebo […]
Diktát životního stylu: Délku špičky bot určuje král
Boty na tzv. platformě nejsou výstřelkem 20. století. Poprvé se objevily už na konci středověku. Říkalo se jim „chopine“ střevíce s vysokou podrážkou a staly se velmi populárními. Na rozdíl od běžných bot totiž chránily před bahnem a mokrem. První platformy mají korkovou nebo dřevěnou podrážku a vrchní část ze sametu. Jejich výrobě už na […]
Počátky toaletního papíru: Evropa ho dlouho považuje za luxus
První toaletní papír znali už Číňané od 6. stol. n. l. Pro jeho výrobu sloužil nejlevnější papír a rýžová sláma. Císařská dílna vyprodukovala ročně cca 750 000 listů. Na denní spotřebu tedy připadá 2056 listů. Většinu z nich patrně použily dámy, které tvořily větší část dvora. Ostatní národy se s mytím následujícím po tělesné potřebě vypořádávaly různě. Starověcí […]
Móda určená nohám: Co má sabotáž společného s botami?
„Znám vás jako své boty,“ říká se. A opravdu, boty o nás prozradí mnohé, a tak je tomu už od pradávna. Někdo klidně chodí bosky, jiný si potrpí na dlouhé špičky, kterými dává svému okolí na vědomí, že je Pan Někdo a užívá si vysoké společenské postavení. Makedonský král Alexandr Veliký (356 př. n. l. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nepřátelé v naší hlavě: Jak si stojí současná medicína?
21stoleti.cz
Nepřátelé v naší hlavě: Jak si stojí současná medicína?
Ačkoli jsou pro širokou veřejnost stále velkou neznámou, pro lékaře to platí přesně naopak. Počet agresivních nádorů mozku se totiž meziročně zvyšuje. Jen každým rokem si v České republice tuto diagnó
Skrývá, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Skrývá, že je těhotná?
Ještě nedávno to vypadalo, že intenzivně probíhají svatební přípravy. Jenže teď nám anonymní zdroj poskytl informace, že je krásná herečka ze seriálu Zlatá labuť Marta Dancingerové (32) v očekávání.
Delikatesy země galského kohouta
panidomu.cz
Delikatesy země galského kohouta
Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet. Nejlepší cibulačka (4 porce) 1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská
Nedostavěný chrám v Panenském Týnci
epochanacestach.cz
Nedostavěný chrám v Panenském Týnci
Chrám na křižovatce pozitivní energie… Stavba gotického chrámu nikdy nebyla dokončena, přesto působí monumentálně a patří k nejvzácnějším památkám. A navíc stojí na místě, které svou pozitivní energií dokáže léčit. Když se český rytíř Plichta ze Žerotína v roce 1316 rozhodl v Panenském Týnci vybudovat gotický chrám, rozhodně netušil, že jeho stavba zůstane navěky nedokončena. Nejprve na místě nechal
Japonsko děsí démonická ženská bytost: Co je zač tajemná Hačišakusama?
enigmaplus.cz
Japonsko děsí démonická ženská bytost: Co je zač tajemná Hačišakusama?
Malý chlapec leží v posteli, v prvním patře rodinného domku. Třese se strachy, protože ve tmě za oknem vidí hlavu vychrtlé ženy, jak na něj v úsměvu cení zuby! Nevznáší se ve vzduchu, ta strašlivá pos
Originální dárek na poslední chvíli
iluxus.cz
Originální dárek na poslední chvíli
Anela, česká značka vysoce kvalitní přírodní kosmetiky, vychází zákazníkům vstříc po celý rok. Před Vánoci nabízí dárkové balíčky určené ke komplexní péčí o pleť, celé tělo nebo o miminko. [caption
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Na lavičce v parku jsem si povídala s duchem
skutecnepribehy.cz
Na lavičce v parku jsem si povídala s duchem
S kamarádkou jsme si v našem parku povídaly o vnucích a přípravách Vánoc. Najednou si k nám přisedla cizí žena. Kamarádka ji ale neviděla. Já i můj muž jsme byli vždycky aktivní, hodně jsme cestovali a vedli k takovému životu i naše děti. Když jsme nastoupili do důchodu, snažili jsme se dál alespoň trochu sportovat. Manžel ale před pěti lety zemřel na mrtvičku a já
Dorothy Eady: Dívka, která si vzpomněla na minulý život?
enigmaplus.cz
Dorothy Eady: Dívka, která si vzpomněla na minulý život?
Malá Dorothy se s rodiči prochází po britském muzeu v jeho egyptské části. Z ničeho nic se zastaví u obrazu chrámu faraona Sethiho I. a začne volat: „Tady je můj domov!“ Diví se také, že na fotografii
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce
Dlouhodobou medikací s chatrnému zdraví?
21stoleti.cz
Dlouhodobou medikací s chatrnému zdraví?
Od náhodného objevení penicilinu v roce 1928, jsou léčiva považována za zázrak, který uleví prakticky od jakéhokoli problému. Při nesprávném užívání ale mohou na dalších pár zadělat. Známe to nejsp
Prchal skutečný Baron Prášil před fanoušky?
epochalnisvet.cz
Prchal skutečný Baron Prášil před fanoušky?
Nenápadná německá obec Bodenwerder na počátku 18. století nebyla ničím víc než zapadlou vískou. Když tu na jaře roku 1720 v rodině podplukovníka kavalérie přichází na svět další z osmi dětí, nikdo dva