Domů     Přehledně: 10 věcí, o kterých netušíte, že je vymyslel Edison
Přehledně: 10 věcí, o kterých netušíte, že je vymyslel Edison
17.10.2018

Když se řekne Edison, jako první vás asi napadne žárovka. V mysli tohoto geniálního vynálezce však vznikly tisíce různých nápadů. Pokoušel se o létající stroj. Vymyslel něco tak smrtícího, jako je elektrické křeslo, i tak obyčejného, jako je elektroměr.

Plánoval stavět domy z betonových panelů. Tvrdil dokonce, že se spojí telefonem se záhrobím. 

1. Hlasovací zařízení pro americký kongres

Rok: 1868

Edisonovi bylo 22 let, když si nechal patentovat svůj první vynález. A jak už to se začátky vynálezců bývá, nesetkal se s pochopením. Edisonovým plánem bylo urychlit proces hlasování politiků.

Připadalo mu to jako mrhání časem, než se podařilo ručně spočítat a zaznamenat jednotlivé hlasy. Vymyslel proto velmi komplikovaný, napůl mechanický a napůl elektrický, záznamník a sčítač hlasů.

Každý z politiků měl mít u svého stolu páku, kterou by při hlasování přesunul buď do polohy ano, nebo ne. Zařízení pak pomocí elektrického proudu vyslalo signál do centrálního záznamníku v podobě válce, kde měl každý politik své jméno na ocelovém štítku.

Pak bylo nutné nechat na válci otisknout speciálně ošetřený papír, který se při reakci s elektřinou u jména zbarvil podle dané odpovědi. Automatické spínače přitom sečetly celkové počty hlasů.

Edisonův vynález lidé nechtěli přijmout.
Edisonův vynález lidé nechtěli přijmout.

Tohle tedy nechceme

Nápad na hlasovací přístroj nakonec od Edisona koupil jeho přítel DeWitt Roberts, dal za něj 100 dolarů. Odvezl jej pak do Washingtonu přímo za jedním z kongresmanů. Ten vynález okomentoval slovy:

„Pokud existuje nějaký vynález, který opravdu nechceme, je to tenhle.“ Politikům totiž průtahy při hlasování vyhovovaly, mohli při nich totiž ovlivnit názory svých kolegů a úspěšně lobbovat za svůj návrh. Mladý vynálezce se neúspěchem nenechal odradit. „I nepodařený pokus je krokem kupředu,“ řekl o několik let později.

2. Elektrické kopírovací pero

Rok: 1875

Ve své době to byl převratný vynález, předchůdce nejrůznějších kopírovacích strojů budoucnosti. A revoluční byl i svým technickým řešením. Edisonovo kopírovací pero bylo totiž jedním z prvních běžně prodávaných výrobků používajících k pohonu elektromotor.

Princip byl vlastně velice jednoduchý, místo hrotu mělo psací pero jehlu poháněnou hřídelí. Při psaní pak hrot zanechával stopu složenou z malých dírek. Pod matrici pak stačilo dát čistý papír a přejet po ní válečkem namočeným v barvě.

To, co jste napsali, se skrze dírky otisklo na list. Problémem však byla baterie, která celý stroj napájela. V té době ji nebylo možné jednoduše vyměnit a koupit v obchodě. Dobití vyžadovalo přesné zacházení s nebezpečnými chemikáliemi.

Kopírka v tetovacím salonu

I přes náročnou údržbu se ale kopírovací pero stalo oblíbeným výrobkem, který Edisonovi na chvíli zajistil slušný zisk. Do konce roku 1875 jej prodával tucet najatých agentů, pero se pak prodávalo i v Anglii, na Kubě nebo Jižní Americe.

Byť bylo brzy překonáno novějšími vynálezy, našlo si uplatnění v nečekaném odvětví. Edisonův vynález totiž v roce 1891využil Samuel O‘Reilly a přestavěl jej na první tetovací strojek na světě. Jeho tetovací salon pak v New Yorku fungoval až do roku 1950.

3. Magnetický oddělovač železné rudy

Rok: 1880

Edison do svého největšího omylu – magnetického oddělovače rudy investoval miliony dolarů a několik let svého života. Plánoval s ním dobýt trh s ocelí od Pensylvánie až po americký středozápad.

Místo toho se však tomuto vynálezu brzy začalo říkat „Edisonova pošetilost“. Původní nápad byl přitom geniální. Edison chtěl použít elektromagnetů k tomu, aby jednoduše oddělil rudu bohatou na železo od horniny a písku.

Pokud by se mu to podařilo, bylo by možné vrátit se zpět i do již opuštěných dolů a získat další železo z vytěženého odpadu. Edison navíc měl důvod, aby si s vynálezem pospíšil.

V 80. letech 19. století totiž cena železa šplhala do závratných výšin a těžební společnosti by za takový stroj platily zlatem.

Peníze utopené ve štolách

Společnost slavného vynálezce si v očekávání úspěchu pořídila celkem 145 opuštěných železných dolů. V jednom z nich pak plánovala testovat prototyp separátoru. Inženýrům se ale do cesty stavěly stále další a další technické překážky.

Aby Edison udržel vývoj v chodu, prodával dokonce po částech svůj podíl ve firmě General Electric. Přes veškerou snahu ale Edisonův oddělovač rudy nikdy nezačal fungovat. Za několik let navíc prudce klesla cena rudy a vynálezce musel od svého nápadu upustit.

4. Předchůdce elektroměru

Rok: 1881

Když se před více než stoletím začínalo v domácnostech a obchodech svítit elektrickým proudem, platil se paušál za každou lampu. To ale nevyhovovalo ani energetickým společnostem, ani zákazníkům.

Bylo tedy potřeba vyřešit problém s tím, jak přesně změřit spotřebovanou elektřinu. Právě Edison, který měl v elektrárnách svůj podíl, byl jedním z průkopníků používání elektroměru. Tehdy ale nešlo o malou skříňku s přehlednými číslicemi. Z přístroje se občas valil kouř a kapaly z něj chemikálie.

Promiňte, zvážím vám spotřebu

Elektroměr, který Edison zkonstruoval, byl galvanického typu. Fungoval tak, že elektřina procházela vodivým roztokem mezi dvěma přesně zváženými deskami. Proud přitom přenášel ionty kovu z jedné desky na druhou podle odebraného množství elektřiny.

Zřízenec pak přišel a obě desky zvážil, podle rozdílu hmotnosti pak odečetl, kolik má zákazník zaplatit. Ze zařízení však často unikaly plyny a také dolévání vodivé tekutiny bylo poměrně náročné. Edisonův vynález tak byl brzy překonán.

5. Elektrické křeslo

Rok: 1890

Tvrdý konkurenční boj, to byl opravdový důvod, proč v Americe nahradilo katovu oprátku elektrické křeslo.

Edison se totiž na konci 19. století snažil za každou cenu prosadit svou koncepci používání stejnosměrného proudu a bojoval proti druhému velikánovi, kterým byl Nikola Tesla prosazující spolu s obchodníkem Georgem Westinghousem proud střídavý.

Aby Edison ukázal, že střídavý proud je nebezpečný, přesvědčil v roce 1888 komisi státu New York, že právě popravy tímto proudem jsou ideální náhradou za oběšení. Počítal s tím, že pak lidé ke konkurenčnímu řešení ztratí důvěru.

Komise souhlasila, i když v té době k tomu ještě nebylo vyrobeno žádné zařízení. O to se samozřejmě postarala Edisonova laboratoř, nebylo to však jednoduché.

I když Edisonův stejnosměrný proud selhal, elektrické křeslo prosadil.
I když Edisonův stejnosměrný proud selhal, elektrické křeslo prosadil.

Stroj pro katy

Generátor střídavého proudu vlastnil Westinghouse a Edison nemohl počítat s tím, že mu jej jen tak prodá. Zaměstnal proto dva techniky, které nastrčil, aby na vynálezu elektrického křesla pracovali.

Jeden z nich, Edwin Davis, si nakonec funkční křeslo nechal patentovat. První popravy v roce 1890 se zúčastnil i Edison, který v rámci poškození konkurence navrhoval, aby se takovému usmrcení říkalo westinghousování.

Ukázková poprava střídavým proudem byla opravdu hrůzným divadlem. Odsouzený vrah William Kemmer při prvním pokusu nezemřel a popálený musel čekat, než se zařízení znovu připravilo.

Článek o popravě pak vyvolal všeobecné pohoršení, Edison ale přesto prosadil svou. Jeho stejnosměrný proud sice nakonec prohrál, elektrické křeslo se ale používá dodnes.

6. Betonové domy a nábytek

Rok: 1911

Dnes už je běžné, že se domy skládají z předem vyrobených částí nebo betonových panelů. Před 100 lety to ale byla naprosto revoluční myšlenka a přišel s ní opět Edison.

Kromě elektřiny se totiž zajímal také o stavebnictví a dokonce vlastnil v Portlandu velkou cementárnu.

Jeho plánem bylo zajistit levné bydlení pro tehdejší chudinu žijící v New Yorku a představoval si, že by jednotlivé stěny domu nechal odlít z betonu i s vodovodními trubkami, vanou, okny a vším ostatním. Zedníci by pak jednotlivé díly jen seskládali.

Na beton bylo brzy

Pro stavební firmy byl ale Edisonův nápad neřešitelný, odlévání hotových dílů považovaly za náročné a velmi nákladné. Lidé navíc neměli zájem bydlet v domech výslovně určených chudině.

Nakonec jich v roce 1917 vzniklo jen 11. Ve stejné době se Edison snažil nadchnout zákazníky i pro svůj nábytek z odlehčeného betonu a pěny. Skříňky nabízel jako doplněk při koupi jeho fonografu a žádal, aby se k nim lidé chovali hrubě.

Chtěl tak dokázat jejich odolnost. Zřejmě ale tak nerozbitné nebyly, protože Edison jejich výrobu brzy zastavil.

7. Vakuové uchovávání potravin

Rok: 1881

Jak Edison při své práci uvažoval, dobře ukazuje jeden z jeho zapomenutých vynálezů, který notně předběhl svou dobu. Bylo to v době, kdy se snažil vylepšit svoji žárovku.

V dílně se mu hromadily nejrůznější skleněné tubusy a baňky, ze kterých odčerpával vzduch, aby uvnitř získal vakuum. Protože byl vegetarián, vyzkoušel také, jak vakuum působí na ovoce a zeleninu. Zjistil, že v takové skleněné nádobě vydrží ovoce daleko déle čerstvé.

Zavařování bez cukru

Jeho vynález připomíná trochu soupravu na destilaci alkoholu. Stroj tvořila skleněná nádoba, do které se vložily potraviny. Čerpadlo pak z ní odsálo všechen plyn a skleněný uzávěr obal neprodyšně uzavřel.

Také tento Edisonův vynález inspiroval technologii, kterou dnes používáme běžně. Jen skleněné báně nahradil ve vakuovém balení potravin plast.

8. Mluvící panenka

Rok: 1890

Slavný fonograf, první přístroj, který uměl reprodukovat lidský hlas, už Edison měl. Teď ještě najít cesty, jak jej použít u dalších výrobků. Vynálezce se proto rozhodl vytvořit mluvící panenku, která by v hrudi měla namontovanou zmenšeninu jeho přístroje.

Koupil kvůli tomu dokonce továrnu na výrobu hraček a najal děvčátka, která mu na voskové válečky namluvila různé říkanky a písničky, či spíše jejich útržky. Na malý váleček se vešlo jen 6 vteřin záznamu.

Při své ceně 20 dolarů byla panenka navíc neuvěřitelně drahá, vyšla na dvoutýdenní plat. Přesto jich továrnu opustilo okolo 500.

Mluvící panenka zpočátku děti děsila.
Mluvící panenka zpočátku děti děsila.

Zděšení majitelé

Mechanismus malého fonografu byl u panenky poháněn ručně pomocí malé kličky na zádech. Velmi špatná kvalita nahrávky a změny rychlosti přehrávání však namísto úsměvu u dětí vyvolaly zděšení.

„Hlasy připomínající malá monstra byly opravdu nepříjemné na poslech,“ přiznal později sám Edison. Většinu z prodaných hraček pak nespokojení zákazníci vrátili zpět do továrny. Do dnešní doby se jich dochovalo jen pár a jsou velmi vzácným sběratelským kouskem.

9. Telefon pro spojení se záhrobím

Rok: 1920

Pokud by se vám stalo, že vám ze záhrobí zatelefonuje sám Edison, tak se nedivte. Telefon spojující svět živých se světem duchů je totiž vynálezem, jehož vývoj Edison oficiálně ohlásil v jednom z amerických časopisů.

V roce 1920 tím způsobil naprostý poprask a redakce obdržela 600 dopisů, kde se lidé vynálezu dožadovali nebo před ním varovali. Žádný takový stroj ale nevznikl a nedochovaly se ani žádné nákresy. Slavný tvůrce žárovky tím na sebe jen chytře upoutal pozornost. Nebo ne?

Návod mrtvého vynálezce

Edisonovu duchařskému žertu mnoho lidí uvěřilo. Není divu, bylo to v době, kdy začínalo vysílat rádio, a pokud lidé mohli slyšet hlas vzdálený stovky kilometrů, proč by nemohli mluvit s duchy.

V roce 1941 se měl dokonce na seanci zjevit duch samotného Edisona a předat lidem návod na sestavení přístroje. Jeden z přítomných, J. Gilbert Wright, se jej marně snažil vyrobit až do své smrti v roce 1959.

10. Předchůdce vrtulníku

Rok: 1910

O slavné inženýry, jakým byl i Edison, se lidé zajímali jako dnes o filmové celebrity. Novináři postávali před jejich dílnami i domy a čekali na nový zázračný vynález stejně jako na případný výbuch laboratoře.

Z touhy po senzaci přišel za Edisonem i vydavatel novin New York Herald James Gordon Bennett. Daroval mu 1000 dolarů na pokusy v oblasti létání. Psal se rok 1885. Prvním prototypem byl vrtulník, jehož motor poháněla směs ze střelné bavlny. Při testech však vybuchl a těžce přitom zranil jednoho z techniků.

Stroj zůstal na zemi

Edison na svou obranu tvrdil, že zatím není dostupný dostatečně silný motor, aby mohl jeho výtvor dostat do vzduchu. Až v roce 1910 zkonstruoval druhý vrtulník, tentokrát poháněný benzinovým motorem.

Šlo vlastně jen o kruhovou plošinu, z níž jako deštník vyčníval rotor. Vynález si sice nechal Edison patentovat. Ve skutečnosti se však nikdy nevznesl.

Foto: medium.com, wikimedia.org
Související články
Věda a technika
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Věda a technika
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění […]
Věda a technika
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl […]
Věda a technika
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
reklama
záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
reklama
historie
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru
Uršula Kluková: Jsem profesionální kmotra aneb Hroby slavných popáté
panidomu.cz
Uršula Kluková: Jsem profesionální kmotra aneb Hroby slavných popáté
Známý divadelník, fotograf a někdejší spoluzakladatel legendárního Kladivadla v těchto dnech pokřtil už pátý díl své pozoruhodné encyklopedie „Malý průvodce po hrobech velkých“, mapující místa posledního odpočinku slavných osobností českých dějin. Jak už napovídají koláže fotografií na všech pěti dílech, nejde jen o dějiny dávné, ale i ryze současné. Protože, jak říká sám autor: „Jde
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,