Domů     Prokletý básník Verlaine: Opustí manželku a svého přítele postřelí
Prokletý básník Verlaine: Opustí manželku a svého přítele postřelí
18.2.2023

Konec 19. století je pro spoustu Evropanů těžkým obdobím. Společnost se dynamicky rozvíjí a kvete, pro některé ale změna znamená spíš chaos, dezorientaci a zatracení. Napětí roste a někteří chtějí hráz svobody protrhnout zcela.

Třeba prokletý básník Paul Verlaine, který se kvůli homosexuální lásce neštítí bezohledně opustit ženu i dítě…

Pocity pesimismu a beznaděje. Pocit, že nikam nepatřím. Přelom 19. a 20. století je pro dějiny klíčový. Staré pořádky sice do jisté míry zůstávají zachované, objevují se ale i nové. Tvůrčí svoboda, všudypřítomný alkohol, prolomení tabu sexu.

Toho všeho si chce básník Paul Verlaine (1844–1896) vrchovatě užít. S jednou věcí ale nepočítá. Společnost jeho chování zprvu důrazně odsoudí a spousta přátel se mu raději klidí z cesty.

Jsi chlap!

Mírně šikmé oči, rodiště ve východofrancouzských Métách a obrovská umanutost, zvídavost a lačnění po všem živelném. Malý impulzivní Paul je přesto zbožňovaným dítětem i přesto, že své rodiče v podstatě tyranizuje. Vždy musí být po jeho.

Dalo by se říct, že je to spratek. Matka při něm ale stojí po celý život i přes skutečně ohavné jednání, ke kterému se občas uchýlí. Na studia jde rozmazlený Paul do soukromého ústavu, v němž se klade důraz na jazyky, dějepis, ale zejména na disciplínu.

Ze školy chlapec uteče hned první večer. „Jsi přece chlap, ksakru! Taky ty si musíš zvyknout na kasárenský režim,“ kárá ho následně známý Paulových rodičů.

Verlaine a Rimbaud
Verlaine a Rimbaud

Temnota vystupuje na povrch

Nepříliš zbožný Paul je ve škole zpočátku pilným studentem, vždy ale raději tráví čas na prázdninách u tety na francouzském venkově. Tam se také zamiluje do o 10 let starší dívky Clarissy. Po několika letech na lyceu se náhle rozhodne na školu „kašlat“.

Propadá temným myšlenkám. Začne psát verše. Ve svých 14 napíše skladbu Smrt a začne si procházet nešťastnými dětskými láskami. Jeho spolužáci jej ale respektují, stává se z něj pan básník.

On sám čerpá zejména ze zakázaných knih, inspirací je třeba dílo Hrozny hněvu vynikajícího prokletého básníka Charlese Baudelairea (1821–1867).

Svým příklonem ke „zvráceným“ veršům pobuřuje zejména svého profesora Perrense, který ve studentovi vycítí nepopsatelnou temnotu. „Nikdy bych byl nepomyslel, že by mohlo něco být v té šeredné hlavě, která připomínala tupého zločince,“ rozčiluje se.

Smrt a pohřeb jsou sranda

Své první trudomyslné období zakončí sonetem s názvem Pohřeb. „Neznám nic tak veselého jako pohřeb,“ pobuřuje dál svými verši. Před maturitou ještě stihne navštívit salon, kde si užije se ženou.

Poté úspěšně odmaturuje a následně se zamiluje do své sestřenice Elisy Dujardin. Ta jeho lásku neopětuje, čímž spustí další depresivní období rozervaného básníka. Netrvá dlouho a z Paula se stane úředník v Paříži, který miluje psaní.

Dostává se do kontaktu s ostatními básníky ve městě, navštěvuje večírky a občas si přivydělá jako literární kritik. Útěchu hledá ještě v náručí prostitutek, nechá si narůst plnovous, začne pít zelenkavý mok absint. A to ve velkém.

Portrét z kavárny v Paříži
Portrét z kavárny v Paříži

Přidrzlý mladík chce do Paříže

Z letargie jej vyvede až sestra jeho přítele Sophie-Marie Mathilde Mauté. Kvůli této ženě Paul náhle přestane pít absint a po několika týdnech známosti ji dokonce požádá o ruku! Její rodina ho má zpočátku za blázna, nakonec ale dceři básníka povolí.

V roce 1870 tak proběhne svatba a stěhování novomanželů do vlastního příbytku. Mathilda je zpočátku naivní a myslí si, že děti se rodí tím, že se dva políbí. Z tohoto omylu ji Paul rychle vyvede a pár si užívá šťastného manželství… Bohužel jen rok.

V roce 1871 totiž přijde Paulovi dopis. Píše mu jakýsi nepochopený mladík Arthur Rimbaud (1854–1891). V dopise proslulému básníkovi pláče, že chce utéct do Paříže a živit se jako básník. Přiloží i pár veršů (Pařížská orgie), které Paula ohromí.

Vše je protkané temnou nenávistí a vzpourou. Paul tedy svolí, aby za ním Rimbaud přijel.

Neohrabaný, ale okouzlující Rimbaud

Na pařížské nádraží přijíždí chlapec s pomněnkovýma očima. Nevinný, s rozcuchanými vlasy a ve zmačkaném oblečení. Vše doprovodí jeho neohrabané pohyby. Jedno ví mladík jistě. Nechce pracovat, chce zrušit institut rodiny i armádu.

Na nového vetřelce reaguje Mathilda velmi nevlídně. Podle ní je to hulvát, co se nemyje. A i když Rimbaud přednese před Paulovými přáteli úchvatnou báseň Opilý koráb, je to k ničemu. Paul díky mladíkovi pije, chodí pozdě domů.

Rimbaud demoluje věci ve svém obydlí, ve společnosti se chová jako utržený ze řetězu. Přátelé se od Paula odvracejí.

Mathilda Mauté
Mathilda Mauté

Kvůli kávě ji málem zabije

Mathilda zakrátko mladíka otevřeně nenávidí. A on ji. Paul v záchvatech vzteku, kdy mu Mathilda mladíka vyčítá, svou manželku i jejich malého synka bije, jednou dokonce málem zapálí jejich pokoj.

Rodina strádá, protože Paul svému vyvolenému vše platí – dluhy, alkohol i ubytování. Přijde i o práci, doma je čím dál nevrlejší. „Dostal jsem studený kafe!“ řve na manželku poloopilý a začne ji škrtit. To už dochází na lámání chleba.

Vše se nakonec načas urovná. Rimbaud pod nátlakem odjíždí z Paříže. Paul to však těžce nese, chlapce miluje a žádá jeho návrat, Mathilda nic netuší. Její manžel nakonec vezme věci do vlastních rukou, potajmu opustí svou ženu a odjíždí s Rimbaudem do Belgie.

O manželství s Mathildou mluví jako o životním omylu, žádost Mathildy, aby se její muž vrátil, vyšumí naprázdno.

Když muž miluje muže

S neurvalým frackem a prostopášníkem Rimbaudem žije Paul jako milenec. Postupně je ale z milování spíše jen buřičství, alkoholismus a tuláctví. Paul už se nikdy se svou ženou neshledá. Ona sama prohru v souboji mezi ní a Rimbaudem nese velmi těžce.

Vztah mezi muži ale rozhodně není idylický. Hádky, provokace a pře jsou na denním pořádku. Vše vyústí v moment, kdy Rimbaud v záchvatu vzteku chce zničit své dílo, které je ale podle Paula geniální.

Zoufalý Paul v návalu emocí vezme zbraň a svého milovaného postřelí. Za to si vyslouží dva roky žaláře, které ho zocelí, přivedou na víru a učiní z něj seriózního Francouze. Po propuštění však následuje ještě jedno setkání s Rimbaudem ve Stuttgartu.

Tentokrát poslední, které dle očitých svědectví mělo dokonce skončit pěstní potyčkou. Paul se navrací k životu pijana. Rimbaud procestuje svět, k psaní už se nikdy nevrátí.

Další milostná rána

Paul Verlain se příležitostně živí jako učitel. Při hodinách angličtiny se tak jednou zakouká do svého mladičkého žáka Luciena Létinoise, ten ale umírá krátce po seznámení na tyfus. Paul se opovážlivě pokusí vrátit se k Mathildě, bohužel ale marně.

Jeho teď už bývalá žena se nenechá zviklat. Nezbývá mu proto nic jiného než se dál věnovat psaní poezie na bulváru Saint-Michel. Psát a pít. A usnout u polorozpité sklenice.

Jeho milovaný absint ale zapříčiní pochopitelné – Verlaine umírá na cirhózu jater v roce 1896.

Foto: Creative Commons
Související články
Historie
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Historie
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Historie
Kníry: Dovedete si bez něj představit Chaplina?
Mrožák, angličák, kartáček, podkova, tkanička, řídítka. Druhů a variant knírů jsou desítky. A každý má minimálně jednu slavnou osobnost, která by bez něj nebyla kompletní. Knír je natolik dominantním prvkem tváře, že se v mnoha případech stává nejen poznávacím znamením, ale doslova obchodní značkou. Jeho historie dlouhá, plná vítězství i porážek. Žižka má holou bradu Vousy […]
Historie
Poslední válečná kořist: Nacistická ponorka vezla uran i plány stíhačky
Jaký byl osud německé zaoceánské ponorky typu XB? Dne 25. března 1945 se ponorka U 234 vydala na přísně tajnou misi do Japonska s exkluzivním nákladem na palubě Cestou se však její posádka dozvěděla o kapitulaci Německa, a tak se musela vzdát… Oceánská minonosná ponorka U 234 byla jednou z největších ponorek své doby. Objednávku na její […]
reklama
záhady a tajemství
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
reklama
lifestyle
Falco: Rakouský hudební fenomén s tragickým osudem
Tento článek popisuje životní cestu rakouského zpěváka a skladatele Falca, od jeho neobvyklého talentu v dětství, přes bouřlivou kariéru plnou hitů jako „Der Kommissar“ a „Rock Me Amadeus“, až po tragickou smrt při automobilové nehodě v roce 1998.   Falco, vlastím jménem Johann „Hans“ Hölzel (1957–1998), je rakouský hudebník, zpěvák a skladatel. Stal se jediným […]
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky […]
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Uvařte si měkoučké karamely
panidomu.cz
Uvařte si měkoučké karamely
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,