Domů     Život pod našima nohama
Život pod našima nohama
28.5.2021

Již v minulosti se lidé domnívali, že pod jejich nohama existuje celá nová biosféra s nepoznanými mikroorganismy.

V rámci desetiletého projektu vědci nově zveřejnili informace o hmotnosti této biomasy – výsledky výzkumu podzemního biomu předčily veškerá očekávání.

Podle některých kritiků nemá práce velkou oporu v datech, poněvadž množství podzemní biomasy pouze odhaduje. Foto: Free-Photos / pixabay
Podle některých kritiků nemá práce velkou oporu v datech, poněvadž množství podzemní biomasy pouze odhaduje. Foto: Free-Photos / pixabay

Na studii se podílel mezinárodní tým Deep Carbon Observatory (DCO), tvořený 1200 vědci z 52 zemí.

Během dlouhodobého výzkumu odborníci sbírali podpovrchové vzorky různého původu – od těch mořských, až po ty pevninské, z umělých sond, ropných vrtů i z nejhlubších dolů světa. Veškerá data byla následně převzata a promítnuta na celý prostor planetární kůry. Bylo dosaženo zmapování oblasti od 2,5 až do 5 km pod zemským povrchem.

Tyto odhady se však snaží o co největší přiblížení, ostatně, nelze provést hloubkové vrty ve všech částech světa. Informace o přítomnosti života pod zemským povrchem není nová, tým DCO pouze převzal dosavadní dohady a vyjádřil je číselně. Foto: Pexels / pixabay
Tyto odhady se však snaží o co největší přiblížení, ostatně, nelze provést hloubkové vrty ve všech částech světa. Informace o přítomnosti života pod zemským povrchem není nová, tým DCO pouze převzal dosavadní dohady a vyjádřil je číselně. Foto: Pexels / pixabay

Podzemní bohatství

Výzkumnici ze vzorků zjistili, že podzemní ekosystém by mohl zabírat dvojnásobně větší prostor než všechny světové oceány dohromady a rovněž i 385krát větší masu uhlíku, než kolik váží celé lidstvo.

Odhadnutá hmotnost biomasy se pohybovala kolem 15 až 23 miliard tun. Rozsáhlý svět mikroorganismů zde přežívá navzdory nedostatečným zdrojům obživy, nedostatku sluneční energie a extrémně silnému tlaku.

K odhadu se došlo kombinací koncentrace a diverzity bakterií v různých vzorcích a jejím zevšeobecněním. Výsledky naznačily, že pod povrchem může žít přes 70 % všech bakterií.

Přesto stále zůstává mnoho nezodpovězených otázek, mezi nimiž je způsob pohybu a šíření bakterií pod povrchem, využívání mezer v půdě, v jakých hloubkách žijí bakterie v různých částech světa či otázka evoluce, která zkoumá, zda jsou starší podpovrchové či povrchové organismy. Foto: Tuan86 / pixabay
Přesto stále zůstává mnoho nezodpovězených otázek, mezi nimiž je způsob pohybu a šíření bakterií pod povrchem, využívání mezer v půdě, v jakých hloubkách žijí bakterie v různých částech světa či otázka evoluce, která zkoumá, zda jsou starší podpovrchové či povrchové organismy. Foto: Tuan86 / pixabay

Jednoduché formy života

Podzemní biom je v naprosté většině domovem převážně jednobuněčných či jednoduchých vícebuněčných organismů, nelze tedy očekávat komplexnější formy života. Tyto organismy se dříve označovaly jako tzv. archeobakterie.

Mezi takové jednoduché tvory patří např. hlístice (Nematoda), žijící v hloubce 1,4 km.

Přesto ani jim podzemní ekosystém příliš nesvědčí – poskytuje jim sice příjem termální energie, která jim pro přežití postačuje, avšak ne tolik, aby to mohlo vést ke komplexnějšímu rozvoji.

Výdrž, kterou by jim leckdo záviděl

Zdejší biom je přirovnáván k podmínkám, které panovaly na Zemi před 2 miliardami let – představu podporuje fakt dominance jednobuněčných organismů, tak i jejich schopnost výdrže. Podle DCO mohou mikroby přežít při teplotách až 122 °C a tlaku 400 atmosfér. Vědci se však stále snaží najít hranici, pod níž už život nemůže existovat.

Je pravděpodobné, že vědci některé otázky ještě zodpoví. Foto: Free-Photos / pixabay
Je pravděpodobné, že vědci některé otázky ještě zodpoví. Foto: Free-Photos / pixabay

Tajemství se skrývá pod povrchem

Studie DCO přinesla mnoho nových poznatků, ale podpovrchový život toho k odkrytí nabízí mnohem více. Mitch Sogin, spoluředitel DCO, říká, že vědci např. dosud nepoznali všechny způsoby, jimiž hluboký podpovrchový život ovlivňuje povrchový život a naopak.

Prozatím mohou jen obdivovat povahu metabolismu, který dovoluje životu přežít za extrémně chudých podmínek života hluboko pod zemí.

Foto: Úvodní foto: Pexels / pixabay, Foto 1, 2, 3 a 4 - pixabay
Související články
Věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Věda a technika
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Věda a technika
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Věda a technika
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
reklama
svět zločinu
Vrah Martin Vlasák: Popravil dva lidi kvůli pár tisícovkám
Řidiči taxi je nezvykle horko. Zákazník, kterého veze, mu nahání husí kůži. Než se podívá do zpětného zrcátka, proletí mu hlavou projektil. Na místě umírá, vrah bere jeho vůz a jede za další obětí.  Za dvojnásobnou chladnokrevnou vraždu si Martin Vlasák od soudu odnese doživotní trest. Dodnes sedí ve věznici na Mírově. Patří mezi skoro […]
Gerald Murphy: Sexuální predátor uteče policii a vraždí!
Policisté vtrhnou do domu, kde je omámí štiplavý zápach. Mají pocit, že s případem budou rychle hotoví. Jenže je překvapí pachatel, který v ložnici stojí nad mrtvým dítětem s puškou v ruce a vyhrožuje, že dvě další vedle něj čeká stejný osud. Trvá to dlouhých 37 hodin, pak se ozve osudová rána… Je to přesně […]
Kalifornský podnikatel Christopher Maffei: Snažil se pohnout nebem i zemí
Luxusní jachta vyplouvá z přístaviště, zanechá za sebou slavný most Golden Gate a vydává se na širé moře. Na první pohled to vypadá, že otec se dvěma malými dětmi na palubě si užívají krásný rodinný výlet. Zanedlouho se ale nebe začne hemžit pátracími letouny a moře kolem zaplní hlídkové čluny policie. Čtyřicetiletý kalifornský podnikatel Christopher […]
Před pedofilními bestiemi se dítě neschová
Nejsme před nimi v bezpečí v třešňovém sadu, na ulici za bílého dne ani na nemocničním lůžku. Pedofilové jsou nevyzpytatelní, třebaže mají nízké IQ jako Zdeněk Moré nebo pět tříd základní školy jako Vojtěch Běloch. Spravedlnost si s nimi naštěstí ví většinou rady. Kdo není popraven, dostává dlouholetý trest a ještě nařízenou léčbu v ústavu. […]
reklama
lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív