Dali byste si kaši z hlemýžďů? Kodaňské „zeleninové pole,“ chaluhy z irských pláží, nebo snad kaviár z aljašského lososa?
San Pellegrino World je britský časopis, který vytváří každoročně seznam nejlepších 50 restaurací na světě, založený na průzkumu 1200 odborníků. Epochaplus.cz nabízí představení dvou, které patří mezi absolutní špičku…
Jednička na světě
Název: Noma
Kde: Kodaň, Dánsko
Zajímavost: Jméno je zkratkou dvou dánských slov „Ne rdisk“ (Nordic) a „ma D“ (jídlo)
Ceny: Hlavní chod : 60-70 dolarů, menu podle výběru – 127 -196 dolarů
Mnoho restaurací a šéfkuchařů dělá chybu, Many have copied chef Rene Redzepi’s approach, most have failed. že se snaží kopírovat postupy šéfkuchaře René Redzepiho ale nemají šanci. Proto ve výsledném hodnocení nejvíce selžou.
For the best in class, Noma really is the number one place to go. Ve své třídě je Noma zřejmě číslo jedna. Místo, kam se vždy vyplatí zajít. Restaurace se nachází ve starém skladišti na nábřeží v Christianshavenu , umělém ostrově, v blízkosti centra Kodaně.
The World’s 50 Best Restaurant Awards 1-50 S malým počtem míst na sezení (35) a s velmi strohým, spíše jednoduchým a nenápadným designem bez ubrusů, působí Noma na jednu stranu jako restaurace pro chudé, ale to jen první pohled.
Čekat musí i manželka amerického prezidenta
Traduje se, že když zavolala Michelle Obamová, manželka amerického prezidenta, že by ráda přišla na večeři, bylo jí řečeno, bohužel to nejde. Musíte počkat na přidělení místa!!
V dnešním světě něco šíleného a neslýchaného!“ K obědu je na výběr buď sedmi nebo devítichodový, který trvá 2,5 – 3 hodiny. A co vás čeká? Jako předkrm, třeba:
smažený mech s hříbkovým pudrem nebo vyuzené křepelčí vajíčko na kamenech z lesa, které je neopakovatelnou delikatesou. Následuje jablko s pórkem a ústřice s bylinkami a kaviárem.
Než se nadějete už je tu číšník s rybím bujónem a mléčnou omáčkou, vrcholem je hovězí líčko, které se nepřetržitě vaří 72 hodin! Jako salát přijde zelí v rybím vývaru. Sladká tečka? Vajíčkovo–sýrový dezert a ovocný sorbet.
Gastronomie po španělsku
Název: El Celler de Roca
Kde: Girona, Španělsko
Zajímavost: Vinný lístek vozí pro svou objemnost hostovi na vozíku
Ceny: Menu podle výběru – kolem 130 euro
Restauraci řídí tři ředitelé, bratří Rocové. Menu začíná šokem. Na stůl přinesou olivovník a z něj přímo host češe fantastické olivy.
Společnost založí v roce 1986 tři bratři Rocové. Nejstarší Joan Roca je šéfkuchař, Josep Roca, prostřední bratr, sommeliera nejmladší Jordi Roca cukrář, má na starosti dezerty.
Masivní „vinné lístky“, vám přivezou raději na vozíku! A co vám nabídnou? Menu začíná šokem. Na stůl přinesou květináč a v něm olivovník. Z něj si trháte olivy upravené na španělský způsob a zabalené v ančovičce. Úchvatné a vynikající!
Pak na stole přistanou sezamové sušenky s kakaem a ihned následují sardelové kosti vložené do rýžového obalu. Jen dojíte už stojí u vašeho stolu stojí číšník se silným hovězím vývarem Pot-au-feu s brioškami zdobenými bílými lanýži.
Polévka je intenzivně bohatá, krémová
Chcete si oddechnou, ale už se servíruje britská specialita koule naplněné kapalinou kaviárem spárována se sladkou a ovocnou hub oblasti Svatého Jiří. Další chod na sebe nenechá dlouho čekat. Ústřice s Fino Sherry Escabéche, mořské řasy, a ústřicovou omáčkou.
A na závěr? Dýně, mušle, a mandarinka!