Domů     Mlčení jehňátek Garyho Heidnika: Na dně temné jámy
Mlčení jehňátek Garyho Heidnika: Na dně temné jámy
8.12.2023

Žena se brání marně. Volání o pomoc se doneslo jen ke krutém vězniteli. Hodí ji do mělké prohlubně, kterou zakryje dřevěnou deskou. Zbitá a téměř nahá leží na zmrzlé zemi a ztěžka dýchá. Myslí na rodinu. Na sváteční večeři, kterou nestihla koupit. A na to, že brzy zemře.

Nelidská krutost. Tato dvě slova se v dějinách zločinu vyskytují až příliš často. V případě brutálního násilníka a vraha Garyho Heidnika jsou rozhodně více než přiléhavá.

V jeho děsivém domě ve Filadelfii v americkém státě Pensylvánie se totiž odehrají věci, na které jsou zvyklí asi jen fanoušci těch nejdrsnějších kriminálek a hororů. Jeho příběh se koneckonců částečně odráží v postavě krutého zabijáka z filmu Mlčení jehňátek.

Gary Heidnik je jedním z těch vrahů, kteří mohli být dopadeni mnohem dříve, než se ve skutečnosti stalo. FOTO: Philadelphia Police Department/Creative Commons/Fair Use
Gary Heidnik je jedním z těch vrahů, kteří mohli být dopadeni mnohem dříve, než se ve skutečnosti stalo. FOTO: Philadelphia Police Department/Creative Commons/Fair Use

Skončí v náruči armády

Heidnik se narodí v době, kdy ve světě zuří 2. světová válka, a to 22. listopadu 1943. Na předměstí Clevelandu ve státě Ohio ale bojová vřava nikdy nedosáhne.

Jako většina jeho vrstevníků studuje na místní škole, později ale přestoupí na Vojenskou akademii ve Stauntonu ve Virginii. Ani tady nevydrží. Po dvou letech si sbalí kufry a dá přísnému režimu sbohem.

Další pokus o vzdělání dopadne navzdory jeho poměrně vysoké inteligenci stejně bídně. Nakonec nastoupí do armády, která má náruč otevřenou takřka pro každého. Slouží jako zdravotník asi 14 měsíců, až do roku 1962, kdy je se ctí propuštěn. Jeho zdravotní záznamy to vysvětlují schizoidní poruchou osobnosti.

Na nájemníka vytáhne pistoli

Když je Heidnikovi 27 let, zemře mu matka Ellen. O něco později se problematický mladík dostane do konfliktů se zákonem. V roce 1976 je obviněn z napadení a z nošení neregistrované střelné zbraně poté, co zaútočí na nájemce ve svém domě.

To je ale jen slabý odvar proti otřesným zvěrstvům, kterých se má teprve dopustit. Žádná z jeho budoucích obětí si ani v nejčernějších nočních můrách nedokáže představit, jaké hrůzy ji čekají.

První trest si rychle odpyká

Prvním cílem násilníkových odporných choutek se stane duševně nemocná sestra jeho tehdejší přítelkyně Alberta Davidsonová. V roce 1978 ji vyzvedne z psychiatrické léčebny.

„Ničeho se neboj, vezmu tě domů,“ slibuje jí s krutostí vepsanou ve tváři. Přechod do reálného světa se promění ve skutečné peklo. Zavře ji do komory v suterénu a sexuálně ji zneužije. Muži zákona ho brzy dopadnou. Už v listopadu téhož roku skončí před soudem.

Obvinění, která se mu sesypou na hlavu, zahrnují mimo jiné únos, znásilnění nebo nezákonné zadržování. Nakonec si odpyká pouhé 3 roky v psychiatrickém zařízení. V dubnu 1983 se vrací na svobodu.

Nucený pobyt ve specializovaném ústavu pro duševně choré na jeho temných pudech změní pramálo.

Jeho první ženou se stane Betty Davis. Netuší, koho si vzala za muže. FOTO: Getty Images
Jeho první ženou se stane Betty Davis. Netuší, koho si vzala za muže. FOTO: Getty Images

Znásilní i vlastní manželku

V září 1985 za ním přijede jeho budoucí žena Betty Distová, a to až z Filipín. Pár dlouho neotálí a už na začátku října 1985 se koná svatba. Překvapená Asiatka brzy pochopí, co je její manžel ve skutečnosti zač.

„Co se to tady děje?“ vykřikne, když ho načapá v posteli se třemi dalšími ženami. Jenže on není typ, který by se omlouval. Místo toho Betty donutí, aby se do sexuálních hrátek zapojila. Poté, co ji opakovaně znásilní, ho definitivně opustí.

Kolik zla ještě napáchá?

Z krátkého svazku zůstane ženě syn, který se narodí až po rozvodu. Heidnik se o něj nikdy zajímat nebude. V roce 1986 je násilník obviněn kvůli zločinům, kterých se dopustil na své manželce.

Představitelé zákona ale případ pošlou k ledu, když se Betty nedostaví k předběžnému slyšení. Heidnik je stále volný. Od listopadu 1986 doplatí na jeho svobodu celkem 6 příslušnic něžného pohlaví.

Bití a mučení je na denním pořádku

Násilník unese a uvězní ženy ve sklepě domu s číslem 3520 ve filadelfské ulici North Marshall Street. Vykope jámu hlubokou asi 120 centimetrů a překryje ji dřevěnou deskou a těžkými váhami.

Je určena pro zajatkyně, které by se nechovaly úplně podle jeho představ. Své oběti brutálně znásilňuje, buď samostatně, nebo ve skupinách. Také je bije a různými způsoby mučí.

V tomto domě se odehrávaly nepředstavitelné hrůzy. FOTO: Getty Images
V tomto domě se odehrávaly nepředstavitelné hrůzy. FOTO: Getty Images

Zlo se skrývá za modrýma očima

Jako první mu padne do rukou 25letá Josefina Riveraová. Ta se 26. listopadu 1986 vydá do ulic Filadelfie, aby si prostitucí vydělala nějaký ten dolar. Nemá právě dobrou náladu, protože se pohádala svým přítelem.

Chce koupit večeři na Den díkuvzdání pro svoji rodinu. Zoufalým pohledem sleduje každé auto, které projíždí kolem. Je sychravo, zima jí snadno zalézá pod sporé oblečení a prokousává se až do morku kostí. Konečně někdo zastaví.

Sklo sjede dolů a v okénku se objeví vousatý obličej. „Tak za kolik?“ zeptá se muž. Ona mu sdělí cenu a nastoupí. „Já jsem Gary,“ představí se. Pozoruje jeho chladné modré oči. Na tuhle noc už nikdy nezapomene.

Můžu tě zbít kusem dřeva

Heidnik si mladou ženu odveze domů. Po souloži ji ale odejít nenechá. Začne ji škrtit. „Nech mě. Udělám, cokoli budeš chtít,“ sípe Josefina. V tu chvíli netuší, co všechno to bude obnášet. Jen v lehké blůze ji muž odvede do suterénu, kde ji spoutá.

Ona se chvěje zimou. Její protesty odbude násilník výhrůžkami: „Buď zticha. Můžu tě tady na místě zbít kusem dřeva.“ Nezbývá jí než se podvolit.

Chci tady velkou rodinu

„Chci sem dostat deset žen a všechny oplodnit. Získám tak velkou rodinu,“ odkryje v jednu chvíli věznitel své obludné plány. Josefina na vlastní oči sleduje, jak pokračuje v rozšiřování podivné jámy. Děsí se myšlenky, že by v ní mohla skončit.

Poté, co se snaží volat o pomoc, se však tato hrůzná představa stane skutečností. Na její zoufalé prosby reaguje totiž jenom Heidnik. Surovým způsobem ji umlčí a hodí ji do mělkého „hrobu“.

Případ se stal inspirací pro hororový thriller Mlčení jehňátek v hlavní roli s Anthonym Hopkinsem. FOTO: pxfuel
Případ se stal inspirací pro hororový thriller Mlčení jehňátek v hlavní roli s Anthonym Hopkinsem. FOTO: pxfuel

Představím ti svoje přítelkyně

V prosinci 1986 rozšíří bestiální agresor skupinu svých zajatkyň o Sandru Lindsayovou (24) a Lisu Thomasovou (19). Tu se mu podaří oklamat a dostat k sobě těsně před Vánocemi. Zdroguje ji a pak s ní má pohlavní styk.

Když se dívka probere, chce po něm, aby ji odvezl. To ale do jeho obludných plánů ani trochu nezapadá. Zavleče ji do sklepa. „Jen pojď se mnou, představím ti svoje přítelkyně,“ zasyčí jí do ucha.

V přítmí studené místnosti prolezlé vlhkostí odkryje jámu, ve které leží dvě zkroucené postavy. Horor pokračuje dál.

Tohle není obyčejné žrádlo pro psy!

V lednu 1987 pohltí temné podsvětí 23letou Deborah Dudleyovou a 18letou Jacqueline Askinsovou. V únoru téhož roku zemře na následky otřesného zacházení Sandra. Šílený násilník ji za trest pověsil do okovů spuštěných ze stropu.

Pak ji přemístil do díry. Když jí později kontroloval pulz, zjistil, že její tepny už do srdce žádnou krev nepumpují. S odstraněním těla si vrah poradí způsobem, ze kterého se zvedá žaludek.

Rozřeže ho a částečně rozmixuje do psího krmiva, které dává ostatním ženám. Nohy a ruce strčí do mrazáku a označí je jako „žrádlo pro psy“. Žebra upeče v troubě a hlavu ponoří do vroucí vody v hrnci na sporáku.

Zabijí elektrickým proudem

Další žena, která nevyvázne živá, bude mít na náhrobku napsané jméno Deborah Dudleyová. Dívka už od chvíle, kdy ji Heidnik uvěznil, dává průchod své bojovné povaze. Neustále vyvolává rozbroje a rozhodně nemá v úmyslu se krutému násilníkovi podvolit.

Poštve tak proti sobě i zbylé zajatkyně. „Když něco provedeš, potrestá nejenom tebe, ale nás všechny,“ vyčítají jí. Heidnik ji nakonec zabije elektrickým proudem, když leží v jámě naplněné vodou.

Josefina, Agnes, Sandy, Jacqueline, Deborah, Lisa. Nešťastné oběti šíleného zvrhlíka. FOTO: Getty Images
Josefina, Agnes, Sandy, Jacqueline, Deborah, Lisa. Nešťastné oběti šíleného zvrhlíka. FOTO: Getty Images

Můžu ti přivést někoho nového

Zrůdné řádění trvá až do března 1987. „Pusť mě, přivedu ti nějaké nové holky,“ slibuje Josefina, která si postupem času vybudovala výsadní postavení. Heidnik jí uvěří. Jenže ona se k ničemu takovému rozhodně nechystá.

Právě naopak, okamžitě se obrátí na strážce pořádku. Ti neváhají ani minutu a krutého násilníka zadrží v autě na blízké čerpací stanici. Předtím stihne Heidnik unést 24letou Agnes Adamsovou, ta je ale ještě ve stejný den zachráněna.

Už tam byly předtím!

„Ty ženské v tom domě byly, už když jsem se přistěhoval,“ lže monstrum od očí zástupcům justice, jakmile je postaven před soud. Něco takového mu ale někdo uvěří jen stěží.

„Tu první holku zabily ostatní, protože byla lesba,“ zkouší to také, ovšem bez kýženého úspěchu. V roce 1988 skončí v celé smrti. V lednu 1999 se sice pokusí o sebevraždu, jeho život se ale uzavře až po vpíchnutí smrtící injekce 6. července téhož roku.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Svět zločinu
Simona Monyová: Manželství ukončené šesti ranami nožem
Záchranka má toho dne naspěch. Jede k pobodanému muži a ženě. I když jsou lékaři na místě za několik minut, nedokážou už pacientce pomoci. Její od skla pořezaný muž ještě na zdravotníky křičí: „Na mě se vykašlete, hlavně zachraňte ji!“ Záchranáři nevědí, že mrtvá je slavná spisovatelka dámských knížek, a že v péči mají i jejího […]
Svět zločinu
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“  Nasednou do automobilu a […]
Svět zločinu
Krvelačné zrůdy ze Slovenska: Rigo, Svitek, Slovák
Se svými obětmi nemají slitování. Jejich agrese a úchylky nad nimi získávají moc. Jen bezvládné zkrvavené tělo je dokáže plně uspokojit. Neváhají usmrtit dítě, mladou dívku, ba ani stařenku. Neštítí se ani rozřezání vlastních dětí včetně plodu vytrženého z lůna matky. To jsou slovenská monstra.   Ondrej Rigo: Ponožkový vrah souložil s mrtvými, zatkli ho bez ponožek Je […]
Svět zločinu
Děsivý případ Ivana Roubala: Krmil prasata lidským masem?
Na okraji šumavské obce Čachrov se nachází polorozpadlý statek. Obestírá jej mnoho legend. Říká se, že kdo se sem nastěhuje, brzy zemře, anebo se alespoň zblázní. Ale ani jedna z takových historek se nevyrovná příběhu sériového zabijáka, který zde započne své řádění. Hodný statkář. Strýc odvedle. Monstrum bez zábran. Ivan Roubal (*1951) má mnoho tváří. […]
reklama
zajímavosti
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
reklama
svět zločinu
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané