Domů     Spánek v číslech: Kdy si pamatujeme sny?
Spánek v číslech: Kdy si pamatujeme sny?
3.11.2023

Hází sebou v posteli a kňučí. „Probuď se, máš ošklivé sny.“ Přítel se ji snaží vytrhnout z osidel nočních mur. Děvče se posadí, ale vzápětí mizí zpátky pod peřinou. „Co se ti to zdálo? To musel být pořádný horor,“ vyzvídá na ní, když si spolu ráno čistí zuby. „Ale kdež, to bych si pamatovala,“ podiví se dívka. 

18

Až tolik hodin obvykle potřebují na spánek novorozené děti. Některým stačí třeba i o 3 hodiny méně, některé dokážou napsat i o chlup víc. Doba spánku postupně klesá. Čtyřletým ratolestem již pro správný vývoj postačí mezi 10 a 12 hodinami denně.

6,5

Je život ve větších aglomeracích s technikou prošpikovaným životem pro mozek náročnější? V něčem určitě. Lidem žijícím tradičním způsobem bez permanentního vlivu civilizace stačí v průměru méně spánku. Oproti prosazovaným 8 hodinám spávají jen kolem 6,5.

12

Půlku dne, tedy 12 hodin a někdy i více, tráví pod peřinou lidé s patologicky zvýšenou spavostí, takzvanou hypersomnií. Kromě hlavního odpočinku upadají často do spánku i během dne.

Cítíte se celkem zdravě, spíte nadprůměrně, a přesto se budíte s hlavou na klávesnici či stole? Pak je to možná i váš případ. Pokud upadáte nekontrolovatelně do spánku i během činností, může jít o typ hypersomnie, takzvanou narkolepsii.

264

Tolik hodin vydrží pod lékařským dohledem roku 1965 nespat tehdy 17letý americký student Randy Gardner. Vydržel by možná i trochu déle, ale experiment lékaři raději ukončí z obav o chlapcovo zdraví. Jaké to na Randym zanechá následky?

Až se dosyta dospí, kupodivu žádné! Randyho 11 dnů údajně překoná o pár hodin roku 2007 42letý Angličan Tony Wright. Většinu doby tráví nad kulečníkem v baru v nejzápadnějším městě Velké Británie, malebném Penzance.

Za extrémní výdrž prý vděčí speciální dietě ze syrové stravy. Svědků má sice dost, průkazný rekord to však není. Do třetice všeho nespavého nemůžeme vynechat smutný případ 26letého Číňana jménem Ťiang Siao-šan.

Ten roku 2012 sleduje v cigaretovém dýmu a s otevřenou lahví alkoholu v ruce mistrovství Evropy ve fotbale. Vydrží také nespat 11 dní. Za probdělé noci ale zaplatí životem.

15

Jak dlouho vydrží bez spánku vaši domácí mazlíčci, konkrétně dospělí psi a kočky? 15 dní, poté hynou na úplné vyčerpání organismu. Do výzkumu spánku a posléze i toho zvířecího se pouští také americký profesor Allan Rechtschaffen (1927–2021).

S kolegy roku 1963 jako první vědecky popíše narkolepsii. Na laboratorních potkanech testuje limity nespavosti. Zvýší jim přísun potravy, přesto viditelně hubnou.

Po pár dnech se dostaví poruchy hybnosti, stres, zduření žláz s vnitřní sekrecí a objeví se žaludeční vředy. Někteří potkani hynou již po pěti dnech, jiní vydrží nespat i celý měsíc!

Noční můry nás mohou děsit, a to si je ani nemusíme pamatovat. Foto: Pixabay
Noční můry nás mohou děsit, a to si je ani nemusíme pamatovat. Foto: Pixabay

120

REM fázi spánku (Rapid eye movement, česky rychlé pohyby očí) provází nízkoúrovňová svalová aktivita a právě komíhání očima. Z celkové doby spánku zabere u novorozenců 80 procent, u dospělých už jen mezi 20 až 25 procenty, tedy obvykle 90 až 120 minut.

Ovšem ne v celku – za jednu noc se do REM fáze přehoupneme v průměru pětkrát. Nejprve jen na pár minut, s každou další fází minuty výrazně nabíhají. Spánek je lehčí a někdy se během něj budíme. Pamatujete si, co se vám zdálo?

V drtivé většině jde o sny právě z REM fáze. A proč vlastně nespíme celou noc jednotným spánkem? Vědci to zatím nevědí s jistotou, REM fázi ale považují za čas, kdy mozek zpracovává v poklidu předchozí vjemy.

Důležitá může být i pro vývoj celé centrální nervové soustavy, aby mozek nebyl „odstaven“ z hlavního provozu celou dobu spánku.

Anebo jde možná o nutnou fázi pro relaxaci některých receptorů, či lehčí spaní jako pozůstatek pravěkých dob, kdy bylo nutné mít neustálou kontrolu nad děním v okolí.

70

Tolik procent u mladého zdravého člověka zabere z celkové doby spánku takzvaná NREM (z anglického non rapid eye movement) fáze. Mozek je v útlumu, tělo uvolněné. Krevní tlak klesne o 5 až 15 procent a sníží se i frekvence srdečních stahů.

Zajímavé je, že pokud byste spali vsedě, nikdy neupadnete do nejhlubších spánkových fází.

312 000 000

Už před tolika lety bychom našli v hlubinách vývoje druhů naše společné prapředky – amniota neboli blanaté obratlovce. Třídami pod ně spadají ptáci, plazi i savci, obojživelníci jsou sesterskou skupinou. A jak to souvisí se spánkem?

Vědci se domnívají, že obě spánkové fáze – REM a NREM – evolučně sahají až k této prastaré skupině!

Delfíní spánek se týká pokaždé jen jedné hemisféry. Foto: Gustavo Pérez / CC BY-SA 3.0
Delfíní spánek se týká pokaždé jen jedné hemisféry. Foto: Gustavo Pérez / CC BY-SA 3.0

57

Nejkratší REM fázi spánku mezi savci mají delfíni (Delphinidae). Zabere pouhá 2 procenta spánku. Ten je u delfínů všeobecně podivuhodný.

Může za to hlavně fakt, že kytovci jsou jediní savci, kteří se zcela vrátili ze souše do moře – a museli se vypořádat s tím, že se musí pravidelně vyplavat nadechnout. Kytovci proto nedokážou nikdy tvrdě usnout. Jak se s tím srovná mozek delfínů?

Unikátně – odpočívá vždy jen jedna hemisféra. Na opačné straně škály jsou mezi savci ptakopyskové (Platypoda). Ptakopysk podivný (Ornithorhynchus anatinus) žijící jen ve východní části Austrálie a Tasmánii, má pro změnu nejdelší REM fázi. Zabere mu 57 procent spánku.

0,15

Vstát ráno na přednášku? V 8 hodin sedět v kanceláři nebo stát v továrně? Nadlidské úsilí, které nenese žádné ovoce. To by vám z vlastní zkušenosti potvrdili lidé se syndromem odkládané spánkové fáze.

Trpí jim zhruba 3 osoby z 2000, což je přibližně 0,15 procent dospělých. Chodíte spát daleko po půlnoci a ráno pak samozřejmě nemůžete vylézt z postele? Veškeré snahy o srovnání režimu končí vyčerpaností a podrážděností, protože jste příliš unaveni?

Tak to je možná tento sociální jet lag, jak se syndromu také říká, i váš případ…

10

Až tolik minut může trvat takzvaný noční děs. Přepadá nás během NREM fáze spánku, obvykle v první třetině noci. Jen málokdo se během něj probudí, a pokud ano, hned zase tvrdě usíná. Potrápí nás v průměru od jedné do 10 minut. Co si pamatujeme, jsou noční můry.

Ty spadají ale již pod nadvládu REM spánkové fáze. Jaký je rozdíl mezi sny v obou fázích? Ty v NREM spánku jsou kratší, vizuálně nenáročnější a rozhodně nebývají tak živé.

Pokud vás někdo vzbudí během této fáze, máte jen 20procentní šanci, že budete vědět, co se vám zdálo. To REM je na zapamatování snů štědřejší. Pokusy na dobrovolnících ukazují, že při probuzení si sny zapamatuje 88 procent lidí.

50

Polovina populace, tedy 50 procent lidí. Až tolik z nás alespoň jednou zažilo nepříjemnou spánkovou paralýzu neboli spánkovou obrnu. Trvá obvykle od jedné do 10 minut a přichází na rozhraní usínaní a bdění. Nejde zrovna o příjemný zážitek.

Okolí stále vnímáte, ale vaše tělo už spí. Chcete se pohnout? Nejde to! Chcete někomu říct, co se vám děje? Nevydáte ani hlásku. A co hůř, tenhle stav někdy provázejí halucinace.

Od těch jemných, kdy máte pocit, že slyšíte v bytě zvuky a vidíte podivné stíny, až po ty velké – mimochodem, pokud nevěříte na únosy do UFO, tak právě spánková paralýza bývá častým vysvětlením.

5 procent lidí postihuje spánková paralýza pravidelně, nedělá rozdíly mezi muži a ženami. Výzkumy ukazují, že se častěji přihodí lidem spícím na zádech, vystaveným trvalému stresu, nebo zkrátka jen vyčerpaní.

Vliv má i rozházený spánkový režim, psychické problémy a samozřejmě alkohol či drogy.

31

Nemůžete usnout, protože vaše polovička ze spaní nepříjemně skřípe zuby? Bruxismus postihuje 8 až 31 procent populace. Většina z nočních klapačů a skřípačů o problému obvykle neví, dokud je neupozorní okolí.

Ukazuje se, že jde zřejmě do jisté míry o zrcadlenou, možná i dědičnou, záležitost – až 50 procent lidí trpících bruxismem spalo v dětství poblíž někoho, kdo také skřípal zuby.

Z bruxismu mohou bolet dásně, ničit se sklovina a v nejhorším dojde také k poškození čelistního kloubu.

20

Tolik hodin – a často i s dost minutami navíc – spí denně největší spáči zvířecí říše. Kdo mezi ně patří? Například pásovec štětinatý (Chaetophractus villosus), netopýr hnědý (Eptesicus fuscus), nebo krajty (Pythonidae).

Foto: Pixabay a CC
Související články
Věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Věda a technika
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
Věda a technika
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus. […]
reklama
záhady a tajemství
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
reklama
zajímavosti
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Kouzlo porcelánových doplňků
panidomu.cz
Kouzlo porcelánových doplňků
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky