Máte rádi syrové ovoce a ovocné šťávy? Na tom není nic špatného, pokud však nejíte nic jiného, pak nejenže patříte do skupiny lidí, jež si říkají frutariáni, ale navíc si zahráváte s vlastním zdraví.
![Člověk patří do skupiny všežravců a jeho tělo k tomu tak bylo uzpůsobeno. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/12/frut-2-768x512.jpg)
Kardio-metabolická onemocnění, konkrétně ischemická choroba srdeční, mrtvice, obezita a diabetes typu 2, představují značnou zdravotní a ekonomickou zátěž. Téměř polovině kardio-metabolických úmrtí lze zabránit správnou výživou.
Pro a proti
Rostlinná (vegetariánská a veganská) strava je efektivní strategií pro zlepšení příjmu živin. Současně je spojena se sníženou úmrtností ze všech příčin a sníženým rizikem obezity, diabetu 2. stupně a ischemické choroby srdeční.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Vědecké podklady naznačují, že rostlinná strava může snížit riziko příhod ischemické choroby srdeční o zhruba 40 % a riziko onemocnění mozkových cév až o 29 %.
Tato specifická dieta také zhruba o polovinu snižuje riziko vzniku metabolického syndromu a diabetu 2. typu.
Správně naplánovaná vegetariánská strava je zdravá, účinná při kontrole hmotnosti a glykémie a poskytuje metabolické a kardiovaskulární výhody, včetně zvrácení aterosklerózy a snížení krevních lipidů a krevního tlaku.
Využití rostlinné stravy jako prostředku prevence a léčby kardio-metabolických onemocnění by mělo být podporováno prostřednictvím dietních pokynů a doporučení. Jak se ale říká, všeho moc škodí.
![Krátkou dobu sice může vydržet pouze na jednom typu potravin, brzy mu však začnou scházet látky nezbytné pro fungování těla. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/12/frut-3-768x566.png)
Existuje správný poměr
„Vhodně naplánovaná vegetariánská strava, včetně veganské, je zdravá, nutričně přiměřená a může poskytovat zdravotní výhody při prevenci a léčbě některých nemocí,“ uvádí Susan Levin, z George Washington University School of Medicine and Health Sciences v USA. Experti na výživu doporučují, aby rostlinná strava, ke které se řadí ovoce a zelenina, tvořila kolem poloviny objemu jídelníčku.
Frutariáni jsou ale v tomto případě poněkud extremističtí a jsou přesvědčeni, že poměr ovoce a zeleniny v jídelníčku musí činit alespoň 80 %. Dalších 10 % doplňují bílkovinami (maso, luštěniny) a posledních 10 % tuky.
Některé živiny mohou být v rostlinné stravě méně bohaté ve srovnání s dietami zahrnujícími živočišné produkty, i když existují značné rozdíly v závislosti na konkrétních dietních volbách.
Mezi tyto živiny patří bílkoviny, tuky (zejména nasycené tuky), zinek, vitamín D a vitamín B12.
![Dlouhodobě bude postrádat vitamíny, vlákninu, bílkoviny apod. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/12/frut-4.jpg)
U vegetariánských populací však nejsou projevy nedostatků běžnější než u všežravých populací. Zvláštní pozornost si zaslouží vitamín B12. Nevyrábí ho ani rostliny, ani zvířata, ale nachází se v živočišných produktech díky jeho tvorbě střevními bakteriemi.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
U těch, kteří dodržují dietu na rostlinné bázi, zajišťují produkty nebo doplňky obohacené o B12 splnění potřeb této základní živiny.
Experimentoval i Steve Jobs
S frutariánstvím svého času experimentoval také zakladatel společnosti Apple Steve Jobs (1955-2011), který byl přesvědčen, že naši evoluční předci si vystačili se syrovým ovocem a zeleninou.
Mnozí frutariáni jdou s podílem ovoce a zeleniny až ke stům procentům. Pro ty nejdůslednější je frutariánství uznáním rostlin jako plnohodnotných živých organismů, takoví jedí pouze plody popadané na zem, případně ty, které je možné snadno utrhnout.
![Frutariánům může škodit příliš častý příjem plodů obsahujících fruktózu. To je jednoduchý cukr podobný glukóze, který lidské tělo zpracovává v játrech. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/12/frut-5-768x512.jpg)
„Je to špatně. Jednoduše řečeno, ovoce a zelenina neobsahují všechny živiny, které tělo potřebuje,“ upozorňuje profesor biologie James Brown z univerzity Aston v anglickém Birminghamu.
„Nadměrná konzumace fruktózy může navíc způsobit hromadění tuku v játrech, což vede k inzulínové rezistenci jater a jaterní steatóze, čili nealkoholickému ztukovatění jater,“ varuje dále profesor Brown. Jednoduše řečeno by se to dalo shrnout – jakýkoliv extrém škodí.