Skip to content

Ve starém Babyloně točili šestnáct druhů piva

„Ať mé kroky střeží bohyně Ninkasi,“ blekotá opilec, mířící z hospody domů. Motá se ze strany na stranu a občas mu jako opora poslouží nedaleká zeď. V Babyloně bydlí necelých 100 metrů od hospody, kde je pravidelným štamgastem.

Pomoc Ninkasi, patronky pijáků, nyní opravdu potřebuje. Bohyně se stará o to, aby se ti, kteří s vínem přebrali, vrátili bezpečně domů. Babylon má už ve starověku první hospody. Víno tu teče proudem. První doklady o jeho pěstování pocházejí z oblastí Zakavkazska (dnešní Gruzie a Arménie) z období před zhruba 8000 lety.

Přibližně ve 4. tisíciletí př. n. l. se objevuje víno i v Mezopotámii.

Víno a pivo v Babyloně teče proudem. Hospody jsou na každém rohu.

Nepoctivá šenkýřka skončí v řece
V samotném Chammurapiho zákoníku (1700 př. n. l.) najdeme dokonce tresty, které se udělují obchodnicím a šenkýřkám, šidícím nápoje při výrobě i šenkování. § 108 zákoníku říká:

„V případě, že by některá obchodnice s vínem z datlí a sezamového zrna za cenu datlového vína neobdržela zrno, ale peníze, a snížila kvalitu datlového vína o cenu zrna, je třeba se obchodnice zmocnit a vrhnout ji do vody.“ Otázky spojené s prodejem a podáváním piva a vína řeší celkem tři paragrafy Chammurapiho zákoníku (mají čísla 108–110).

Nepoctivé šenkování trestá už Chamurappiho zákoník.

Politické řeči se netrpí
Muž, který má v sobě už několik džbánků vína, začne hlasitě pomlouvat správu města. „Měla bys ho nahlásit,“ šťouchne loktem do hostinské její dcera. Hospodská ale jenom mávne rukou. Podle zákona mají majitelky šenku povinnost oznámit vyšším místům jakékoli řeči, týkající se politiky.

V Babyloně se v hospodách mluvit o politice nehodí.

Mluví o tom paragraf s číslem 109: „V případě, že by nějaká obchodnice s vínem z datlí a sezamu nepřivedla do paláce spiklence, kteří se spolčují v jejím domě, budiž usmrcena.“

Kvalita piva tvoří alfu a omegu pivovarnictví. pečlivě ji sledují už staří Babyloňané.

Na kvalitě si zakládají
Kromě vína se tu čile popíjí i pivo. Babyloňané ho umí vařit už před 7–8 tisíci lety a v dobách největší slávy si na jeho kvalitě nesmírně zakládají. Dokonce se uvádí, že se v oblasti Mezopotámie vyrábí 16 druhů piva. Ovšem tehdejší babylonské kvašené nápoje dosahují maximálně 12–13 procent obsahu alkoholu.

Teprve Arabové v 10. století n. l. objeví proces destilace, který nazvou slovy „al kuhol“, což v překladu znamená „něco nejlepšího“. Díky tomu zvládnou připravit 95procentní alkohol.

Foto: wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Impéria
Zobrazit více …