Domů     Jaké vynálezy tvoří zvířata?
Jaké vynálezy tvoří zvířata?

Nejrůznější historické vynálezy usnadnily lidem život. Ve skutečnosti však řada z nich fungovala na Zemi stovky milionů let před tím, než je vymysleli lidé. Některá mořská zvířata jsou totiž skutečnými inženýry. Která a co tedy „vynalezla“?

HYDRAULIKA – HVĚZDICE

Hydraulika – technická disciplína, jež se zabývá využitím mechanických vlastností tekutin pro technické účely.

Kdy byl princip objeven člověkem: Znali jej už v antice, hydraulický lis si pak britský vynálezce Joseph Bramah (1748–1814) nechal patentovat v roce 1795.

Za vynálezce hydrauliky je považován Joseph Braham.
Za vynálezce hydrauliky je považován Joseph Braham.

Nejznámějším zástupcem těchto ostnokožců, kterých rozlišujeme na 1800 druhů, je hvězdice růžová (Asterias rubens). Ta měří 12–40 cm a žije například v Baltském moři (i přes jeho nízkou slanost).

Hvězdice svým tvarem i barvou ohromují potápěče, kteří je považují za symbol krásy podmořského světa. Ve skutečnosti nejsou tak mírumilovné, jak vypadají. Velice neobvyklý je pak pohybový aparát hvězdice.

Její pohyb po mořském dně je tak pomalý, že často bývá mylně označována za přisedlého živočicha. Ve skutečnosti jsou hvězdice (a další ostnokožci) „vynálezkyněmi“ hydraulického pohybu.

Ke svému přemisťování totiž tito tvorové nevyužívají svaly, ale pohybují se pomocí kapaliny. Na stejném principu funguje například brzdová soustava automobilů, která k přenosu síly využívá brzdovou kapalinu.

Trubice na ramenech umožňují pohyb hvězdice.
Trubice na ramenech umožňují pohyb hvězdice.

Jak to funguje

Uvnitř těla hvězdice se nachází síť tzv. coelomálních kanálků, které po těle rozvádí roztok s vysokým obsahem bílkovin.

Soustava trubic vede k panožkám na spodní straně všech pěti ramena hvězdice a dalším výrůstkům na jejím těle, které se pohybují podle změn tlaku kapaliny. Hydraulika těchto ostnokožců se označuje jako tzv. ambulakrální soustava.

Dříve zřejmě měla trávicí funkci, dnes umožňují panožky hvězdicím pohyb, slouží jako smyslový a dýchací orgán. Ambulakrální kanálky ústící do panožek jim umožňují se při vytlačení vody přisát k podkladu a při nasátí se uvolnit.

TRYSKOVÝ POHON I TĚŽBA TLAKOVOU VODOU – CHOBOTNICE

Reaktivní motor – pracuje na základě Newtonova zákona akce a reakce. Například u proudového motoru využívaného v letectví spaliny, které z motoru vycházejí, působí silou opačným směrem a ženou tedy motor, a tím i celé letadlo, vpřed.

Kdy princip objeven člověkem: Princip je znám už od starověku, kdy byl malý kotel ohříván nad ohništěm a pára z něj byla vedena trubkami do kulové nádoby s tryskami, která pak rotovala kolem trubek.

První proudový motor si pak nechal v roce 1930 patentovat anglický vynálezce Frank Whittle (1907–1996) v Británii.

O první proudový motor se zasloužil Frank Whittle.
O první proudový motor se zasloužil Frank Whittle.

Těžba tlakovou vodou – svojí silou rozrušuje proud vody horniny, a umožňuje tak jejich odplavení, nebo snadnější těžbu.

Kdy princip objeven člověkem: Síly vodního paprsku využívali na konci 19. století zlatokopové, aby oddělili písek a kameny od zlata.

Více se pak začala využívat po roce 1971, kdy egyptský vědec Mohamed Hashish (narozen 1947) vytvořil techniku přidání abraziva k vodnímu proudu, díky čemuž lze vodou řezat i pevné materiály.

Chobotnice jsou inteligentní hlavonožci, kteří žijí spíše samotářsky.

Mají skutečný mozek s až 500 miliony neuronů (člověk 100 miliard), přičemž většinu z nich mají v chapadlech – uříznuté chapadlo se například snaží odplazit pryč. Polohou svých ramen i tvarem těla jsou chobotnice přizpůsobeny životu u dna.

Častěji lezou, než plavou. Při plavání roztahují a stahují ramena a plují hlavou napřed. Chtějí-li zrychlit, využijí reaktivní pohon, stejně jako ostatní hlavonožci, tj. pomocí svalů plášťové dutiny vystřikují nálevkou proud vody, který je pohání kupředu.

Tímto způsobem si chobotnice rovněž hloubí doupata pod kameny, nebo vyhrabávají z písku měkkýše. Stejný princip, tedy těžbu tlakovou vodou, využívali i zlatokopové během amerických zlatých horeček.

Chobotnice využívá ke svému pohybu proud vody podobně jako reaktivní motor.
Chobotnice využívá ke svému pohybu proud vody podobně jako reaktivní motor.

Kdo uteče, vyhraje

Chobotnice jsou rovněž mistryněmi útěků, protože jejich měkká a nechráněná těla z nich činí snadné kořisti. Srdce chobotnic navíc není dostatečně výkonné na to, aby po těle rychleji rozvádělo krev. Rychlý únik jim umožňuje využití tzv.

tryskového pohonu, pohybu na principu reaktivního motoru pomocí proudu vody, který vystřikují nálevkovitým sifonem z nashromážděné vodní zásoby v dýchací dutině. Díky tomu mohou v případě potřeby okamžitě pozpátku vystřelit rychlostí až 35 km/h.

Své zmizení doprovází vylučováním „inkoustu“, tmavého barviva, které nepřítele dezorientuje. Jsou také schopny barvoměny, tvarem i barvou těla dokáží napodobovat nebezpečné druhy, třeba mořského hada nebo perutýna.

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ – MAKAKOVÉ

Oddělování složek směsí – jednotlivé složky je možné ze směsi (například voda s pískem či voda s olejem) oddělit na základě jejich odlišných fyzikálních vlastností – hustoty, bodu varu, rozpustnosti aj.

Kdy princip objeven člověkem: První chemické pokusy a experimenty, například destilaci, začali provádět ve starověku Egypťané a Řekové.

Rozdělení jednotlivých složek směsí už znali Egypťané a Řekové.
Rozdělení jednotlivých složek směsí už znali Egypťané a Řekové.

Makakové jsou úzkonosé opice z čeledi kočkodanovitých. Známe 23 druhů, které obývají celou Asii, sever Afriky, jeden druh se nachází rovněž na Gibraltaru.

Jsou to statné opice, stavba jejich těla však závisí na prostředí, ve kterém žijí – makak červenolící (Macaca fuscata) je třeba robustnější než jávský (Macaca fascicularis).

Makakové jsou převážně vegetariáni, jejich strava zahrnuje semena, listy ovoce i květy, některé druhy se živí také hmyzem či drobnými měkkýši. Jsou velice přizpůsobiví, až tak, že se naučili žít v blízkosti lidí.

Umí dobře přežít i v městském prostředí, kde se naučili krást jídlo, zejména pšenici, rýži, ovoce nebo cukrovou třtinu. Na Mauriciu se makakové jávští stali doslova škůdci.

Přemnožili se zde kvůli neexistenci predátorů, kteří by jejich populaci udržovali v přijatelných mezích.

Makakové tak konzumují semena místních rostlin, čímž jim brání v šíření, a rovněž málem způsobili vyhynutí některých zdejších ptáků, kterým ničí hnízda a požírají vejce.

Makakové se naučili oddělovat jednotlivé složky potravy.
Makakové se naučili oddělovat jednotlivé složky potravy.

Rýže v blátě

Naopak na ostrově Bali byl tento makak kdysi uctíván jako božstvo a lidé mu stavěli chrámy. Dnes se makakům skvěle žije například v thajském městě Lopburi. S 27 tisíci obyvateli tam žije 2000 těchto opic.

Thajci pro ně pořádají opulentní hostiny, staví jim nemocnice a vystrojují jim parádní pohřby. Také makakové červenolící, kteří žijí v Japonsku, hodně spoléhají na krmení od lidí.

V zimě se chodí koupat do horkých pramenů, kam jim lidé nosí potravu, včetně rýže. Ta se často zašlape do země. Makakové si s tím ale vědí rady, pochopili totiž princip oddělování složek směsí. Hodí hrst bahna s rýží do vody. Lehká zrnka rýže zůstanou plavat na hladině, kde je opice snadno sesbírají.

SACÍ BAGR – PERUTÝN

Sací bagr – funguje na stejném principu jako vysavač, využít se dá nejen k odsávání stavebních materiálů, ale například i pod vodou, k úpravě dna vodních toků.

Kdy princip objeven člověkem: Princip sacího bagru začal člověk poprvé používat ve druhé polovině 19. století při důlní těžbě.

Ražba důlních chodeb tlakovou vodou vyžadovala i zavedení efektivní metody, jak tuto vodu i s horninou odsát a vyčerpat zpět na povrch. Následně se sací bagry začaly používat i na prohlubování mělkých přístavů s písečným dnem.

Ryba loví na stejném principu jako sací bagr.
Ryba loví na stejném principu jako sací bagr.

Perutýni jsou jedovaté ryby. Jejich jed nezpůsobí člověku smrt, spíše bolestivé poranění, které vyžaduje delší rekonvalescenci. V některých případech pomůže aplikace teplé vody (45 °C) na postižené místo.

Perutýni jsou draví, loví hlavně malé rybky, korýše, kraby a krevety, a to převážně za šera, kdy už jsou jejich budoucí oběti unavené. K rybě se perutýn pomalu přiblíží a následně velmi rychlým otevřením tlamy nasaje vodu i s kořistí do jícnu.

Vodu následně vyloučí a pozře jen kořist. Jeho útok je tak rychlý, že jej okolní rybky v hejnu často ani nepostřehnou. Za den spořádá perutýn až 14,6 gramu potravy, dalších 24 hodin pak nemusí jíst.

Na stejném principu, jakým tato ryba vtahuje kořist do úst, funguje také sací bagr, který nasává s proudem vody i pevné usazeniny na dně, které těží.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Věda a technika
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Věda a technika
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
reklama
svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
reklama
historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kde leží hrob abatyše Mlady?
historyplus.cz
Kde leží hrob abatyše Mlady?
Archeologové důkladně prozkoumávají ostatky, vyzvednuté z hrobu č. 110 na pohřebišti svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Dlouhá léta se vědci domnívali, že patří abatyši Anežce Přemyslovně, nevlastní sestře Přemysla Otakara I., která zemřela roku 1228. Teď se ale zdá být všechno jinak… Datování kosterních ostatků, odhalených v hrobě č. 110, určuje, že jejich majitel či
Záhada mých skvrn na rukou
skutecnepribehy.cz
Záhada mých skvrn na rukou
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
nejsemsama.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Milionářské sny o medu
iluxus.cz
Milionářské sny o medu
Milionáři často dostanou, co chtějí, a Sir Jim Ratcliffe, spolumajitel Manchester United, je toho dokonalým příkladem. Po osmnáctiměsíčním boji o plánování vyhrál spor se sousedem ohledně úlů a teniso
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
enigmaplus.cz
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
Obec Vranová Lhota leží v údolí říčky Třebůvky v okrese Svitavy. V obci stojí tvrz, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1406. Jedná se o původní středověkou stavbu s gotickou a renesanční přesta
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
21stoleti.cz
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopněj
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Je zamilovaný do Kohoutové?
nasehvezdy.cz
Je zamilovaný do Kohoutové?
Někdy se stává, že se do sebe během natáčení zamilují dva herečtí kolegové. Možná je to i případ Bereniky Kohoutové (33) a Filipa Blažka (50), kteří hrají zamilovanou dvojici v seriálu Jedna rodina.