Domů     Proč nás přepadají různé chutě?
Proč nás přepadají různé chutě?
27.8.2019

Znáte to, vidíte ve vitríně zákusek a nemůžete odolat. Jiný se zase může doslova utlouct třeba po smažených chipsech, nebo třeba čokoládě. Máme na ni takovou chuť, že na to nelze přestat myslet.

Co ale stojí za neodolatelnými chutěmi, kvůli kterým máme tolik výčitek? A můžeme se jim nějak bránit?

Řada z těch, kteří chtějí zhubnout, nebo jen žít zdravěji bojuje s tím, že je přepadají chutě na nezdravé věci.

Proč ale toužíme právě po čokoládě, slaných brambůrcích, nebo porci smaženého masa, když daleko zdravější a potřebnější složení stravy najdeme jinde? Nad tím si láme hlavu také řada odborníků. A jak to vypadá, nemají právě po ruce jednoduché odpovědi.

Ještě před narozením

Náchylnost k určitým druhům jídla můžeme získat ještě dříve, než vůbec přijdeme na svět. Podle studie bostonské univerzity se totiž informace o chuti jídla může v matce přenést na dítě přes určité látky v plodové vodě.

Je tak pravděpodobnější, že nám budou více chutnat podobné věci, jako naší matce. Po narození nás pak ovlivňuje chuť mateřského mléka. Jeho sladká příchuť totiž aktivuje centra odměny v mozku a způsobuje, že dítě cítí lépe a klidněji.

Tuto zkušenost si pak dál přenášíme do dospělosti, zvlášť pokud jsme byli i v dětství odměňováni sladkostmi.

Kvůli sladké chuti mateřského mléka se dítě uklidňuje.
Kvůli sladké chuti mateřského mléka se dítě uklidňuje.

Dědictví po předcích

Naše náchylnost k určitým chutím ale může mít také kořeny sahající mnoho tisíc let před naše narození. Britský psycholog Leigh Gibson se domnívá, že třeba chuť na tučná jídla nám byla naprogramována už v pravěku.

„Když pravěký člověk objevil kus jídla, v mozku se mu začala uvolňovat chemická látka dopamin, díky které si zapamatoval danou situaci, a také látky, které v něm vyvolaly pocit štěstí a radosti,“ vysvětluje Gibson. Tehdy to ale byla otázka přežití, dnes nám způsobuje srdeční choroby a obezitu.

Touha nad slastí

Systém odměny v našem mozku ale není tak jednoduchý, jak si vědci dlouho mysleli. Původně se mělo za to, že pokud uspokojíme naši potřebu, mozek nás odmění dávkou dopaminu a je to. Ve skutečnosti je to složitější.

V mozku máme totiž centra, která spouštějí touhu a také centra zodpovědná za prožívání slasti. Monitorováním nervové činnosti se pak zjistilo, že centra pro touhu jsou daleko větší, než centra pro slast.

Což vysvětluje, proč po něčem dokážeme toužit až k zbláznění a když to dostaneme, nemáme takovou radost, jakou bychom očekávali.

Centra pro touhy jsou silnější než centra pro slast.
Centra pro touhy jsou silnější než centra pro slast.

Otázka duševní pohody

Ne vždy ale naše chutě reagují na předchozí „naprogramování“. Velkou roli v nich totiž hraje i naše psychika a hlavně míra stresu.

Pokud je člověk pod dlouhodobým psychickým tlakem, začne jeho organismus produkovat hormon kortizol, který zvýší hladinu cukru v krvi a potlačí imunitní systém. To vede k tomu, že tělo ukládá více energie a také k častějšímu pocitu hladu.

„Toto je jeden z důvodů, proč lidé ve stresu vyhledávají tučná a sladká jídla,“ tvrdí Gibson.

Mocné bakterie

Důležitou roli v našich chutích hrají i střeva. Obsahují totiž téměř autonomní prostředí naplněné bakteriemi starajícími se o naše trávení. Jejich činnost pak soustavně monitoruje na sto milionů neuronů, které posílají do mozku informace o natráveném jídle.

Tato nekonečná komunikace mezi trávicím systémem a mozkem dokáže také změnit náš názor na to, co nám chutná. Třeba, když bakterie zpracovávají hodně vlákniny, vylučují látku, která do mozku pošle signál o tom, že jsme sytí a spokojení.

Bakterie vysílají informace do mozku o tom, co nám chutná.
Bakterie vysílají informace do mozku o tom, co nám chutná.

Můžeme se ovládnout?

Jedinci se silnou vůlí dokáží vyvolat ve svém mozku podobnou reakci odměny tím, že jídlo, po kterém touží, odmítnou. Něco takového ale vyžaduje dlouhodobý cvik.

Pro ty ostatní se pak londýnské centrum pro biotechnologii snaží vyvinout elektronický čip, který by dokázal monitorovat signály mezi trávicím traktem a mozkem. Pokud by rozpoznal informaci o toužení, zamezil by prostě její cestě do mozku.

Hladový hormon

Další výzkum se zabývá hormonem, který je zodpovědný za pocit hladu. Jmenuje se ghrelin a produkují jej sliznice ve střevech a žaludku. Ghrelin má totiž v lidském těle svého přímého protivníka, který se jmenuje obestatin. Ten naopak pocit hladu tlumí.

Vědci se domnívají, že pokud by bylo možné přesně popsat jejich fungování v lidském těle, bylo by možné jej využít i pro léčbu závislostí, například na nikotinu či alkoholu. Toužení po těchto drogách má totiž podobný průběh v našem mozku, jako toužení po jídle.

Kdyby vědci zjistili, jak hormonem funguje, dala by se tím léčit i závislost.
Kdyby vědci zjistili, jak hormonem funguje, dala by se tím léčit i závislost.

Čokoláda

Proč po ní toužíme?: Míváte-li neodolatelnou chuť na čokoládu, může vám tak tělo dávat najevo, že mu chybí hořčík a železo. O hořčík přichází organismus například při pití alkoholu.

Pokud chcete čokoládu, tak si vyberte takovou, která má vysoký obsah kakaa. Hořčík však lépe doplníte z ořechů, listové zeleniny nebo třeba dýňových semínek.
Pokud chcete čokoládu, tak si vyberte takovou, která má vysoký obsah kakaa. Hořčík však lépe doplníte z ořechů, listové zeleniny nebo třeba dýňových semínek.

Pikantní jídlo

Proč po něm toužíme?: Na ostrý guláš, nebo feferonkovou pizzu můžeme dostat chuť například kvůli tomu, že máme oslabenou funkci jater a žaludku. Ostré jídlo totiž povzbuzuje zažívání.

Čím ho nahradit?: Jen si ho klidně dejte, ale s mírou. Samotné ostré jídlo vám neuškodí, tučné maso v něm obsažené, ale neprospěje.

Chipsy

Proč po nich toužíme?: Slané a křupavé nás může lákat jednak kvůli oslabeným ledvinám a močovým cestám, jednak kvůli potlačenému stresu, který křupání chipsů dokáže uvolnit.

Brambůrky se dají nahradit třeba sušenými brusinkami nebo plátky nakrájené a osolené zeleniny.
Brambůrky se dají nahradit třeba sušenými brusinkami nebo plátky nakrájené a osolené zeleniny.

Tučné maso

Proč po něm toužíme?: Pokud už delší dobu nemůžete z hlavy vyhnat představu krásně propečeného steaku, je možné, že váš organismus trpí nedostatkem železa, nebo také zinku.

Čím ho nahradit?: Pokud zrovna nemáte možnost si pořádný kus masa dát, mohou vám chybějící látky dodat třeba například mořští korýši, čočka či dýňová semínka.

Sladkosti

Proč po nich toužíme?: Pokud se nedokážete odtrhnout od regálu se sladkostmi, je možné, že vaše tělo trpí nedostatkem chromu, který se podílí na odbourávání cukru v organismu.

Velký podíl sacharidů obsahuje i ovoce.
Velký podíl sacharidů obsahuje i ovoce.
Foto: Archiv, Shutterstock
Související články
Zajímavosti
Revoluce knihtisku: Vynález, jenž přepsal podobu Evropy i světa
V dnešní době je kniha naprostou samozřejmostí, ale před více než 500 lety šlo o vzácnost dostupnou jen vyvoleným. Běžní lidé byli od vzdělání odříznuti a Bible či jiné texty vznikaly pomalým, úmorným ručním opisováním. Evropa sice znala deskotisk přivezený z Asie, ten však byl finančně nákladný a zabral spoustu času. Až se objevil muž, […]
Zajímavosti
Slunečnice: Zlatá kráska se srdcem plným slunce
Osamělá slunečnice za plotem v zahrádce, nebo zlatá záplava na polích… Ať jsou kdekoliv, bereme je jako symbol slunečných letních dnů. Není divu, když se točí za sluncem! Jak to vlastně dokážou? A víte, že jejich semínka jsou hotovou nutriční bombou? Také umí čistit půdu, krmit ptáky i mírnit smutek! Když se řekne léto, většina […]
Zajímavosti
Když děti rodí děti: Nejmladší matce bylo 5 let
„Proč má naše dcera tak velké břicho?“ říkají si manželé z peruánské vesničky Ticrapo a raději vezmou malou Linu do nemocnice. Ukáže se však, že v břiše nemá nádor, jak se obávali, ale sedmiměsíční plod. Ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodí Lina Medina (*1933) císařským řezem syna. Je 14. května 1939 […]
Zajímavosti
Čtyři bizarní úzkosti – z balonků, pohledů, pátku 13. i malých otvorů!
Probírá se novou kolekcí šatů na štendru. „Hledáte něco konkrétního?“ přitočí se prodavačka. „Ano, podzimní šaty, modré,“ usměje se zákaznice. Prodavačka spiklenecky mrkne a sáhne o kus dál. Vypadá to ideálně, ale… „Tyhle ne!“ otřese se žena odporem. Zpředu mají našité tři velké knoflíky! To je něco, co trypofobik nesnese. V lékařských seznamech fobií bychom […]
reklama
věda a technika
Co oko nevidí – teď už uvidí!
Ve vlaku z Olomouce se náhodně potkají dva staří známí. A zatímco vagon kodrcá po hrbolatých kolejích, potřásají si rukou. Když si jeden z nich všimne článku v odborném časopise, brzy se téma stočí k složitějším otázkám, než „jak se má rodina, pane profesore?“ Je rok 1952 a článek pojednává o kontaktních čočkách vyrobených z ušlechtilých kovů. Kontaktní čočky nejsou […]
Iracionální strach: Bubáci a ti další – co na ně říká náš mozek?
„Já ho vážně viděl! Měl drápy! A rudě svítily!“ Dítko šermuje rukama a ukazuje kamsi na noční zahradu. Strach krom jiného podporuje sugestibilitu. A to nejen u dětí. „Strach má velké oči,“ říká se – a je to přesně tak. Když se bojíme, náš mozek si pohrává s nastavením smyslů. Vše je jakoby jasnější, přiostřené. Zdá […]
Proč se rostliny řídí čísly? Vědci rozplétají záhadu
Na počátku 20. století začínají botanici a matematici rozplétat mechanismus, kterým rostliny dodržují čísla Fibonacciho řady. Otázka nezní jen proč, ale také jak. Ukazuje se, že rozhodující roli hrají tzv. meristémy – růstová pletiva na špičkách rostlin. Právě tam vznikají nové listy nebo semena a právě tam dochází k „rozhodnutí“, kam bude nový prvek umístěn. […]
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
Když Howard Carter v roce 1922 odhalil téměř neporušenou hrobku faraona Tutanchamona, šlo o senzaci, která změnila dějiny archeologie. Přestože jeho tým strávil celé desetiletí podrobným průzkumem a vyklízením jednotlivých komor, moderní technologie dnes ukazují, že i nejpečlivějšímu badateli mohly uniknout zásadní detaily. Dnes, o více než sto let později, využívá věda digitální mumifikaci, pokročilé […]
svět zločinu
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
Na počátku 13. století se jihofrancouzský Languedoc proměnil v dějiště jedné z nejtemnějších epizod středověku. Papež Inocenc III., znepokojen rychlým šířením katarského učení, sáhl po rázném řešení. Když selhaly pokusy o přesvědčování, vyhlásil křížovou výpravu – ta však namísto nápravy přinesla masové krveprolití. Béziers se stalo místem, kde křižáci nešetřili nikoho. Podívejme se, jak tato […]
Počátky italského organizovaného zločinu: Za vším stály citrusové háje
Správci citrusových sadů na Sicílii se mění ve zloděje. V roce 1872 přebírá uznávaný lékař Gaspare Galati řízení ovocného sadu Fondo Riella u Palerma. Podnik, který vybudoval jeho švagr, náhle zemřel. Oficiálně na infarkt, neoficiálně kvůli tomu, že se postavil mafii. Galati brzy zjišťuje, že švagr dostával výhružné dopisy a že za nimi nejspíš stojí […]
Zrod Cosa Nostry: Když se mafie stává státem ve státě
Po sjednocení Itálie v roce 1861 nastává v zemi chaos. Nový stát má minimální kontrolu nad odlehlými venkovskými oblastmi. Zejména na Sicílii se rozmáhá kriminalita, protože chybí efektivní policie a soudy. V tomto prostředí se daří rodinám, které umějí zajistit „řád“ výměnou za loajalitu a peníze. Mafia se vynořuje jako vlivný hráč, nelegitimní, ale v […]
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz