Domů     Alergie: Když si naše tělo splete nepřítele
Alergie: Když si naše tělo splete nepřítele
28.6.2024

Bez našeho imunitního systému bychom ve světě dlouho nepřežili. Někdy se ale organismus začne bránit ohrožení tak přehnaně, že on sám se stává příčinou problémů.

Nepřiměřená reakce našeho těla na vnější podněty se v posledních desetiletích stará o rozkvět speciálního lékařského oboru – alergologie.

Alergie tu byly zřejmě odnepaměti, ale jméno dostaly až v roce 1906. Rakouský lékař Clemens von Pirquet spolu se svým maďarským kolegou Bélou Schickem si povšimli, že přibývá pacientů přecitlivělých na jinak běžné látky z okolí, například pyly nebo některé potraviny.

Vizionářsky odhadli, že tohle nebude zanedbatelný problém, a vzápětí vytvořili i nové slovo. Spojením řeckých výrazů allos (změněný stav) a ergon (reakce) se zrodilo slovo alergie.

Nemoc bohatých zemí?

Světová zdravotnická organizace WHO dnes označuje alergii za čtvrtou nejvýznamnější lidskou nemoc na světě. Uvádí se, že jen za posledních čtyřicet let se výskyt alergií zvýšil desetkrát.

Zejména ve vyspělých zemích výskyt alergických onemocnění rapidně stoupá, zatímco v rozvojových státech jsou alergie stále ještě poměrně vzácné. Alergii tak můžeme směle zařadit mezi takzvané civilizační choroby.

Zástup skrytých pacientů

Statistika nás poučí, že alergici v České republice tvoří zhruba třetinu obyvatel. Přesná čísla se ale nikdy nedozvíme, protože ne každý se při potížích odhodlá navštívit lékaře a jeho alergie se tak do celkového součtu nezahrne.

Víme ovšem, že každý třetí z evidovaných alergiků pravidelně navštěvuje specializovanou ordinaci.

Kožní test je stále základním vyšetřením. FOTO: Freepik
Kožní test je stále základním vyšetřením. FOTO: Freepik

Nepříjemná a životu nebezpečná

Alergie zpravidla postihuje místo, kde došlo ke kontaktu s alergenem. Pylové alergie se projevují na sliznicích dýchacích cest, potravinové alergie napadají trávicí trakt, své původce mají i dermatitidy a ekzémy.

Druhů alergie je mnoho a leckteré z nich už jsme nejspíš poznali i na vlastní kůži. Často i doslova, protože jedním z projevů alergické reakce může být svědění či vyrážka. K tomu se ovšem přidává ještě spousta dalších.

Rýma, slzení a pálení očí, potíže s dýcháním, kašel. Dýchací obtíže mohou při silnějších reakcích přerůst až v dušení, protože může nastat otok jazyka a zúžení dýchacích cest. Alergie tak není jen obtěžující, ale doslova život ohrožující.

Rýma je jedním z nejčastějších alergických projevů. FOTO: Freepik
Rýma je jedním z nejčastějších alergických projevů. FOTO: Freepik

Alergií proti alergii

Dlouho byla alergie považována za neléčitelnou poruchu, dnes už ale kromě základu, jímž je omezení kontaktu s alergenem, existuje přece jen více možností, jak pacientům ulevit.

Je tady symptomatická léčba, tedy především antihistaminika – léky blokující určité projevy imunitní reakce. Silnější jsou pak kortikosteroidy ve formě mastí či sprejů, podávat se však mohou i v tabletách nebo ve formě infuze.

Nejmodernějším přístupem k léčbě alergii je potom alergenová imunoterapie. Podstata této metody spočívá v podávání zvyšujících se dávek alergenu tak, aby si imunitní systém pacienta na alergen zvykl a nepovažoval ho za nebezpečí.

Taková terapie ale trvá i několik let, a i tak vede pouze ke snížení příznaků, nikoliv k naprostému vyléčení alergie.

Také svědící vyrážky nejsou nic příjemného. FOTO: Freepik
Také svědící vyrážky nejsou nic příjemného. FOTO: Freepik

Kuchyně se stává ordinací

Problémem jsou pak kombinace alergií, kterým se říká zkřížené alergie. Jsou založené na podobnosti jednotlivých alergenů. Takže se může snadno stát, že pacient přecitlivělý na travní pyly bude současně alergický například na jablka.

Alergologie zná také alergeny termostabilní a termolabilní. Termostabilní alergeny působí v jakémkoliv stavu, takže jejich vliv se nezmění ani po tepelné úpravě, naopak termolabilní alergeny nám dávají alespoň nějakou šanci.

Člověk alergický na rajčata si tak může bez problému pochutnat na rajské omáčce, protože tepelná úprava alergeny zničí.

Alergii lze často zdědit. FOTO: Freepik
Alergii lze často zdědit. FOTO: Freepik

Neradostné dědictví

Dědičnému sklonu k alergii se říká atopie. Pokud je atopikem jeden z rodičů, existuje 50-60procentní pravděpodobnost, že touto poruchou bude trpět i dítě.

U dětí, jejichž rodiče jsou atopici oba, se pak mohou atopické obtíže rozvinout s pravděpodobností až 80 procent. Atopie se projevuje atopickým ekzémem, alergickou rýmou, zánětem spojivek či astmatem. Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže.

Je nepříjemně svědivé, ale není nakažlivé. Vzniká narušením vrchních vrstev pokožky, takzvané kožní bariéry. Kůže atopiků je suchá, obtížně zadržuje vodu a tvoří se v ní drobné trhlinky, do nichž pak mohou snadno pronikat nečistoty vyvolávající zánět.

Projevuje se zarudnutím a otoky a kombinací suchých ložisek a mokvajících pupínků. Léčbou je promazávání promašťujícími přípravky a podporou imunitního systému.

Důraz je třeba klást také na stravu, protože dráždivé alergeny schopné atopickou reakci povzbudit a nastartovat jako mléko, ořechy nebo sója je třeba z jídelníčku rozhodně vyloučit.

Alergenem může být i řada běžných potravin. FOTO: Freepik
Alergenem může být i řada běžných potravin. FOTO: Freepik

Dlouhé hledání viníka

Jaké druhy alergenů vlastně rozeznáváme? Potravinové alergeny způsobují silnou reakci na některé potraviny. Podle odhadů tímto typem alergie trpí 3 až 6 procent evropské populace.

Nejčastějším původcem alergické reakce v tomto případě bývá kravské mléko, vejce, pšenice, sója, arašídy, ryby, korýši nebo měkkýši. Výjimkou ale není například ani alergie na mák nebo na některé ovoce či zeleninu.

Pacientovi pak kromě léčení akutní reakce pomůže jediná věc – odhalení příčiny a vyloučení problémové potraviny z jídelníčku.

Pyly patří k nejčastějším alergenům. FOTO: Freepik
Pyly patří k nejčastějším alergenům. FOTO: Freepik

Pyly, roztoči a plísně

Další velkou kategorií jsou inhalační alergeny, které se do našeho těla dostávají vdechnutím. Patří mezi ně především pyly trav, bylin a stromů.

Pylová sezona, tedy jaro a léto, se pak pro alergika může stát doslova utrpením a znemožňuje mu i výlety do přírody. Pylovou alergií neboli sennou rýmou údajně trpí až 60 milionů lidí.

K inhalačním alergenům ovšem patří třeba i roztoči žijící v lůžkovinách a matracích a živící se odpadlými mikroskopickými částečkami naší pokožky. V jednom lůžku jich s námi může bydlet až několik milionů. Alergií na ně trpí až čtvrtina populace.

Podobná je i alergie na zvířata, například na kočky. V tomto případě ale nejde o alergii na celé zvíře, ale spíš na proteiny obsažené v jeho slinách. A zástupcem inhalačních alergenů jsou také plísně, jejichž spory jsou takřka všudypřítomné.

Libují si zejména ve vlhčím prostředí a najdeme je na stěnách v bytě stejně jako na potravinách nebo rostlinách. Jejich výskyt můžeme omezit důkladným větráním, při větším rozšíření pak postřikem pomocí speciálních prostředků.

Pro alergika může být osudné i bodnutí vosy nebo včely. FOTO: Freepik
Pro alergika může být osudné i bodnutí vosy nebo včely. FOTO: Freepik

Pozor na včely a vosy!

Alergie na hmyzí bodnutí už může vážně ohrozit náš život.

Jed vstříknutý hmyzem do pokožky totiž může vyvolat nejen místní alergickou reakci, tedy zarudnutí či otok v místě vpichu, ale i celkovou přecitlivělost neboli anafylaxi vyvolanou protilátkami, které se snaží jed v těle eliminovat.

Mezi příznaky patří kožní reakce, potíže dýchacích cest či trávicí problémy. Zvláště ohrožující je takzvaný anafylaktický šok.

Léky, které nepomáhají

Kožní, dýchací či zažívací obtíže může působit také alergie na léky.

Zatímco až 80 procent nežádoucích účinků léků tvoří ty, které výrobce předpokládal a varoval před nimi na příbalovém letáku, mohou se vyskytnout také individuální reakce označované jako léková intolerance nebo léková hypersenzitivní reakce.

Léková alergie je rovněž přehnanou odpovědí imunitního systému na dodanou látku. Nejčastěji se vyskytuje u antibiotik, anestetik nebo prostředků proti epilepsii.

Alergik může reagovat i na některé léky. FOTO: Freepik
Alergik může reagovat i na některé léky. FOTO: Freepik
Foto: Viz popisky. Titulní foto: Freepik
Související články
Věda a technika
Pravda, nebo mýtus: Využívá člověk jen 10 % svého mozku?
Podle některých jde o slova Alberta Einsteina, podle jiných poprvé zazněla v předmluvě Carnegiovy knihy Jak získávat přátele a působit na lidi (1936). Tvrzení, že člověk využívá jen 10 % kapacity svého mozku se takřka 100 let opakovaně objevuje v novinových článcích i filmech a podle 10 let starého průzkumu tomuto mýtu dokonce věří dvě třetiny Američanů […]
Věda a technika
Dokonalé starověké operace: Trepanace lebky i amputace
Starověké chirurgické postupy si nezadají s těmi dnešními. Jak je lidé s tak primitivními nástroji vůbec dokázali provádět? V roce 2014 byla v místech někdejšího římského města Bathonea objevena lebka s vyvrtanou dírou. „Otvor v lebce této osoby, které bylo něco málo přes třicet let, byl vyřezán zdravotníky na stejné úrovni, jako u dnešních mozkových […]
Věda a technika
Co nám hrozí v elektronickém světě?
Na internetu hrajeme hry, nakupujeme, sledujeme i sdílíme videa, filmy, čteme knihy. Je ale důvod mít se na pozoru, hlavně v dnešní složité a hektické době, neboť nevíme, jaké nebezpečí na nás může číhat. Hrozby se rozhodně nevyplatí podceňovat. Kromě sexuálních predátorů jsou tu hackeři a nejrůznější podvodníci, co by se rádi dostali k našim […]
Věda a technika
Zachraňte svá záda! Proč nejčastěji bolí?
Bolesti zad patří mezi nejrozšířenější civilizační choroby, které trápí hlavně obyvatele vyspělých zemí. Během života potrápí bolavá záda zhruba 80 % lidí, asi u 10 % z nich přejdou bolesti do chronického stadia. Postihují zejména oblast krční, hrudní nebo bederní páteře. Jak se bránit?  Páteř tvoří důležitou oporu lidského těla, drží hlavu i celý trup a […]
reklama
lifestyle
Paris Hiltonová: Finančně zajištěný život není zárukou štěstí
Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová zazáří jako modelka, herečka, zpěvačka, podnikatelka i, jak se dnes s oblibou říká, influencerka. A také jako hlavní postava nekonečného množství skandálů od erotických snímků po řízení bez řidičského průkazu. Život v luxusu a přepychu Paris je představitelkou pomyslné zlaté mládeže. Narodí se v New Yorku do rodiny dědiců hotelového […]
Nebezpečný zlozvyk kouření: proč stále ještě existuje?
Rakovina a srdeční onemocnění. Dva z největších strašáků medicíny současného západního světa. A přitom by stačilo třeba nekouřit nebo kouření omezit. Tím nemyslíme jen kouření v restauracích a veřejných prostorech, ale být ohleduplnější na okolí, co může onemocnět stejně jako aktivní kuřáci. „Zatímco v 19. století a na počátku století dvacátého bylo kouření považováno za symbol určité společenské úrovně, […]
Martha Stewartová: Dělají opravdu Zoufalé manželky zoufalé věci?
Obdivují ji ženy i muži. Představuje dámu, která bravurně zvládá domácnost a kariéru snů, kde kraluje na mnoha polích. Martha Stewartová (*1941) je novinářkou, moderátorkou, kuchařkou i herečkou. V Americe ji proslavila talkshow Martha, od které odrazila další cesty své kariéry. Sedla ke stroji a napsala několik knih o vaření, péči o domácnost, které se staly […]
Jan Libíček: Věčně smutného komika zabil strach z lékařů
Něžný obr Jan Libíček klamal tělem dokonale. I když měl postavu úctyhodných rozměrů, byl fyzicky zdatný. Ačkoli byl komikem, sám říkával, že je v jádru smutný člověk. Lidé mu to však nevěřili. Tak dobrým hercem byl.   Těžkotonážní komik zvládl spoustu rozličných rolí, klaďase i záporáky. Většinou však byly tyto postavy v tónině komické. Sám Jan Libíček […]
věda a technika
Nástrahy procházky českými luhy a háji: Zabije vás jedovatý kousanec?
Víte, co u nás potkáte v přírodě jedovatého? Samozřejmě, zmije. A víte, že zmije není jediný jedovatý had, který v České republice volně žije? A už jste se u nás setkali s invazivním jedovatým pavoukem? A to ještě nepřišla ani řeč na velké májky.   Druhý český jedovatý had! Užovka podplamatá V polštině se říká […]
Alergie: Když si naše tělo splete nepřítele
Bez našeho imunitního systému bychom ve světě dlouho nepřežili. Někdy se ale organismus začne bránit ohrožení tak přehnaně, že on sám se stává příčinou problémů. Nepřiměřená reakce našeho těla na vnější podněty se v posledních desetiletích stará o rozkvět speciálního lékařského oboru – alergologie. Alergie tu byly zřejmě odnepaměti, ale jméno dostaly až v roce 1906. Rakouský […]
Neohrožená Bertha Benzová: Při první dálkové jízdě automobilem riskovala všechno
Automobil to v počátcích neměl snadné. Lidé se kočáru bez koní báli a připadal jim nespolehlivý a zbytečný. O opaku se je rozhodla přesvědčit Bertha Benzová, žena jednoho z prvních konstruktérů. Na voze sedí dobře oblečená dáma a dva mladí chlapci. Ale kde mají koně? Přestože kočár nic netáhne, s vrčením a boucháním se šine ulicí. Lidé se na něj nevěřícně dívají a někteří […]
Katastrofa se šťastným koncem: Posádka Apolla 13 téměř zmrzne!
Rutinně zkontroluje displeje. V houstonském řídícím centru to tentokrát nehučí jako v úlu, naopak nálada je poklidně ospalá. Inženýr v pravidelných intervalech navazuje spojení s astronauty a zdá se, že vše proběhne hladce. Noční můra udeří až za pár hodin. Posádku ve složení Jim Lovell (*1928), John Swigert (1931-1982) a Fred Haise (*1933) čeká náročná mise, mají totiž dosednout […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
3 vychytávky z říše na Nilu: Svítili si služebníci faraonů žárovkou?
historyplus.cz
3 vychytávky z říše na Nilu: Svítili si služebníci faraonů žárovkou?
Náhorní plošina se musí nejprve uhladit do roviny. Ač disponují primitivními nástroji, dávní Egypťané docílí toho, že rozdíl mezi nejvýše a nejníže položenou spodní hranou Cheopsovy pyramidy činí pouhých 2,1 centimetru. Jen o neuvěřitelnou jednu patnáctinu stupně se pak starověcí architekti odchýlí, když jednotlivé hrany faraonovy hrobky orientují podle světových stran. A to k jejich
Lahodné francouzské makronky
tisicereceptu.cz
Lahodné francouzské makronky
Makronky mají původ ve Francii, ale v posledních letech se jejich popularita rozšířila do celého světa. Není divu, kdo je ochutná, nedá na ně dopustit! Makronky totiž nejsou jen obyčejné sněhové p
Z pohádky do pohádky, ze skanzenu do skanzenu
epochanacestach.cz
Z pohádky do pohádky, ze skanzenu do skanzenu
Jejich stavení, dvorky a návsi zná snad každý Čech, který někdy oddechoval na gauči u televize po vánočním nášupu. České pohádky jsou u nás jedním z nejoblíbenějších filmových žánrů. Snad pro svou nevinnost a šťastný konec. Aby jim filmaři vdechli opravdového pohádkového ducha, vydávají se pro záběry do středočeských skanzenů už celá desetiletí. Střední Čechy
Pacienti s rakovinou slinivky mohou žít násobně déle. Ale…
21stoleti.cz
Pacienti s rakovinou slinivky mohou žít násobně déle. Ale…
Zachytit nemocné s rakovinou slinivky v raném stadiu, a prodloužit jim tak až šestkrát život. To je cíl programu včasného vyhledávání karcinomu pankreatu, který odstartoval v Česku v loňském roce. Pre
Sladké dobroty nejen pro návštěvy
panidomu.cz
Sladké dobroty nejen pro návštěvy
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35
Efektivita moderních dveří
rezidenceonline.cz
Efektivita moderních dveří
Dotvářejí interiér, jemuž kromě stylového vyznění propůjčují dokonalou funkčnost. I když jsou k dispozici v mnoha oblíbených a osvědčených materiálových variantách, nelze si nevšimnout panujících preferencí zejména prosklených křídel. Všechny současné trendy mají i v segmentu vnitřních i venkovních dveří společného jmenovatele, a sice především jednoduchost a minimalismus. Jinak se samozřejmě liší materiály, strukturou, dekory
Nevěra? Dnes už by se Žilková nerozváděla!
nasehvezdy.cz
Nevěra? Dnes už by se Žilková nerozváděla!
Velké trampoty si s manželi užila herečka Veronika Žilková (62), kterou známe ze seriálu ZOO. Její první manžel Jiří Hanych (65), s nímž má dceru Agátu Hanychovou (39), byl v době jejich manželství
Telepatie: Vědecký tým z Barcelony přenesl myšlenku přes půl zeměkoule!
enigmaplus.cz
Telepatie: Vědecký tým z Barcelony přenesl myšlenku přes půl zeměkoule!
Rentgenové vidění, nadlidská síla, předvídání budoucnosti nebo čtení myšlenek. Nadpřirozené schopnosti, které dosud patřily jen superhrdinům, se pomalu dostávají i k obyčejným smrtelníkům. Vědci se je
7 ovocných zázraků
nejsemsama.cz
7 ovocných zázraků
Také vyhlašujete válku chemii, s jejíž pomocí se mnohdy snažíme napravovat zdravotní neduhy, které nás trápí? Dobře cítíte, že příroda je v onom ohledu nepřekonatelná. Třešně, jahody, rybíz, meruňky, borůvky… Na zahrádce, v lese i na mezích dozrává právě teď spousta ovoce, které nejen že báječně chutná, ale také je doslova elixírem zdraví. 1. Černý rybíz Má trochu
Mámin mazánek mě mile překvapil
skutecnepribehy.cz
Mámin mazánek mě mile překvapil
Výlet na kamarádčinu chatu byl zprvu trpkým zklamáním. Nikde žádní pořádní kluci, a ti obléhající kiosek byli podnapilí a neslušní. Kamarádka mě pozvala na víkend na chatu. Bylo nám už skoro osmnáct. Mí rodiče proti pozvání nic nenamítali, protože jsme jim namluvily, že na chatě bude Katčina maminka a že nás ohlídá. Ta však měla ve skutečnosti službu
Chcete být milionářem? Legendární soutěž stvoří boháče i podvodníky
epochalnisvet.cz
Chcete být milionářem? Legendární soutěž stvoří boháče i podvodníky
Když soutěž dorazí v roce 2000 do Česka, je to velká sláva. Zájem o ní ale časem opadne. Na rozdíl od jiných zemí, včetně té, kde přijde na svět – Velké Británii. V ní běží dodnes.   Pánové David Briggs, Mike Whitehill a Steven Knight už společně několik soutěží vytvořili. Většinou jsou ale určené pro
Elegantní Runabout pro milovníky jachtingu
iluxus.cz
Elegantní Runabout pro milovníky jachtingu
Kolekce Classics Runabout je ideální pro italské pláže i styl dolce vita. Její dvě nejnovější limitované edice, které vznikly ve spojení se společností Riva, zůstávají věrné stylu, který je pro kolekc