Skip to content
reklama

Stříkačky i jedlá hlína. Luxusní vrchol molekulární kuchyně!

Vidličkou nadzvednete rosolovitou kostku modré barvy. Čekáte, že bude mít sladkou chuť. Možná kyselou. Poválíte na jazyku, zakousnete se a… kuře! Molekulární kuchyně nehraje jen na vizuální strunu, vaše chuťové buňky paralyzuje překvapením.

Tradiční jídla jako vepřo, knedlo, zelo, špagety, gulášky nebo jiné poctivé porce pokrmů v posledních letech nahrazují miniaturní porcičky geometrických rosolů, které si pohrávají s našimi chuťovými pohárky.

Někdo má molekulární kuchyni za pouhý výstřelek poslední doby, ve skutečnosti si na ní pochutnávají vědci už na konci 80. let minulého století.

Vědci se chopí vařečky

Někteří dnes s humorem říkají, že molekulární kuchyni vymysleli už čeští filmaři v seriálu Návštěvníci právě z 80. let. Proslulé amarouny se ale možná nakonec mohou stát inspirací dvěma vědcům. Britskému fyzikovi Nicholasi Kurtimu (1908–1998) a francouzskému chemikovi Hervé Thisimu (*1955). Pánové původně nechtějí fušovat do řemesla šéfkuchařům, jen se snaží najít způsob, jak laikům ukázat, že ošálit lidské smysly lze snadno. A kudy jinudy to vzít než přes naše chutě.

Hervé This umí z chemie udělat gastropodívanou.

Chemici v kuchyni

Kurti a This v roce 1988 nenudí vzorečky k výpočtu objemu nebo chemickými vzorci sloučenin. Zaujmou vědou o jídle. Za další čtyři roky, v ráji labužníků jídla i života, v Itálii uspořádají několik seminářů, na kterých předvedou, jak se dá s jídly čarovat. „Vidíte? Obyčejná levná okurka. Za chvíli z ní bude kaviár,“ baví nedůvěřivé publikum This, který místo dalších surovin z kuchyně použije roztok mléčnanu vápenatého.

Kaviár z okurky

Do něho naseká okurku a všichni šokovaně zírají, jak se z kousků laciné zeleniny stává drahá pochoutka z jesetera. This pomocí pipety tvoří kuličky, které se zacelují a skutečně pokrm vypadá jako luxusní kaviár.

Stačí jen ochutnat. Náhodný divák nedůvěřivě polkne sousto. „Hm, okurka. Ale lepší. Kdyby to bylo slanější…,“ vtipkuje host netradičního sezení, že chuť výchozí surovinu nakonec prozradí.

blank
Oba muži v 80. letech zkouší show. Ta má ale velký úspěch, až z ní vznikne uznávaná kuchyně.

Kuchyně, která má šokovat

Netradiční semináře mají úspěch a baví lidi víc než obyčejná věda. „Lidé mají různé barvy a tvary jídla spojené s konkrétními chutěmi. Molekulární kuchyně je překvapí,“ přibližuje Kurti význam molekulární kuchyně.

Podle něj stačí například žlutou, citrónovou limonádu ztužit dusíkem a hmotu prohnat tvořítkem na tenké nudle. Strávník před polknutím bude čekat typickou slanější chuť špaget. Kyselost ovoce ho překvapí.

Z piva kostku

Dnešní menu molekulární kuchyně nepředstavuje pouze minimalistické tvary rosolovitých pokrmů. Šéfkuchař michelinské restaurace před vás klidně postaví misku plnou hlíny, ovšem vynikající chuti. Hra s našimi smysly totiž využívá i těch nejbizarnějších kombinací.

Proto, když si chcete dát u baru třeba mojito, místo hltu ze sklenky jednou srknete kostku ze lžíce.

Stačí nápoj ztužit dusíkem o teplotě –196 °C. To je zase molekulární mixologie, tedy přeměna skupenství alkoholických nápojů.

blank
Kouř, minimalistické pojetí a jednohubky. To je molekulární podívaná.
Foto: wikipedia.org, dailymail.co.uk, pinterest.com, instagram.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Geometrie ve službách minimalismu
rezidenceonline.cz

Geometrie ve službách...

Jasná koncepce moderní vily dává vyznít...
Válka znovu v plném proudu?
nasehvezdy.cz

Válka znovu v plném proudu?

Eva Burešová (29) se...
Ocitla jsem se v nebi?
skutecnepribehy.cz

Ocitla jsem se v nebi?

Ten, kdo nahlédne do prostoru mezi dvěma světy,...
Marinované krevety s opečenou bagetou
tisicereceptu.cz

Marinované krevety s...

Pravá chuťovka pro milovníky mořských plodů....
Dětská tvář na fotografii ze strašidelné pevnosti
enigmaplus.cz

Dětská tvář na fotografii ze...

Vyšetřovatel paranormálních jevů Colin...
Zatracený bolševník: Co vám dokáže udělat 5metrový postrach?
epochalnisvet.cz

Zatracený bolševník: Co vám...

Ten tlustý dutý stonek k tomu přímo vybízel. Partička...
Výstava: Zemědělská krajina a technika na fotografiích Miloše Sedláčka
epochanacestach.cz

Výstava: Zemědělská krajina a...

Výstava výtvarného fotografa...
Nestresujte se tolik!
panidomu.cz

Nestresujte se tolik!

Kolikrát jste už tohle vyslechli, že?...
Srovná se Sára Rychlíková s divokou minulostí svého miláčka?
nasehvezdy.cz

Srovná se Sára Rychlíková...

Půvabná a nadaná herečka Sára...
Mystický Paimpontský les. Měl zde Merlin křišťálový zámek?
enigmaplus.cz

Mystický Paimpontský les. Měl zde...

Nedaleko zurčícího pramene se tyčí obří kamenný blok....
Unikátní vejce ozdobily kapli Pražského hradu
iluxus.cz

Unikátní vejce ozdobily kapli...

Pozvaní VIP hosté si na konci ledna měli možnost...
Pralesničky znovu spatřeny v přírodě!
21stoleti.cz

Pralesničky znovu spatřeny v...

Rod obojživelníků Atelopus, jehož zástupcům se...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha