Domů     Krimi z Ameriky: Nejhorší masakr spáchá pomstychtivý účetní
Krimi z Ameriky: Nejhorší masakr spáchá pomstychtivý účetní
19.9.2017

První pohled připomíná válečnou zónu. Všude je prach. Jarním vzduchem zní pláč zraněných žáků. Rodiče volají jménem své syny a dcery. Polovina školy se promění v trosky. Vyhasnou tu desítky lidských životů.

Okrsek Bath v americkém státě Michiganu má dnes asi 11 000 obyvatel a nachází se zhruba 50 kilometrů severovýchodně od hlavního města, 100tisícového Lansingu. Je to poměrně nezajímavá lokalita a na přelomu 19. a 20. století to platí dvojnásob.

Místních 300 obyvatel se přesto rozhodne, že udělá něco pro své ratolesti i pro děti ze spádových oblastí. Založí zde základní školu.

Ze svých neúspěchů viní hlavně sousedy

Beatrice Gibbs měla štěstí.
Beatrice Gibbs měla štěstí.

Jeden z místních, 48letý farmář Andrew Kehoe, má pověst střídmého a spolehlivého člověka. Je to ovšem také vztekloun, o kterém je známo, že jednou ubil koně k smrti kvůli tomu, že podle jeho mínění netáhl pluh dostatečně rychle.

Když nastoupí do placené funkce městského účetního, je to pro něj poslední možnost, jak splácet svou předluženou farmu. V roce 1926 ovšem nedokáže svou pozici ve volbách obhájit.

Rozhodne se pomstít nenáviděným spoluobčanům, které viní ze svých finančních nesnází.

S bednami není nikomu podezřelý

Množství trhaviny bylo pod jižním křídlem budovy.
Množství trhaviny bylo pod jižním křídlem budovy.

Nikdo se už asi nikdy nedozví, kde vzal Kehoe zásoby trhaviny Pyrotol, s níž provede své nejhorší skutky. Jisté je, že v té době pomáhá s opravami místní školy.

Tak získá jedinečnou příležitost umístit smrtonosný materiál pod budovu a rozmístit zápalnice, jimiž ho odpálí. Sousedé sice vidí, že neustále stěhuje podivné materiály na farmu a z farmy, ale nepřikládají tomu žádnou důležitost.

Všechno načasuje na 8:45

Kehoe zavraždí také svou manželku (vpravo).
Kehoe zavraždí také svou manželku (vpravo).

Nikdo nezaznamená ani to, že svou dodávku naládoval výbušninou a tolika železnými díly, kolik se jich dovnitř vešlo.

Zato nikdo nepřeslechne, když 18. května 1927 přesně v 8:45 vyhodí do povětří svou farmu a spolu s ní i tělo manželky, kterou zavraždil předchozího dne.

Zatímco se místní dobrovolní hasiči snaží zachránit jeho majetek, tahají z hořícího domu ven skříně a sbírají po okolí rozmetané další věci, přijde k nim Kehoe. „Kluci, jste mí kamarádi, radši spěchejte ke škole,“ prohlásí, než naskočí do dodávky a vyrazí pryč.

Zanedlouho najde jeden z hasičů v troskách jeho domu nevybuchlý váleček dynamitu.

Výbuch přirovná k zemětřesení

Explozi výbušnin, ukrytých pod severním křídlem základní školy v Bathu, načasuje Kehoe opět na 8:45. Lidé spěchají k jeho farmě pomoci s hašením, v tom ale zazní ohlušující exploze. Země se doslova otřese. Ze severního křídla školní budovy jsou rázem ruiny.

Uvnitř se nacházejí desítky žáků, vesměs mladšího školního věku. Celkem 40 dětí zemře buď na místě, nebo na následky exploze. Mezi oběťmi jsou také dvě učitelky.

První explozi přežije, druhou už ne

Poslední dějství tragédie je exploze dodávky.
Poslední dějství tragédie je exploze dodávky.

Na místo katastrofy míří desítky lidí. Vidí výjev z apokalypsy. Kolem nich se potácí plačící, poraněné a zmrzačené děti i dospělí. Je mezi nimi také 8letý Cleo Clayton, který přežil první výbuch a teď v šoku hledá mámu.

Jiní rodiče zatím zoufale holýma rukama odhrabávají ruiny, aby našli své potomky. Automobil Andrewa Kehoa dorazí na místo asi půl hodiny po explozi. „Pane řediteli, pojďte sem!“ zavolá Kehoe na 32letého ředitele školy Emoryho Huycka.

Ten k němu zamíří. V zápětí exploduje Kehoe i s automobilem. Výbuch zabije Huycka, dva místní muže, kteří pomáhali při odnášení zraněných z místa katastrofy, a také malého Clea.

Výjevy, na které nelze zapomenout

Nezapomenutelné scény tragédie se vepíšou do dějin. Mnoho rodin přijdou během chvíle o dvě nebo tři děti. Eugene Hart a jeho manželka ztratí při původní explozi dvě holčičky, 12letou Iolu a 9letou Vivian.

Zatímco zničená matka nehnutě sedí nedaleko budovy a z každé strany k sobě tiskne jedno bezvládné dětské tělíčko, exploze Kehoeova vozu smrtelně zraní jejího 10letého synka Percyho.

Radnici promění v márnici

„Mysleli jsme si, že je to konec světa,“ popíše to jeden z přeživších. Dobrovolníci se změní v záchranáře a zoufale pátrají v troskách po přeživších. Všichni se děsí toho, že by někde ještě mohla být ukrytá další výbušnina. Ale děti jsou přednější.

Místní lékárník a lékař J. A. Crum si vzpomene na to, jak se svou manželkou, zdravotní sestrou, sloužili za první světové války ve válečném špitálu. Ze své lékárny vytvoří nouzovou ošetřovnu. Živé po nouzovém ošetření odvážejí do nemocnic.

Mrtví jsou snášeni do hlavního sálu na radnici. Telefonisté obvolávají sousední města. Hledají lékaře, zdravotníky i dobrovolné hasiče či záchranáře.

Zanechá po sobě pouze krátký nápis

Mezitím záchranáři naleznou 230 kilogramů trhaviny, připravené k detonaci pod jižním křídlem budovy. Kdyby explodovala, ze školy by nezbylo nic, podobně jako z usedlosti Andrewa Kehoa. Před svou smrtí načasoval výbušniny ve všech hospodářských budovách.

Na plotě jeho pozemku naleznou vyšetřovatelé krátkou zprávu na rozloučenou. „Kriminálníci jsou vytvářeni, nerodí se,“ stojí tam. Jeho zatrpklost se proměnila v brutální pomstu, zacílenou na ty nejnevinnější – na děti.

Foto: wikipedia.org, mlive.com, murderpedia.org, hooch.net
Související články
Svět zločinu
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
Svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Svět zločinu
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
reklama
zajímavosti
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
reklama
zajímavosti
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá, […]
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno