Domů     Praha stověžatá? Spíš kavárenská! Tři vyhlášené podniky, kde si známé osobnosti podávají dveře!
Praha stověžatá? Spíš kavárenská! Tři vyhlášené podniky, kde si známé osobnosti podávají dveře!
23.4.2024

Vzduch je těžký a nasáklý kouřem z fajfek. Do kavárny vchází obrýlený fousáč, v němž všichni poznají Aloise Jiráska. Stůl u okna dnes pro změnu patří architektu Josefu Gočárovi.

Zdánlivý klid naruší hluk ze zadní místnosti – nejde o nic vážného, to jen Jaroslav Hašek tropí vylomeniny. Vítejte v Unionce!

Svatyně intelektuálů

Co: Kavárna Union

Zajímavost: Hašek zůstane dlužen dvě lahve vína

Dnes už bychom Kavárnu Union, které nikdo neřekl jinak než Unionka, hledali na Národní třídě marně – musela totiž ustoupit modernější zástavbě!

Kavárna? Národní památka!

Její kořeny sahají až do roku 1820, kdy je založena Vídeňská kavárna. Dům záhy kupuje český politik František August Brauner (1810-1880) a právě do této doby datujeme začátek Unionky.

Podnik připomíná bludiště, protože se skládá z několika propojených pokojů. Kdo chtěl na toaletu, musel si vyzvednout klíč v kuchyni. A vždy kolem osmé večer si vlastník podniku pustil na plné pecky svůj gramofon.

Umělcům však takové věci nevadily, jednou dokonce gramofon ucpali čokoládovým indiánkem. „Kávu jsme dělali mizernou, ale o konzumaci to nebylo,“ vzpomíná vrchní František Patera. Jen pro představu – za kávu a dva rohlíky účtují jen 24 haléřů!

Číšníci tak slýchají objednávky z úst Aloise Jiráska (1851-1930), Mikoláše Alše (1852-1913), Josefa Václava Myslbeka (1848-1922) či Jaroslava Haška (1883-1923). Autor Švejka dokonce zůstává dlužen za dvě lahve červeného vína!

Po první světové válce kavárna svůj punc neztratí, sílí však hlasy za její zrušení. „Jde o kulturní památku,“ postaví se na obranu Karel Čapek (1890-1938), mimo jiné častý návštěvník.

Zařízení vydrží až do 40. let 20. století, tehdy za ní oroduje Eduard Bass (1888-1946). Jeho hlas není vyslyšen a Unionka v roce 1941 končí, o devět let později jde k zemi celá budova.

Do proslulé Unionky často zabloudí autor Švejka – Jaroslav Hašek. (Hlávka / wikimedia.commons.org / Volné dílo)
Do proslulé Unionky často zabloudí autor Švejka – Jaroslav Hašek. (Hlávka / wikimedia.commons.org / Volné dílo)

Vítejte, pane Einsteine

Co: Café Louvre

Zajímavost: Kavárnu navštěvuje Franz Kafka

Stačí přejít ulici a zaprášenou Unionku střídá honosnější podnik. Ostatně k luxusu odkazuje i francouzský název a dostaveníčko si v Café Louvre dávají především němečtí intelektuálové.

Trnem v komunistickém oku

Píše se rok 1902 a na tehdejší Ferdinandově třídě se koná velká sláva. Své brány otevírá nová kavárna, v níž se okamžitě usídlí německý filozofický kroužek. Mezi jeho členy bychom našli studenty Franze Kafku (1883-1924) a Maxe Broda (1884-1968).

Druhý jmenovaný se ale musí v roce 1905 poroučet a Kafka svého souputníka nenechá ve štychu. Prostorné zařízení, které pojme až 150 hostů, objevují i Češi v čele s malířem Josefem Váchalem (1884-1969).

Váženého štamgasta přivítá Café Louvre v roce 1912, kdy každé úterý překračuje práh vědec Albert Einstein (1879-1955), jež působí na pražské univerzitě.

Po vzniku Československa přijede do kavárny také Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937), jehož oficiálně pozve Karel Čapek, který mezi tamními zdmi zakládá PEN klub. Další osudy příliš veselé nejsou, protože podnik s noblesním jménem komunisté zavřou.

Lidé ho vezmou útokem a vyhází část nábytku na ulici. Obnovy se kavárna dočká až po roce 1992.

V Louvru hostí Kafku, Broda nebo třeba Alberta Einsteina! (VitVit / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 4.0)
V Louvru hostí Kafku, Broda nebo třeba Alberta Einsteina! (VitVit / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 4.0)

Důležitý podnik českých dějin

Co: Kavárna Slavia

Zajímavost: U stolečků disidenti podepisují Chartu 77

Palác Lažanských se tyčí na břehu Vltavy a dělá výtečnou společnost naproti stojícímu Národnímu divadlu. Díky tomu se Kavárna Slavia stává oblíbeným podnikem herců.

V+W na kávě

Stavba vyroste koncem roku 1863, o dvacet let později získává živnostník Václav Zoufalý koncesi k provozování kavárny. Obdrží ji dva měsíce po otevření Národního divadla. Jméno Slavia jasně vystihuje národního ducha, odkazuje totiž na slovanskou bohyni.

Luxusní podnik těží z výtečného místa, protože si na kávu odskočí herci rovnou ze šaten. Podnik se dočká ambiciózní přestavby ve stylu art-deco.

Svou tradici startují také ikonické stolky, u nichž vysedává například Jiří Voskovec (1905-1981) s Janem Werichem (1905-1980). Prvorepubliková mizí končí za zvuků výstřelů druhé světové války.

Komunisté restaurační zařízení sice znárodní, ale provoz zachovají, a tak se Slavia nadechne k další slavné kapitole. Klábosí v ní třeba Karel Höger (1909-1977), Dana Medřická (1920-1983) a Rudolf Hrušínský (1920-1994).

Svůj stůl má i Bohumil Hrabal (1914-1997) a Jaroslav Seifert (1901-1986) kavárně dokonce věnuje báseň. Podnik neopomenou ani zahraniční návštěvy, a tak tamní kávu okusí chilský literát Pablo Neruda (1904-1973).

Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy se kousek od Národního divadla podepisuje Charta 77, ostatně Václav Havel (1936-2011) je stálým hostem!

Slavia se stává známou i díky ikonickým stolečkům. (Fred Romero / wikimedia.commons.org / CC BY 2.0)
Slavia se stává známou i díky ikonickým stolečkům. (Fred Romero / wikimedia.commons.org / CC BY 2.0)
Foto: wikimedia.commons Titulka (Autor neznámý / wikimedia.commons.org / CC BY-SA 3.0)
Související články
Lifestyle
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky […]
Lifestyle
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Lifestyle
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Lifestyle
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
reklama
záhady a tajemství
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
reklama
věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus. […]
Modelařina z Petriho misky: Kdy zvládneme poskládat embryo?
Lítý boj o přežití, nelítostný závod, na jehož konci možná čeká nový život. Jedna ze spermií se konečně spojí s vajíčkem. Za 9 měsíců se rozkřičí modrooký novorozený andílek. Zatím má ale budoucí embryo do podoby člověka a dokonce i jakéhokoliv savce pořádně daleko. Stejně, jako novinky z laboratoří. Do jaké fáze již vědci dokážou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Industriální styl má své kouzlo
panidomu.cz
Industriální styl má své kouzlo
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn