Domů     Moderní lanovky: Zázraky soudobého inženýrství
Moderní lanovky: Zázraky soudobého inženýrství
18.3.2024

Historie lanovek sahá do daleké minulosti – zařízení na způsob lanových drah se využívala už ve 4. století před naším letopočtem v Číně pro přepravu materiálu na stavby.

Na vývoji lanovek v průběhu staletí je tak možné sledovat, jak se neustále zdokonalovala lidská zručnost a možnosti moderní techniky.

Přelomem pro vývoj lanovek byl především vynález ocelového lana v roce 1834. Pak už nestálo nic v cestě budování lanovek na principu, na jakém fungují dodnes.

Přesto by si lidé v 19. století těžko dokázali představit, jak moderní lanovky budou inženýři vymýšlet a konstruovat dnes.

Pojďte se s námi podívat na ty nejúžasnější lanovky světa – rychlé, dlouhé tisíce metrů, vznášející se vysoko nad divokou přírodou či oceány –, které překonávají iluze o tom, co všechno jsou lidé schopni postavit.

Nejrychlejší lanovkou je Genting Skyway, která se nachází v Malajsii. FOTO: Stefan Fussan/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Nejrychlejší lanovkou je Genting Skyway, která se nachází v Malajsii. FOTO: Stefan Fussan/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Nejrychlejší: Genting Skyway v Malajsii

Lanovku Genting Skyway najdeme v Malajsii, zhruba 51 kilometrů severovýchodně od hlavního města Kuala Lumpur. Spojuje základní stanici v Gohtong Jaya a výstupní stanici Resort Hotel v Genting Highlands.

Lanovka jezdí od roku 1997 a dokáže v osmimístných kabinách přepravit více než 2000 lidí za hodinu, je totiž nejrychlejší lanovkou na světě – urazí šest metrů za jedinou sekundu. Trasa je dlouhá 3,38 kilometru a trvá pouhých 11 minut.

Nejdelší lanovka v jihovýchodní Asii během cesty nabízí úchvatné výhledy – letí totiž nad bujným tropickým deštným pralesem.

Nejdelší: horská lanovka Tianmen Shan v Číně

Nejdelší jízdu lanovkou na světě si můžete užít v Číně – její trasa měří celých 7455 metrů. Cesta z města Zhangjiajie na vrchol hory Tianmen trvá 28 minut a nabízí fascinující výhled na okolní přírodu. Hory v provincii Hunan jsou totiž obzvlášť krásné:

majestátní, skalnaté a strmé, mezi nimi údolí pokryté lesy – právě touto scenerií se inspiroval režisér James Cameron k vytvoření krajiny pro film Avatar.

Mezi tím vším se klikatí známá silnice s 99 zatáčky, patřící mezi nejnebezpečnější na světě (právě kvůli svým ostrým zatáčkám, které dávají i zkušeným řidičům zabrat).

Lanovce i silnici místní říkají „cesta do nebe“ (samotný název hory pak Tianmen odkazuje na „nebeskou bránu“). Když člověk vidí fotografie lanovky, musí uznat, že si takovou přezdívku zaslouží.

Na Aiguille du Midi v Monblantském masivu vede lanovka, která nabízí nejúžasnější výhledy. FOTO: Garrondo/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Na Aiguille du Midi v Monblantském masivu vede lanovka, která nabízí nejúžasnější výhledy. FOTO: Garrondo/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Nejúžasnější panorama: Aiguille du Midi ve Francii

Na lanovku, která během své jízdy nabízí jedno z nejúžasnějších panoramat na světě, nemusíte cestovat na jiný světadíl. Najdete ji totiž ve Francii, ve městě Chamonix, kde se v roce 1924 konaly vůbec první zimní olympijské hry.

Lanovka Aiguille du Midi vás vyveze do horní stanice ve výšce 3777 metrů na vrcholu stejnojmenné hory, která se nachází v Montblanském masivu.

Během letních měsíců je možné pokračovat navazující lanovkou Vallée Blanche z Aiguille du Midi do Pointe Helbronner na italské straně Mont Blancu.

Odtud pak lze sjet lanovkou Skyway Monte Bianco do Entves poblíž italského města Courmayeur.

Pomocí lanovek tak můžete cestovat z Francie do Itálie přes vrcholky hor, namísto tradiční dálnice, která vede tunelem skrz horu Mont Blanc.

Nejunikátnější: městský lanový systém v bolivijském La Pazu

Většina lanovek na světě je navrhována jako turistická atrakce. V případě městské lanovky v bolivijském městě La Paz je tomu jinak – funguje totiž jako hlavní systém veřejné dopravy v tomto nejvýše položeném správním hlavním městě na světě.

Zároveň je nejdelším městským systémem lanovek – měří více než 16 km. Jedna jediná linka v La Paz přepraví každých 24 hodin až 65 000 lidí.

Dopravní architekti v La Paz k tomuto způsobu přepravy cestujících přistoupili v roce 2014 v reakci na obrovské dopravní problémy ve městě – stále ucpanější, znečištěnější a hlučnější silnice.

Červené, žluté a zelené kabiny (podle barev bolívijské státní vlajky) klouzají nad střechami domů a představují rychlý a cenově dostupný způsob cest do zaměstnání i jinam.

Nejvýše položená lanovka? Zcela jistě Dagu Glacier v Číně. FOTO: Getty Images
Nejvýše položená lanovka? Zcela jistě Dagu Glacier v Číně. FOTO: Getty Images

S nejvyšším vrcholem: Dagu Glacier v Číně

Nadšenci vysokých a zasněžených hor si přijdou na své na lanovce Dagu Glacier v Číně. Lanová dráha, vedoucí na ledovec Dagu, je totiž postavena na nejvýše položeném místě na světě.

Nástupní stanice se nachází ve výšce 3617 metrů nad mořem a lanovka během své jízdy vystoupá až do výšky 4843 metrů nad mořem.

Kvůli řídkému vzduchu v této nadmořské výšce jsou na obou stanicích i v kabinách pro cestující k dispozici kyslíkové lahve a dýchací masky.

Ledovec Dagu, uzavřený zasněženými horami a hustými lesy, se nachází u řeky Heishui v severozápadní tibetské oblasti provincie Sichuan. Zajímavostí je, že zůstal nedotčen po miliony let, protože byl objeven teprve v roce 1992.

S největší kapacitou: Queen Cable Car ve Vietnamu

Lanovka Queen Cable Car spojuje dvě strany zálivu Ha Long ve Vietnamu. Délka její dráhy vedoucí nad mořem je téměř 2000 metrů. Queen Cable Car drží hned dva světové rekordy:

nejvyšší kapacitu cestujících v jedné kabině lanovky (do dvoupatrové kabiny se vejde až 230 osob) a nejvyšší věž lanovky – ta činí 188,88 metru (věž na druhé straně zálivu má pak 123,45 metrů).

Lanovka je v provozu od roku 2016 a návštěvníci této oblasti si díky ní můžou prohlédnout unikátní skalní útvary zapsané ve světovém dědictví UNESCO z úplně nové perspektivy.

Za největší otočnou lanovkou na světě se musíte vypravit do americké Kalifornie. FOTO: Mfield, Matthew Field/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Za největší otočnou lanovkou na světě se musíte vypravit do americké Kalifornie. FOTO: Mfield, Matthew Field/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Největší otáčející se lanovka: Aerial Tramway v USA

Ke světovým rekordmanům mezi lanovkami patří i ta v kalifornském Palm Springs. Zdejší Aerial Tramway je totiž největší otáčející se lanovkou na světě.

Lanovka byla postavena již v roce 1963, ale rotační kabiny, které se během jízdy pomalu otáčí, byly přidány v roce 2000. Podlaha visutých tramvajových vozů o průměru 5,5 m se neustále otáčí, takže cestující vidí do všech stran, aniž by se hýbali.

Lanovka návštěvníky veze nad strmými útesy kaňonu Chino – jízda začíná ve stanici Valley Station a končí v Mountain Station. Rozdíl mezi teplotami na spodní stanici a tou horní je až 22 °C – výlet je tak ideálním útěkem před jižním kalifornským horkem.

Nejdelší volné rozpětí: Seilbahn Zugspitze v Německu

Mezi držitele rekordů patří také lanovka Seilbahn Zugspitze, která vede od jezera Eibsee na vrchol hory Zugspitze v německém Bavorsku. Světový rekord jí patří v nejdelším volném rozpětí lana (mezi podpůrnými sloupy), které je 3213 metrů.

Zugspitze, tyčící se do výšky téměř 3000 m nad mořem, je nejvyšším vrcholem Německa a jednou z hlavních turistických atrakcí v zemi. Lanovka na horu Zugspitze kromě zmíněného nejdelšího volného rozpětí drží i další světový rekord:

nabízí největší výškový rozdíl v jednom úseku (1945 m). Až do roku 2017 držela rekord v nejdelším volném rozpětí lana s délkou 3,03 km lanovka Peak 2 Peak v kanadském Whistleru.

Ta je kromě toho unikátní v tom, že byla vůbec první lanovkou, spojující dvě hory vedle sebe.

Foto: viz popisky
Související články
Věda a technika
Musí zvýšená hladina CRP znamenat léčbu antibiotiky?
Zvýšená hladina CRP znamená nespecifický ukazatel zánětu v těle. Ale nemusí se vždy jednat o infekci a rozhodne ne vždy se musí sáhnout po antibiotikách.   Testování CRP je obzvláště v tuto roční dobu pro praktické lékaře denním chlebem. K vyšetření využívají kapilární krev – kapku krve z prstu. Pomocí pravidelně kontrolovaného přístroje mohou znát výsledek vyšetření do […]
Věda a technika
Vzkříšení pratura: Z vyhynulého zvířete se stane poklad
Naši předkové ho znali dobře, vyskytoval se v přírodě zhruba ve stejném počtu jako jelen. Ale lidská činnost způsobila, že se tento obrovský tvor postupně z přírody vytratil a stal se jen vzpomínkou. Vědci se však rozhodli tento stav změnit a moderními postupy se pokusili vrátit pratura zpět na svět. Toto mohutné zvíře s impozantními […]
Věda a technika
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Věda a technika
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění […]
reklama
zajímavosti
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
reklama
historie
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané