Domů     Titanic v číslech: 3 roky, 3000 dělníků, 3300 pytlů s poštou
Titanic v číslech: 3 roky, 3000 dělníků, 3300 pytlů s poštou
12.1.2018

Kolos vyplouvá. Čtvrtý den plavby ve 23:40 narazí v severním Atlantiku do obřího ledovce. Jeden člen posádky později přirovná zvuk srážky k „ničemu většímu než natržení plátna“.

Síla nárazu protrhne trup a loď se během necelých tří hodin naplní 39 000 tunami mořské vody. Dne 15. dubna ve 2:20 ráno se za Titanikem navždy zavřou vody ledového oceánu. Letos je tomu 103 let.

Restaurace pro 1. třídu ve srovnání s jídelnou po cestující 3. třídy.
Restaurace pro 1. třídu ve srovnání s jídelnou po cestující 3. třídy.

Výstavba

Trvala: 3 roky

Pracovalo na ní: 3 000 dělníků

Stála: 7,5 milionu dolarů. To je dnes 181 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

Lodní kormidlo vážilo 20 tun, každá kotva 15 tun, což je stejně jako zvon u londýnského Big Benu.

Technické detaily

Délka: 269,10 m

Šířka: 28,25 m

Výška (včetně komínů): 53,30 metru

Hmotnost: 46 000 tun

Loď měla 29 kotlů, spálilo se v nich přes 650 tun uhlí denně.

Co bylo na palubě

34 019 kg čerstvého masa

16 850 lahví vína, piva a likérů

101 000 kusů ovoce

130 000 kusů nádobí, sklenic a příborů

Titanic byl zároveň královská poštovní loď. Vezl přes 3 300 pytlů s poštou.

Titanic plul z anglického Southamptonu, kanál do Cherbourgu a poslední zastávka byla v irském Queenstownu.
Titanic plul z anglického Southamptonu, kanál do Cherbourgu a poslední zastávka byla v irském Queenstownu.

Poslední večeře na Titaniku

Na Titaniku se denně připravovalo 6 000 jídel. Pochutnali si i pasažéři 2. a 3. třídy. V 1. třídě se podávaly lahůdky haute cuisine při každém jídle. Večeře se skládaly až ze 13 chodů, z nichž každý se zapíjel odpovídajícím druhem vína. Stolování se mohlo protáhnout na čtyři až pět hodin.

Poslední večeře obnášela 10 chodů. Jídelníček se zachoval, známe ho do detailů. Jako obvykle se začínalo syrovými ústřicemi a několika druhy předkrmů.

Následovala polévka consommé Olga (telecí ochucená vývarem z jesetera), dále pečený losos s holandskou omáčkou.

Čtvrtý a pátý chod nabízely steak filet mignon Lili, kuřecí sauté Lyonnaise, jehněčí s mátovou omáčkou, pečenou kachnu s jablkovou omáčkou nebo hovězí sirloin steak s chateau potatoes (pečené brambory). Přílohy:

mrkvové pyré, vařená rýže a zelené fazolky, hachis Parmentier (speciální bramborová kaše) a vařené nové brambory. Uprostřed opulentních chodů se podával pro zvýšení chuti římský punč z vína, rumu a šampaňského.

Pak byla na výběr paštika z husích jater, pečené holoubátko s řeřichou nebo studený chřest v octovém nálevu a jako dezert broskvové želé s chartreuskou (jemný bylinný likér), puding Waldorf či francouzská zmrzlina.

Nakonec ovoce, ořechy, sýry, káva, portské a pro pány doutníky v kuřáckém salonu.

3 331 km

Vzdálenost, kterou Titanic zdolal mezi 11. dubnem a večerem 14. dubna 1912.

644 km

Vzdálenost od nejbližšího pobřeží při potopení

93 km

Vzdálenost nejbližší záchranné lodi Carpathia, která připlula na místo až ve 4 hodiny ráno.

V 1. třídě cestovalo 325 lidí včetně dětí. Z nich utonulo 123 obětí. Celkem zahynulo přes 1500 lidí.
V 1. třídě cestovalo 325 lidí včetně dětí. Z nich utonulo 123 obětí. Celkem zahynulo přes 1500 lidí.

Časová osa

23:40 – srážka s ledovcem

00:05 – příprava záchranných člunů

00:15 – pasažéři si oblékají záchranné vesty

00:25 – Carpathia odpovídá na volání o pomoc

00:40 – člun č. 7 s 28 lidmi je jako první spuštěn na hladinu (kapacita byla 65 lidí)

01:20 – kotelna č. 4 je zaplavena vodou

02:05 – je spuštěn poslední člun

02:17 – je poslána poslední prosba o pomoc

02:20 – Titanic klesá pod hladinu

04:10 – Carpathia spatří první záchranný člun Titaniku

30 vteřin

uplynulo od spatření ledovce a nárazu do něj.

60 minut

uplynulo od srážky do spuštění prvního záchranného člunu.

160 minut

uplynulo od srážky do potopení ve 2:20. Hlavní konstruktér Titaniku Thomas Andrews (1874–1912) poté, co získal přehled o poškození lodi, odhadl, že do 90 minut půjde ke dnu. Ale udržela se na hladině 160 minut.

1 500

lidí se utopilo ve vlnách nebo šlo s lodí ke dnu.

41,7 km/h

Titanic plul touto rychlostí v době nárazu. Bylo to jen o 9,3 km/h méně, než byla maximální rychlost lodi.

6

Počet varování o ledovcích, která Titanic obdržel od jiných lodí v osudný den. V dubnu 1912 bylo v této oblasti spatřeno téměř 400 ledovců. To bylo čtyřikrát více než v předchozích letech.

2,2 stupně Celsia

Teplota vody kolem Titaniku v době ztroskotání.

15 minut

Průměrné udržení člověka naživu v tak ledové vodě.

20 záchranných člunů

bylo na Titaniku. To stačilo jen pro polovinu z celkového počtu 2 200 lidí na palubě. Přesto člunů bylo víc, než vyžadoval zákon.

700 lidí

se dostalo do záchranných člunů. Téměř všechny čluny měly ještě volná místa.

Cestující, posádka a oběti

Na palubě bylo 2 224 lidí, 1 316 cestujících a 908 členů posádky. Titanic vyplul obsazený jen z 67 procent. Bylo tu místo ještě pro 1 100 lidí.

Šla ke dnu
Šla ke dnu

Po katastrofě

3,7 kilometru

Hloubka, ve které pod hladinou odpočívá Titanic. Odpovídá zhruba výšce 10 mrakodrapů Empire State Building, pokud by stály na sobě bez antény.

39 km2

– velikost plochy, na které jsou roztroušeny zbytky vraku. Trup má na sobě nános bahna 14 metrů vysoký.

73 let

uplynulo, než byl objeven vrak Titaniku. Od té doby ho navštívilo asi 20 expedic.

31,4 milionu dnešních dolarů

vybral fond Titanic Relief Fund pro přeživší a jejich rodiny. Sbírka byla ukončena až v roce 1959.

2009

V tento rok zemřela Millvina Deanová, poslední člověk, který přežil katastrofu. V době potopení Titaniku jí byly dva měsíce.

Foto: Library of Congress, Nara R. Welsh
Související články
Zajímavosti
Revoluce knihtisku: Vynález, jenž přepsal podobu Evropy i světa
V dnešní době je kniha naprostou samozřejmostí, ale před více než 500 lety šlo o vzácnost dostupnou jen vyvoleným. Běžní lidé byli od vzdělání odříznuti a Bible či jiné texty vznikaly pomalým, úmorným ručním opisováním. Evropa sice znala deskotisk přivezený z Asie, ten však byl finančně nákladný a zabral spoustu času. Až se objevil muž, […]
Zajímavosti
Slunečnice: Zlatá kráska se srdcem plným slunce
Osamělá slunečnice za plotem v zahrádce, nebo zlatá záplava na polích… Ať jsou kdekoliv, bereme je jako symbol slunečných letních dnů. Není divu, když se točí za sluncem! Jak to vlastně dokážou? A víte, že jejich semínka jsou hotovou nutriční bombou? Také umí čistit půdu, krmit ptáky i mírnit smutek! Když se řekne léto, většina […]
Zajímavosti
Když děti rodí děti: Nejmladší matce bylo 5 let
„Proč má naše dcera tak velké břicho?“ říkají si manželé z peruánské vesničky Ticrapo a raději vezmou malou Linu do nemocnice. Ukáže se však, že v břiše nemá nádor, jak se obávali, ale sedmiměsíční plod. Ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodí Lina Medina (*1933) císařským řezem syna. Je 14. května 1939 […]
Zajímavosti
Čtyři bizarní úzkosti – z balonků, pohledů, pátku 13. i malých otvorů!
Probírá se novou kolekcí šatů na štendru. „Hledáte něco konkrétního?“ přitočí se prodavačka. „Ano, podzimní šaty, modré,“ usměje se zákaznice. Prodavačka spiklenecky mrkne a sáhne o kus dál. Vypadá to ideálně, ale… „Tyhle ne!“ otřese se žena odporem. Zpředu mají našité tři velké knoflíky! To je něco, co trypofobik nesnese. V lékařských seznamech fobií bychom […]
reklama
zajímavosti
Když se politika rodí u talíře: Jídlo jako nástroj smiřování
Dějiny vaření jsou plné drobných perliček, které dokazují, že jídlo nikdy není jenom pokrm. Když nad hrnci stojí římský labužník, královský kuchař či papežský mistr, rodí se u stolu politika, kultura i příběhy, které přetrvávají po staletí. V antickém Římě stojí Marcus Gavius Apicius nad miskou voňavého garumu, rybí omáčky, bez níž si tehdejší elita […]
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když […]
Estetický rozmar nejenom u šišek? Ne, příroda funguje podle čísel
Kapradiny se rozvíjejí v ladných spirálách, šišky se formují podle dokonalých pravidel a slunečnice rozmísťují svá semena s takovou precizností, že by jim mohli závidět i inženýři. Kamkoliv se podívají biologové a matematici, narazí na jedno opakující se schéma: Fibonacciho posloupnost. Tento jednoduchý číselný vzorec se stal jakýmsi kódem, podle kterého příroda staví svůj svět, […]
Smola: Voňavé a léčivé slzy stromů
Výrazem „smolaři“ dnes označujeme lidi, kterým se věci moc nedaří. Ale co tento pojem znamenal dříve? Souvisel s pryskyřicí, kterou nejhojněji produkují borovice. Bez ní by kdysi nevznikly majestátní lodě, války by vypadaly jinak a také by se hůře léčily mnohé neduhy. A co má společného s asfaltem? Když se v lese přiblížíte k jehličnanům, […]
věda a technika
Co oko nevidí – teď už uvidí!
Ve vlaku z Olomouce se náhodně potkají dva staří známí. A zatímco vagon kodrcá po hrbolatých kolejích, potřásají si rukou. Když si jeden z nich všimne článku v odborném časopise, brzy se téma stočí k složitějším otázkám, než „jak se má rodina, pane profesore?“ Je rok 1952 a článek pojednává o kontaktních čočkách vyrobených z ušlechtilých kovů. Kontaktní čočky nejsou […]
Iracionální strach: Bubáci a ti další – co na ně říká náš mozek?
„Já ho vážně viděl! Měl drápy! A rudě svítily!“ Dítko šermuje rukama a ukazuje kamsi na noční zahradu. Strach krom jiného podporuje sugestibilitu. A to nejen u dětí. „Strach má velké oči,“ říká se – a je to přesně tak. Když se bojíme, náš mozek si pohrává s nastavením smyslů. Vše je jakoby jasnější, přiostřené. Zdá […]
Proč se rostliny řídí čísly? Vědci rozplétají záhadu
Na počátku 20. století začínají botanici a matematici rozplétat mechanismus, kterým rostliny dodržují čísla Fibonacciho řady. Otázka nezní jen proč, ale také jak. Ukazuje se, že rozhodující roli hrají tzv. meristémy – růstová pletiva na špičkách rostlin. Právě tam vznikají nové listy nebo semena a právě tam dochází k „rozhodnutí“, kam bude nový prvek umístěn. […]
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
Když Howard Carter v roce 1922 odhalil téměř neporušenou hrobku faraona Tutanchamona, šlo o senzaci, která změnila dějiny archeologie. Přestože jeho tým strávil celé desetiletí podrobným průzkumem a vyklízením jednotlivých komor, moderní technologie dnes ukazují, že i nejpečlivějšímu badateli mohly uniknout zásadní detaily. Dnes, o více než sto let později, využívá věda digitální mumifikaci, pokročilé […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz