Domů     Zdánlivě pomalé želvy: Tichý a dlouhověký společník
Zdánlivě pomalé želvy: Tichý a dlouhověký společník
12.6.2024

Když nejmocnější z řeckých bohů – Zeus chystá veselku s manželkou Hérou, pozve všechny. Želva ale odmítne opustit svůj dům, a tak na ni vládce sesílá kletbu. Od té doby si musí své obydlí tahat všude s sebou!

Plouží se po souši, jejich mořští kolegové zase neohroženě brázdí oceány. Zvláštní skupina plazů je častým terčem posměchu kvůli těžkopádnosti a pomalosti, jenže to není tak úplně pravda. EPOCHA se tentokrát podívá na ploutev želvám.

Dvoutunový pořízek

Předci těchto stvoření dovádí na naší planetě už 200 milionů let a částečně se stihnou potkat s dinosaury.

Za tu dobu se rozvětví na několik stovek druhů, podle biologů jich známe na 356! Temným dovětkem však zůstává, že na 129 patří na seznam ohrožených zvířat.

Lidstvo zná želvy už od pravěku, ostatně najdeme je na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy, jako první plazi ale popíše německý vědec August Batsch (1761-1802).

Děje se tak v roce 1788. Do nově vytyčené skupiny patří třeba kožatka velká, jejíž délka dosahuje až 2,5 metru. Na souši to sice žádný velký rychlík není, jakmile skočí do vody, rozkmitá své ploutve až na rychlost 30 kilometrů v hodině!

Co se týče váhy, pohybuje se kolem půl tuny. Na opačné misce vah najdeme drobečka jménem želvička trpasličí. Tvor z jižní Afriky váží jen 200 gramů. Paleontologové přispěchají také s tvrzením, že existovala skupina želv druhu archelon.

Ta překoná všechna očekávání, protože její zástupci měřili kolem 5 metrů a vážili dvě tuny.

Želvám jako by nestačilo, že obývají moře a oceány, protože jejich ploutve se pohybují také po souši. (Orchi / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 3.0)
Želvám jako by nestačilo, že obývají moře a oceány, protože jejich ploutve se pohybují také po souši. (Orchi / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 3.0)

Kus kůry jako krytí

Ať jsou želvy obrovské či maličké, všechny charakterizuje asi nejviditelnější znak – krunýř. Primárně slouží jako ochrana a úkryt před nebezpečím.

Na první pohled se může zdát, že jde o celistvou věc, krunýř však tvoří dvě části, ty se dále skládají zhruba z padesátky kostí. Horní část želvího brnění, jež tvoří keratin, je dokonce srostlá s obratli a žebry.

Na základě tvaru lze také poznat, zda se jedná o suchozemskou či mořskou želvu. První skupina disponuje plošším, hladším a aerodynamičtějším „baťůžkem“, zatímco kolegové ze břehu vlastní krunýř s kupolovitějším tvarem.

Na druhou stranu mořské želvy často nedokážou schovat hlavu ani končetiny. Některé druhy – jako třeba matamata třásnitá splývají s prostředím, a tak jejich krunýř připomíná kusy kůry.

Ochrana roste společně se zvířetem, takže se nemůže stát, že by želva z krunýře vylezla.

Mezi největší druhy patří karety, jejichž druhové přízvisko zní – obrovská. (P. Lindgren / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 3.0)
Mezi největší druhy patří karety, jejichž druhové přízvisko zní – obrovská. (P. Lindgren / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 3.0)

Bezzubý plaz

U matamaty ještě chvíli zůstaneme, protože plaz obývající Jižní Ameriku nepohrdne masem. To najdeme v jídelníčku zejména mořských želv, protože si často pochutnávají na rybách. Býložravým zástupcům se zase sbíhají sliny na trávu a ovoce!

Za tímto účelem mají velice dobře vybavenou čelist, želvy totiž nejsou vlastníky zubů, což dohání pořádným stiskem. Některé druhy vyvinou sílu kolem 2000 newtonů (jen pro představu, průměrný člověk zvládne kolem 900 newtonů).

Pozadu nezůstává ani zrak, protože želvy se dobře orientují v šeru. Kromě toho bychom u nich nenašli žábry, jenže kyslík k životu potřebují.

Umí zadržet dech na dlouhou dobu, když se tak stane – výrazně zpomalí tepovou frekvenci, takže důležitý orgán buší jednou za devět minut.

Dobrodruzi s ploutvemi

Důležitou součástí želvího života je cestování, protože jsou schopny urazit slušnou štreku. Výkony jsou však vnímány různě, protože zatímco pro suchozemské jedince je závratným číslem 5 kilometrů denně.

Mořští kolegové uplavou za 24 hodin šestinásobek, vědci dokonce evidují jedince, jenž za 647 dní zvládne 21 tisíc kilometrů (což odpovídá šesti cyklistickým závodům Tour de France)! Změna destinace má svůj důvod, čímž je kladení vajec.

Rodinnou pohodu u těchto plazů nenajdeme, protože želvy nejsou sociálním zvířetem. Samice zanechá vejce na pláž, a pak už se o ně nestará. V tomto případě ale závisí na teplotě půdy. Pokud bude chladná, může želví maminka očekávat spíše samce.

Svou želvu má také Charles Darwin. (Fritz Geller-Grimm / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 2.5)
Svou želvu má také Charles Darwin. (Fritz Geller-Grimm / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 2.5)

Je libo želví polévku?

Kromě toho se želvy pyšní slušnou dlouhověkostí. V té vynikají především suchozemští jedinci. Absolutní rekordman si užívá klidu na ostrově Svatá Helena.

Samec želvy obrovské jménem Jonathan se vylíhnul v roce 1832 na Seychelách a od té doby zkrášluje naši planetu. Například jen o pár let se minul s někdejším francouzským císařem Napoleonem (1769-1821), který na Svaté Heleně dožívá.

Překoná samici želvy sloní, které se říká Harriet. A podle záznamů ji vlastní samotný Charles Darwin (1809-1882). Živočicha ale v roce 2006 zradí srdce.

U ostatních druhů ale nejsou tak vysoká čísla častá, průměrný věk dožití se pohybuje kolem padesátky, menší zástupci sotva oslaví desáté narozeniny. Jejich život ale často zkracuje člověk.

Až milion mořských želv ročně uhyne v důsledku znečištěného životního prostředí. Často se zamotají do odpadků, nebo v jejich útrobách skončí plast. Smutným symbolem je želva s brčkem v nose.

Vedle hrozby řadíme také lov, protože z plazů se připravují některé vybrané pochutiny jako třeba polévka. Tu například miluje 27. prezident Spojených států amerických William Taft (1857-1930). Za tímto účelem si dokonce najme speciálního kuchaře.

Zoology rovněž zajímá paměť, kterou želvy disponují. Jeden z výzkumů přinese zajímavé informace. Sledovaný druh z Floridy si některé úkoly zapamatuje a zvládne je i osm měsíců po naučení! A tak přestože jsou želvy starobylým druhem, nepřestanou dodnes překvapovat.

Foto: wikimedia.commons Titulka (Brocken Inaglory / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 3.0)
Související články
Věda a technika
Neohrožená Bertha Benzová: Při první dálkové jízdě automobilem riskovala všechno
Automobil to v počátcích neměl snadné. Lidé se kočáru bez koní báli a připadal jim nespolehlivý a zbytečný. O opaku se je rozhodla přesvědčit Bertha Benzová, žena jednoho z prvních konstruktérů. Na voze sedí dobře oblečená dáma a dva mladí chlapci. Ale kde mají koně? Přestože kočár nic netáhne, s vrčením a boucháním se šine ulicí. Lidé se na něj nevěřícně dívají a někteří […]
Věda a technika
Katastrofa se šťastným koncem: Posádka Apolla 13 téměř zmrzne!
Rutinně zkontroluje displeje. V houstonském řídícím centru to tentokrát nehučí jako v úlu, naopak nálada je poklidně ospalá. Inženýr v pravidelných intervalech navazuje spojení s astronauty a zdá se, že vše proběhne hladce. Noční můra udeří až za pár hodin. Posádku ve složení Jim Lovell (*1928), John Swigert (1931-1982) a Fred Haise (*1933) čeká náročná mise, mají totiž dosednout […]
Věda a technika
Vítejte na Měsíci v roce 2075!
Nad Mořem klidu po 350 hodinách zapadá Slunce. Nasedněte do vodíkového transportéru a po dálnici ze zpevněného regolitu se vraťte do příbytku. Uvnitř můžete sundat skafandr, z okna zamávat svítící zeměkouli a jít spát… Jsme na Měsíci a píše se rok 2075. Uplynulo více než 50 let od chvíle, kdy lidstvo poprvé stanulo na jiném […]
Věda a technika
Od šarlatánství k vědě: Těžké začátky meteorologie
Meteorologie v polovině 19. století prošla významnou proměnou. Stala se organizovanou veřejnou službou, ovlivňující chod celého státu, od zemědělství po veřejnou bezpečnost. Jedinou její chybičkou bylo, že se na předpovědi nedalo vůbec spoléhat. To se mělo změnit až s příchodem první světové války. Po Velké Británii zahájily činnost národní meteorologické služby také v dalších státech světa a […]
reklama
lifestyle
Posledních 24 hodin Marilyn Monroe: Tráví je s telefonem v ruce
Píše se 5. srpna roku 1962. Hereččin psychiatr Ralph Greenson (1911–1979) se dívá skrz sklo ze zahrady do pokoje své klientky. Marilyn leží obličejem dolů na posteli, v ruce svírá telefonní sluchátko. Dveře do ložnice má zamčené. Ralph rozbije sklo a otevře si dveře. Losangeleská policie se ale o smrti dozví až o notnou dobu […]
Regina Rázlová: Od herečky k obviněné z tunelování
Regina Rázlová se proslavila jako talentovaná herečka a později jako podnikatelka. Její kariéru však ovlivnila vážná obvinění z vytunelování společnosti Skloexport, které vedly k jejímu zatčení a téměř ročnímu pobytu ve vazbě. Nakonec byla zproštěna viny a vysoudila odškodné, ale až po letech nejistoty a stresu. Přes těžkosti se jí podařilo vrátit k herectví a […]
Zpěvačka Jana Roobová: Život plnými doušky, ale i ústup ze slávy
Jana Robbová, talentovaná zpěvačka s nezapomenutelným hlasem, prožila život plný kontrastů a extrémů. Navzdory jejímu nepopiratelnému talentu a počátečním úspěchům, její kariéra rychle skomírala vlivem osobních problémů, alkoholismu a bulimie. Pochybnosti o sobě samé a deprese jí bránily v dosažení plného potenciálu, zatímco závislost na alkoholu jí postupně ničila život. Její příběh je připomínkou toho, […]
Zrozený z popela: Jimi Hendrix a jeho ohnivá cesta ke slávě a tragédii
Jimi Hendrix. Jméno, které se navždy zapsalo do historie rockové hudby. Kytarový virtuóz, revolucionář, génius. Jeho životní cesta byla strhující a tragická zároveň. Z chudých poměrů v Seattlu se vypracoval na vrchol hudebního světa, aby ve věku 27 let záhadně zemřel a vstoupil do nechvalně proslulého „Klubu 27“. Ponořte se do příběhu Jimiho Hendrixe, příběhu […]
věda a technika
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
Kromě běžného akné, které se vyskytuje především v době puberty v důsledku prudkých hormonálních změn, existuje však též takzvané kosmetické akné, které vzniká v důsledku používání některých mastných krémů. Často se tak děje ve snaze zamaskovat již vzniklé vřídky. Stejně tak, jako některé kosmetické prostředky mohou situaci s akné zhoršit, existují pak samozřejmě i takové, […]
6 nejbizarnějších vozidel
Kabina, sedačky, volant a nejčastěji 4 kola. Auta či vozidla však nemusejí vypadat vždy takto! Jaké nejbláznivější nápady vznikly v hlavách designérů a techniků, ale nakonec se neujaly? 1/ Přidat kola! OctoAuto (1911) Na počátku 20. století jsou silnice samá díra. Auto se špatně ovládá a kola dostávají zabrat! „Čtyři jsou málo,“ domnívá se americký […]
Zázračné helium: Proč nám mění hlas?
Zatmění Slunce roku 1868. Událost, kterou si nemůže žádný hvězdář nechat ujít. Francouzský astronom Pierre Janssen (1824–1907) není výjimkou. Jako první si všimne žluté spektrální linie. Neznámý prvek dostane jméno po bohu Slunce, Héliovi. Potrvá ještě 27 let, než skotský chemik William Ramsay (1852–1916) izoluje plynné helium na Zemi. Dost by se podivil, jak se […]
Pozor na ně! 3 nejjedovatější rostliny u nás
Skočec obecný (Ricinus communis) je oblíbená okrasná rostlina. Jeho semena obsahují prudký jed ricin a alkaloid ricinin. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je 15 až 20 semen, pro dítě pouhých 3 až 5. Pokud semena sníte, zprvu budete mít příznaky podobné chřipce. Poté dojde k poškození sleziny, ledvin a jater. Zubatá vám zaklepe na dveře […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ručky jako nejjemnější hedvábí
nejsemsama.cz
Ručky jako nejjemnější hedvábí
Jak se říká, ruce o člověku prozradí všechno. Aby vám neudělaly ostudu, zkuste o ně pečovat pomocí malých bylinkových zázraků. Regenerují, zjemňují a zklidňují. Ruce pak budou jako znovuzrozené. Jojoba čínská hojí Z jojoby čínské je nejlepší za studena lisovaný olej. Je hypoalergenní a obsahuje pěsticí a hojivé látky. Postará se o různé kožní problémy včetně
Snaží se jí Petruchová zničit kariéru?
nasehvezdy.cz
Snaží se jí Petruchová zničit kariéru?
Jakmile mladičká moderátorka Veronika Petruchová (29) nastoupila na Novu, údajně měla jediný cíl. Chtěla postupně vyštípat Lucii Borhyovou (46) a stát se hvězdou televizního zpravodajství. Dobře tot
Vykradači hrobů si odnesli kusy těl! Chystají je pro rituály voodoo?
enigmaplus.cz
Vykradači hrobů si odnesli kusy těl! Chystají je pro rituály voodoo?
Přes 100 otevřených rakví a desítky poházených znetvořených těl nebožtíků, jimž kdosi během jediné noci usekal hlavy a odstranil některé vnitřní orgány. Tento hrůzný pohled se na podzim roku 2012 nask
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
epochalnisvet.cz
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
Naši předkové nemají k dispozici moderní technologie, které by jim usnadnily život. Nezbývá jim, než se více rozhlížet kolem sebe a všímat si i maličkostí. Třeba když si opékají maso: kdyby je zajímalo jen to, jak se dobře najíst, výroba mýdla by se zřejmě vyvíjela jinak.   Mýdlo totiž pravděpodobně vznikne jako vedlejší produkt opékání
Utekla jsem před sousedem
skutecnepribehy.cz
Utekla jsem před sousedem
Už když se k nám do domu přistěhoval, byl hned s každým kamarád. Moje kamarádka na něm mohla oči nechat. Mě upřímě děsil. Před deseti lety jsem si žila spokojeně a nehodlala jsem na tom nic měnit. Mé vztahy s muži nikdy za nic moc nestály a rozhodně pro mě žádný nikdy nic dobrého neudělal. Tak jsem
Dovolená s domácími mazlíčky ve Falkensteiner Hotels & Residences
iluxus.cz
Dovolená s domácími mazlíčky ve Falkensteiner Hotels & Residences
Domácí zvířata jsou našimi nejlepšími přáteli a milovanými členy rodiny. Jejich bezpodmínečná láska, neochvějná věrnost a nakažlivá radost činí každý okamžik lepším. Není divu, že je chceme zapojit do
Italský slaný koláč
tisicereceptu.cz
Italský slaný koláč
Koláč můžete podávat teplý i studený. Ingredience 600 g hladké mouky 2 dcl olivového oleje ¼ lžičky soli Na náplň 1,5 dcl oleje 1 cibule 600 g špenátu 10 vajec 130 g parmazánu 500 g
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
rezidenceonline.cz
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
Jsou nejen praktickým doplňkem, který chrání před slunečním zářením, teplem a nežádoucími pohledy, ale podílejí se rovněž na estetických kvalitách interiéru: dotvářejí totiž celkový vzhled a výslednou atmosféru obytného prostoru. Vnitřní i vnější stínicí prvky zvyšují soukromí a zároveň dodávají interiéru styl a eleganci. K jejich dalším přednostem patří zvýšení akustické a tepelné izolace místností,
162 let Sokola: Bez nich bychom tohle (asi) nepsali
21stoleti.cz
162 let Sokola: Bez nich bychom tohle (asi) nepsali
Vedla je velká myšlenka z dob antického Řecka. Několik významných osobností se obklopilo dalšími a založili tělovýchovný spolek, který dorostl do obřích rozměrů s dalekosáhlými důsledky. [caption
Les prospívá jako lázně
panidomu.cz
Les prospívá jako lázně
Že je v lese blaze, víme všichni. Vědce ovšem zajímalo proč přesně. Zjistili, že důvodů je vícero. Klesá hladina stresového hormonu Proto cítíme v lese takovou psychickou úlevu. Zklidňuje se zrychlený pulz, polevují úzkosti a psychické napětí. Díky tomu pociťujeme i příliv energie, o níž nás stresová reakce jinak obírá. A to není vše, podle
5x Čechoslováci proti Japoncům: Se Spojenci strádali v zajetí i při pochodech smrti
historyplus.cz
5x Čechoslováci proti Japoncům: Se Spojenci strádali v zajetí i při pochodech smrti
Japonsko kapitulovalo. Velitel tábora ve Fukuoce nechává shromáždit všechny zajatce. „Válka skončila, nyní jsme všichni přátelé!“ oznámí jim stručně. K žádnému masakru vězňů na poslední chvíli nedojde. „Tím to skončilo…, sebral vojáky, kteří nás hlídali, a zmizeli,“ líčí Karel Aster, který padl do japonského zajetí v roce 1942 při obraně Filipín.   Potomci emigrantů, uprchlíci z Protektorátu
Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění
epochanacestach.cz
Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění
Ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka představuje výstava Jízda v Centru současného umění EPO1 v Trutnově ve spolupráci s platformou Sport in Art. Výstava nabízí díla více než čtyř desítek umělců několika generací. Expozice láká na díla sochařů, instalace nebo výtvarné umění. Monumentálně pojatá výstava v prostorách bývalé elektrárny bude nejrozsáhlejší přehlídkou, jaká