Většina lidí dobře ví, že pravlastí brambor je Amerika. Z Nového světa je do Evropy poprvé přivezly lodě janovského mořeplavce Kryštofa Kolumba (asi 1451–1506). Jak se ale dále šířily po evropském kontinentu?
Španělskému králi Filipovi II. (1527–1598) připluje v roce 1565 větší zásilka brambor z peruánského města Cuzca. Posílá je do Říma papeži.
Odtud se jako dar dostávají do Nizozemí a k Filipu de Sirvymu, prefektovi belgického Monsu. Od Sirvyho doputují v roce 1588 až k botanikovi Clusiovi. Ten bramborové hlízy pěstuje v botanické zahradě ve Vídni…
Hlízy rozšiřují mořští vlci
Samozřejmě nejde o jedinou cestu brambor po Evropě. O další se postarali angličtí mořeplavci Walter Raleigh (asi 1552–1618) a Francis Drake (asi 1540–1596), kteří je dovezou do Anglie a Irska.
Lahůdka od místodržícího
Počátkem 17. století se dostávají brambory i do českých zemí.
Od jindřichohradeckých františkánských mnichů je obdrží jako vzácný dar Vilém Slavata z Chlumu (1572–1652), nechvalně proslulý místodržící Království českého, jenž je 23. května 1618 vyhozen z okna Starého královského paláce na Pražském hradě. Poprvé je servíruje na hostině v roce 1623.