Domů     Světové podvrhy! Kolik lidí se podařilo oklamat?
Světové podvrhy! Kolik lidí se podařilo oklamat?
23.2.2021

V lidské historii se objevilo nemálo podvodníků, kteří tu s větším, tu s menším úspěchem balamutili své okolí. Jen několika z nich se však podařilo obelstít opravdu velké množství lidí, a to tak dokonale, že někteří jejich podvrhům věří dodnes.

Jak toho docílili? A nemohly tomu napomoci i historické události?

Jméno Adolf Hitler táhne

Obrovskou senzaci vzbudily v roce 1983 v tehdejším západním Německu tzv. Hitlerovy deníky. Jednalo se o soubor asi 60 rukopisných diářů v černých kožených deskách.

Adolf Hitler po sobě sice zanechal knihu Mein Kampf a byly rovněž zaznamenány i desítky jeho projevů, ale získat něco z jeho soukromí a myšlenek by pro mnoho lidí stále znamenalo opravdové terno.

To věděl i Konrad Kujau, který již v minulosti prodával upomínkové předměty z nacistické éry, k nimž vyráběl i padělané doklady. V roce 1975 se tak pustil do díla a začal vytvářet Hitlerovy deníky kombinací jeho projevů a zpráv z „vůdcova“ soukromí.

Nález Hitlerových deníků byla úplná senzace.
Nález Hitlerových deníků byla úplná senzace.

Věrohodná historka

Velmi brzy se dostal mezi významné sběratele. Vymyslel si totiž příběh, že deníky pocházejí z letadla, které 20. dubna 1945 převáželo deset beden tajných dokumentů a havarovalo na německé straně Krušných hor.

Touto historkou přesvědčil i redaktora týdeníku Stern Gerda Heidemanna, který byl nacismem doslova posedlý – koupil například jachtu Hermanna Göringa. Byl proto natolik nadšený existencí deníků, že se dal velmi snadno přesvědčit o jejich pravosti.

Po dlouhých jednáních Kujau deníky Sternu prodal za neuvěřitelnou částku 9,3 milionu německých marek.

Nikdo se v té době nenamáhal ověřit jejich pravost.
Nikdo se v té době nenamáhal ověřit jejich pravost.

Amatérský padělatel

Redaktoři sice požádali několik historiků o posudek, ukázali jim však jen několik listů a zanedbali jakékoli důkladné ověření. Jen co noviny vyšly, přihlásili se další vědci s podezřením, že se jedná o padělky.

Do případu se vložila i policie a okamžitě se ukázalo, že deníky vskutku nejsou originálem.  Kujau sice velmi dobře napodobil Hitlerovo písmo, ale psal inkoustem z 80. let, a aby papír vypadal staře, poléval jej čajem a medem.

Na obálku pak přilepil gotické iniciály, vyrobené z imitace kovu, které zakoupil v běžném obchodním domě.

Kujau byl za podvod uvězněný na pouhých 4,5 roku.
Kujau byl za podvod uvězněný na pouhých 4,5 roku.

Nikdo si nevšiml, že byly vyrobeny v Hongkongu, ale naprosto šokující je, že si nikdo nevšiml, že nejde o iniciály AH, jak by se v Hitlerově případě očekávalo, ale o FH. Skandál velmi poškodil důvěryhodnost nejen Sternu, ale i odborníků, kteří se domnívali, že se jedná o pravé dokumenty.

Stern vyčíslil celkové ztráty na takřka 9,5 milionu marek. Kujau i Gerd Heinemann byli odsouzeni na 4,5 roku vězení. Deníky skončily v archivu v Bonnu, kde jsou dodnes uloženy.

Ležel na pitevním stole mimozemšťan?

Když se v roce 1995 objevilo video operačního stolu, na kterém ležela podivná postava s obrovskýma očima, nastal ve Spojených státech poprask. Mnoho lidí dostalo důkaz, že mimozemšťané existují.

Záznam totiž navazoval na více než 40 let starou událost, kdy v létě 1947 nahlásil farmář William Brazel, že nedaleko Roswellu našel havarovaný létající talíř.

Druhý den však armáda vše dementovala a veřejnosti sdělila, že se jednalo o trosky meteorologického balonu. Poté se na událost pozapomnělo, a to až do 70. let. Tehdy totiž jeden z vojáků prozradil, že se opravdu jednalo o mimozemský objekt.

Nedaleko Roswellu se našel havarovaný letoun.
Nedaleko Roswellu se našel havarovaný letoun.

Zásadní video

Poté přišel rok 1995, kdy britský producent Ray Santilli uveřejnil videozáznam, zachycující pitvu roswellského mimozemšťana. Podle jeho slov ho získal od nejmenovaného člověka za 150 000 dolarů.

Černobílé video působilo velmi staře a to, co leželo na pitevním stole, opravdu připomínalo mimozemskou bytost. Okamžitě se vyrojily spekulace o pravosti nahrávky a otázky, proč se video objevilo až 48 let po incidentu.

Nepovedlo se totiž identifikovat osoby na sále a vědcům přišlo podivné, že pitva trvala pouze 150 minut.

Video vzbudilo velký poprask.
Video vzbudilo velký poprask.

S pravdou ven!

Nejsilnějším argumentem byl hlavně typ telefonu, jenž se v ukázce objevil a který je o deset let mladší než její údajné stáří.

Falzifikát nakonec potvrdil sám Santilli, když prohlásil, že film není pravý a že dvě mimozemská těla vyrobil sochař John Humphrey, který sám sehrál i roli jednoho z patologů.

Přiznal, že při pitvě použili ovčí mozky, vnitřnosti z kuřat a z dobytka a také malinový džem.

Když světu vládl rozhlas…

Dne 30. října 1938 došlo k vysílání snad nejznámější rozhlasové hry na světě. Americká stanice CBS spustila adaptaci vědeckofantastického románu Válka světů od spisovatele H. G. Wellse. Nikdo v té době netušil, co v lidech hra vyvolá.

O senzaci se postaral především režisér Orson Welles, který byl sám účastníkem hry společně s herci z divadla Mercury.

Americká stanice se rozhodla odvysílat hru Válka světů.
Americká stanice se rozhodla odvysílat hru Válka světů.

Jiná hra

Rádio bylo ve 30. letech považováno za velmi seriózní zdroj informací a lidé věřili všemu, co poslouchali. Hru navíc Welles koncipoval jako živé vysílání s neustálým přerušováním.

První část zněla jako běžné vysílání, do kterého se vkládaly vstupy o erupcích na Marsu a následovala reportáž o dopadu neznámého objektu na americkou farmu Frover´s Mill u Trentonu.

Podle reportéra začaly z objektu vylézat podivné bytosti, které spalují paprsky vše živé. Závěrečný vstup pak posluchače vybízel, aby se evakuovali.

Někteří lidé si opravdu mysleli, že na Zemi zaútočila mimozemská civilizace.
Někteří lidé si opravdu mysleli, že na Zemi zaútočila mimozemská civilizace.

Těžká doba

Je však nutno poznamenat, že během hry několikrát zaznělo, že se jedná o divadelní hru. Jenže kdo si zapnul rádio později, mohl velmi dobře podlehnout klamu.

Rozčílení posluchači ihned začali posílat stovky dopisů, ve kterých popisovali své zděšení a strach z možného útoku. Ale téměř nikdo před invazí neutíkal. Vše ještě nafoukly novinové plátky, které chtěly rádio potopit. A zveřejňovaly extrémní případy.

Panice zřejmě napomohla i napětí a úzkost z předvečera druhé světové války nebo doznívání dopadů světové hospodářské krize a nezaměstnanosti

Nejstarší prapředek! Nebo ne?

V roce 1912 došlo k unikátnímu objevu kosterních pozůstatků, které v té době znamenaly největší archeologický nález vůbec. Tato senzace ovlivnila náhled na evoluční vývoj na půl století.

Nález totiž odpovídal přesně tomu, co v té době všichni hledali – chybějící článek mezi člověkem a opicí ,a ještě v Uckfieldu v Sussexu na britských ostrovech, které na svůj významný antropologický nález dlouho čekaly.

Unikátní nález ovlivnil archeologii na několik desítek let.
Unikátní nález ovlivnil archeologii na několik desítek let.

Pohozené na zemi

První část kostí našel amatérský archeolog Charles Dawson a ihned o tom informoval vedoucího geologického muzea. Jednalo se o chybějící čelist, kterou spojil s již nalezenou lebkou.

Pochybnosti o pravosti se ukázaly téměř okamžitě, i když pravdivost nálezu měly dokazovat nalezené pazourky a zvířecí fosilie, pohozené blízko objevených kostí. Jenže lebka i čelist měly stejnou barvu a skutečně to vypadalo, že došlo k přelomovému odhalení.

Lebka byla složená z několika částí.
Lebka byla složená z několika částí.

Toužil po slávě

V té době se ale nepodařilo ničím prokázat jakýkoliv podvod, zvláště když Přírodopisné muzeum lebku dlouho ukrývalo a nenechalo ji zkoumat. To se podařilo vědcům až v roce 1953, kdy už byla k dispozici tehdy nová radiokarbonová metoda.

Ukázalo se, že jde o čelist orangutana, zuby šimpanze a lebku středověkého člověka. Navíc podrobná prohlídka ukázala, že zuby byly schválně zbroušené a kosti s pazourky úmyslně „zašpiněné“ máčením v železitém roztoku a dvojchromanu draselném.

Dnes se soudí, že původně šlo zřejmě o pokus o žert, který se však vymkl jakékoli kontrole a autor, jímž byl s největší pravděpodobností sám Charles Dawson, si již netroufl pravdu přiznat. Každopádně tento objev svedl na dlouhá léta antropologický výzkum na scestí…

Podvod vskutku legendární

O druhém největším skotském jezeru koluje po několik století legenda, že v něm žije obrovský plaz, který občas vyplouvá nad hladinu. Živočich má být dlouhý 15–20 metrů a má mít tři metry dlouhý krk.

Tyto povídačky se nesly Skotskem už od 6. století z díla o sv. Kolumbovi, který měl v roce 565 zachránit člověka, jenž byl jezerní příšerou napaden.

Nejvíce historky nabraly na síle ve 20. století, kdy se severní břeh propojil se světem nově vybudovanou silnicí.

Legenda o Lochneské příšeře kolovala několik staletí.
Legenda o Lochneské příšeře kolovala několik staletí.

Turistická atrakce

Vše začalo v dubnu roku 1933, kdy okolo jezera jela manažerka místního hotelu a spatřila něco zvláštního na hladině. Poté se vyrojila řada fotek Lochnesky, i když se v mnoha případech prokázalo, že jde o podvrh.

Tím neznámějším snímkem se stala fotografie od Roberta Wilsona, který byl pořízen v roce 1934. O dva dny později byly snímky zveřejněny v listu Daily Mail. Pochybovačné teorie se objevily téměř okamžitě, chyběly ale důkazy, které by příběh vyvrátily.

Fotografie vzbudila obrovskou senzaci.
Fotografie vzbudila obrovskou senzaci.

Pravda vyšla najevo

To se stalo až v roce 1994, kdy Christian Spurling na smrtelné posteli přiznal, že fotografie ve skutečnosti pořídil jeho tchán Marmaduke Wetherel, když naaranžoval pryskyřicový model, upevněný na malé dětské ponorce.

Autorství Roberta Wilsona si oba vymysleli. Wetherela si navíc měl o několik měsíců dříve najmout novinový plátek Daily Mail, aby lochneskou příšeru vystopoval. Ten toho využil a na pobřeží prý našel otisky tlap velkého zvířete, což přilákalo další zvědavce.

Otisk připomínal nohu hrocha, ve skutečnosti se jednalo o podstavec popelníku nebo stojan na deštníky. Když se o podvodu noviny dozvěděly, Wetherela úplně zavrhly.

Foto: WIkimedia Commons
Související články
Historie
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Historie
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Historie
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
reklama
historie
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
reklama
svět zločinu
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“  Nasednou do automobilu a […]
Krvelačné zrůdy ze Slovenska: Rigo, Svitek, Slovák
Se svými obětmi nemají slitování. Jejich agrese a úchylky nad nimi získávají moc. Jen bezvládné zkrvavené tělo je dokáže plně uspokojit. Neváhají usmrtit dítě, mladou dívku, ba ani stařenku. Neštítí se ani rozřezání vlastních dětí včetně plodu vytrženého z lůna matky. To jsou slovenská monstra.   Ondrej Rigo: Ponožkový vrah souložil s mrtvými, zatkli ho bez ponožek Je […]
Děsivý případ Ivana Roubala: Krmil prasata lidským masem?
Na okraji šumavské obce Čachrov se nachází polorozpadlý statek. Obestírá jej mnoho legend. Říká se, že kdo se sem nastěhuje, brzy zemře, anebo se alespoň zblázní. Ale ani jedna z takových historek se nevyrovná příběhu sériového zabijáka, který zde započne své řádění. Hodný statkář. Strýc odvedle. Monstrum bez zábran. Ivan Roubal (*1951) má mnoho tváří. […]
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru
Uršula Kluková: Jsem profesionální kmotra aneb Hroby slavných popáté
panidomu.cz
Uršula Kluková: Jsem profesionální kmotra aneb Hroby slavných popáté
Známý divadelník, fotograf a někdejší spoluzakladatel legendárního Kladivadla v těchto dnech pokřtil už pátý díl své pozoruhodné encyklopedie „Malý průvodce po hrobech velkých“, mapující místa posledního odpočinku slavných osobností českých dějin. Jak už napovídají koláže fotografií na všech pěti dílech, nejde jen o dějiny dávné, ale i ryze současné. Protože, jak říká sám autor: „Jde
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,