Skip to content
reklama

Ve fastfoodech si pošmákli už staří Římané

Píše se rok 100 n. l. Římskému dělníkovi kručí v žaludku. Jenže dnes nemá čas zaběhnout domů na oběd. Když proto na Via Appia míjí stánek s rychlým jídlem, přistoupí k němu a koupí si alespoň trochu dušené zeleniny, kterou v rychlosti zhltne a utiší hlad.

Už ve starověku žijí lidé uspěchaný život a někdy ani nemají čas se pořádně najíst. Ve starověkém Římě se proto rodí bufety, které se otevírají do ulice nebo mají obslužný pult rovnou venku před restaurací.

Není si zde často kam si sednout a jídlo sníst, a proto si ho lidé vezmou s sebou „přes ulici“. Fastfood tedy není moderní novinkou.

Jídlo v rychlém občerstvení ve starověkém Římě a Řecku se vkládalo do zapuštěných hliněných misek.
Jídlo v rychlém občerstvení ve starověkém Římě a Řecku se vkládalo do zapuštěných hliněných misek.

Bary patří plebejcům

Prodavači u pultu na ulicích ve starém Římě nabízejí jednoduché občerstvení. Jde například o chléb namočený ve víně, vařenou zeleninu nebo dušené maso. Takzvané popiny, vinné bary určené pro nižší plebejské vrstvy obyvatel, tedy především otroky, dělníky a čeleď, vaří jednoduchá jídla a k nim servírují nepříliš kvalitní vína.

U starověkých pouličních fast foodů se stravovaly hlavně chudší vrstvy obyvatel.
U starověkých pouličních fastfoodů se stravovaly hlavně chudší vrstvy obyvatel.

K vínu patří horká voda

Obvykle v jídelníčku popin nechybí olivy, chléb a nakládaná zelenina. Trochu noblesnějším typem starořímských fastfoodů se stávají takzvaná thermopolia. Jméno dostávají podle horké vody, která se zde vždy přidává k vínu.

Nádobí, které se používalo v rychlé restauraci ve starověkých Pompejích.
Nádobí, které se používalo v rychlé restauraci ve starověkých Pompejích.

Jídlo přes ulici ve fíkovém listu

Místnost thermopolia má rohový stůl, do kterého se zapouštějí hliněné nádoby, a do nich se vkládají jídla. Někdy si jídla mohou lidé také vzít s sebou zabalená do fíkového listu. V menu zde najdeme směsi fazolí, čočky nebo jiné zeleniny, ale také dušené maso.

Ovšem starověké fastfoody nejsou jenom římskou specialitou. Podobné vznikají v jižní a východní Asii, kde se v denní nabídce objevují hlavně různé druhy nudlí, na Středním Východě zase plněné chlebové placky a falafel (jídlo z cizrny).

Foto: wikimedia.org
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Když kameny čistí vodu
panidomu.cz

Když kameny čistí vodu

Že se drahé kameny a polodrahokamy používají...
Kvůli mně se muž vzdal svého snu
skutecnepribehy.cz

Kvůli mně se muž vzdal...

Opravdová láska dokáže hory přenášet. Byli jsme...
Zvládne Žilková všechny tyhle pohromy?
nasehvezdy.cz

Zvládne Žilková všechny...

Loňský rok nebyl pro...
Královský 10. Ples jako Brno zahájil večer českou hymnou a vlastní písní
iluxus.cz

Královský 10. Ples jako Brno...

Nejvybranější pokrmy, velkolepé zahájení,...
Lanovkou na Sněžku
epochanacestach.cz

Lanovkou na Sněžku

Při návštěvě Krkonoš nesmíte...
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
epochalnisvet.cz

Děs z postsovětských hlubin:...

Vesnice Lukiv leží na západě Ukrajiny, nedaleko od...
Prorok Charles Wesley: Byl konec světa na dosah?
enigmaplus.cz

Prorok Charles Wesley: Byl...

V dubnu 1749 stane před oltářem na první pohled...
Ten, co stojí v čele padlých: Lucifer
enigmaplus.cz

Ten, co stojí v čele...

Důkazem toho, že vzepřít se autoritě se nevyplácí,...
Opustí Kajnarová manžela, protože s ní nechce další děti?
nasehvezdy.cz

Opustí Kajnarová manžela,...

ZUZANA KAJNAROVÁ (40) se...
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
tisicereceptu.cz

Pikantní vepřové kotlety...

Tohle už je vaření pro pokročilé. Recept podle vyhlášeného...
Designový klenot Českého lesa
rezidenceonline.cz

Designový klenot Českého lesa

Blahodárný klid hlubokých lesů chodského...
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
21stoleti.cz

Zemské jádro se zastavilo a poté...

Podle nové studie, která zkoumala nejhlubší části...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha