Domů     Vrah od Zelené řeky loví oběti na fotku syna
Vrah od Zelené řeky loví oběti na fotku syna
18.12.2023

Není to žádný génius zločinu. Spíš naopak. Hodnota jeho IQ se pohybuje v podprůměrných číslech. Přesto tenhle obyčejný, nenápadný chlapík, natěrač kamionů, zavraždí pod nosem mužů zákona desítky dívek a žen. Jeho metoda je přitom až triviálně prostá.

 

Jako místo narození zůstane u jména Gary Leon Ridgway navždy zapsáno město Salt Lake City v Utahu.

Jeho dětský nářek se tam snaží sestřičky z novorozeneckého oddělení utišit už 18. února 1949. Zanedlouho se i s rodinou přestěhuje do státu Washington.

Rané dospívání stráví ve čtvrti McMicken Heights ve městě SeaTac, což je v podstatě jakési vzdálené předměstí Seattlu. Je svědkem častých hádek rodičů. V noci se začne pomočovat. Jeho matka to řeší poněkud nestandardně.

Celou situaci zlehčuje a chlapce ponižuje a ztrapňuje před zbytkem rodiny. Do dospělého života si tak frustrovaný hoch odnese spoustu hněvu. Jeho dalším nepříjemným životním údělem je podprůměrná inteligence. Ve škole dokonce musí jeden ročník opakovat.

Později pracuje jako natěrač. Jeho nenápadný zevnějšek skrývá skutečného sexuálního predátora.

Gary Ridgway měl podprůměrné IQ a trauma z dětství. To je doslova vražedná kombinace. FOTO: King County Sheriff's Office/Creative Commons/Public domain
Gary Ridgway měl podprůměrné IQ a trauma z dětství. To je doslova vražedná kombinace. FOTO: King County Sheriff’s Office/Creative Commons/Public domain

Nikdo ještě netuší…

Do Seattlu dorazí léto roku 1982. Dlouho není ničím neobvyklé. V údolí Zelené řeky jsou sice objevena těla dvou lehkých holek, to ale místní muže zákona ze židlí příliš nezvedá. Podobných vražd se přece děje spousta.

Vyřešení mordů padne na bedra mladého detektiva Davea Reicherta.  Kalendář ukazuje datum 15. srpna. Reichert ještě netuší, jaké hrůzy ho čekají.

Hledají možné svědky

Další mrtvoly rychle přibývají. Jedná se o ženy, uškrcené prostitutky. Technici se činí. Získají sperma pravděpodobného pachatele. Na případu náhle pracují víc než dvě desítky policistů. Vznikne zvláštní tým, nazvaný Green River Task Force.

Muži zákona se rozhodnou ponořit hlouběji do tajů nočního Seattlu. Začnou procházet město od Jižní 139. ulice až po Jižní 272. ulici. Snaží se vyzpovídat co nejvíce možných svědků.

Ženy, provozující nejstarší řemeslo, ale ve většině případů nemají žádnou chuť k hovoru.

Jenom ho vyslechnou

Dne 30. dubna 1983 padne do rukou zabijáka 18letá Marie Malvarová. Její přítel Bobby Woods ji krátce před jejím zmizením viděl nasedat k neznámému muži do pick-upu.

Sice se je snažil sledovat, na křižovatce mu ale auto zmizelo. Později i s rodinou mladé dívky prohledává čtvrť. Pick-up objeví u domu, který patří jistému Garymu Ridgwayovi. Okamžitě informuje policii.

Muži zákona ovšem netuší, jak tučné sousto jim mladík ve skutečnosti předhodil. Koneckonců, všemi možnými tipy od svědomitých občanů jsou zahlceni. Ridgwaye proto pouze vyslechnou.

Vrah si vybíral prostitutky, i proto se mu podařilo tak dlouho unikat spravedlnosti. FOTO: pxfuel
Vrah si vybíral prostitutky, i proto se mu podařilo tak dlouho unikat spravedlnosti. FOTO: pxfuel

Nechají se ukolébat

Pak je nějaký čas klid. Tedy, policisté a veřejnost si to myslí. Ridgway ve skutečnosti řádí dál. Jeho oběti jen zůstávají dobře skryté. „Třeba toho nechal, nebo se odstěhoval. Nebo ho možná srazilo auto,“ myslí si detektivové. První možnosti věří málokdo.

Všichni jsou každopádně rádi, že mrtvá těla nepřibývají. Stránky novin se případem zabývají stále méně. Přestává táhnout. Také odpovědní úředníci se nechají ukolébat a speciální tým rozpustí. Znovu na všechno zbude pouze Reichert a několik jeho zarputilých kolegů.

Ještě to neskončilo!

„Pátrali jste hlavně u Zelené řeky. Pachatel ale mohl ostatky nechávat i na spoustě dalších míst,“ vytkne Reichertovi jeho známý, detektiv z oddělení vražd v Seattlu Robert Keppel.

Tenhle zkušený a ostřílený kriminalista se například podílel na dopadení známého zabijáka Teda Bundyho. Výsledky dosavadního vyšetřování nepovažuje ani v nejmenším za uspokojivé. „Takže si myslíš, že nepřestal?“ ujišťuje se Reichert.

Keppel rezolutně zavrtí hlavou: „Jsem o tom přesvědčený.“ Oba policisté se rozhodnou do případu znovu ponořit.

Kdo bude vyšetřovat?

A tak jsou po zevrubném vyšetřování objevena další těla. Kriminalisté je nacházejí vedle málo frekventovaných silnic nebo na nelegálních skládkách. Často jsou pokryty odpadky nebo listím.

Podle Johna Douglase z FBI, který sestavoval zabijákův profil, je to proto, že pachatel uvažuje o ženách jako o „lidském odpadu“. Sice je obnoven speciální vyšetřovací tým, kýžený úspěch to ale nepřinese.

Zdeptaní detektivové zírají na nástěnky, kde přibývají fotografie tváří ztuhlých smrtí. Jejich postup se točí kolem terénních prací, souvisejících s nálezy nových a nových těl bez života. Kdo ale zbývá na obyčejné detektivní pátrání? Dá se říct, že vůbec nikdo.

Prostě na něj nejsou kapacity. Stojí za zmínku, že v květnu 1984 je Ridgway zadržen. Jakoukoli jeho spojitost s mediálně sledovaným případem ale vyloučí test na detektoru lži.

Okolí Zelené řeky je dodnes nechvalně proslulé jako místo prvních děsivých vražd Garyho Ridgwaye. FOTO: Joe Mabel/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Okolí Zelené řeky je dodnes nechvalně proslulé jako místo prvních děsivých vražd Garyho Ridgwaye. FOTO: Joe Mabel/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Co poradí kriminálník?

Na konci roku dostanou kriminalisté hodně zvláštní dopis. „Jestli ho chcete chytit, počkejte si na něj u některé z posledních obětí. Určitě se tam vrátí, možná s ní bude znovu souložit,“ stojí na papíře.

Tuto radu přitom detektivům neposkytl nikdo jiný než sériový vrah Ted Bundy, který si krátí čekání na vlastní popravu sledováním zpravodajského kanálu. Bundy se evidentně řídí rčením: Podle sebe soudím tebe.

„Prostě na toho chlapa žárlí,“ mají vyšetřovatelé jasno v tom, proč se jim pisatel z cely smrti snaží pomoci. To ovšem nemění nic na tom, že jeho nápad by mohl zafungovat. Keppel a Reichert se s Bundym sejdou v kriminále.

Ovšem, i kdyby chtěli neobvyklý plán zrealizovat, potýkají se s jedním zásadním problémem – většina mrtvých je v pokročilém stadiu rozkladu.

Jedno jméno se opakuje

Stále chybí nějaký pořádný podezřelý. Až v srpnu 1986 si detektivové všimnou, že ve spisech se až příliš často vyskytuje jedno konkrétní jméno: Gary Leon Ridgway. O místního natěrače kamionů se Reichertův tým začne okamžitě zajímat.

„Podařilo se nám prokázat, že tento člověk znal několik obětí,“ sdělí detektiv Matt Haney. K Ridgwayovi celkem pasuje i identikit, který se policistům podařilo sestavit. Nic konkrétního ale proti němu nemají. Žádnou změnu nepřinese ani domovní prohlídka.

Sžírá ho pocit prohry

Nálezy dalších mrtvol už vyšetřovatele tolik nevzrušují. Jsou totiž staré i řadu let. Že by vrah skutečně přestal? Roky plynou. Mnozí zapomínají. Vyšetřovací tým se opět rozpadá. Zůstává už jen pár policistů s buldočí povahou – včetně Reicherta.

Jeho touha dopadnout Zabijáka od Zelené řeky je stále stejná. Rozhodně nemá v plánu se vzdát. Případu se věnuje až do roku 1990, v té době už téměř sám. Pak je povýšen na seržanta. Takový posun v kariéře je obvykle důvodem k radosti a oslavám.

V jeho případě ale přijde zároveň s pokynem, aby svou životní kauzu konečně poslal k ledu. „Měl jsem pocit, že jsem úplně prohrál,“ přizná později detektiv.

Detektiv Dave Reichert se nechtěl vzdát ani tehdy, když ostatní nad případem zlomili hůl. FOTO: US House Office of Photography/Creative Commons/Public Domain
Detektiv Dave Reichert se nechtěl vzdát ani tehdy, když ostatní nad případem zlomili hůl. FOTO: US House Office of Photography/Creative Commons/Public Domain

Rozlousknou DNA

Dlouhých 11 let případ dál upadá v zapomnění. Spisy mizejí v archivu. Rok 2001 zastihne Reicherta už jako šerifa okresu King. Odhodlaný strážce pořádku na zaprášené svazky dokumentů dosud nezapomněl. Ve svém novém postavení už si může ledacos dovolit.

Do karet mu hrají i moderní metody analýzy DNA. Právě toho léta dostane možnost využít pro své potřeby kriminalistickou laboratoř v Seattlu.

Dovedou si ale technici poradit s tím, že většina vzorků spermatu, získaných ze čtyř mrtvých těl, byla v 80. letech téměř zničena? Forenzní specialistka Beverly Himicková Reichertovi dokáže, že rozhodně ano. Podaří se jí získat kvalitní a zcela nepoškozený profil vrahovy DNA.

Detektiv už ví

Pak přijde na řadu porovnání s jinými vzorky a hledání shody. Co se týče nesouvisejících případů, počítač pátrá marně. Jenže mezi důkazním materiálem jsou stále uloženy také odběry slin. O něco později vstoupí Beverly do Reichertovy kanceláře.

„Máme shodu,“ prohlásí pevně. Šerif pohlédne nejprve na ni a pak na obálku, kterou nese v rukou. „Ani to nemusíte otvírat. Je to Gary Ridgway, že ano?“ řekne pomalu.

Chybí už jen doznání

Moderní technologie pomohou vyšetřovatelům ještě v jednom směru – nové mikroskopy totiž dokážou identifikovat stopy barvy, nalezené na třech obětech.

Policisté tak zjistí, že se jedná o poměrně speciální lak, který se používá i na auta a natěrač Ridgway s ním přicházel běžně do styku. To je další pomyslný hřebíček do vrahovy rakve. Nikdo už o jeho vině nepochybuje. Jediné, co chybí, je plné doznání. I to nakonec přijde.

Ridgway po zadržení v roce 1982, tehdy byl propuštěn. FOTO: King County Sheriff's Office/Creative Commons/Public Domain
Ridgway po zadržení v roce 1982, tehdy byl propuštěn. FOTO: King County Sheriff’s Office/Creative Commons/Public Domain

Nalákal je na peníze

Zabiják od Zelené řeky se děsí trestu smrti. Uzavře dohodu. Když se plně dozná a ukáže, kde pohřbil všechny oběti, dostane doživotí. A tak se dá do dlouhého monologu, přerušovaného jen dotazy vyšetřovatelů. Ve finále se přizná k usmrcení celkem 48 žen.

Jen 42 z nich se přitom nachází na oficiálním seznamu obětí, které mu policie připisovala. „Nalákal jsem je do svého pick-upu na peníze. Mluvili jsme spolu. Možná si myslely, jak jsem k nim pozorný,“ líčí Ridgway svůj jednoduchý, ale rozhodně účinný postup.

Chce je mít pohromadě

„Některé jsem usmrtil venku, jiné v autě a další ve svém domě. Všechny jsem je zanechal na těch místech, kde byly později nalezeny,“ tvrdí. „Zaměřil jsem se na prostitutky, protože jsem je nenáviděl a nechtěl jsem jim platit za sex,“ pokračuje Ridgway a dodá:

„Vybral jsem si je taky proto, že když zmizely, často se po nich nikdo nesháněl. Myslel jsem, že jich můžu zabít, kolik chci, a policie si toho ani nevšimne.“ Současně přizná, že k získání důvěry používal fotku syna, kterou schovával v peněžence.

I tenhle jednoduchý trik spolehlivě zabíral. Mrtvé dívky nechával častokrát u sebe, protože se chtěl dívat na všechny oběti pohromadě.

Aby mě to nelákalo!

Po nějakém čase potvrdí také informace, které vyšetřovatelé získali už před mnoha lety od Teda Bundyho. „Je to tak, s některými mrtvolami jsem měl pohlavní styk.

Později jsem těla začal pohřbívat, aby mě to už nelákalo,“ líčí svůj vnitřní boj s úchylkou zvanou nekrofilie. Vyjde najevo, že pohledný „postrach žen“ Bundy ho ve svém vlastním profilu velice dobře odhadl. Do značné míry mu v tom pochopitelně pomohly jeho vlastní zkušenosti.

Rada Teda Bundyho kriminalistům byla dobrá, s vyřešením případu ale nakonec nepomohla. FOTO: State Archives of Florida/Creative Commons/Volné dílo
Rada Teda Bundyho kriminalistům byla dobrá, s vyřešením případu ale nakonec nepomohla. FOTO: State Archives of Florida/Creative Commons/Volné dílo

Mluví se až o 90 mrtvých

Už 5. listopadu 2003 stane Ridgway tváří v tvář soudci pro okres King Richardu Jonesovi.

Porota se nemá příliš o čem radit. Rozsudek na sebe nenechá dlouho čekat. Už o 6 týdnů později si ho Ridgway vyslechne. Po celé hlavní líčení zabiják nehne ani brvou. Vzhledem k dohodě s prokuraturou nepřichází jiná varianta než doživotí vůbec v úvahu.

Později se mluví i o dalších mordech. Někteří vyšetřovatelé zmiňují dokonce až 90 zavražděných.  Dosud s jistotou nevíme, kolik lidí tento člověk vlastně sprovodil ze světa.

Foto: viz popisky
Související články
Svět zločinu
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“  Nasednou do automobilu a […]
Svět zločinu
Krvelačné zrůdy ze Slovenska: Rigo, Svitek, Slovák
Se svými obětmi nemají slitování. Jejich agrese a úchylky nad nimi získávají moc. Jen bezvládné zkrvavené tělo je dokáže plně uspokojit. Neváhají usmrtit dítě, mladou dívku, ba ani stařenku. Neštítí se ani rozřezání vlastních dětí včetně plodu vytrženého z lůna matky. To jsou slovenská monstra.   Ondrej Rigo: Ponožkový vrah souložil s mrtvými, zatkli ho bez ponožek Je […]
Svět zločinu
Děsivý případ Ivana Roubala: Krmil prasata lidským masem?
Na okraji šumavské obce Čachrov se nachází polorozpadlý statek. Obestírá jej mnoho legend. Říká se, že kdo se sem nastěhuje, brzy zemře, anebo se alespoň zblázní. Ale ani jedna z takových historek se nevyrovná příběhu sériového zabijáka, který zde započne své řádění. Hodný statkář. Strýc odvedle. Monstrum bez zábran. Ivan Roubal (*1951) má mnoho tváří. […]
Svět zločinu
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
reklama
zajímavosti
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
reklama
svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané