Domů     Nebezpečný internet: 4 trestné případy, v nichž má prsty i Facebook!
Nebezpečný internet: 4 trestné případy, v nichž má prsty i Facebook!
14.7.2016

Celosvětová sociální síť má sdružovat přátele. Někdy ale spojí i velmi podivné dvojice a skupiny. Třeba násilníka s nájemným vrahem nebo pár, který má soudně zakázáno se stýkat.

Přes Facebook se nemusejí domlouvat vždy jen zábavné večírky, ale také zločiny nejtvrdšího kalibru.

1. Vražda kvůli výtkám (2009)

Předehra problémů: Rozvod Adama Manna (29) a Lisy Beverleyové (30) nelze označit za poklidný. Pár spolu má malého syna. Součástí vypořádání je i rozhodnutí, že chlapec zůstane u matky.

Mann s tím vřele souhlasí, má jen jednu připomínku: na syna nechce nic platit.

Co se stalo na Facebooku: Lisa dítě vychovává sama. Úřady se snaží jejího bývalého muže donutit k placení, ale marně. Mann sice pracuje jako šéfkuchař, ale úřadům tvrdí, že je nezaměstnaný.

„Ten chlap je prostě špatný vtip,“ povzdechne si Lisa na Facebooku. Manna tato poznámka rozčílí. Chystá pomstu.

Trestný čin: V září 2009 vtrhne Mann do bytu své bývalé ženy v Plumsteadu jihovýchodně od Londýna. Má s sebou kladivo. Lisu s ním brutálně ubije. Dílo dokončí podříznutím krční tepny. Mrtvé tělo nechá v obývacím pokoji. Tam ho druhý den ráno, 16. září, najde jejich 5letý syn.

Postoj soudu: Chlapec zavolá svému dědovi, otci Lisy Stephenu Beverleymu. Je poučený, že tak se má zachovat, kdyby svou matku, diabetičku, našel v kómatu. Dokázat Mannovi vraždu je pro vyšetřovatele hračka. Soud Manna pošle za katr na 24 let.

Epilog: Mann se marně hájí, že Lisa ho k činu vyprovokovala. „Úmyslně mě na Facebooku znemožnila před mými přáteli. Nemohl jsem jednat jinak, hájil jsem pouze svou čest!“ tvrdí. Žalobce Jeremy Donne  je jiného názoru.

„Chybí mu jakákoli sebereflexe. Dosud jsme od něj neslyšeli jediné slovo lítosti,“ zhodnotí Manna.

2. Sebevražda kvůli šikaně (2010)

Předehra problémů: Irka Anne O’Brianová se na podzim 2009 přestěhuje spolu se svými dětmi do USA, konkrétně do státu Massachusetts.

Její dcera Phoebe Princeová (15) začne navštěvovat střední školu South Hadley High School. Přestože jde o krásnou a bezproblémovou dívku, spolužačky si ji neoblíbí.

Co se stalo na Facebooku: Phoebe čelí nejprve slovním urážkám. Nepřátelství proti ní se stupňuje. Facebook je zaplaven sprostými komentáři na její adresu. Phoebe se stává terčem nadávek, pomluv i fyzických útoků.

Její matka se opakovaně obrací na vedení školy s žádostí, ať situaci řeší. Šikana neujde ani dvěma pedagogům a čtyřem studentům z jiných ročníků.

Trestný čin: Návrat ze školy domů 14. ledna 2010 se pro Phoebe stane děsivým zážitkem. Pronásleduje ji auto plné spolužaček. Z okénka jí sprostě nadávají, házejí po ní prázdné plechovky a vykřikují, že je děvka.

Po příchodu domů spáchá Phoebe sebevraždu. Oběsí se nad schodištěm vedoucím do 2. patra jejich domu.

Postoj soudu: Přestože panuje názor, že bezprostředním důvodem sebevraždy byla šikana, za zabití soud nemůže nikoho potrestat.

Čtyři dívky a dva chlapci jsou obviněni z nejrůznějších jiných trestných činů, od stalkingu přes porušování osobní svobody až po násilí. Kvůli jejich nízkému věku je soud ale nemůže výrazně potrestat. Dostanou podmínky.

Epilog: Ani po Phoebině sevevraždě agresoři neutichnou. Na Facebooku se objevují posměšné komentáře na dívčinu adresu. Zákonodárci státu Massachusetts dojdou k závěru, že i facebooková šikana je vážná věc a měla by se tvrdě potírat. Jen pár měsíců po incidentu přijmou novelu, které se říká Phoebin zákon.

3. Kariéra útěkáře (2010)

Předehra problémů: 28letý Craig Lynch z východní Anglie je v létě 2009 přeřazen do vězení Hollesley Bay Prison v Suffolku.

Jde o mírné zařízení a Lynch, kamarády přezdívaný Lazie, se zde připravuje na podmínečné propuštění z původně 7letého trestu za vloupání.

Co se stalo na Facebooku: Jako vězeň v nejlehčím zařízení má Lazie přístup k internetu. Na podzim 2009 tam začne dávat komentáře, ze kterých vyplývá, že si užívá života na svobodě. Zpočátku mu nikdo nevěří.

Jenže na Vánoce zveřejní svou fotku s pečeným krocanem. „Jestli má někdo pochybnosti o mé svobodě, tak tady má důkaz!“ hlásí Lynch.

Trestný čin: Policie se dlouho vyhýbá otázkám, jestli je Lynch opravdu na útěku nebo jde o nějakou inscenaci. Na Facebooku přibývají snímky, kde údajný vězeň kouří jointa nebo se vysmívá policejní práci. Lynchova stránka má 40 000 fanoušků!

To už si policie nemůže nechat líbit. V lednu 2010 Lynche zatýká.

Postoj soudu: 112 dnů strávených na útěku Lynchovi v očích policie na popularitě nepřidá. „Může si být jistý, že soud mu napaří další roky,“ domnívá se suffolský policista John Gummer.

Za pouhý týden je Lynch potrestán soudem ve Woolwichi dalšími 6 měsíci vězení. Bez internetu.

Epilog: Lynchovi jeho opětovné zatčení na popularitě neubere. Prodávají se trička s jeho komentáři. Jeho fanoušci o něm složí píseň. „Všichni znají Ježíše a jeho bratr je Craig,“ zní volný překlad její hlavní myšlenky. Popisuje Lynchovy hrdinské činy, jako jeho pojídání krocana a zálibu v ženách.

4. Pomsta s falešným profilem (2010–2011)

Předehra problémů: Když se na podzim 2009 rozejde policejní vyšetřovatel středního věku Michael Lasalandra se svou přítelkyní, netuší, že si právě zadělal na problém.

Dana Thorntonová (41) z Belleville v New Jersey vymyslí sladkou pomstu. Rozhodne se, že Lasalandru znemožní před jeho kolegy.

Co se stalo na Facebooku: V přesně nezjištěné době vytvoří Thorntonová na internetu falešný profil svého bývalého. Také na Facebooku zřídí stránku s jeho jménem. Začne na ni dávat Lasalandrovy fotografie a vkládá mu do úst smyšlené komentáře.

„Jsem nechutný chlápek s velkou pistolí,“ napíše kupříkladu pod jeho snímek se služební zbraní.

Trestný čin: Lasalandra se stává terčem posměchu. Kdo ho zná jen z internetu, považuje ho za velmi tupé individuum. Lasalandrovi nezbude než podat žalobu na neznámého pachatele pro krádež identity a poškození dobrého jména.

„Krádež identity je něco zcela jiného,“ tvrdí ovšem právní zástupce Dany Richard Roberts.

Postoj soudu: Za krádež identity hrozí Thorntonové až rok a půl za mřížemi. K tomu se přičítá ještě obvinění z dalších trestných činů, jako narušování soukromí či pomluva. Nakonec je žena sice uznána vinou, ale soud je poměrně milosrdný.

Její prohřešek má zahladit 50 hodin veřejně prospěšných prací a psychologický kurz.

Epilog: „Jde o přelomový rozsudek. Je nepochybné, že obžalovaná překročila určitou hranici. Teprve nyní ale soud jasně určil, jak na takový případ pohlížet,“ konstatuje právní odborník na tuto problematiku Jeffrey Pollock.

Spory o to, kde končí právo vyjadřovat svůj názor a začíná pomlouvání, však stále neutichají.

Foto: newsshopper.co.uk, masslive.com, nydailynews.com, straightfromthea.com
Související články
Svět zločinu
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Svět zločinu
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Svět zločinu
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
reklama
historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
reklama
zajímavosti
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla