Skip to content

7 nejstarších restaurací světa

První strávníky začaly vítat již před několika staletími. A klidně si tam zajděte také – otevřeno mají dodnes! Seznamte se s těmi nejslavnějšími veterány ze světa pohostinství.

1/

Stiftskeller St. Peter

Kde: Rakousko

Otevření: 803

Obsluhoval jsem Karla Velikého a salcburského biskupa Arna,“ píše ve svých záznamech anglický učenec Alcuin z Yorku (724-804). Bylo to v hostinci Stiftskeller St. Peter v centru rakouského Salzburgu, kde se obsluhuje už minimálně 1218 let!

Budova sice prošla řadou rekonstrukcí, ale pořád je tu původní jídelna se starými záznamy na zdech.

V dost možná nejstarší funkční restauraci na světě stojí průměrné hlavní jídlo 1500 Kč a povečeřet tu můžete třeba při koncertu Mozartových děl.

2/

Zum Franziskaner

Kde: Švédsko

Otevření: 1421

Dánský a švédský král Erik VII. Pomořanský (před 1382-1459) konečně dovolí mnichům, aby vybírali peníze za jídlo a pití! Němečtí mniši se tedy chopí příležitosti a v roce 1421 zakládají ve Stockholmu restauraci Zum Franziskaner.

Kombinaci německé a skandinávské kuchyně už tedy dnes ochutnáte v jiné budově, ovšem pivo je tu stále stejné jako před 600 lety! A řada jídel také. Běžný oběd vás vyjde na 880 Kč.

V podniku Zum Franziskaner ve Stockholmu točí stejné pivo už 600 let. Foto: randomduck / Creative Commons / CC BY-SA 2.0.

3/

Honke Owariya

Kde: Japonsko

Otevření: 1456

Pohankové nudle soba Japonci milují už celá staletí – důkazem je mimo jiné restaurace Honke Owariya ve městě Kjóto. Původně tedy vůbec není restaurací, ale obchodem s cukrovinkami, kterému se díky podnikavosti majitelů velmi daří.

Protože nudle soba v té době připravují jen mniši v klášterech a zdaleka se nedostane na všechny strávníky, začnou je servírovat také!

Kolem roku 1700 už je z obchodu jen restaurace. Tajemství chuti slavných nudlí, za které zaplatíte asi 650 Kč, prý tkví v čistotě místní vody.

4/

La Tour d’Argent

Kde: Francie

Otevření: 1582

Z kachního masa lisováním odstraníte krev, tu zahustíte a dochutíte kachními játry, máslem a koňakem. Vznikne specialita Caneton Tour d´Argent, na které si prý v pařížské restauraci s výhledem na Seinu pochutnával již král Jindřich IV. (1533-1610)! Důkaz bohužel nemáme. Nezpochybnitelné už jsou však návštěvy světových osobností či sklep se 400 tisíci lahví vína.

Podnik, znamenající v překladu Stříbrná věž, má z původních tří michelinských hvězd už jen jednu. Přesto tu za oběd necháte okolo 11 000 Kč!

blank
Kam na oběd v New Yorku? Taverna U Bílého koně se pyšní honosnou budovou se zajímavou historií. Foto: wallyg / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.

5/

Zur Letzten Instanz

Kde: Německo

Otevření: 1621

Patrně nejstarší tavernu v Německu najdete jeden blok od Berlínské zdi. I když má své současné jméno až od roku 1924, jako Maria Beil tu funguje už 400 let. Jedna z nejstarších budov v Berlíně byla za druhé světové války zničena a ani interiér už není původní, ovšem duch se při rekonstrukci nevytratil.

Podnik, kde se za jedno jídlo vejdete do tisícovky, se pyšní seznamem slavných hostů – zastavil se tu i Napoleon či Ludwig Von Beethoven.

6/

White Horse Tavern

Kde: USA

Otevření: 1673

Američané mají o svém nejstarším hostinci jasno – je to U Bílého koně v New Yorku! Prostorná budova postavená v roce 1652 si tedy v historii projde i řadou jiných funkcích. Je tu soud, radnice, poslanecká sněmovna i útočiště vojáků.

Od poloviny 20. století už je však nepřetržitě restaurací a místem setkáním spisovatelů, umělců a bohémů. Jídlo s cenami okolo 900 Kč je v typickém americkém stylu.

blank
Sobrino de Botin má už tři staletí stále stejný interiér. Foto: crossn81 / Creative Commons / CC BY-NC-SA 2.0.

7/

Sobrino de Botin

Kde: Španělsko

Otevření: 1725

V Guinessově knize rekordů je jako nejstarší restaurace světa uvedena Sobrino de Botin v Madridu. Omyl to není – od svého založení v roce 1725 má totiž stále stejnou adresu i interiér. Nejprve se tedy jmenuje Casa Botin a otevře si ji francouzský kuchař Jean Botin s svou rakouskou manželkou.

Protože děti nemají, podnik přejde na synovce a jméno se symbolicky změní (sobrino znamená španělsky synovec). Jedna porce tu stojí asi 1000 Kč a specialitou je sele upečené v 300 let staré troubě na dřevo.

Foto: Úvodní foto: Free-Photos / Pixabay 1, 2, 3: Pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Žebříčky
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sedmý klenot v síti Bulgari Hotels otevřen
iluxus.cz

Sedmý klenot v síti Bulgari...

Nový Bulgari Hotel Paris, který se nachází v...
Koření, která možná neznáte
panidomu.cz

Koření, která možná neznáte

Na málo známé druhy koření můžete narazit ve...
Klíč k apokalypse: Existuje červené tlačítko?
epochalnisvet.cz

Klíč k apokalypse: Existuje...

Dramatická hudba hraje na plné pecky. Diváci v...
Dala herečka sbohem svému zajíčkovi?
nasehvezdy.cz

Dala herečka sbohem svému...

Svoje soukromí si...
Penzionem bloudil nebohý chlapec
skutecnepribehy.cz

Penzionem bloudil nebohý...

Při cestě na Slovensko...
Nejmenší bezsáčkový vysavač od Miele
rezidenceonline.cz

Nejmenší bezsáčkový vysavač...

S novým modelem Boost CX1 rozšiřuje prémiový...
Rozdělí je mladý milenec?
nasehvezdy.cz

Rozdělí je mladý milenec?

Herečka Marika Šoposká (31)...
Plzeň: Nádech dějin, provoněný pivem
epochanacestach.cz

Plzeň: Nádech dějin,...

Vydejte se vstříc...
Brokolicový krém s krutony
tisicereceptu.cz

Brokolicový krém s krutony

Jemný brokolicový krém s brambory a...
Zemřel profesor František Sehnal, významný český entomolog
21stoleti.cz

Zemřel profesor František...

V pátek 26. listopadu 2021 zemřel ve...
Proč Vánoce v „ohni přicházejí“?
enigmaplus.cz

Proč Vánoce v „ohni...

Vánoce mají oheň jako povinný atribut. Svíčky na adventních...
Monstrum z Bowmanského lesa: Uprchlý šílenec, nebo podivný kříženec člověka?
enigmaplus.cz

Monstrum z Bowmanského lesa:...

V březnu 1907 poblíž městě Buena Vista v Kentucky...