Domů     Nejbrutálnější masakr v dějinách Bavorska
Nejbrutálnější masakr v dějinách Bavorska
30.12.2022

Bavorský venkov je za normálních okolností krásné místo k životu. Jenže každá idylka se může změnit v horor, což dosvědčují události ze statku Hinterkaifeck, který se nachází nedaleko německého města Ingolstadt.

Během pár dnů se místo, na němž po léta žije zdánlivě obyčejná rodina, mění v dějiště krvavé tragédie.

Je právě konec března a přírodu kolem rozlehlého statku ještě pokrývají zbytky sněhu. Sedlák a hlava rodiny, která pozemek obývá, Andreas Gruber (1858–1922), má spoustu starostí.

Například ho trápí to, že ze statku před několika dny odešla služebná Kreszenz Rieger. Byla přitom schopná, děti měla ráda a nic nenasvědčovalo tomu, že se jí práce nelíbí.

Jenže podle ní se podél zdí statku a v jeho okolí něco nebo někdo plíží a ji to děsí k smrti. Po jejím odjezdu nastaly těžké časy. Nová služebná dorazí až za pár dnů, což pro rodinu znamená spoustu práce navíc.

A k tomu všemu našel Andreas rozbitý zámek u kůlny se stroji a podivné zřejmě mužské stopy vedoucí od lesa ke statku. Je možné, že tu opravdu obchází nějaký pobuda? Proč se ale v takovém případě nic neztratilo?

Co tomu předcházelo?

V hospodě, kam Andreas po večerech chodí, vypráví historky sousedům. Kromě zámku a stop prý jednoho dne vyběhlo ze stáje záhadně odvázané dobytče. Navíc se prý ztratil klíč od vchodových dveří.

Může to všechno nějak souviset s podivným mužem s knírem, který se před časem objevil nedaleko statku? Když sedlákovi sousedé radí, aby přivolal policii nebo aby si nechal alespoň pomoci s hlídáním po nocích, přichází rozhodné ne.

Všechny problémy si vyřeší sám a žádnou policii na svém pozemku nechce. Možná to bylo právě toto odmítání pomoci, které zpečetilo osud celé rodiny.

Tu kromě Andrease tvořila i jeho žena a jejich pětatřicetiletá ovdovělá dcera Viktoria společně se svými dvěma malými dětmi.

Neuvěřitelnou osudovou smůlu pak měla nová služebná Marie Baumgartner (1876–1922), která na statek přijela jen pár hodin před tragédií.

Pohled na statek z jižní strany několik dní po masakru FOTO: Andreas Biegleder / Creative Commons / PD-US
Pohled na statek z jižní strany několik dní po masakru FOTO: Andreas Biegleder / Creative Commons / PD-US

Poslední den

Jenže podivným událostem není konec. Jedno z dětí – sedmiletá Cäzilia – ve škole pár dní před svou smrtí vypráví, že její matka Viktoria v hádce utekla z domu a byla nalezena v lese zmatená a prochladlá až po mnoha hodinách.

Když Andreas dalšího večera prozrazuje sousedům, že našel u jedné své stodoly neznámé noviny, které si nikdo z rodiny nekupuje, a že v noci zaslechl v domě podivné kroky, kvůli kterým pak dlouho s petrolejkou prohledával celou půdu, všichni vrtí hlavou.

„Musíš zavolat na úřady, takhle to nemůže jít dál!“ přesvědčují ho znovu a znovu. Jenže vše je marné. Přichází onen osudový den. 31. března 1922 konečně přijíždí nová služebná Maria, která je uvedena do svého pokoje a vzápětí se seznamuje s dětmi.

Netuší, že jde o poslední večer jejího života. Stejně tak jako všichni ostatní, kteří se na statku právě nacházejí.

Hrůzný nález

Přesná podoba následujících událostí je bez přímých svědků pouhou spekulací. Přeneseme se proto o pár dnů dál. „4. dubna 1922 se lidé ve městě začínají zajímat, co se s Gruberovými stalo.

Nikdo je už pár dnů neviděl a Cäzilia nepřišla do školy,“ vypráví americký publicista Brent Swancer s tím, že sám starosta vesnice se dvěma sousedy se proto se zlou předtuchou vydává na statek. Všichni nějakou dobu volají Andreasovo jméno.

Když se ale nikdo neozývá, začnou prohledávat jednotlivé budovy. Netrvá dlouho a ve stodole nacházejí něco, co je bude strašit do konce života: zohavená těla rodinných příslušníků ležící vedle sebe v tratolišti krve jsou přikrytá dekami a záclonami.

Chybí jen služebná Marie a nejmladší člen domácnosti – dvouletý chlapeček Josef. Jenže naděje je marná. I oni jsou nakonec nalezeni mrtví. Leží v krvi ve svých pokojích. Kdo mohl spáchat něco takového?

Vyšetřování začíná

Okamžitě po nálezu mrtvé rodiny a služebné ohlašují místní, co se stalo, a na místo činu přijíždí komisaři. V té chvíli ještě netuší, že začíná jedno z největších a nejnáročnějších vyšetřování v historii Německa i kriminalistiky jako takové.

Případ, který bude v budoucnu ještě několikrát otevřen, se stává jednou z největších výzev nejen pro policisty, ale později i pro nejrůznější lovce záhad. V první řadě provádějí policisté skutečně obrovský průzkum, shromažďují důkazy a svědectví.

Zpovídají nejen sousedy, ale i obchodníky z nedalekého města, učitele ve škole nebo tuláky. Nedaří se jim ale najít nic, co by vysvětlilo hrůzný masakr. Jedinou skutečně zajímavou stopu jim poskytují nejbližší sousedi.

Ti tvrdí, že se z komína na statku kouřilo ještě v prvních dubnových dnech. Je možné, že tam vrah zůstal ještě několik dní po svém činu?

Událost připomíná památník na hřbitově ve Waidhofenu. FOTO: Tegernbach / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Událost připomíná památník na hřbitově ve Waidhofenu. FOTO: Tegernbach / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Důkazy zmizely

Záhy se ukazují další skutečnosti. Z kuchyně zmizela většina jídla a policisté si uvědomili, že dobytek neměl po jejich příjezdu vůbec hlad. Někdo ho tedy musel ještě nedávno nakrmit.

Konečně spatří světlo světa také výsledky pitvy, která má objasnit, jak vlastně oběti zemřely. Po prozkoumání všech zranění nakonec lékaři označují za vražednou zbraň krumpáč.

V rukách sedmileté vnučky Andrease Grubera je navíc nalezen chomáč vlasů, který zřejmě nepatří nikomu z rodiny. Vytrhla ho dívenka z hlavy svého vraha?

Bohužel analýza DNA se začíná používat až od 80. let 20. století a tehdejší policie tak nemá možnost, jak určit, komu vlasy patří. Zjistit to zpětně není možné.

Během druhé světové války totiž řada důkazů včetně tohoto chomáče vlasů za podivných okolností mizí a německé úřady o jejich existenci nemají žádný oficiální záznam.

Znali vraha?

Rozsáhlé vyšetřování ani po mnoha týdnech nikam nevede. K usvědčení kohokoli chybí důkazy a policistům se podaří jednoznačně vyloučit pouze loupežné přepadení. Ze statku se totiž kromě jídla nic neztratilo.

Zůstala tam dokonce i nemalá hotovost, což naznačuje, že rodinu vyvraždil zřejmě někdo, koho Andreas Gruber a ostatní znali.

„Všechno nasvědčuje tomu, že mezi pachateli a oběťmi byl nějaký velký emocionální konflikt,“ říká dnes vrchní inspektor Klaus Wiest z policejního ředitelství v Mnichově.

Teorie vyšetřovatelů nejprve pracuje s hypotézou, že vrah jednotlivé členy vylákal do stájí tím, že rozrušil krávy. Následně se ale ukazuje, že zvuky dobytka do obydlené části nedoléhají. Mohla tedy masakru předcházet nějaká komunikace?

Zatímco brutalita, se kterou byl čin spáchán, ukazuje na náhlé šílenství či afekt, promyšlenost a posloupnost všech vražd zase naznačuje chladnokrevnost a možná i přípravu.

Kostlivci ve skříni

Čím dál víc se vyšetřovatelé a po čase i nejrůznější záhadologové zaměřují na podivné vztahy v rodině a na její pověst. Gruberovi byli prý velmi lakotní a až nezvykle se stranili sousedů. Vědělo se například, že zaměstnávali námezdní dělníky načerno.

Platili prý málo a dost možná spoustu zaměstnanců i podváděli. Temná tajemství měl pak hlavně sám Andreas Gruber.

Ten totiž udržoval incestní vztah se svou dcerou, což prokázala především výpověď jedné ze služebných, která je v roce 1915 nachytala přímo při činu.

Následně byl Andreas odsouzen na jeden rok a Viktorie na jeden měsíc vězení, jejich vztah tím ale zřejmě neskončil.

„I mnozí mladí chlapci ve vesnici si dělali legraci z toho, že Andreas má sexuální vztah se svou dcerou,“ řekla později vyšetřovatelům Kreszenz Rieger, služebná, která od rodiny odešla kvůli údajným duchům na statku. Nemohly být skutečným důvodem jejího odchodu podivné poměry v rodině?

Kdo je hlavní podezřelý?

A u incestního vztahu pomluvy neskončily. Ve městě se šeptalo, že Gruber je sám otcem dvouletého Josefa. To ovšem odmítal především jeden ze sousedů jménem Lorenz Schlittenbauer.

Ten tvrdil, že měl s Viktorií poměr a že Josef je jeho synem. Právě Lorenz jako nápadník Viktorie se tak na dlouhou dobu stal hlavním podezřelým v případu. Žena ho totiž několikrát odmítla, přičemž po něm ale zároveň chtěla výživné na Josefa.

Právě to mohlo podle vyšetřovatelů v Lorenzovi vzbudit nenávist. Byl navíc také mezi těmi, kteří objevili mrtvé, a údajně ještě před příchodem policie manipuloval s některými těly. „Hledal jsem svého syna,“ vysvětloval později. Přitížily mu i další okolnosti:

nervozita psa Gruberových, když se ocitl v jeho blízkosti, nebo až zarážející znalost statku. Je tedy vyřešení případu na dosah ruky?

 

Vrátil se mrtvý manžel?

„Schlittenbauer byl dlouho v hledáčku policie. Ta ale nakonec neměla dostatek důkazů a k žádnému obvinění nedošlo,“ dodává Brent Swancer.

Ačkoli se nabízí hypotéza, že Lorenz byl skutečně vrahem a že jen dobře zamaskoval stopy, většina dnešních kriminalistů, kteří případ zkoumali, souhlasí se závěrem tehdejších vyšetřovatelů. Kdo jiný tedy mohl tento čin spáchat?

K dalším podezřelým patřil například bývalý manžel Viktorie Karl Gabriel, který oficiálně zahynul v první světové válce. Hypotéza tvrdí, že ve skutečnosti přežil, vrátil se domů, kde neunesl zjištění, že ho žena podvádí s vlastním otcem.

Poslední teorií, se kterou pracují vyšetřovatelé už pár dní po vraždě, je pak ta, že za vším stojí skupina známá jako Bratři Gumpové, která ve Slezku zavraždila devět rolníků. Ani její zapojení se však nikdy neprokázalo.

Uprchlý šílenec

Případ byl v průběhu let několikrát znovu otevřen a posuzován. Velké šetření probíhá například v roce 1986. Tehdy se vyšetřovatelé znovu zaměřují na výpovědi sousedů a na další hypotézy.

Patří mezi ně i to, že by vrahem mohl být uprchlý pacient z nedalekého ústavu pro mentálně postižené Josef Bartl, nebo že vraždila skupina dělníků, které kdysi Andreas Gruber načerno zaměstnával.

Opět se však pro žádnou z těchto teorií nenajde dostatek důkazů a k případu se proto nejrůznější kriminalisté čas od času vracejí dodnes. V roce 2007 ho otevírá skupina německých studentů policejní akademie, která však nenachází žádné nové okolnosti.

Ke slovu se tak začínají stále častěji dostávat i lovci záhad. Spekuluje se třeba o tom, že za vraždami stál rozzuřený duch. Prý to potvrzuje hlavně výpověď zmíněné Kreszenz Rieger, podle které se na statku skutečně nacházel poltergeist.

Statek na svém původním místě už dávno nestojí. FOTO: Andreas Keller / Creative Commons / volné dílo
Statek na svém původním místě už dávno nestojí. FOTO: Andreas Keller / Creative Commons / volné dílo

Ďáblovy stopy

Ovšem existuje ještě odvážnější a pro mnohé skutečně bláznivá teorie. V osmdesátých letech přichází záhadologové se zprávou, že byla zamlčena informace o skutečné podobě stop, které Andreas Gruber objevil na svém pozemku.

Vůbec prý podle nich nebyly lidské, ale měly patřit dvounohému tvorovi s kopyty a drápy! Kanadský novinář Martin J. Clemens poukazuje na to, že podobné stopy byly nalezeny v roce 1855 v anglickém Devonu.

„V té době svědci připsali tyto stopy ďáblovi, protože nikdo nedokázal přijít s vysvětlením, kdo nebo co za nimi opravdu stojí,“ říká s tím, že čas od času se stopy vyskytnou i na dalších místech. Mnohdy během nějakých děsivých vražd či nehod.

Jenže zvěsti o příšeře jsou samozřejmě pro většinu skeptických badatelů naprosto nepřijatelné a přesnou podobu událostí už se zřejmě nedozvíme. Důkazy potřebné pro moderní vědecké analýzy totiž zmizely a rok po události byl navíc celý statek stržen.

Foto: media1.faz / Creative Commons / volné dílo, Andreas Biegleder / Creative Commons / PD-US, Tegernbach / Creative Commons / CC BY-SA 3.0, Andreas Keller / Creative Commons / volné dílo
Související články
Svět zločinu
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
Svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Svět zločinu
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
reklama
svět zločinu
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
reklama
záhady a tajemství
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.