Domů     10 Nejpodivnějších zvyků ze všech koutů planety
10 Nejpodivnějších zvyků ze všech koutů planety
26.2.2024

Každá kultura na světě má své zvláštnosti. Obyvatelé všech zemí si vytvořili své zvyky a obyčeje, a ty naše jim mohou připadat podivné, stejně tak jako nám se budou zdát zvláštní ty jejich. A právě desítku těch (pro nás) nejpodivnějších vám představíme.

Svou kulturu obvykle bereme jako samozřejmost, normu, podle které očekáváme, že se ostatní budou chovat. Je to soubor nevyslovených pravidel, podle kterých spolu komunikujeme.

Při setkání s člověkem, který pochází z jiné kultury pak můžeme zažít překvapení, nebo dokonce šok.

V jiných částech světa totiž mohou činy a gesta, která my považujeme za jednoznačné, znamenat něco úplně jiného, a pravidla zdvořilosti se od těch našich můžou velice lišit. Pojďme se podívat na nejbizarnější zvyky, které se ve světě dají najít!

Smrkání přísně zakázáno!

Jste na návštěvě Japonska a skolí vás rýma. Vytáhnete kapesník a chystáte se vysmrkat. Chyba! Právě byste spáchali strašlivé faux-pas. V některých zemích světa je smrkání považováno za vysoce nezdvořilý projev.

Patří mezi ně například výše zmíněné Japonsko, Čína, ale třeba i Estonsko. Obyvatelé těchto zemí místo smrkání popotahují, což je zvyk, který může zase připadat nepříjemný nám. V Číně si místo smrkání odplivávají na zem.

Na některých místech ve velkoměstech jsou dokonce ve veřejném prostoru instalována plivátka.

Smrkání je v některých státech problém. Pokud máte rýmu, musíte se uchýlit k popotahování, pokud nechcete být neslušní. FOTO: pxfuel
Smrkání je v některých státech problém. Pokud máte rýmu, musíte se uchýlit k popotahování, pokud nechcete být neslušní. FOTO: pxfuel

V Austrálii zapomeňte na boty

V Austrálii a na Novém Zélandu lidé často chodí bosí. A proč ne, když jim k tomu po celý rok příznivé podnebí poskytuje ideální podmínky? Děti chodí bosé do školy, jejich matka dojde bosky do obchodu a otec se vydá naboso třeba i do práce.

Australané chodí prostě bosky prostě všude. A zdá se, že jim to jen prospívá. Mají zdravou klenbu nohou a méně problémů se zády. Zkuste si proto někdy v létě sundat boty a představit si, že jste u protinožců.

Bulhaři kroutí hlavou jinak

Na dovolené v Bulharsku k vám přijde plážový prodavač zbytečných cetek. Čím více ale kroutíte hlavou, tím více se usmívá a podává vám své zboží. V Bulharsku totiž kroucení hlavou, které u nás jasně značí ne, naopak znamená ano!

A pokud hlavou souhlasně pokýváte, budou tomu obyvatelé Bulharska rozumět jako odmítnutí. Bulhaři prostě kroutí hlavou jinak než zbytek Evropy.

U jídla s Japonci

A jsme opět v Japonsku. Tentokrát sedíme u jídelního stolu a naši spolusedící si na svých porcích pochutnávají velmi nahlas. Nemusíte na ně ale vrhat pohoršené pohledy. Japonci totiž srkání a mlaskání považují za projevy pochvaly hostiteli.

Je přece zdvořilé dát hostiteli nahlas najevo, jak jim chutná! Naopak nikdy nedávejte v restauraci číšníkům spropitné, tím byste je totiž urazili. Dělají přece svou práci a považují to za samozřejmost.

A ještě jedna zajímavost, která se týká jídla – jíst byste měli jen k tomu vyhrazených prostorách, jako je restaurace, nebo doma v soukromí. Jedení na veřejných prostranstvích totiž Japonci považují za velice nezdvořilé.

V japonských restauracích panují docela jiné zvyky než u nás. FOTO: pxfuel
V japonských restauracích panují docela jiné zvyky než u nás. FOTO: pxfuel

Ve Vietnamu přes ulici

Doprava ve Vietnamu je pro člověka zvyklého českým poměrům jeden velký chaos. Stovky motorek křižují ulice bez jakéhokoliv ohledu na chodce, kteří jsou nuceni se jim vyhýbat, pokud nechtějí přijít k úrazu.

Ve Vietnamu před pěšími žádný motocyklista nezastaví, místo toho se ho pokusí objet. Pokud se nedokážete skrz rušnou ulici probojovat sami nebo máte strach o svou bezpečnost, vyhledejte policistu a poproste ho, aby vám pomohl dostat se na druhou stranu.

Francouzská otvíračka

Pokud ve Francii přijdete do obchodu dvacet minut před zavírací dobou, nečekejte, že vás někdo obslouží. Místo toho většinou narazíte na zamčené dveře, nebo vás obsluha odmítne obsloužit.

Pokud například obchod s oblečením zavírá ve 20 hodin večer, jeho zkušební kabinky budou zamčené už v 19:40. Zavírací doba tu totiž neznamená čas uzavření dveří pro zákazníky, ale dobu, kdy zaměstnanci odcházejí domů. Přece si svůj odpočinek za těžkou práci zasloužili!

Ubrousky na zemi

Jak poznáte dobrou restauraci ve Španělsku? Je to jednoduché – její podlaha bude pokrytá použitými ubrousky. Odhazování špinavých ubrousků na zem je tu stejně běžné jako u nás nechávání prázdných sklenic a talířů na stole. Jedlíci se nad tím ani nepozastaví.

A tak podle navršených ubrousků snadno poznáte, kde lidem chutnalo. Pokud se tu tedy chcete dobře najíst, podnikům s čistou podlahou se vyhněte!

Ne všude ve světě jsou svatební a předsvatební zvyky plné romantiky. FOTO: pxfuel
Ne všude ve světě jsou svatební a předsvatební zvyky plné romantiky. FOTO: pxfuel

Složité dojídání

V Jihoafrické republice můžete svého hostitele urazit, pokud nedojíte jídlo, které vám předložil. Považuje se za zdvořilé sníst všechno, co před vás postavili na stůl. A nemusí to být zrovna snadný zvyk k dodržení:

některé místní kmeny vám totiž nadšeně nabídnou takovou „pochoutku“ jako různé zvířecí orgány, nebo dokonce hmyz. Naopak v Číně musíte na talíři malý zbytek jídla nechat. Jinak si váš hostitel bude myslet, že vám předložená porce nestačila a urazí se.

Předsvatební rozbíjení

Když se v Polsku organizuje tradiční předsvatební oslava, přátelé a rodina nevěsty a ženicha se sejdou a pustí se do nespoutaného řádění. Během předsvatební party rozbíjejí talíře, květináče, dlaždice, nebo dokonce toaletní mísy.

Jediná výjimka z této všeobecné destrukce je sklo a zrcadla, protože to by mohlo mladému páru přinést neštěstí. Ženich a nevěsta potom musejí všechno uklidit! Jejich společný úklid je symbolem pro překonání těžkostí a neshod, které manželství přináší.

Výzva pro budoucí nevěstu

Ve Skotsku musí nevěsta projít úplně jiným, a ještě nepříjemnějším předsvatebním rituálem. Kdepak spokojené popíjení drinků na rozlučce se svobodou!

Kamarádky nevěsty se sejdou, aby ji obalily rozbitými vejci, polily zkaženým mlékem, pokryli peřím a jakoukoliv nechutností, kterou si dokážou vymyslet. Nevěstu potom slavnostně provedou městem.

Cílem tohoto podivného zvyku je připravit nevěstu na budoucí manželství, protože po tomhle zážitku jí už všechno ostatní bude připadat jako procházka růžovým sadem!

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Lifestyle
Nestihl dotančit k poslednímu vystoupení
Byl ikonou i kontroverzní osobností. Z Michaela Jacksona si lidé už za jeho života dělali legraci, že se „rozpadá“. Přesto byla jeho smrt šokem pro celý svět.   Čtvrtek 25. června 2009, 14.26 hodin v USA. Tehdy se spolu se srdcem popového krále zastavil svět milionům jeho fanoušků po celém světě. I když bylo evidentní, […]
Lifestyle
Jim Morrison: Básník rockerem, prokletý idol s tragickým koncem
Jim Morrison, básník, textař, zpěvák a frontman legendárních The Doors. Jeho extatická vystoupení, provokativní texty a rebelský životní styl uchvátily miliony fanoušků. Ale stín závislostí a temných myšlenek ho pronásledoval. Ve věku 27 let se stal další obětí „Klubu 27“, prokletého spolku slavných hudebníků, kteří zemřeli na vrcholu své kariéry.   Když umírá Brian Jones […]
Lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
Lifestyle
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
reklama
historie
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
reklama
záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané