Domů     Dandymu zlomila vaz láska k muži
Dandymu zlomila vaz láska k muži
19.5.2023

Neexistuje snad známější a tragičtější homosexuální vztah umělecké branže. Legendárního spisovatele Oscara Fingal O’Flahertie Wills Wilda (1854–1900) jeho láska nejdříve učiní neskonale šťastným, pak jej uvrhne do vězení a nakonec definitivně zlomí.

Wilde pochází z přední irské rodiny. Jeho otec je vyhlášený chirurg dublinského ORL oddělení, jeho matka je pod svým pseudonymem vyhlášená nacionální spisovatelka.

Svobodomyslný mladík je úspěšných absolventem Oxfordu a svými prvními verši záměrně provokuje prudérní smetánku viktoriánské Anglie. Žije naplno. „Žití, to je největší umění na světě, neboť většina lidí pouze existuje,“ konstatuje literární i životní umělec.

V nažehleném obleku

Jeho dekadence je jen dotvářena stylem, který se v 19. století v Anglii rozmáhá a který proslaví právě Oscar Wilde – dandy. Velice dbá o svůj zevnějšek, kterým se snaží přiblížit aristokracii.

Elegán v dobře padnoucím obleku, s cylindrem na hlavě a s dobrým vystupováním dráždí tehdejší těžkopádnou společnost. „Zamilovat se do sebe – to je románek na celý život,“ říkává básník s oblibou.

Jeho nezávazný život nemá usměrnit, ale spíš finančně podpořit manželství, které v necelých 30 letech uzavírá s Constance Lloydovou (1859–1898).

A pro Oscara je to velmi výhodný obchod, díky věnu Constance je natolik zabezpečený, že se může naplno věnovat psaní divadelních her, próz, básní a esejí.

Manželství uzavřel s Constance Lloydovou. FOTO: Louis William Desanges / Creative Commons / volné dílo
Manželství uzavřel s Constance Lloydovou. FOTO: Louis William Desanges / Creative Commons / volné dílo

Báječný manžel, náruživý milenec

Manželství je ověnčeno narozením syna Cyrila (1885–1915) a o další rok později druhého chlapce, Vyvyana (1886–1967). A Oscar Wilde je milujícím, pozorný otcem a štěstí rodiny kvete.

Ambiciózní Constance dokonce vydává svou prvotinu, knihu babiččiných pohádek pro děti s názvem Byl jednou jeden. Směřuje tak k následování manželovy slavné spisovatelské dráhy.

On káže proti uniformitě, ona je velmi ambiciózní žena hlásající rovnoprávnost žen – kouří cigarety, navštěvuje kavárny bez svého manželka a nosí kalhoty. Není se co divit, když její muž hlásá:

„Příliš mnoho líčidel a příliš málo oblečení je u ženy vždy příznak zoufalství.“ Constance je dokonce vážným kandidátem na editora nového magazínu pro ženy Woman’s World, nakonec se jím ale stává její manžel.

Jednoznačně ideální parťačka bohémského umělce, která má hodně co mluvit do politických, módních a společenských témat, které Wilde zpracovává. Má to ovšem jeden háček. Oscar Wilde totiž navazuje homosexuální intimní vztah.

Jako celebrita se Wilde dočkal i karikatur, Tahle vyšla v časopisy Vanity Fair v dubnu 1884. FOTO: Carlo Pellegrini / Creative Commons / volné dílo
Jako celebrita se Wilde dočkal i karikatur, Tahle vyšla v časopisy Vanity Fair v dubnu 1884. FOTO: Carlo Pellegrini / Creative Commons / volné dílo

Spalující mimomanželský vztah

V 90. letech na konci 19. století poznává anglického básníka a překladatele, Alfreda „Bosie“ Douglase (1870–1945). Představuje mu jej jako svého bratrance jeden z Wildových následovatelů, Lionel Pigot Johnson (1867–1902).

Ten Oscara velmi obdivuje a na oslavu Wildova románu Obraz Doriana Graye dokonce sepisuje řadu latinských básní. A románem je nadšen i Alfred, který podle svých slov čte knihu hned devětkrát za sebou a touží Wilda osobně poznat.

Shodou okolností je nejmladší Douglas takovým blonďatým andílkem jako Wildův Dorian, jež splétá jejich cesty.

Ostatně román je jakousi nekorunovanou demonstrací za práva homosexuálů a Wilde se jeho publikováním stává ikonou boje za rovnoprávnost sexuálních menšin. Ale zpátky k osudovému setkání s Douglasem.

I on na Wilda dělá silný dojen a jejich první setkání končí Oscarovým předáním luxusní kopie románu mladému ambicióznímu poetovi.

Léčba rtutí

Manželství slavného autora se kvůli oboustrannému silnému vzplanutí dostává na druhou kolej. Oba milenci jsou spolu častěji po místních hotelech než doma. Alfred je nedospělý chlapec, který Wilda vášnivě miluje, ale stejně tak má rád hazardní hry.

Je drzý, extravagantní, má velkou spotřebu peněz a k tomu využívá jak Oscara, tak potažmo jeho manželku Constance. Ta kromě samoty přichází zkrátka i v intimní sféře, za což může jednak Wildův divoký a časově náročný umělecký život a jednak syfilida.

Údajně nakažený od prostitutky užívá spisovatel preparáty ze rtuti, které zpočátku nesou své ovoce. Později se ale infekce vrací a Wilde ukončuje milostné styky se svou manželkou nadobro. Hodlá se věnovat jen lásce s muži.

S tím ovšem postupně mizí i příležitosti k rodinnému životu. Oscar Wilde je sice milující manžel i otec, ale zároveň je velmi lehkomyslný a sobecký. Nikdo a nic není víc než jeho osobní potřeby.

Jako na houpačce

Vztah obou mužů je bouřlivý, neustále se rozcházejí a usmiřují. Douglas toho času edituje oxfordský magazín Duch lampy a má za úkol z francouzštiny přeložit Wildovu hru Salome.

Kromě toho, že je na poli tohoto jazyka neobratný, pokouší se tu skrytě podporovat otevřený přístup k homosexualitě. Kritika na sebe nenechává dlouho čekat a impulzivního Bosieho nenapadá nic jiného než svést vinu na autora originálu – Oscara Wilda. To je důvodem jedné z jejich největších rozmíšek.

Pro lásku k Bosiemu nevidí, neslyší

Jindy je záminka jiná, pečující Wilde se stará o onemocněvšího partnera, ale když sám uléhá na lůžko s teplotami, necítí stejnou podporu z jeho strany.

Nelze se mu divit, Alfred se v době jeho nemoci stěhuje do jiného hotelu a v den Oscarových kulatých 40. narozenin mu posílá zprávu o tom, že potřebuje peníze.

Ostatně tok financí je ve Wildově nejúspěšnějším autorském období pro Douglase prakticky bezhraniční. Vedle peněz ale vysychá i Wildovo postavení, pracovní inspirace a osobní spokojenost. Sám spisovatel později toto období komentuje slovy:

„I já jsem měl své iluze. Představoval jsem si, že život bude skvělá komedie a Ty že v ní budeš hrát jednu z jejích rozkošných postav…“

Ten, který zničil Oscara Wilda

Nejde jen o aférku, ale o dlouhodobý vztah, který vychází najevo o několik let později, v roce 1894. Světlo světa totiž spatří novela Zelený karafiát od Roberta Hichense (1864–1950).

Ta je otevřeně inspirovaná vztahem Douglase a Wilda, jež nosí v klopě svého kabátu právě zelený karafiát. Podle všeho jsou překvapení a pohoršení všichni – až na Constance. Ta už zná Alfreda několik let a jeho vztahy se svým manželem přehlíží.

Ten, komu to rozhodně není jedno a kdo hodlá jednat, je Douglasův otec. John Sholto Douglas (1844–1900), devátý markýz z Queensberry a zdatný politik, neváhá zaslat text Pro Oscara Wildea vystupujícího jako sodomita do Wildova klubu.

Ten jej žaluje za pomluvu a markýz je kvůli tomu dokonce zatčen. Traduje se, že když Douglas starší přichází na pletky mezi svým synem a Wildem, vyhrožuje synovi pozastavením finančních toků, dotování jeho nákladného života. Bossie mu údajně odpovídá:

„Jak legrační mužík jste…“ Jenže Douglas starší, zvyklý si zjednávat mezi lidmi pořádek bičíkem na koně, nehodlá výsměchu podlehnout.

Začátek konce

Jeho právníci líčí u soudu Oscara Wilda jako neřestníka, který do homosexuální spodiny zatáhl i o 16 let nevinného mladšího chlapce – Alfreda. Dokazovat to mají milostné dopisy dvojice.

Navíc obžaloba v záloze má několik svědků, mužských prostitutů, kteří jsou ochotní vypovědět o svém sexuálním poměru s Wildem. Ten tehdejší společnosti zkrátka za mák nevoní a je si toho vědom. „Každý úspěch, jehož dosáhneme, nám udělá nepřítele.

Chceme-li být oblíbeni, musíme být průměrní,“ usuzuje Wilde. Slavný autor musí nejen ze svého obvinění ustoupit, ale stává se plátcem celého úředního šimlu, který žalobou rozpoutal.

A nakonec se po čase ukazuje, že Oscar Wild není jediným hvězdným zářezem na pažbě Douglasovy rodiny.

Homosexuální rodina

Vztek Johna Sholto Douglase zřejmě pramení z toho, že homosexuální orientaci nemá jen Alfred, ale i jeho starší syn Francis Archibald Douglas (1867–1894).

Po jeho podezřelé smrti při lovecké nehodě totiž vyplouvá na povrch, že udržuje vztah s lordem Roseberym, tedy britským předsedou vlády Archibaldem Philipem Primrosem (1847–1929).

Údajně i proto je John Sholto Douglas nucený přenést pozornost na Oscara Wilda. Žaluje jej o ušlé výdaje a za krátkou dobu je Oscar Wilde v absolutní insolvenci. Navíc nad ním visí nové soudní líčení, které opět vystaví markýz z Queensberry.

Není těžké Wilda usvědčit ze sodomie, hrubých obscénností a homosexuálních aktů, soud rozhodne jednohlasně – spisovatel je odsouzen k dvouletému pracovnímu nasazení pod vězeňským dohledem.

Wilde a jeho životní láska Alfred Douglas FOTO: British Library / Creative Commons / volné dílo
Wilde a jeho životní láska Alfred Douglas FOTO: British Library / Creative Commons / volné dílo

Jiné jméno, jiný život

Jeho zdraví je zlomené. Jeho pověst je zničená. Jeho život už nemá pokračování. A jednoduché to není ani pro jeho manželku, která si i s dětmi mění jméno na Hollandová a stěhuje se do Švýcarska.

Umírá o tři roky později a až po dlouhých 65 letech je na jejím hrobě přibývá nápis „Manželka Oscara Wilda“.

Celé životní útrapy dopodrobna popisuje kniha Tragický a skandální život paní Wildové, která dává čtenáři nahlédnout do jejího soukromí prostřednictvím osobní korespondence.

Na samém konci osamocený

U svého jména nezůstává ani zoufalý Wilde a mění si jej na Sebastian Melmoth. Po odpracování trestu bloudí po Evropě a nakonec zůstává ve Francii. Trpí meningitidou a ze všeho nejvíc má asi zlomenou duši.

Umírá prachbídně ve francouzském hotelu d’Alsace. Po boku svých tehdejších přátel, ale ve skutečnosti úplně opuštěný a zlomený.

Oscar Wilde je pohřben v malém městě na jihu od Paříže, v Bagneux (později je pochován na proslulém pařížském hřbitově Père Lachaise). Celý pohřební ceremoniál hradí jeho životní láska, Alfred Douglas.

Foto: Napoleon Sarony / Creative Commons / volné dílo, British Library / Creative Commons / volné dílo, Louis William Desanges / Creative Commons / volné dílo, Carlo Pellegrini / Creative Commons / volné dílo
Související články
Lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Lifestyle
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Lifestyle
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Lifestyle
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
reklama
lifestyle
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a […]
Světové štěstí: Finsko, Dánsko a Island mají nejšťastnější obyvatelstvo na světě, Česko je na 18. místě!
Štěstí… Co je to štěstí? A dá se vůbec měřit? Už desátým rokem vydává organizace OSN, zabývající se udržitelným životem, Světovou zprávu o štěstí. To není vtip! Podle ní jsou i pro rok 2023 nejšťastnější seveřané. Je to paradox, protože právě v těchto zemích se roky potýkali s vysokým počtem sebevražd. Česko se drží v […]
Známé pověry z ložnice: Klesá s věkem libido?
Na slavného amerického boxera Muhammada Aliho (1942–2016) nesmí ženská ruka něžně sáhnout dlouhých 6 týdnů před důležitým zápasem. Nechce ztrácet nejen energii, ale také koncentraci.   Lhůta je to asi rekordní, ale podobné sebezapření musí předvádět například i tým amerického fotbalu Pittsburgh Steelers před Super Bowlem, kdy má nařízenu sexuální abstinenci. Trenéři se tak snaží […]
reklama
věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla