Domů     Elvis Presley: Legenda na pódiu i na plátně
Elvis Presley: Legenda na pódiu i na plátně
22.5.2024

Elvis Presley nebyl jen hudebníkem, ale také filmovou hvězdou. Jeho písně a filmy ovlivnily generace a jeho jméno se stalo synonymem pro rock’n’roll. Podívejme se na jeho hudební a filmovou kariéru.

Roky 1968 až 1977 1977 jsou považovány za hvězdné období jeho pěvecké dráhy. Tehdy nahrává největší hity své hudební kariéry. Elvis Presley jen mezi těmito lety absolvuje téměř 1100 beznadějně vyprodaných koncertů.

Je prvním zpěvákem, který čtyřikrát po sobě vyprodá slavnou halu Madison Square Garden v New Yorku. V roce 1969 se také konečně ožení se svou láskou z dřívějších let, Priscillou, která dosáhla věku 21 let, a tudíž se může legálně vdát.

Svatba je to vskutku okázalá, neboť ji organizuje Thomas Parker osobně. Tento muž nenechává nic náhodě a zařídí, aby i velkolepá svatba ještě víc proslavila Elvisovo jméno.

Juliet Prowse, Elvis Presley & Arch Johnson v G.I. Blues Foto: Paramount Pictures / CC - volné dílo
Juliet Prowse, Elvis Presley & Arch Johnson v G.I. Blues Foto: Paramount Pictures / CC – volné dílo

Rozvod, drogy a léky

Manželství, které se na první pohled jeví jako šťastné, však je jako mnohá jiná manželství slavných složité a provázejí ho velké problémy.

I když Elvis tvrdí, že měl všechny své milenky před tím, než si vzal svou ženu, muži s jeho věhlasem se to jen těžko věří. Priscilla se v pozdějších letech zamiluje do svého učitele karate a není vyloučena ani nevěra z její strany.

Manželství nakonec v roce 1973 končí a Priscilla zpěváka opouští i s dcerou Lisou Marií Presley. Na Elvise má tato událost velmi špatný vliv.

Nadměrně užívá léky, injekční narkotika, přejídá se, tudíž brzy trpí velkou obezitou a denně mu mají projít postelí až tři milenky. Velmi často ve svém sídle také pořádá hromadné sexuální a drogové orgie.

Už několik let předtím se mu přezdívalo „chodící lékárna“, protože s sebou na koncerty nechává nosit až tři zavazadla, plná různých narkotik a medikamentů.

Některé záznamy uvádějí, že za posledních 20 měsíců života spolykal až 20 000 pilulek proti bolesti a na uklidnění.

Lisa Marie Presley na automobilovém závodě. Foto: autor neznámý / volné dílo.
Lisa Marie Presley na automobilovém závodě. Foto: autor neznámý / volné dílo.

Král je mrtev, ať žije Král!

Přes všechny tyto události Elvis téměř bez přestání koncertuje, dále trhá rekordy ve vyprodaných vystoupeních a také nalézá novou lásku v podobě devatenáctileté modelky Ginger Alden.

Nezřízený a do jisté míry i zhýralý životní styl si vybírá svou daň na jeho zdraví.

Poslední rok svého života se v podstatě vůbec neobjevuje na veřejnosti bez toho, aniž by v sobě neměl léky či drogy, a žije v podstatě v permanentním drogovém či alkoholovém opojení.

Trpí také jistou formou paranoidní psychózy a několikrát se z jeho domu ozývá střelba, kterou vysvětluje tím, že se bránil, protože ho někdo chtěl zabít.

Jeho hvězda nicméně stále září, a to až do 16. srpna 1977 odpoledne, kdy jeho snoubenka Ginger nalézá v koupelně Elvisova sídla Graceland v americkém Memphisu jeho tělo bez známek života.

Oficiální příčinou smrti podle pitevní zprávy je „smrt následkem srdečního infarktu“. Mnozí se domnívají, že šlo spíše o předávkování drogami, nicméně tuto verzi nelze věrohodně doložit.

Vzor v dobrém i ve zlém

Za svůj poměrně krátký život, který skončil jeho předčasnou smrtí v pouhých 42 letech, se Elvis Presley stal hudební ikonou téměř celé druhé poloviny 20. století.

Jeho osobitý styl hudební, taneční i životní se staly do té doby nevídaným ztělesněním moderního showbyznysu, kterým se mnozí bohužel inspirovali, ovšem pouze v záporném slova smyslu.

Jeho eskapády, zhýralé sexuální a fetišistické praktiky, které vypluly na povrch až po jeho smrti, mu příliš dobré jméno nedělají. Ovšem co se týče hudební scény, patří Elvis Presley k nejvýznamnějším, nejslavnějším a nejúspěšnějším hudebníkům všech dob.

Jen v USA se za dobu jeho aktivního uměleckého života prodalo přes 130 milionů kopií jeho nahrávek a do dnešních dnů počet prodaných kopií přesahuje jednu miliardu.

Elvis v roce 1997. Foto: CBS / CC - volné dílo
Elvis v roce 1997. Foto: CBS / CC – volné dílo

Nesmrtelný Elvis Presley

Rozsah, kterým „Král rock’n’rollu“ ovlivnil svět hudby a životy obyčejných lidí, je nepopsatelný.

Ještě několik dní po oznámení jeho smrti se před jeho pozemkem v slzách hroutili jeho věrní fanoušci a zástupy žen a mnozí tvrdili, že si zde přejí zemřít, protože „život bez Elvise už přece nemá žádný smysl“.

Objevují se také mnohé spekulace, které tvrdí, že nezemřel a pouze se schovává před veřejností. Tyto zprávy jsou ovšem dost nedůvěryhodné. Dodnes jeho bývalé sídlo Graceland navštíví ročně desítky tisíc lidí.

Je tak druhým nejnavštěvovanějším místem v USA hned po Bílém domě a je také příslovečnou Mekkou všech umělců, kteří zde přicházejí, aby se poklonili „Králi“.

Foto: viz. popisky. Úvodní foto: CC - volné dílo
Související články
Historie
Synové hor Hanč a Vrbata: Tragédie v ledovém pekle
Lyžařský závod v roce 1913 zaplatí životy dva výborní sportovci a sokolové, Hanč a Vrbata. Zatímco jeden možná přeceňuje síly, nebo jenom přeslechne volání po přerušení závodu kvůli nepřízni počasí, druhý se ho snaží zachránit. Kvůli mlze a chybějícímu oblečení ale nakonec zahynou oba.   Bohumil Hanč je sportovec, lyžař a běžec na lyžích. V […]
Historie
Volant patří první dámě Haně Benešové
„Řídit budu já,“ prohlásí sebevědomě emancipovaná první dáma Hana Benešová a její manžel Edvard Beneš poslušně usedne na místo spolujezdce. Nezávislá žena Hana Benešová (1885–1974), která je ale zároveň pro svého muže prezidenta Edvarda Beneše (1884–1948) obrovskou oporou, si řidičský průkaz sice udělala až ve svých 50 letech, ale autům zcela propadá. V roce 1937 […]
Historie
Hagia Sofia: Byzantský klenot i důvod ke sporům
Rozměry symbolu Istanbulu s nepřehlédnutelnou kopulí by byly impozantní i pro jakoukoliv moderní stavbu. Ty však obsahují ocelové prvky, které ikonická Hagia Sophia rozhodně nemá. Co však má, jsou pohnuté osudy: byl to křesťanský chrám, mešita, muzeum a nově je opět mešitou. A to budí vášně! Hagia Sofia, tedy Chrám Boží moudrosti, okrašluje turecký Istanbul […]
Historie
Benešovy dekrety: Ostře sledované zákony
Ač se to tak ze zpráv v tisku může zdát, Benešovy dekrety nejsou o vyhánění Němců, nejsou legalizací pomsty a už vůbec nejsou dílem jednoho muže. Prezidentské dekrety, označované jako Benešovy, jsou právní normy vydávané exilovou vládou během druhé světové války a krátce po jejím skončení. Přestože většina jich už dávno ztratila platnost, stále budí […]
reklama
věda a technika
Od šarlatánství k vědě: Těžké začátky meteorologie
Meteorologie v polovině 19. století prošla významnou proměnou. Stala se organizovanou veřejnou službou, ovlivňující chod celého státu, od zemědělství po veřejnou bezpečnost. Jedinou její chybičkou bylo, že se na předpovědi nedalo vůbec spoléhat. To se mělo změnit až s příchodem první světové války. Po Velké Británii zahájily činnost národní meteorologické služby také v dalších státech světa a […]
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
Kromě běžného akné, které se vyskytuje především v době puberty v důsledku prudkých hormonálních změn, existuje však též takzvané kosmetické akné, které vzniká v důsledku používání některých mastných krémů. Často se tak děje ve snaze zamaskovat již vzniklé vřídky. Stejně tak, jako některé kosmetické prostředky mohou situaci s akné zhoršit, existují pak samozřejmě i takové, […]
6 nejbizarnějších vozidel
Kabina, sedačky, volant a nejčastěji 4 kola. Auta či vozidla však nemusejí vypadat vždy takto! Jaké nejbláznivější nápady vznikly v hlavách designérů a techniků, ale nakonec se neujaly? 1/ Přidat kola! OctoAuto (1911) Na počátku 20. století jsou silnice samá díra. Auto se špatně ovládá a kola dostávají zabrat! „Čtyři jsou málo,“ domnívá se americký […]
Zázračné helium: Proč nám mění hlas?
Zatmění Slunce roku 1868. Událost, kterou si nemůže žádný hvězdář nechat ujít. Francouzský astronom Pierre Janssen (1824–1907) není výjimkou. Jako první si všimne žluté spektrální linie. Neznámý prvek dostane jméno po bohu Slunce, Héliovi. Potrvá ještě 27 let, než skotský chemik William Ramsay (1852–1916) izoluje plynné helium na Zemi. Dost by se podivil, jak se […]
zajímavosti
Jak Austrálie prohrála válku s ptáky emu
Ve 30. letech minulého století vytáhla australská armáda proti nečekanému nepříteli. Tím byli ptáci emu, kteří spásali farmářům obilí. Výsledek? Emuové vyhráli a pověst vlády utrpěla zdrcující porážku. Jak se kuriózní příběh odehrál? Skupina tří vojáků pod velením majora Mereditha, jeden dokumentarista, dva lehké kulomety Lewis, deset tisíc nábojů a několik nákladních aut. Tuto sílu vyslal […]
Čokoládové vrchy: Může za filipínské kopečky legendární obr?
Krátce po osmé hodině ranní se začne země nebezpečně chvět. Intenzita sílí a jde o život. Zemětřesení sice trvá jen několik desítek vteřin, mrtví se však počítají na stovky. Škody objevují také ochránci nedalekého parku. K zemi se poroučí jeden z vápencových kopců. Provincie Bohol se řadí mezi desátý největší ostrov Filipín. Zapomenutý kraj se pyšní nádhernou […]
10 pivních podivuhodností, které (možná) nevíte
Říká se, že vláda, která zlevní pivo, nemůže padnout. Politiku ale dnes nechme ležet ladem. Padat budou jen rekordy, a to ty s pořádnou bílou pěnou.   Nejsilnější pivo? V Brewmeister Armageddon (65%)! O titul nejsilnějšího piva se vede skutečná přetahovací bitva, vyšperkovaná navíc velice originálními názvy finálního výrobku. Jen tak pro zajímavost je mezi […]
Vůz Klementa Gottwalda se musel prodlužoval kvůli tlusté první dámě
Luxus na kolech miluje i Klement Gottwald. Po nástupu do úřadu usedá do vozů značky Daimler, které na Pražském hradě zůstaly po Edvardu Benešovi. Jenže jako správný komunista je Klement Gottwald (1896‒1953) považuje za buržoazní vymoženost. Nepřipadá v úvahu, aby v nich reprezentoval socialistické zítřky. Chová se jako stín Josifa Vissarionoviče Stalina (1878‒1953). Je tedy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
500 let staré kostry batolat z Incké říše nesou stopy po prodělání neštovic
21stoleti.cz
500 let staré kostry batolat z Incké říše nesou stopy po prodělání neštovic
Pravé neštovice, zavlečené do Ameriky kolonialisty, vedly do roku 1620 ke ztrátě 70 % původní incké populace. Vzhledem k tomu, že historické informace z prvních let kolonizace jsou kusé, sehrávají arc
Africká fialka je skromná kráska
panidomu.cz
Africká fialka je skromná kráska
A přitom dokáže přinášet radost po převážnou část roku. Existuje spousta druhů, takže si vybere každý. A nebo si můžete na okně vytvořit celou sbírku. Když se o ni budete jen trochu starat, budou vás její květy těšit celá léta. Kde se vzala? Květina pochází z Tanzánie, kde ji v roce 1892 objevil baron Walter
Dala Hybnerová lásce druhou šanci?
nasehvezdy.cz
Dala Hybnerová lásce druhou šanci?
V seriálu Ulice hrají už několik let manžele. Málokdo ale ví, že spolu Vanda Hybnerová (55) a Jiří Štrébl (65) žili v minulosti i doopravdy. Navíc se k sobě prý nedávno vrátili! Jakmile se v nekonečn
Králův domeček: Fridrich II. manželku do Sanssouci nepouštěl
epochalnisvet.cz
Králův domeček: Fridrich II. manželku do Sanssouci nepouštěl
Fridrich II. zuřivě čmárá cosi na papír a von Knobelsdorff je bledý jako stěna. „Výsosti, to je prevence proti vlhkosti!“ osmělí se namítnout. „Žádné patro, žádné schody,“ rozčílí se král. Uznávaný architekt dostane výpověď.   S rokem 1740 a smrtí svého despotického otce se Fridrich II. (1712–1786) stává pruským králem, a hlavně svým pánem. Dává
Šokující případ z Texasu: Je manželský pár pronásledován mimozemšťany?
enigmaplus.cz
Šokující případ z Texasu: Je manželský pár pronásledován mimozemšťany?
Z celého světa přicházejí zprávy o únosech do UFO. Nad některými z nich přitom zůstává rozum stát. Například manželé Clayton a Donna Leeovi z Texasu tvrdí, že je mimozemšťané unášejí opakovaně. Proč s
Špenátová pomazánka s hráškem
tisicereceptu.cz
Špenátová pomazánka s hráškem
Zelená barva navozuje příjemné a optimistické pocity. Užijte si ji i na talíři v podobě zdravé a chutné pomazánky. Potřebujete 150 g čerstvého baby špenátu 1 malou konzervu hrášku 100 g tvaroh
Jak ztratit a znovu najít smysl života
skutecnepribehy.cz
Jak ztratit a znovu najít smysl života
Kam se jen poděla moje radost ze života, má lehkomyslnost a smysl pro humor? S léty se to všechno kamsi ztratilo, zbyl jen nekonečný smutek. Ten pocit naštěstí netrval věčně. Bývala jsem po celý život veselá, optimistická, ba až lehkomyslná. Alespoň to říkali všichni kolem mě, ale i já sama jsem si tak připadala. Dodávala jsem lidem, zejména
Historický klenot dánské šlechtičny
rezidenceonline.cz
Historický klenot dánské šlechtičny
Dlouholetým domovem princezny Margaret byla romantická vila, respektive pevnost na Côte d’Azur s výhledem na francouzskou Riviéru, jednu z nejluxusnějších pobřežních oblastí Evropy, a na panorama Provensálských Alp na obzoru. Vila La Carriere, klenot středomořské architektury, patřila Margaret Dánské, sestřenici zesnulé královny Alžběty II., a jejímu choti, princi Renému Bourbon-Parmskému. Princezna tady pobývala po většinu
Španělsko: Království tapas
epochanacestach.cz
Španělsko: Království tapas
Španělské kuchyni vévodí olivový olej, česnek, čerstvá zelenina, ovoce, ryby a mořské plody, ale také hovězí či vepřové maso. Studené kuchyni vévodí tapas. Pro cestovatele jsou skvělou příležitostí jak ochutnat co nejvíce specialit během jednoho večera. A jak se dělají? Zavřete oči a promítněte si všechny oblíbené dobroty. A teď zmenšete velikost porce na malý
Pozvěte si domů své štěstí
nejsemsama.cz
Pozvěte si domů své štěstí
Chcete si dobře odpočinout, cítit se lépe a navodit ve svém domově tu správnou harmonii a klid? Poradíme vám, na co si dát pozor, co vyhodit, a co si naopak pořídit, aby se vám doma žilo doslova jako v ráji. Kde jinde byste se měla cítit více v pohodě a v bezpečí než právě doma? Uspořádejte si obydlí
Automobilka Jeep našla nového partnera. Kanadskou značku Marathon
iluxus.cz
Automobilka Jeep našla nového partnera. Kanadskou značku Marathon
Spolupráce mezi hodinářskými značkami a automobilkami je dlouhodobě populární a jejich obliba jen tak nezmizí. Vzpomeňme na slavná partnerství minulosti, jako Audemars Piguet a Maserati, Breitling a B
Hon za kaučukem v Amazonii zaplatily životem tisíce indiánů
historyplus.cz
Hon za kaučukem v Amazonii zaplatily životem tisíce indiánů
Náhle ho zachvátil šok! „Nevěřil jsem svým očím! Většina indiánů byla v naprosto bídném stavu. Byli na pokraji smrti!“ zapisuje si do svého deníku jeden z nejslavnějších cestovatelů 20. století, Brit Percy Fawcett. Před více než 100 lety postihla Amazonii kaučuková horečka, která se nejvíce podepsala na zdejších původních obyvatelích. Jaké hrůzy domorodí indiáni v