Domů     Koncentrační tábor, kterého se báli i nacisté! Zdál se jim příliš brutální!
Koncentrační tábor, kterého se báli i nacisté! Zdál se jim příliš brutální!
22.5.2020

Nejkrutější koncentrační tábor, který vznikl během druhé světové války, kupodivu neležel ani v Německu, ani v Polsku. Nacházel se na území dnešního Chorvatska. Překvapivě tedy nebyl spravován nacisty, ale podléhal místnímu fašistickému hnutí Ustašovců. K jakým zvěrstvům zde docházelo a proč?

„Hlad, zima a spaní pod širým nebem, napůl nahý,“ tak vzpomíná na svůj pobyt v koncentračním táboře Jasanovac rodák z vesnice Donji Jelovac (dnešní Bosna a Hercegovina) Zdravko Macura, stejně jako na to, jak musel šlapat do vlastních fekálií, když onemocněl úplavicí.

Bylo mu tehdy pouhých 8 let a měl štěstí, že pobyt v pekle, kterému se také přezdívá „balkánská Osvětim“, přežil.

Jeho rodina se totiž poté, co se v Chorvatsku chopili moci Ustašovci a vyhlásili loutkový fašistický Chorvatský nezávislý stát, přidala k partyzánům a než je chytili, žili v tamních lesích.

Politická krize formuje vůdce

V čele ustašovců (z chorvatského ustaša neboli rebel) byl Ante Pavelić (1889–1959) bosenský nacionalista a politik, který vždy podporoval nezávislost Chorvatska a jeho odštěpení od Rakouska-Uherska.

Když po 1. světové válce vzniklo Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, připojil se k chorvatským nacionalistům a podílel se na protisrbských demonstracích.

Situace v zemi, mezi jejímiž obyvateli panovaly významné kulturní, hospodářské a společenské rozdíly, se vyostřovala.

Během politické krize se v lednu 1929 ujal absolutní moci srbský král Alexandr I. Karađorđević (1888–1934) a nastolil v zemi, kterou přejmenoval na Království Jugoslávie, diktaturu.

Srbský král Alexandr. I. Karađorđević nastolil diktaturu.
Srbský král Alexandr. I. Karađorđević nastolil diktaturu.

Atentát na krále mění pravidla hry

Ante Pavelić prchl do Bulharska, neboť ve vlasti byl v nepřítomnosti odsouzen k smrti za účast na protivládních demonstracích. V exilu se podílel na založení organizace Ustaša.

Toto silně ultrapravicové, katolické a fašistické hnutí se snažilo rozbít Království, a to za vydatné pomoci Itálie a Maďarska, kde vznikaly základny pro výcvik jeho vojáků.

Do vývoje událostí ve vlasti se ustašovcům podařilo významně zasáhnout až 9. října 1934, když spáchali atentát na krále Alexandra I. během jeho státní návštěvy ve Francii. V čele Jugoslávského království tak stanul jeho teprve jedenáctiletý syn Petr.

II., zastupovaný strýcem Pavlem. Když vypukla 2. světová válka, zradikalizovaly se srbsko-chorvatské vztahy.

Ohrožení ze strany Osy vedlo regenta Pavla k podpisu spolupráce s Osou dne 25. března 1941. To v zemi vyvolalo řadu demonstrací a převrat, moci se chopil tehdy sedmnáctiletý Petr II. Ovšem už 9. dubna vtrhla do Jugoslávie vojska Osy a obsadila ji.

Armáda království se nezmohla na odpor, a proto se 17. dubna Jugoslávie rozpadla na několik celků.

Jugoslávie se rozpadla na několik částí.
Jugoslávie se rozpadla na několik částí.

Strůjce všeho zla

Na území dnešního Chorvatska a Bosny a Hercegoviny byl 10. dubna 1941 vyhlášen Nezávislý stát Chorvatsko, satelit německé třetí říše. V duchu nacistické ideologie byl v zemi prohlášen za jediný „čistý, árijský“ chorvatský národ.

V jeho čele stanul Ante Pavelić, vůdce ustašovců, jenž měl hlavní podíl na represi a následném vyvražďování nechorvatského obyvatelstva v zemi, především Židů, Srbů, Romů, ale také antifašistů a komunistů z řad Chorvatů.

Násilí neunikli ani pravoslavní křesťané. Koncentrační tábor Jasenovac byl otevřen v srpnu 1941 nedaleko chorvatsko-bosenských hranic, na území obcí Jasenovac a Stara Gradiška.

Jeden z největších koncentračních táborů, postavených během druhé světové války, ač vznikl podle německého vzoru, nebyl překvapivě spravován jednotkami nacistického Německa, ale podléhal přímo správě chorvatského fašistického hnutí ustašovců.

Metody, které v něm dozorci uplatňovali, byly tak kruté, že se z nich chtělo zvracet i otrlým nacistům.

Z tábora bylo špatně i nacistům.
Z tábora bylo špatně i nacistům.

Jasenovac řídí sadista a šílenec

V čele tábora stál po celou dobu jeho fungování Vjekoslav Luburić (1914–1969) a jeho pobočník Dinko Šakić (1921–2008). Oběma jim v té době bylo kolem dvacítky. Luburiće sami nacisté hodnotili jako „neurotickou a patologickou osobnost“.

Ti, kteří byli svědky jeho řádění, pak jako „krvežíznivého šílence a nejbrutálnějšího sadistu“. Povzbuzoval řevnivost mezi dozorci tábora v tom, kdo zabije více vězňů, a navíc vytvářel atmosféru, že vraždění „nežádoucích“ je aktem vlastenectví.

Tábor Jasenovac o celkové rozloze asi 200 km2 byl vybudován na soutoku řek Sávy a Uny. Dělil se na osm podtáborů. Do nich byli vězni rozdělováni podle svého etnika, případně náboženství či politického provinění. Vznikl i dětský tábor Sisak.

Život v Jasenovaci zahrnoval hodně práce, málo jídla, a především neustálý strach o holý život. První příchozí spali ještě na palandách, ti, kteří do tábora dorazili v pozdějších letech, už mnohdy takové štěstí neměli.

Protože se k dílnám, v nichž pracovali, nestíhaly dostavovat obytné domy, spali vězni buď v dílnách samotných, nebo pod širým nebem.

Vězni neměli ani postele.
Vězni neměli ani postele.

Splašky, kam se podíváš

Denně 12 hodin těžké práce s minimem jídla. Po probuzení v šest hodin dostali vězni polévku z horké vody a škrobu, v poledne a na večeři fazole. Nic víc. S pitím to bylo ještě horší – jediné, co měli uvěznění k dispozici, byla voda z řeky Sávy.

Ta byla ovšem často plná splašků a mrtvých těl. K vyprazdňování totiž sloužily v táboře pouze obří jámy, pokryté nestabilními deskami. A tak se často stávalo, že do nich vězni spadli a mnohdy v nich nalezli smrt.

Nejhorší ovšem bylo, že při vydatných deštích či povodních docházelo k zavodnění těchto jam, a tak se splašky rozlily po okolí včetně řek, jež byly zdrojem pitné vody. V táborech bujely epidemie, především tyfu, malárie, úplavice a chřipky.

Léky žádné nebyly, ustašovci jimi odmítali plýtvat na „nežádoucí“. Řada lidí zemřela na silné podchlazení, často i ve své vlastní posteli, protože deky a přikrývky, jimiž disponovali ti šťastnější, nestačily k udržení tělesné teploty.

Kdo měl s chodem tábora jakýkoliv problém, byl zbičován do krve pro výstrahu. Všude se tak mísil pach krve, zvratků, fekálii a rozkládajících se těl.

V táboře panovaly příšerné podmínky.
V táboře panovaly příšerné podmínky.

Nelidské týrání jako zábava

Lidé umírali zimou, vyčerpáním či v důsledku nemocí. Nejvíce ale bylo obětí systematického vyvražďování. Dozorci uplatňovali hrůzostrašné praktiky. Vězňům vypichovali oči, stahovali je z kůže a zaživa jim vyřezávali orgány z těla.

Čerstvě narozenými miminky házeli o betonovou stěnu, nebo je topili v řece. Jejich matky nechali zemřít hlady. K týrání využívali nože, kladiva, sekery i kameny. Zvlášť oblíbené bylo používání jeřábu Granik na řece Sávě, který sloužil jako šibenice.

Jeho „výhodou“ bylo, že těla padala přímo do proudy řeky, který je unášel dál. Mrtvoly spalovali ustašovci v plynových komorách a spalovnách. Pomocí plynu Cyklon B a oxidu siřičitého v nich ale vraždili i živé.

Ovšem největším páchaným zvěrstvem byly závody dozorců v tom, kdo za jediný večer zabije nejvíce nepohodlných. K největšímu masakru tohoto typu došlo 29. srpna 1942. Titul Král hrdlořezů získal Petar Brzica (1917–2010), vystudovaný chorvatský kněz.

Ten onoho osudného večera, podle svědectví kumpánů, vlastnoručně zavraždil 1360 srbských vězňů. Historikové se domnívají, že obětí muselo být méně, mezi 670 a 1100. I tak jde o děsivé číslo.

Dozorci uprchli a vyhnuli se trestu.
Dozorci uprchli a vyhnuli se trestu.

Viníci bez trestu

V dubnu 1945 k táboru zamířily partyzánské jednotky Josipa Broze Tita (1892–1980), pozdějšího prezidenta Jugoslávie. Ustašovci proto zabili staré a nemocné vězně a zbylé vyhnali na pochod smrti, označovaný jako Křížová cesta.

Oni sami se před partyzány vydali na útěk stejným směrem, 2. května tábor vypálili. Uvádí se, že za jeho zdmi našlo smrt přes 80 000 lidí, nejvíce Srbů. Odhady počtu obětí se ale různí, ty nejvyšší hovoří až o 1,4 milionu mrtvých.

Strůjci zla ve většině unikli spravedlnosti. Luburić prchl do Španělska, Šakić do Argentiny. Hrůzy, ke kterým v táboře docházelo, byly po válce bagatelizovány, aby mohlo dojít ke sjednocení Jugoslávie.

Foto: Shutterstock.com, Wikimedia Commons
Související články
Svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Svět zločinu
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Svět zločinu
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
reklama
svět zločinu
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit!  I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost. […]
reklama
zajímavosti
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kde leží hrob abatyše Mlady?
historyplus.cz
Kde leží hrob abatyše Mlady?
Archeologové důkladně prozkoumávají ostatky, vyzvednuté z hrobu č. 110 na pohřebišti svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Dlouhá léta se vědci domnívali, že patří abatyši Anežce Přemyslovně, nevlastní sestře Přemysla Otakara I., která zemřela roku 1228. Teď se ale zdá být všechno jinak… Datování kosterních ostatků, odhalených v hrobě č. 110, určuje, že jejich majitel či
Záhada mých skvrn na rukou
skutecnepribehy.cz
Záhada mých skvrn na rukou
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
nejsemsama.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Milionářské sny o medu
iluxus.cz
Milionářské sny o medu
Milionáři často dostanou, co chtějí, a Sir Jim Ratcliffe, spolumajitel Manchester United, je toho dokonalým příkladem. Po osmnáctiměsíčním boji o plánování vyhrál spor se sousedem ohledně úlů a teniso
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
enigmaplus.cz
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
Obec Vranová Lhota leží v údolí říčky Třebůvky v okrese Svitavy. V obci stojí tvrz, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1406. Jedná se o původní středověkou stavbu s gotickou a renesanční přesta
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
21stoleti.cz
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopněj
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Je zamilovaný do Kohoutové?
nasehvezdy.cz
Je zamilovaný do Kohoutové?
Někdy se stává, že se do sebe během natáčení zamilují dva herečtí kolegové. Možná je to i případ Bereniky Kohoutové (33) a Filipa Blažka (50), kteří hrají zamilovanou dvojici v seriálu Jedna rodina.