Domů     Léčivá síla bylinek: Jak naši předci léčili nachlazení, horečku, černý kašel či chřipku?
Léčivá síla bylinek: Jak naši předci léčili nachlazení, horečku, černý kašel či chřipku?
28.9.2023

Na přelomu 19. a 20. století bylo lékařů pomálu, a jejich služby byly navíc drahé. Není proto divu, že se zejména chudí spoléhali na rady babek kořenářek, které k léčbě nemocí využívaly hlavně sílu bylinek.

Jaké rostliny či jiné dostupné suroviny tedy sloužily k léčbě nemocí? Co zabíralo na úrazy a zhmožděniny? A jakou roli v tom všem hrála magie?

Za tři nejčastější příčiny zhoršení zdravotního stavu bývaly považovány posednutí démonem, uhranutí či kletba a provinění neboli hřích. Nemocní vesničané většinou tak uzdravení své i svých dětí poroučely do rukou božích.

A ani se závažnými chorobami, jako byly třeba záškrt či černý kašel, se většinou na lékaře neobraceli. S léčbou tak většinou pomáhali venkovští léčitelé, a to navzdory faktu, že od poloviny 19. století zaznamenal vývoj medicíny významné zrychlení.

Lidé se i s vážnými nemocemi svěřovali do rukou léčitelových nebo rovnou božích. FOTO: pxfuel
Lidé se i s vážnými nemocemi svěřovali do rukou léčitelových nebo rovnou božích. FOTO: pxfuel

Bylinkářky, kořenářky i hadačky

O léčitelích, či ve většině případů léčitelkách, panovalo přesvědčení, že vládnou nadpřirozenými schopnostmi, neboť léčbu doprovázeli nejrůznějšími kouzelnými formulemi, jež však pramenily z víry, že nemoc jako trest za hříšný život lze zažehnat.

Ovšem toto počínání budilo v prostých lidech i obavy, a proto lidoví léčitelé a léčitelky většinou žili stranou od ostatních. Někdy byli dokonce považováni za čaroděje a čarodějky.

Většinou to však byly zkušené bylinkářky, kořenářky, zažehnávačky, porodní báby či hadačky, v jejichž rodinách se z generace na generaci předávaly znalosti o léčivé síle bylin a mastí z nich zhotovených.

Některé „lékařské výkony“ prováděli i muži, nejčastěji kováři, hajní či pastýři.

Bylinky jako lékař chudých

Základní léčebnou praktikou bylo bylinkářství.

Babky kořenářky věděly nejen to, kde se konkrétní rostlina vyskytuje, ale i ve kterém období růstu je její účinek nejsilnější, zda je třeba ji použít celou či pouze květ, list nebo kořen a v jaké formě je nutno ji podávat.

Dokázaly tak „naordinovat“ správnou medicínu a často pomáhaly nejen lidem, ale i koním a hospodářským zvířatům vůbec. Každou volnou chvíli trávily sběrem a sušením bylin, které nosily v nůši na zádech.

V létě pak chodily báby kořenářky od domu k domu a prodávaly své výtvory – masti, sirupy a tinktury.

Báby kořenářky přesně věděly, jaké bylinky mají léčivou moc. Takový tymián je třeba skvělý na kašel. FOTO: Evan-Amos/Creative Commons/CC0
Báby kořenářky přesně věděly, jaké bylinky mají léčivou moc. Takový tymián je třeba skvělý na kašel. FOTO: Evan-Amos/Creative Commons/CC0

Sirup z jehličí a zábal z křenu

K oblíbeným léčebným prostředkům chudých patřil alkohol, využívaly ho však i kořenářky, a to k macerování některých bylinek. Získaná tinktura pak sloužila jako mazání, větší oblibě se však těšilo jejich vnitřní užívání.

Lidé se také snažili chorobám předcházet, a to často postupy, jejichž účinnost prokázala i moderní věda.

Jako prevence nachlazení například sloužilo pití šťávy z kysaného zelí, která je bohatá na vitamín C. Kořenářky pak vařily sirupy z mladých jehličnatých výhonků nebo z jitrocele. Od horečky podle nich pomáhaly lesní plody nebo zábaly z tvarohu či křenu.

Na rány heřmánek, na zlomeniny kostival!

Na trávicí neduhy se používal libeček, na problémy s krevním oběhem a tlakem zase zabíral rozmarýn. Ale bylinky pomáhaly i při úrazech a zhmožděninách, o které nebyla při péči o hospodářství nikdy nouze.

Hojení ran a popálenin urychloval heřmánek, na otlaky a zlomeniny sloužil kořen kostivalu a na krvácivá zranění zase zabíral jitrocel. Využití našla i šalvěj lékařská či kopřiva.

K dezinfekci se pak využívala moč, nejčastěji vlastní, ačkoliv nejúčinnější prý byla moč malých chlapců.

Jednou z nejzázračnějších bylinek je heřmánek, který má skvělé hojivé účinky. FOTO: Gustamons/Creative Commons/CC BY-SA 4.0
Jednou z nejzázračnějších bylinek je heřmánek, který má skvělé hojivé účinky. FOTO: Gustamons/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

O životě a smrti rozhodnou chléb a pes

Na bolesti očí byl doporučován odvar z listí květu růžového, kdo byl „chabrus“ na plíce, měl pít odvar z plicníku, chrpy, stračí nožky a lipového květu.

Na zvýšení chuti k jídlu se používala směs routy, šalvěje a pelyňku, která se vložila do vína a přeceděná se pila ráno a večer. Lidé však často věřili i nejrůznějším pověrám a nepravdám.

Nemocní se například neměli dívat do zrcadla, protože by to mohlo zhoršit průběh jejich nemoci. O uzdravení pak rozhodoval pes a chléb. Nemocnému se otřelo čelo kouskem chleba, který pak byl nabídnut psovi.

Když ho sežral, znamenalo to, že se churavý uzdraví, ale když ho nechal ležet, mohlo to předpovídat i smrt nemocného.

Zaříkávání jako cesta ke zdraví

Další velice využívanou praktikou byly léčebné rituály. K základním magickým obřadům patřilo zaříkávání neboli zažehnávání či také zaklínání nemoci.

Metoda měla ustálenou formu sestávající z pronášení prostých zapamatovatelných veršů s odvoláváním se k bohu, Panně Marii nebo jiným svatým.

Tyto slovní modlitební formule byly doprovázeny rozhovorem zaříkávače s nadpřirozenými bytostmi či vyhrožováním nebo zastrašováním konkrétní nemoci, s cílem „vypudit“ ji z postiženého či ji přenést na libovolný předmět.

Často byly za tímto účelem využívány nejrůznější kameny. K užívaným a oblíbeným zákrokům k odstranění nemoci patřilo také nakuřování nemocných, ať už rostlinami nebo různými přírodními předměty.

Nakuřoval se buď sám nemocný, a to tak že dým z nakuřovadla se chytal do šátku a jím se ovíjelo postižené místo, případně se nakuřovala celá místnost, ve které nemocný ležel.

Důležitou roli v léčitelství hrály také minerály, které měly mít magické vlastnosti. FOTO: pxfuel
Důležitou roli v léčitelství hrály také minerály, které měly mít magické vlastnosti. FOTO: pxfuel

Bylinkářství přežilo v klášterech

Po pádu Říma (rok 476 n. l.) nastal v Evropě v určitých směrech věk chaosu a prázdnoty, z chorob učinilo křesťanství trest boží. Studium léčivých rostlin se proto koncentrovalo do klášterů, kde se jím zabývali především mniši.

Čerpali přitom z poznatků řeckého lékaře Galéna (129–216). Jedinou ženskou výjimkou byla německá abatyše Hildegarda (1098–1179), jež je autorkou rozsáhlého herbáře. O účinky bylin se zajímal i významný východní učenec známý jako Avicenna (980–1037).

Báby kořenářky vzbudili zájem obrozenců

Další významnou osobností bylinkářství byl lékař a přírodovědec zvaný Paracelsus (1493–1541), který svého času pobýval i v Čechách, konkrétně v Moravském Krumlově.

Nejstarším česky tištěným bylinářem je Knieha lékarská, kteráž slove herbář aneb zelinář z roku 1517, jejímž autorem je český lékař Jan Černý. Velký zájem pak vzbudilo bylinkářství u národních obrozenců.

Statě o něm psala například Božena Němcová (1820–1862) či Karel Jaromír Erben (1811–1870).

Foto: viz popisky. Úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Zajímavosti
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Zajímavosti
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Zajímavosti
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Zajímavosti
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
reklama
zajímavosti
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
reklama
záhady a tajemství
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nebylo to silné kamarádství
skutecnepribehy.cz
Nebylo to silné kamarádství
Můžete se rozhádat, na řadu let ztratit. Pravé přátelství však vydrží. To naše s Danou však mělo velké šrámy. Bylo to ve školce. Pamatuji, jak jsem měla lakovky a ta copatá blondýnka mi je záviděla. Schválně mi šlapala na nohu zablácenou botou. Tehdy jsme se pohádaly. Ale pak jsme se potkaly i ve škole, a jelikož jsme se znaly,
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Omrzelo Paulovou snad manželství?
nasehvezdy.cz
Omrzelo Paulovou snad manželství?
Jana Paulová (69) ze seriálu Jedna rodina nedávno říkala, že už ji herectví netěší a ráda by změnu. Mnozí si tak mysleli, že se přestěhuje za dcerou do zahraničí a bude si chvíli užívat klid a také v
Sonda Juno navštívila nejbouřlivější těleso ve Sluneční soustavě
21stoleti.cz
Sonda Juno navštívila nejbouřlivější těleso ve Sluneční soustavě
Americká sonda Juno zkoumá Jupiter už od roku 2016. Největší planeta Sluneční soustavy je bezesporu zajímavým tělesem, ale to samé platí i o jejích oběžnicích. Proto sonda čas od času zaměří svou pozo
Co zaznamenal genetický disk z Kolumbie?
enigmaplus.cz
Co zaznamenal genetický disk z Kolumbie?
V rychle se rozvíjejícím hlavním městě Kolumbie Bogotě se bagry zakusují do vrstvy zeminy. Staví se další z mnoha domů. Kolem staveniště se hemží hledači pokladů. Přece jen, památkami po starých civil
Azizi Venice: Kde se městský ruch snoubí s klidem u vody
iluxus.cz
Azizi Venice: Kde se městský ruch snoubí s klidem u vody
V srdci Dubai South se skví Azizi Venice, unikátní projekt, který přináší dokonalý soulad moderního městského života a idylického pobytu u vodní hladiny. Rezidenční komplex nabízí širokou škálu bytový
Děsil Angličany Černý Douglas?
historyplus.cz
Děsil Angličany Černý Douglas?
Zjeví se jako duch, bleskově zaútočí a zmizí neznámo kam. Angličané z něj právem mají strach. James Douglas je nenechá vydechnout. Při vedení guerillové války neváhá vypálit i svá bývalá panství, jen aby je nepřítel nemohl používat jako opěrný bod. Angličané ke konci 13. století ovládnou Skotsko. William Douglas (1243–1298), jeden z tamních vlivných šlechticů,
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
nejsemsama.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané
Lázně Luhačovice navrátily Slunečním lázním původní lesk. Návštěvníci se mohou těšit na expozici Jurkoviče a Janáčka
epochanacestach.cz
Lázně Luhačovice navrátily Slunečním lázním původní lesk. Návštěvníci se mohou těšit na expozici Jurkoviče a Janáčka
Obnovený areál Slunečních lázní v Luhačovicích vznikl rekonstrukcí nevyužívaných lázeňských objektů a nyní slouží jako unikátní doklad lázeňství a kulturní atmosféry počátku 20. století. Ve zrekonstruovaných Slunečních lázních se snoubí luhačovická lázeňská tradice a typická Jurkovičova architektura s moderním pojetím trávení volného času. V celém areálu se zachovala jedinečná nálada z doby největšího rozkvětu lázní. „Jako akcionáři cítíme, že k vlastnictví
K vlasům bez lupů pomůže příroda
panidomu.cz
K vlasům bez lupů pomůže příroda
Proti nepříjemné tvorbě lupů je třeba zasáhnout co nejdříve. Než sáhnete po koupených přípravcích, zkuste pomocníky, které najdete doma. Pomohou vám i oplachy bylinkami. Za nadměrnou tvorbou lupů bývá většinou skryté doprovodné onemocnění nebo prostě jen nevhodný jídelníček. Někdy k vyřešení problému stačí zvýšit příjem vitaminů B. K tomu dobře poslouží pivovarské kvasnice, tedy pangamin.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Smažené závitky s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Smažené závitky s vepřovým masem
Suroviny 300 g mletého vepřového masa kulatý rýžový papír (8–10 kusů) 75 g rýžových nudlí 2 stroužky česneku hrst hub – Jidášovo ucho 1 větší mrkev 1 cibule 1 malé vejce sůl, pepř Postup