Domů     Meziplanetární kuchyně se připravuje!
Meziplanetární kuchyně se připravuje!
10.1.2019

Pilotované cesty k jiným vesmírným objektům sice zatím nejsou na pořadu dne, přesto se jimi některé laboratoře již zabývají. Dlouhá cesta vesmírem v sobě skrývá spoustu problémů.

A řešit se musí opravdu vše, včetně toho, co budou lidé na palubě kosmické lodi jíst.

Cesta na Měsíc zabere pár dnů, na takovou dobu astronauti žádné velké zásoby potravy nepotřebují. Kdyby zde vznikla stálá základna, stále je možné zásobovat ji z nedaleké Země. Ovšem výprava na Mars zřejmě zabere téměř tři roky.

Zásoby na takovou dobu by v kosmické lodi, kde je každý metr krychlový vzácností, zabraly spoustu místa. I proto budou první dobyvatelé rudé planety tak trochu i zemědělci.

Bezmasá pizza bude jedním z pokrmů, které astronauty na dlouhých cestách čeká.
Bezmasá pizza bude jedním z pokrmů, které astronauty na dlouhých cestách čeká.

Na výzkum, jak pěstovat čerstvou zeleninu, se nyní zaměřil i čínský vesmírný program. Číňané jsou v něm velmi ambiciózní a již mají naplánovaný jízdní řád k Měsíci i k Marsu.

Právě dokončené předběžné testy z pozemských laboratoří naznačily, za jakých podmínek bude možné pěstovat pozemské plodiny právě na Marsu či na Měsíci.

„Čínští astronauti budou moci díky zahrádkám na mimozemských základnách získávat v budoucnu vlastní zásoby čerstvé stravy, kyslíku a vody,“ hrdě hlásá Čínská národní vesmírná agentura.

Za místo experimentu zvolili čínští experti místnost o objemu 300 metrů krychlových. Z jejich prohlášení vyplývá, že se jim podařilo v simulovaných vesmírných podmínkách vypěstovat čtyři druhy zeleniny.

Jak dalece byla ona simulace věrná není snadné odhadnout, Číňané jsou v mnoha případech při popisování svých experimentů na slovo skoupí. Každopádně, stav beztíže se jim podařilo navodit jen stěží.

Podle Číňanů bude systém stravování na delších kosmických cestách založen na rostlinách a řasách. V tomto ohledu se neliší od postoje svých evropských nebo amerických kolegů.

A zdá se, že čínský vesmírný program má v případě pěstování zeleniny v kosmu naspěch, vždyť první čínský tchajkonaut se měl podle plánů Pekingu Měsíci projít už v roce 2020. Ještě před tím by měla na naší jediné přirozené oběžnici přistát čínská experimentální sonda a následovat by ji měla nepilotovaná mise, která na Zemi přiveze vzorky měsíční horniny. Zda se ovšem onen rok 2020 stihne, nezní příliš reálně.

Vize skleníku na Marsu.
Vize skleníku na Marsu.

Jídelníček pro plánovanou cestu na Mars sestavuje i americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Na rozdíl od letu stavem beztíže existuje možnost, že by si astronauti na Marsu sami vařili, byť k tomu bude nutný tlakový hrnec.

Téměř jistotou je i to, že se první lidé na Marsu, kde by měli strávit kolem 18 měsíců, budou starat i o skleník, kde budou pěstovat různé rostliny.

NASA zatím pro astronauty přichystala asi sto receptů. Milovníci masa budou mít smůlu, protože všechna jídla jsou striktně vegetariánská.

Základem vesmírné kuchyně bude tofu, ořechy nebo pizza, která místo sýra obsahuje mrkev, červené papriky, houby, šalotku, arašídy a domácí ostřejší omáčku. Stále není jasné, kolik času si příprava marsovského jídelníčku vyžádá.

Experti proto chystají i alternativní předpřipravené menu podobné tomu, jaké mají posádky na ISS. Takové pokrmy pro cestu na Mars by ale musely mít nejméně pětiletou trvanlivost.

Špenát na ISS.
Špenát na ISS.

A co se v současnosti servíruje právě na zmiňované stanici ISS? Astronautům není co závidět, stav beztíže způsobuje překrvení hlavy a lidé pak pokrmy cítí jako mdlé, téměř bez chuti a vůně. On vůbec stav beztíže si s člověkem dokáže pohrát.

První den je žaludek jak na vodě a astronautům je zle. Tělní tekutiny se přesouvají do hlavy, takže mají astronauti vyhublé, šlachovitě vypadající nohy a nafouklé tváře.

Dámy, toužící po hladké tváři by si však možná tento stav užily, protože jeho vedlejším účinkem je vyhlazení vrásek.

Potraviny se na ISS skladují v konzervách, ovšem astronauti z nich nadšení nebývají: „Před odletem si každý může jídlo vybrat, ale nakonec nic nechutná stejně jako na Zemi. Všechno svou chutí připomíná papírovou lepenku.

Spotřebováváme litry tabasca,“ naráží na ostrou chuť mexického koření americký astronaut Piers Sellers. Ani polykání pokrmů není podle něj jednoduché. „Je to jako, když člověk jí vleže na boku.“

Astronauti si možná budou moci dát i lehké pivo.
Astronauti si možná budou moci dát i lehké pivo.

Nápoje jsou instantní. Dočasní obyvatelé ISS si mohou dopřát čaj, kávu, kakao nebo ovocné šťávy. Alkohol je přísně zakázán, leč zvláště na ruské části stanice se několikrát objevila propašovaná láhev vodky nebo koňaku.

Při meziplanetárních cestách se však nevylučuje možnost, že by si pro zlepšení nálady astronauti nějaké to pivo nebo víno dát mohli, samozřejmě, že jen v malém množství. Taková dávka alkoholu by mohla přispět i k utužení vztahů mezi členy posádky.

Vždyť při cestě na Mars je čekají desítky měsíců společného soužití bez možnosti kamkoliv zmizet….

Foto: Pinterest, NASA, ESA
Související články
Věda a technika
Co oko nevidí – teď už uvidí!
Ve vlaku z Olomouce se náhodně potkají dva staří známí. A zatímco vagon kodrcá po hrbolatých kolejích, potřásají si rukou. Když si jeden z nich všimne článku v odborném časopise, brzy se téma stočí k složitějším otázkám, než „jak se má rodina, pane profesore?“ Je rok 1952 a článek pojednává o kontaktních čočkách vyrobených z ušlechtilých kovů. Kontaktní čočky nejsou […]
Věda a technika
Iracionální strach: Bubáci a ti další – co na ně říká náš mozek?
„Já ho vážně viděl! Měl drápy! A rudě svítily!“ Dítko šermuje rukama a ukazuje kamsi na noční zahradu. Strach krom jiného podporuje sugestibilitu. A to nejen u dětí. „Strach má velké oči,“ říká se – a je to přesně tak. Když se bojíme, náš mozek si pohrává s nastavením smyslů. Vše je jakoby jasnější, přiostřené. Zdá […]
Věda a technika
Proč se rostliny řídí čísly? Vědci rozplétají záhadu
Na počátku 20. století začínají botanici a matematici rozplétat mechanismus, kterým rostliny dodržují čísla Fibonacciho řady. Otázka nezní jen proč, ale také jak. Ukazuje se, že rozhodující roli hrají tzv. meristémy – růstová pletiva na špičkách rostlin. Právě tam vznikají nové listy nebo semena a právě tam dochází k „rozhodnutí“, kam bude nový prvek umístěn. […]
Věda a technika
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
Když Howard Carter v roce 1922 odhalil téměř neporušenou hrobku faraona Tutanchamona, šlo o senzaci, která změnila dějiny archeologie. Přestože jeho tým strávil celé desetiletí podrobným průzkumem a vyklízením jednotlivých komor, moderní technologie dnes ukazují, že i nejpečlivějšímu badateli mohly uniknout zásadní detaily. Dnes, o více než sto let později, využívá věda digitální mumifikaci, pokročilé […]
reklama
věda a technika
Slunce pod drobnohledem: Je opravdu tak klidné, jak se zdá? Nová sonda odhaluje překvapivé skutečnosti
Slunce je nezbytné pro vznik a udržení života na Zemi, ale zároveň představuje mohutnou hvězdu schopnou vyvrhovat do vesmíru oblaky žhavé plazmy, které mohou naši planetu ohrozit. Ačkoliv ho vnímáme jako stabilní a klidné, vědci odhalili, že ve vesmíru existují hvězdy mnohem bouřlivější. A co je ještě překvapivější – naše Slunce může stát na prahu […]
Elektromobily tu byly dřív než auta na benzín
Navzdory tomu, co si pamatujete ze školy o elektřině, se zdá, že elektromobil nabízí jen samé plusy a žádné mínusy. A přece v souboji s benzínovými smraďochy elektromobily prohrály. Určitě jste to už někde četli. O tom, že historie automobilismu se začala psát v roce 1886, kdy Karl Benz (1844–1929) patentoval a vyrobil svůj první vůz. Spíše než […]
Čtyři léčebné postupy, které se staly smrtícími omyly medicíny
Dějiny medicíny jsou plné objevů, které posunuly lidstvo vpřed, ale i postupů, nad nimiž dnes zůstává rozum stát. Vedle geniálních inovací se totiž po staletí používaly metody, které pacienty spíše ničily než léčily. Ačkoliv lékaři jednali s dobrým úmyslem, jejich postupy často způsobovaly nesnesitelnou bolest, těžké infekce nebo je dostávaly na hranici života a smrti. […]
Co skrývá váš mozek? Fascinující fakta a překvapivé souvislosti
Představte si vesmír ukrytý ve vlastní hlavě – nekonečně aktivní, i když spíte. Takový je lidský mozek: fascinující, složitý a plný tajemství. Vědci se ho snaží pochopit už po staletí, přesto zůstává spousta otázek bez odpovědi. Podívejme se na některé z nich a zjistěme, co o tomto zázračném orgánu zatím víme. Mozkové buňky se tvoří […]
lifestyle
Jak si postupně vytvořit zero-waste domácnost a přirozeně dávat věcem další šanci
Upcyklace se stává jedním z nejzajímavějších trendů moderních domácností. Nejde jenom o recyklaci, ale zároveň o chytré a kreativní využívání věcí, které by jinak skončily v odpadu. Díky upcyklaci můžete ušetřit peníze, zútulnit svůj domov a především výrazně snížit svou ekologickou stopu. Jak ale vlastně začít a co všechno obnáší zero-waste domácnost? Není to jenom […]
Jak si oblékáním vylepšit náladu: Každá barva vás naladí jinak
Obleču si něco a hned je mi líp. Říkám si, proč ne? Dopaminové oblékání je o tom, že šatník není jen o stylu, ale i o náladě. Když přijdu k ránu k skříni a sáhnu po barvě, která ve mně rezonuje.  Oblečení, které mě rozveselí, se stává malou každodenní rituální dávkou radosti a sebepřijetí. „Dneska obleču […]
Dějiny pleteniny: Od jedné jehlice ke druhé a proč očka izolují před chladem
Vlněné oblečení prochází s námi dějinami už více než tisíciletí. S první pleteninou se potkáváme už v dobách hluboko před naším letopočtem. Tehdy šlo hlavně o její praktické vlastnosti a vzhled se moc neřešil, ovšem dnes zase naopak nejde jenom o módní výstřelek. Možnost zahřát se, když venku mrzne až praští, je totiž důležitá i […]
Drew Barrymoreová a Jeremy Thomas: Šlo ženichovi jen o zelenou kartu?
„Proč jsem si ji vzal? To je přeci jasné, byla to Drew Barrymoreová a byla setsakra rozkošná,“ vysvětlí tehdy 31letý majitel jednoho z úspěšných losangeleských barů Jeremy Thomas, proč si 20. března 1994 vezme teprve 19letou protřelou hereckou divu Drew Barrymoreovou. Odkud se znají? No přeci z Jeremyho baru, kde je mladá kráska často naložená. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz