Domů     České mozky vyvíjejí pro NASA přístroj, který má vyřešit dlouhodobé stravování ve vesmíru
České mozky vyvíjejí pro NASA přístroj, který má vyřešit dlouhodobé stravování ve vesmíru
23.9.2022

Přidají Češi svou ruku k dílu při meziplanetárním osidlování?

Podnikatel a vizionář Jakub Krejčík, zakladatel společnosti Heaven Labs, která přinesla na trh funkční potraviny pod značkou MANA, a jeho tým zúročili své dlouholeté zkušenosti i vědecké poznatky v oblasti stravování.

Je údělem průkopníků, že při prošlapávání nové dosud nepoznané cesty musejí čelit různým překážkám a nástrahám a rozptylovat skepsi okolního světa, stejně jako objevitelé rozhánějí tmu a mlhu kuželem světla baterky. Foto: Focus Agency, s.r.o.
Je údělem průkopníků, že při prošlapávání nové dosud nepoznané cesty musejí čelit různým překážkám a nástrahám a rozptylovat skepsi okolního světa, stejně jako objevitelé rozhánějí tmu a mlhu kuželem světla baterky. Foto: Focus Agency, s.r.o.

Založili nový startup Rocket Lunch Inc se sídlem v Texasu, aby vyvinuli pro americkou vesmírnou organizaci NASA speciální přístroj „Bistromathic“.

Jeho cílem je komplexně zajistit jídlo pro čtyřčlennou posádku po dobu tří let na připravované misi Artemis, jejíž realizace se plánuje v roce 2025.

Už když Jakub Krejčík před sedmi lety uvedl na trh svůj první revoluční produkt, který díky svému unikátnímu složení dokáže zajistit tělu kompletní přísun veškerých potřebných látek a zcela nahradit klasické stravování, setkával se často s názorem, že jeho „jídlo v prášku“ je jakousi „space potravinou“.

„Vždy jsme argumentovali tím, že vesmír je všude a tím pádem vlastně i tady na Zemi.

Nicméně jsme se této myšlenky chtěli držet a měli jsme za cíl být kompatibilní s budoucností a jednou se stát součástí vesmírného výzkumu,“ vysvětluje Krejčík, jak se postupně rodila myšlenka zapojit se do programu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír.

Firma za sedm let prošla obrovským vývojem. Jakub Krejčík připouští, že když se začala rozjíždět a mohla nabírat více lidí, bylo třeba hlídat každý krok, aby směřování společnosti neuhnulo jinam, než zamýšlel. Foto: Lord Belbury / Creative Commons / CC-BY-SA-3.0-migrated
Firma za sedm let prošla obrovským vývojem. Jakub Krejčík připouští, že když se začala rozjíždět a mohla nabírat více lidí, bylo třeba hlídat každý krok, aby směřování společnosti neuhnulo jinam, než zamýšlel. Foto: Lord Belbury / Creative Commons / CC-BY-SA-3.0-migrated

Sedm let střádání zkušeností a know-how se zúročilo

Prvním krokem na dlouhé cestě, která má vést až ke stravování na lunárním povrchu, byla spolupráce s českým projektem Hydronaut, k níž došlo ve třetím roce fungování firmy Heaven Labs.

Tvůrce Hydronauta Matyáš Šanda tehdy přišel s nápadem realizovat pobyt na základně pod vodní hladinou, která simuluje pobyt ve vesmíru, a oslovil Jakuba Krejčíka s návrhem zajistit stravování posádky prostřednictvím MANY.

„Během dalšího fungování naší společnosti jsme řešili kompatibilitu našeho produktu pro jednotlivé trhy nejen v Evropě, ale i v Americe či Asii.

Začali jsme se učit, jak výrobek vytvořit tak, aby byl co nejvíce univerzální pro celou planetu z pohledu nutričního složení, balení, legislativy a regulátorů trhu…

A v určitou dobu jsem začal pracovat na tom, že chci, aby MANA byla kompatibilní i s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS,“ přibližuje Krejčík další vývoj.

Všechny dílky skládačky, které vizionář a jeho tým posbírali v uplynulých letech, do sebe perfektně zapadly, když na počátku roku 2021 vypsala NASA v rámci plánované mise Artemis takzvané Centennial Challenges, tedy „Výzvy století“.

„V ten moment jsem věděl, že je to přesně to, na co jsme čekali,“ popisuje Krejčík impuls, který zažehl nadšení vedoucí k usilovné práci na unikátním projektu vesmírného stravování.

Výzvy století pomohou realizovat misi Artemis

Plány na kolonizaci vesmíru jsou staré již sedmdesát let. Otcem myšlenky se stal Wernher von Braun, konstruktér nechvalně proslulé rakety V-2, která se měla proměnit v Hitlerův trumf v boji s nepřítelem.

Po pádu Třetí říše se však raketový inženýr vzdal Američanům a v nadcházejících letech se stal osudovou postavou v americkém kosmickém programu.

Stál za prvním přistáním na Měsíci a svými vizemi nastínil možnost budoucího cestování na Mars, čímž dokumentem „Mars Project“ vytyčil základní kámen, na němž může v současnosti lidstvo stavět.

Jedním ze stěžejních bodů plánování přitom bylo, aby neustali v oblasti inovace. Stanovili si proto termíny a určili, kam se posunou, aby zůstali stále na špici celého odvětví. Když totiž začínali, byli v Evropě doslova průkopníky. Foto: 风之清扬 / Creative Commons / CC-BY-SA-3.0
Jedním ze stěžejních bodů plánování přitom bylo, aby neustali v oblasti inovace. Stanovili si proto termíny a určili, kam se posunou, aby zůstali stále na špici celého odvětví. Když totiž začínali, byli v Evropě doslova průkopníky. Foto: 风之清扬 / Creative Commons / CC-BY-SA-3.0

Měsíc má přitom sloužit jako mezistanice s funkcí základny. S tím souvisí i mise Artemis chystaná v roce 2025, která by měla dostat posádku na lunární povrch a položit zde základy výzkumné stanice.

Do té doby je však nutné realizovat celou řadu dílčích řešení z různých sektorů. Zatímco dříve NASA financovala výzkum sama, na počátku nového milénia transformovala svůj business model.

„Nyní to funguje tak, že se NASA stává zadavatelem a otevřela tím soukromému sektoru možnost účastnit se na vládních misích,“ vysvětluje Jakub Krejčík.

„V rámci mise Artemis vypsala Centennial Challenges a definovala, co je potřeba dořešit v rámci jednotlivých sektorů, jako je robotika, energetika, medicína, jídlo, transport a tak dále.

Rozhodli se oslovit svět, aby vždy na konkrétní problém získali řešení – a my se této příležitosti s chutí chopili,“ dodává Krejčík, který se svým týmem připravuje projekt pod hlavičkou americké společnosti Rocket Lunch, s níž NASA uzavřela kontrakt.

Jídlo z prášku, oleje a vody

Kvůli projektu pro NASA se Jakub Krejčík a jeho tým rozhodli navrhnout unikátní technologii, která bude schopná vydávat jídlo pro 4člennou posádku po dobu 3 let. Splnit přitom musí tisíce parametrů.

„Přístroj nesmí být poruchový, musí být vyřešené čištění, vibrace, zvuk, teplota, nutriční složení, počet kalorií na den, musí odpovídat prostorově i váhově,“ vyjmenovává některé z mnoha kritérií Jakub Krejčík.

Již od počátku vzniku firmy se zakladatelé rozhodli, že v rámci legislativy i komunikace budou dělat evropskou standardizaci. Foto: Maxim75 / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0
Již od počátku vzniku firmy se zakladatelé rozhodli, že v rámci legislativy i komunikace budou dělat evropskou standardizaci. Foto: Maxim75 / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Jeho cílem tedy není dodat pouze „náplň“, ale především zkonstruovat onen hardware, jenž bude schopný z prášku, oleje a vody vytvořit hotové jídlo, navíc v žádoucí textuře.

Je to obrovská výzva, ale jelikož s vytvářením vlastních technologií se Krejčíkova firma setkala již v minulosti, má své kroky na co navazovat.

Technologii navrhli pro 5. verzi směsi, tedy ManaPowder Mark 5, což bylo na přelomu čtvrtého a pátého roku fungování firmy.

Odmítli se přizpůsobit standardu, tedy vysokému záhřevu na 120–200 °C, proto se rozhodli jít vlastní cestou a sestrojit linku, která by splňovala kýžená kritéria.

Existující technologie je nutné minimalizovat

Přístroj Bistromathic, který má zajistit stravování astronautů ve vesmíru, by měl být schopen připravit produkty ve třech kategoriích: liquid, semi-liquid i solid, což je texturovaná potravina, například mleté maso. Stojí před nimi ovšem důležitý úkol:

miniaturizovat existující technologie, aby se vešly do vytyčeného prostoru na palubě raketoplánu Starship, kterou nyní dokončuje společnost SpaceX. „Musíme technologii inovovat natolik, že zmenšíme již fungující výrobní linky,“ vysvětluje.

Linky, které mají v současnosti 15–20 metrů, by se měly vejít do dvou metrů krychlových. Laicky si lze hlavní technologii přístroje představit jako 170 centimetrů vysoký hi-tech automat typu kávovar.

Na stisknutí tlačítka dojde k automatickému dávkování z konkrétního zdroje, který sérií fyzikálních procesů vyrobí finální produkt.

Přístroj sám obohatí připravenou směs vodou, zahřeje, bude mít zautomatizované techniky míchání, mixování, řezání, hnětení, formování, chlazení, obohacování v určitých fázích… „V zásadě je to jako vaření, kde také potřebujete udržet přesný postup.

Všechny procesy mají svůj čas, místo, množství.

Pak teprve může vzniknout finální produkt,“ přibližuje Krejčík a doplňuje, že výsledek bude vizuálně a chuťově srovnatelný s klasickými jídly – výsledkem mohou být masové kuličky, bramborová kaše a další jídla, která však budou nutričně vyvážená a výživově komplexní – jako dosavadní výrobky.

Vesmírný program přináší benefity i pro obyvatele Země

Více než půl roku připravoval Jakub Krejčík a R&D tým Many první přípravnou fázi projektu pro NASA. V březnu založil nový startup Rocket Lunch Inc a koncem roku NASA oznámila, že s navrženým řešením „Bistromathic“ získali kontrakt za předložené řešení a jdou do 2. fáze.

Nyní mají před sebou náročnější část, kterou je samotné sestavení prototypu.

„Možnost stavby prototypu jsme získali jako jedna z 18 firem světa s cílem představení funkčního prototypu začátkem roku 2023. Nastavili jsme cestu a míříme do fáze, kdy chceme své vize realizovat,“ netají se český podnikatel vysoce nastavenou laťkou.

Nad tím, že by se „vesmírný automat“ stal v budoucnu součástí běžných kuchyní, zatím neuvažoval, nicméně tuto možnost nelze zcela vyloučit.

Od prvního dne probíhala komunikace nejen v češtině, ale i v angličtině a němčině. To se ukázalo jako obrovská výhoda ve chvíli, kdy se začala firma rozšiřovat za hranice České republiky. Foto: NearEMPTiness / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0
Od prvního dne probíhala komunikace nejen v češtině, ale i v angličtině a němčině. To se ukázalo jako obrovská výhoda ve chvíli, kdy se začala firma rozšiřovat za hranice České republiky. Foto: NearEMPTiness / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

„Má se k nám dostat hodnocení projektu z NASA a jednou z hodnocených kategorií je také takzvaný ‚terestial benefits‘, tedy jaký může mít projekt potenciál pro využití inovace na Zemi,“ uvádí Krejčík.

Ostatně, existuje celá řada vynálezů, které byly vyvíjeny za účelem vesmírného výzkumu, ale nyní patří ke každodenní součásti našich životů. Bez kosmického programu bychom dnes nepoužívali GPS ani nespali na matracích z paměťové pěny.

„Být součástí takového projektu má přesah nejen pro nové poznání, ale současně jsou vzniklé technologie schopné reverzně pro naši planetu a její obyvatele přinášet obrovské benefity,“ tvrdí Krejčík.

A ačkoliv samotná realizace základny na Měsíci a cesta posádky na Mars zatím představuje hudbu budoucnosti v horizontu 10–15 let, pro Jakuba Krejčíka je participace na probíhajícím projektu důležitým mezníkem a obrovským posunem vpřed již nyní.

Foto: Úvodní foto: Focus Agency, s.r.o.
Související články
Věda a technika
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění […]
Věda a technika
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl […]
Věda a technika
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
reklama
lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
reklama
svět zločinu
Děsivý případ Ivana Roubala: Krmil prasata lidským masem?
Na okraji šumavské obce Čachrov se nachází polorozpadlý statek. Obestírá jej mnoho legend. Říká se, že kdo se sem nastěhuje, brzy zemře, anebo se alespoň zblázní. Ale ani jedna z takových historek se nevyrovná příběhu sériového zabijáka, který zde započne své řádění. Hodný statkář. Strýc odvedle. Monstrum bez zábran. Ivan Roubal (*1951) má mnoho tváří. […]
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.