Skip to content
reklama
reklama

Jak správně uchovat sváteční zásoby?

blank

Vánoční svátky se nezastavitelně blíží a vy už možná dokončujete poslední velký nákupní seznam tak, aby vám během volných dnů nic nechybělo. Však kdo by chtěl trávit čas místo zimních radovánek v supermarketu.

Víte ale, jak a kde všechny ty dobroty správně uchovat?

Poradí ti nejpovolanější! Shoppeři Everli se starají o výběr a nákup těch nejlepších produktů pro své zákazníky. Při jejich doručování dbají na pečlivé a bezpečné doručení tak, aby nákup nepoškodili, neporušili obal produktů a byla dodržena i vhodná teplota pro přepravu.

Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin, má svá pravidla.

blank
Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale především i plýtvání.

Kam s tím nákupem?

Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu,“ prozrazují úvodem odborníci z Everli, https://cz.everli.com/cs.

Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení a pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip.

Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale prodloužíte tak i trvanlivost potravin.

Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění.

Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly,“ shodují se shoppeři z EVERLI.

blank

Řešení většiny problémů: LEDNIČKA

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. Ať už ve sklepě, lednici či když to nejde jinak, na parapetu za oknem.

Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích,“ říkají shoppeři.

Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin.

Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu.

Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.

blank
O Vánocích se našimi domácnostmi prožene mnohem více jídla, než po zbytek roku…

Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Určitě si všichni dobře vzpomenou na neustále napomínání rodičů, proč tak dlouho koukáte do ledničky a ať ji už zavřete. Budeme sem tedy ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.

V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří. V takovém případě se už na nevědomost vymlouvat nemůžete.

Pozor! „Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť.

Stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno,“ upozorňují odborníci z EVERLI.

Spotřeba a trvanlivost

Nenechte se zmást označeními „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Statní zemědělská a potravinářská inspekce je vykládá jasně. Datum použitelnosti, tedy ‚Spotřebujte do‘ bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze.

Jsou to například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit i doporučeným způsobem uchování.

blank
Zkoušíme stále nové druhy sladkostí, abychom měli i něco jiného, než tradiční cukroví…

Minimální trvanlivost uvádí datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat. Zajímavé určitě je, že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny.

Pořádek dělá přátelé

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, dodržujte pořádek. Z organizace udělejte zábavu. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte.

I tak prodlužujete životnost potravin. I vaše spíž může být ukázkově zorganizovaná, a to díky strategii FIFO, první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Jak je to s cukrovím?

Zrovna asi o tomto nemusíme naše šikovné kuchařinky poučovat, ale přeci jen si to zopakujme. Ideální je samotné pečení rozplánovat podle doby do Vánoc. S perníčky začít už v listopadu a na poslední týden si nechat třeba sněhové nebo nepečené cukroví, promazávání napečených kousků marmeládou a máslovými krémy.

Cukroví pak uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Cukroví ustelte do ubrousků či pečícího papírů. Poslední vrchní vrstvu nezapomeňte zakrýt. Alobal můžete využít k tomu, aby cukroví „nenačichlo“ od jiných potravin. Roli hraje i správný výběr nádoby pro uchování. Věděli jste, že perníkům je nejlépe v plechovém boxu, lineckému v papírové krabici a kokoskám v papírovém sáčku na suchém místě?

blank

Tipy na závěr

Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první! Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost. Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti. Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince. Parmazán zabalte do pečícího papíru. Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip. Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout. Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice. Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.
Foto:
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Mocnosti pekelné obsadily domek po mamince
skutecnepribehy.cz

Mocnosti pekelné obsadily...

Tolik jsem se na ten...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Legendy o Černé Aggie vedly k odstranění sochy
enigmaplus.cz

Legendy o Černé Aggie vedly k...

Černá Aggie je lidový název pro sochu,...
8. ročník Salon Exceptional Watches už v říjnu
iluxus.cz

8. ročník Salon Exceptional...

Salon Exceptional Watches Praha 2022 opět přivede...
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
epochanacestach.cz

Noc vědců v Národním zemědělském...

Už pošesté se Národní...
Někteří astronomové navrhují, aby lidé dříve než na Mars letěli k Venuši
21stoleti.cz

Někteří astronomové navrhují, aby...

Venuši se občas říká sestra Země, ale podmínky na...
Je zamilovaná, nebo dráždí ex?
nasehvezdy.cz

Je zamilovaná, nebo dráždí ex?

Herečka Veronika Žilková...
Myška jako důkaz vikinských plaveb na Madeiru?
enigmaplus.cz

Myška jako důkaz vikinských...

Pokud bychom si někde přečetli, že statný Skandinávec...
Ušijte si originální bytové doplňky a dekorace
panidomu.cz

Ušijte si originální bytové...

Originální kousky, které si ušijete sami, dodají...
Kamery zachytily tajemného tvora: Texaské město prosí veřejnost o pomoc
epochalnisvet.cz

Kamery zachytily tajemného...

Představitelé města Amarillo v oficiální tiskové...
Přijde nakonec Patrasová o všechno?
nasehvezdy.cz

Přijde nakonec Patrasová o...

Má problémy s alkoholem,...