Skip to content
reklama

Datle: Pořádně lepkavá historie

Palma vyroste do neuvěřitelné výšky, žije desítky let, je zdrojem různého materiálu i inspirací pro dávné kultury. Produkuje také velké množství ovoce, které má skvělou výživovou hodnotu a vědci mu připisují rovněž pozitivní účinky na lidské zdraví.

Datlová palma je velmi stará rostlina. Zkamenělé pozůstatky ukazují, že její předkové na naší planetě rostou už před 50 miliony let. Důkazy o pěstování datlí jsou staré tisíce let, například na území dnešního Pákistánu to bylo už okolo roku 7000 před naším letopočtem, v Perském zálivu o 1000 let později.

A jak to vypadá dnes? Ve správných podmínkách může moderní datlová palma dosáhnout výšky pětipodlažní budovy, žít více než 100 let a produkovat 70 až 140 kilogramů datlí ročně.

Na jedné palmě může uzrát obrovské množství datlí.(Foto: Nepenthes / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 3.0)

Výživa na cesty, med i likér

Datle jsou od pradávna oblíbené. V horkém klimatu, odkud pocházejí, dokážou sušené vydržet po celé roky, což z nich dělá neocenitelnou potravinu při cestách po moři a přes pouště. Je z nich také možné připravit med a proto známá biblická fráze „země mléka a medu“ odkazuje podle mnoha vědců spíše na med z datlí než na výsledek práce pilných včel.

Datle jsou také surovinou pro výrobu likéru. Samotný strom byl zdrojem vláken pro lana a koše, listů pro stavbu chatrčí a úkrytů před sluncem i stavebního materiálu z kmene. Zhruba před 1500 lety to jistého rabína vede k prohlášení: „Datlová palma je skvělá, žádná její část není zbytečná!

“ O její důležitosti pro starověké civilizace svědčí také to, že egyptští stavitelé chrámu faraona Sahurea asi před 4500 lety tvarují kamenné sloupy jako kmeny datlových palem a tento styl jim vydrží i v dalších staletích.

Úžasná datlová palma

Ve starověkém Řecku si oblíbí stylizovaný motiv založený na vzoru listů datlové palmy. V Mezopotámii spojují strom s uctíváním Měsíce, dávní Sumerové věří, že datlová palma je prvním stromem, který byl kdy vytvořen a že se o něj staral zbožný havran.

Kronikář antického Říma Plinius starší (23-79) tvrdí, že datlová palma je hnízdištěm mytického ptáka Fénixe. Už po několik tisíciletí je hlavní oblastí pěstování datlových palem Střední východ, tradičně se pěstují i v severní Africe.

Strom se zabydlel také v různých náboženstvích. Podle křesťanů jsou palmové listy symbolem Květné neděle. V tento den podle Nového zákona přijíždí Ježíš Kristus do Jeruzaléma a lidé pokrývají cestu před ním právě listy datlové palmy.

blank
Také dřevo datlové palmy je ceněnou surovinou. Tyto stromy nemají letokruhy.(Foto: Eliran t / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 4.0)

Metuzalémův strom

Během muslimského ramadánu se věřící zdržují jídla během dne a přerušují svůj půst každý večer a jejich častým jídlem jsou datle. Židé mají podzimní svátek sukot, kde jednu z hlavních rolí hraje ratolest datlové palmy.

Datle jsou zmíněny více než 50krát v Bibli a 20krát v Koránu. Datlová palma je mimořádný strom i v dalším ohledu. Vědci krátce po přelomu milénia vypěstují palmu ze semen, která objeví v izraelské pevnosti Masada s barvitou historií.

Analýza určí, že pocházejí z období okolo roku 70. Poté, co je experti podrobí speciálnímu procesu a zasadí, vyklíčí nová rostlina, která má už po dvou letech výšku asi 1,2 metru. Jde tak o nejstarší známá semena, která dala život novému stromu.

Palma dostane příznačné jméno Metuzalémův strom po nejstarší biblické osobě.

blank
Datle jsou nejenom chutné, ale také zdravé.(Foto: Pictavio / Pixabay)

Ovoce plné živin

Datle nejsou cukrovou bombou plnou prázdných kalorií! Jsou bohaté na sacharidy a vlákninu, mají v sobě také menší množství bílkovin, ale žádný tuk. Ovoce dodává lidskému organismu i širokou škálu cenných látek včetně vitamínů řady B, vitamínu K, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, zinku a manganu.

Obsahují rovněž nezanedbatelné množství antioxidantů. Podle výzkumů podporují zdraví srdce i trávicího traktu, pomáhají k regulaci cukru v krvi a ochranné sloučeniny v datlích mají slibný potenciál v boji proti Alzheimerově chorobě.

Foto: commons.wikimedia.org, Pixabay Titulka (Foto: Eveline de Bruin / Pixabay)
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Podivná světla mě svedla z cesty
skutecnepribehy.cz

Podivná světla mě svedla...

Toulala jsem se lesem, když jsem v dálce...
Gliese 581: Výprava do krajů potenciálního života
enigmaplus.cz

Gliese 581: Výprava do krajů...

V rámci postupujících možností dálkového...
První počítačové programy tvořily ženy
21stoleti.cz

První počítačové programy...

První počítače spatřily světlo světa ve třicátých...
Turínské plátno je možná pravé, tvrdí vědec
enigmaplus.cz

Turínské plátno je možná...

Studie slavného náboženského artefaktu, jejíž výsledky...
Přivítejte jaro ve Four Seasons Hotel Prague
iluxus.cz

Přivítejte jaro ve Four...

Oslavte ve Four Seasons Hotel Prague...
Gruzínské kuře čakhokhbili
tisicereceptu.cz

Gruzínské kuře čakhokhbili

Rádi zkoušíte zahraniční recepty? Uvařte pro...
Čekanka je skvělá zimní zelenina
panidomu.cz

Čekanka je skvělá zimní...

Mnozí ji znají a nedají na ni dopustit,...
Váš favorit nevyhrál mistrovství světa? Možná mu nepomohlo dost čarodějnic
epochalnisvet.cz

Váš favorit nevyhrál mistrovství...

Velké turnaje jsou vždy vítaným svátkem pro milovníky...
Daniela Písařovicová má v životě konečně jasno. Dítě, nebo konec!
nasehvezdy.cz

Daniela Písařovicová má v...

DANIELA PÍSAŘOVICOVÁ (44)...
Klášterec nad Ohří, město pramenů a porcelánu
epochanacestach.cz

Klášterec nad Ohří, město...

Klášterec nad Ohří leží...
Zakazuje Evě Decastelo fotograf, aby se odhalovala?
nasehvezdy.cz

Zakazuje Evě Decastelo...

Zdálo se, že EVA DECASTELO...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha