Domů     Bitva u Prestonpans: Nečekané vítězství
Bitva u Prestonpans: Nečekané vítězství
14.2.2023

Jeho dědeček byl vyhnán z Anglie a zbaven trůnu. Mladý Karel Eduard Stuart se ale rozhodne vrátit se z francouzského exilu a získat vládu nad Anglií, Skotskem a Irskem zpět.

Shromáždí vojsko povstalců a vytáhne do boje proti početnější vládní armádě, kterou díky lsti během chvilky rozpráší, což mu otevře cestu do Anglie…

Karel Eduard Stuart (1720–1788) se dne 24. července 1745 vyloďuje na ostrově Eriskay v souostroví Vnější Hebridy na severu Skotska.

Tady plánuje naverbovat dobrovolníky do své povstalecké armády jakobitů a získat pro Stuartovce zpátky trůn Anglie, Skotka a Irska.

Kvůli válkám o rakouské dědictví je převážná většina britských vojenských sil vázána ve Vlámsku, čehož hodlá Karel náležitě využít.

Vždyť mužské potomky Stuartovců, žijící ve vyhnanství ve Francii, považuje řada příslušníků významných anglických politických kruhů stále za jediné právoplatné dědice trůnu.

Povstalci se dokázali postavit mnohem početnější armádě. FOTO: James Grant / Creative Commons / volné dílo
Povstalci se dokázali postavit mnohem početnější armádě. FOTO: James Grant / Creative Commons / volné dílo

Potomek starého evropského rodu

Stuartovci byli královským rodem, vládnoucím ve Skotsku od roku 1371, v Anglii pak od roku 1603, což změnil až Zákon o nástupnictví (Act of Settlement), přijatý roku 1701. Počátky jedné z nejstarších dynastií v Evropě sahají až do 11. století, kdy Walter, syn normanského rytíře Alana Fitzflaalda, přijel do Skotska do služby ke králi Davidovi I. (1085–1153).

Pro své potomky získal dědičný titul stewarda, zemského správce, a tento významný úřad poté zastávali Stuartovci po několik generací.

Prvním králem Skotska z této dynastie byl pak  Robert II. (1316–1390), který usedl na trůn roku 1371.

Stuartovci na anglickém trůnu

V hlavní linii vymřel rod skotským králem Jakubem V. Po něm trůn zdědila jeho dcera Marie Stuartovna (1542–1657). Ta byla ovšem roku 1567 přinucena předat moc svému synovi Jakubovi VI. (1566–1625).

Když zemřela anglická královna Alžběta I. (1533–1603), poslední panovnice z rodu Tudorovců, ujal se skotský král vlády také nad Anglií a Irskem jako Jakub I. Tato personální unie trvala až do roku 1707.

V roce 1649 ale došlo k revoluci, v jejímž důsledku byl král Karel I. Stuart (1600–1649) popraven a vlády v zemi se ujal Oliver Cromwell (1599–1658).

Syn vyhnaného krále

Roku 1660 došlo k restauraci Stuartovců na anglickém trůnu, na který nastoupil Karel II. (1630–1685).

Po něm měl vládnout jeho bratr Jakub II. (1633–1701), který však byl pro svůj příklon ke katolictví vyhnán ze země a doživotně zbaven trůnu.

Na něj proto usedl protestant Vilém III. Oranžský (1650–1702), manžel dcery Jakuba II. Marie. Po jejich smrti pak vládla další dcera Jakuba II., Anna Stuartovna (1665–1714).

Za její vlády došlo ke sjednocení Anglie a Skotska a vzniku Velké Británie. Po její smrti nastoupila na anglický trůn nová dynastie, hannoverská.

Mnozí ale považovali další potomky Jakuba II., žijící ve vyhnanství, za právoplatné dědice anglického trůnu, mezi nimi i Karla Eduarda Stuarta.

Jakobitské povstání

Tomu se do povstání daří zapojit část skotské šlechty a mnoho rodových klanů, katolických i protestantských, v celkovém počtu asi 2 000 vojáků.

Proti nim ale stojí velitel vládních vojsk ve Skotsku, generál John Cope (1688–1760), který má k dispozici téměř dvojnásobný počet mužů, bohužel pro něj jde z valné většiny o nezkušené nováčky.

Generálovi se navíc dostává špatných rad a informací od ministra pro skotské záležitosti, Johna Haye (1695–1762), čtvrtého markýze z Tweeddale, který závažnost povstání jakobitů trvale podceňuje.

Generál John Cope FOTO: artuk / Creative Commons / volné dílo
Generál John Cope FOTO: artuk / Creative Commons / volné dílo

Povstalci míří na Edinburgh

Záměry jakobitů jsou nejasné, dokud na začátku září Cope nezjistí, že se přesouvají po vojenských cestách směrem k Edinburghu. Rozhodne se k městu vydat po moři, aby tam byl dřív než vzbouřenci.

Když se tam ale 17. září vylodí, zjistí, že dorazil pozdě, neboť Karlovy oddíly vstoupily do města dříve toho dne. Edinburský hrad ale nezískaly. Následně Karel přikazuje svým mužům, aby se pohnuli na východ.

Nedaleko vesničky Prestonpans se obě armády dne 20. září 1745 odpoledne setkávají.

Tajná stezka a nečekaný útok

Cope si vybírá příhodné místo k obrannému postavení čelem k jihu tak, aby pravé křídlo jeho formace chránila kamenná zeď Preston House, levé křídlo násep obsazený děly a čelo bažinatý terén. Útok jakobitů očekává ze západu.

Mezitím probíhá v hlavním stanu Karla Stuarta divoká hádka mezi ním a jeho generálem, lordem Georgem Murrayem (1694–1760), který odmítá okamžitý frontální útok.

Naštěstí se v táboře zjevuje jistý Robert Anderson, sympatizant s jakobity, který navrhne, že převede jejich vojsko tajnou stezkou, což jim umožní zaútočit z východu.

Mlha a válečný ryk

Ve čtyři hodiny ráno se tak jakobitské vojsko vydává na cestu bažinatým terénem, aby překvapilo vládní jednotky.

Kolem šesté hodiny ranní dne 21. září se z mlhy ozve hrůzu nahánějící válečný ryk a zvuky dud, který následuje divoký čelní útok horalů, který jednotky generála Copea totálně překvapí.

Jeho muži v mlžném oparu nepřítele vůbec nevidí, jen slyší jejich útočný pokřik. V jejich řadách tak nastává panika. Dělostřelci se dávají na útěk, následovaní nezkušenými dragouny na křídlech.

Nechráněný střed, tvořený královskou pěchotou, se ocitá v sevření Skotů. Nastává krvavý masakr.

Místo bitvy dnes připomíná kamenná mohyla. FOTO: Renata Edge / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
Místo bitvy dnes připomíná kamenná mohyla. FOTO: Renata Edge / Creative Commons / CC BY-SA 2.0

Čtvrthodinová bitva

Během 15 minut je dobojováno, na bojišti zůstává ležet na 500 mrtvých těl vládních vojáků, stejný počet je jich vzat do zajetí. Další stovky mužů byly zraněny. Generálu Copeovi se podařilo z bitvy prchnout a zachránit si holý život.

Ztráty na životech jsou na straně jakobitů mizivé, navíc se mohou radovat z bohaté kořisti, peněz, zbraní i munice. Jde o první významné vítězství povstalců, které musí Londýn začít brát vážně.

Do Karlova vojska proudí noví stoupenci, získává i posily z Francie. Skotsko je nyní v rukou prince Karla a cesta do Anglie otevřená.

Foto: Onbekend / Creative Commons/ volné dílo, artuk / Creative Commons / volné dílo, Renata Edge / Creative Commons / CC BY-SA 2.0, James Grant / Creative Commons / volné dílo
Související články
Historie
Slavného luštitele jazyka Chetitů inspirovala k vědecké kariéře Bible
Nejstaršího syna z pěti dětí evangelického faráře z Lysé nad Labem provázejí celým dětstvím biblické příběhy. Doslova hltá každé slovo.   V malém Bedřichovi Hrozném (1879‒1952), který se v dospělosti proslaví tím, že rozluští jazyk Chetitů, zasejí příběhy z knihy knih semínko zájmu o dějiny starověkého Předního východu. Na pražském Akademickém gymnáziu si oblíbí latinu a řečtinu […]
Historie
Svědectvím o japonských krutostech riskoval fotograf smrt
Kamera fotografa Johna Mageeho (1884–1953) tichounce vrčí. Hlavně se neprozradit! Kněz americké episkopální církve, který žije v Nankingu už od roku 1912, vše natáčí na pásek. Stačí přitom jediný chybný krok, a čeká ho smrt. Kromě filmového pásu zachycujícího krutosti japonský vojáků pořídí i spousty fotografií. „Příběh o Nankingském masakru: japonská vojska zabíjejí po tisících,“ […]
Historie
Japonští vojáci znásilňovali Číňanky i desetkrát za den
Japonsko chce hrát v Asii hlavní roli vadí mu Čína. Ve 20. letech 20. století Japonci posilují svůj vliv v kontinentální Asii prostřednictvím čínského generála Čang Cuo-linga, který ovládá Mandžusko na severovýchodě dnešní Číny. Dodávají mu zbraně. Jenže Čang si v roce 1928 vykoleduje porážku od oficiálního čínského vládce, generála Čankajška (1887–1975). Že by Japonci po […]
Historie
Synové hor Hanč a Vrbata: Tragédie v ledovém pekle
Lyžařský závod v roce 1913 zaplatí životy dva výborní sportovci a sokolové, Hanč a Vrbata. Zatímco jeden možná přeceňuje síly, nebo jenom přeslechne volání po přerušení závodu kvůli nepřízni počasí, druhý se ho snaží zachránit. Kvůli mlze a chybějícímu oblečení ale nakonec zahynou oba.   Bohumil Hanč je sportovec, lyžař a běžec na lyžích. V […]
reklama
záhady a tajemství
Mystika drahých kamenů: Jejich magičnost lidé cítili odjakživa
Tajemný třpyt drahokamů okouzloval člověka odedávna. Nemalou měrou k tomu přispěla i velmi stará víra v magickou, uzdravující, obšťastňující a osvěcující moc drahých kamenů. Pro svoji výjimečnost a vzácnost bývaly symbolem bohatství a moci. Síla drahých kamenů byla využívána v léčitelství a magii kultur celého světa. Starověká tradice se přenesla také do středověkého myšlení. Zatímco u starověkých autorů se […]
Saint Germain: Nesmrtelný génius nebo jen geniální kecal?
Opravdu se osobně znal s Ježíšem i Kleopatrou? Byl to cestovatel v čase? Nebo je nesmrtelný? Anebo je to jen geniální podvodník? Pokud existuje člověk, který je ztělesněným tajemstvím, pak je to bezpochyby dobrodruh, který se do historie zapíše jako Hrabě Saint Germain. Vynoří se z neznáma Jeho skutečné jméno dones nikdo nezná. Stejně tak […]
Ivan Luťanský: Stále neodhalené tajemství smrti okouzlujícího darebáka
Svým vzhledem byl jako stvořený pro role krásných princů z pohádek. Než však mohl přejít k charakterním rolím mužů středního věku, z jeviště, stříbrného plátna i televizních obrazovek se navždy ztratil.   Na základní škole žáka Ivana Luťanského příliš nebaví učení, ale zkoušky divadelního kroužku, kam dochází od svých jedenácti let, nikdy nevynechá. Také dbá na fyzickou přípravu […]
Bulharská svatyně Beglik Tash: Posvátné centrum pozitivní energie?
Svatyně Beglik Tash je archeologická lokalita, nacházející se v Bulharsku. Tato svatyně je známá svými skalními mohylami, reliéfy a neolitickými menhiry. Beglik Tash se nachází na úpatí hory Strandža, v blízkosti přírodní rezervace Ropotamo. Najdeme ji asi 40 kilometrů od Burgasu a pět kilometrů od známého letoviska Primorsko, v blízkosti bývalé rezidence Perla, což bylo […]
záhady a tajemství
Tajemná smrt Jiřího Schelingera: Za rockovou hvězdou se navždy zavřela temná voda
Blonďák s charakteristickým chraplavým hlasem okouzlil na přelomu 70. a 80. let celou republiku. Měl našlápnuto stát se největší českou hudební hvězdou a prosadit se i v tvrdé zahraniční konkurenci. Jenže přišla jedna osudná noc a všechny sny byly náhle pryč.   Pro děti je vždycky jednodušší pokračovat v povolání svých rodičů, protože svůj vzor mají neustále před […]
Prostějovská Starorežná: Skutečně stál u jejího původu samotný čert?
Co se počátků prostějovského lihovarnictví týče, legenda praví, že kdysi Lucifer vyslal jednoho z čertů na Hanou, aby tam lovil lidské duše. Pekelný posel obcházel hanácká města a vsi, ale nejprve se mu práce nějak nedařila… Konečně úpis! Až v jedné vsi u Prostějova se na něj konečně usmálo štěstí. Našel totiž bohatou selku, která […]
Zločin, rebelie a role zlodějů: Jan Révai mezi žoldnéři a gangstery
Jan Révai si po zkušenostech z vězení zahraje hned několik postav spojených s kriminálním prostředím. V hongkongském akčním filmu Hun shen shin dan hraje parťáka hlavního hrdiny, který se v Praze utká s žoldnéři o vzácný diamant. V muzikálu Rebelové je zase jedním z vojáků utíkajících před vstupem vojsk Varšavské dohody do Československa, kteří nakonec […]
Tajemná mystika koruny českých králů: Navždy patří svatému Václavovi
České korunovační klenoty jsou bezesporu naším národním symbolem. Největší pozornost však právem vzbuzuje koruna svatého Václava. Tu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svoji korunovaci českým králem, jež proběhla roku 1347. Karel IV. (1316-1378), jenž se také zabýval mystikou, zasvětil korunu svatému Václavovi, patronu české země. Koruna tak byla v podstatě určena přímo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdy pojedeme do vesmírného hotelu?
epochalnisvet.cz
Kdy pojedeme do vesmírného hotelu?
Chystáte se na vánoční dovolenou a chtěli byste opravdovou exotiku? Pokud ještě pár let počkáte a budete zatím šetřit, můžete vyrazit i do vesmíru. Už brzy by totiž oběžná dráha měla být plná hotelů!   Počátek 21. století přinese nový trend – vesmírný turismus. Miliardáři jsou ochotni zaplatit nepřestavitelné částky za pobyt na Mezinárodní vesmírní
Akta včely: Jaká je role opylovačů v krajině a co je ohrožuje?
21stoleti.cz
Akta včely: Jaká je role opylovačů v krajině a co je ohrožuje?
S počtem zhruba 54 tisíc včelařů se Česká republika řadí mezi jednu z největších včelařských velmocí a ve světovém žebříčku zaujímá dokonce čtvrté místo. Podle dokumentu, který v roce 2016 schválila v
Vzkvétal na jihu Itálie muslimský emirát?
historyplus.cz
Vzkvétal na jihu Itálie muslimský emirát?
Francký mnich Bernard má oči navrch hlavy. Se dvěma dalšími poutníky dorazil do jihoitalského Bari, které je od pádu Římské říše důležitým centrem křesťanství. Stojí zde katedrála a sídlí tu arcibiskup. Když sem ale Bernard kolem roku 865 vstoupí, narazí v centru města na mešitu a arabské paláce!   Berberský vojevůdce Kalfün (†asi 852) na sebe
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
rezidenceonline.cz
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
Jsou nejen praktickým doplňkem, který chrání před slunečním zářením, teplem a nežádoucími pohledy, ale podílejí se rovněž na estetických kvalitách interiéru: dotvářejí totiž celkový vzhled a výslednou atmosféru obytného prostoru. Vnitřní i vnější stínicí prvky zvyšují soukromí a zároveň dodávají interiéru styl a eleganci. K jejich dalším přednostem patří zvýšení akustické a tepelné izolace místností,
Duchové straší turisty i houbaře: Může za to temná aura Šibeničního vrchu?
enigmaplus.cz
Duchové straší turisty i houbaře: Může za to temná aura Šibeničního vrchu?
Okolí polského města Nowa Ruda nabízí dobré podmínky pro sběr lesních hub. Má to však jeden háček. Na houbaře zde útočí nejen klíšťata, ale i duchové. Místní jsou přesvědčeni, že za to může lokalita z
Nejkrásnější rostliny do koupelny
panidomu.cz
Nejkrásnější rostliny do koupelny
I koupelnu můžeme proměnit v zelenou oázu, je-li v ní alespoň malé okénko. Představujeme vám nejhezčí rostliny, ze kterých si určitě vyberete. V koupelně se daří i jiné zeleni, než je plíseň na zdi. Světlá koupelna je ideálním místem pro pěstování vlhkomilných rostlin. Většina z nich totiž kromě vlhkého vzduchu ocení i polostín. Šáchor Šáchory patří mezi obyvatele bažin
Za sluncem na Korsiku
epochanacestach.cz
Za sluncem na Korsiku
Voňavý ostrov, Perla Středomoří či Kolébka vendety… tak se přezdívá Korsice, ostrovu ve Středozemním moři, na který jsou jeho obyvatelé patřičně hrdí a kde si turisté prožité dny nemohou vynachválit. Na tomhle ostrově si totiž dovolenou užije každý. Ať už dáváte přednost odpočinku a koupání v moři, nebo si ji chcete zpestřit různými výlety za poznáváním
Velký návrat Vandy Hybnerové ke staré lásce?
nasehvezdy.cz
Velký návrat Vandy Hybnerové ke staré lásce?
Herečka Vanda Hybnerová (55) ze seriálu Ulice loni s hořkostí v hlase přiznala, že jí vztah s mladším partnerem Jakubem Chourou (42) nevyšel. Dnes je ale všechno jinak! Oba si zřejmě uvědomili, že
Rozvlňte lesklou hřívu, ať všichni žasnou
nejsemsama.cz
Rozvlňte lesklou hřívu, ať všichni žasnou
Nenechte své vlasy napospas sluníčku a dejte jim, co potřebují. Sluníčko pálí, a naše vlasy tak trochu sesychají jako kytky bez vody. V létě se totiž mění jejich ohebnost a textura a rapidně se vysušují. Jak z nich zase vykouzlit korunu krásy? Voňavé olejíčky Mňam, na olejíčku si suché vlasy rozhodně pochutnají. Kápněte si do
Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění
iluxus.cz
Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění
Výstava Jízda, která se uskuteční v Centru současného umění EPO1 v Trutnově ve spolupráci s platformou Sport in Art, představí ztvárnění bicyklů a jejich význam v životě člověka. Už od 3. května jsou
Nejlepší učitel mi ukázal, jak může být život krásný
skutecnepribehy.cz
Nejlepší učitel mi ukázal, jak může být život krásný
Jsou vzpomínky, které zůstanou navždy. Asi každý si pamatuje svou nejmilejší učitelku nebo učitele, na kterého vzpomíná s láskou. Mně ta tajná láska přinesla zázrak. Neměla jsem hezké dětství. Maminka zemřela brzy, babička byla už hodně nemocná a otec byl tyran. Byly jsme tři holky a on si z nás udělal služky. V deseti letech jsem musela prát, vařit, uklízet. Na
Salát s avokádem a kuřetem
tisicereceptu.cz
Salát s avokádem a kuřetem
Někdy přijde vhod i salát typu „co dům dal“. Základem je listový salát, dobrá zálivka a poté přidejte ingredience, které máte po ruce. Zpracujete tak veškeré zbytky zeleniny i masa. Ingredience na